Šta je novo?

Vidljivost primarnih particija

mmilosh

Čuven
Učlanjen(a)
03.08.2003
Poena
604
Pokusacu da budem sto kraci...
Napravio sam 2 primarne particije sa 98 i xp OS, cisto da nemam vise problema da mi XP zavisi od 98-ice. Preko boot magica sam namestio da imam pri dizanju sistema imam izbor koji cu OS da koristim. Sve to lepo radi, ali bih hteo da mi XP (NTFS) vidi particiju na kojoj je 98 (naravno fat32). Kako god pokusam da namestim iz Partition Magica 8 da mi particija na kojoj je win98 ne bude hidden, nece to da uradi. Uvek posle restarta mi vrati da mi ta particija bude hidden :hump: ctp; . Isao sam na search i pronasao dosta diskusija na ovu temu i cini mi se da je neko rekao da moze da se namesti da se primarne particije vide, ali sada ne mogu ponovo da nadjem taj thread.
Da li neko zna?
Thx

Pa vidi ovako: Kada "podignes" XP, startujes Partition Magic, zatim desni klik na "sakrivenu" particiju, zatim advanced pa unhide, a zatim restart. Udjes opet u XP, i vedeces obe primarne particije od jednom. ALI, kada budes podigao 98-icu, pa se vratis XP, druga primarna particija (gde je 98 ) ce opet biti sakrivena, pa ces morati sve is pocetka. Sve ovo vazi i obrnuto, tj mozes da iz 98-ice vidis primarnu particiju (gde je XP), ali sve dok "podizes" samo njega. Drugacije je nemoguce, moras da stalno "unhide partition" koje, normalno, postaju sakrivene kada boot-ujes drugi sistem.
Ali mi nije jasno zasto si toliko komplikovao, :? kada si imao lepo dual boot opciju, mogao se skratis "time out" na nekoliko sekundi, i sve bi bilo jednostavnije. Ne vidim kako to XP zavisi od 98-ice. Ja imam kod sebe dve primarme particije, ali iz drugih razloga.

obrisite moj post, slucano sam ovde postovao

Mnogo mi je sigurnije ovako. Imam dve sistemske particije koje su potpuno odvojene jedna od druge. U klasicnom slucaju (Primary i Extended particija) kada mi crkne OS na sistemskoj particiji imam posle probleme kada zelim da je formatiram a da mi ovaj drugi OS bude funkcionalan (nije nemoguce ali je prevelika gnjavaza).
Ovako, kada mi 98-ica "crkne" mogu da formatiram tu particiju bez bojazni da ce ovaj drugi OS da mi bude ugrozen. Preko boot magic-a napravim da pri dizanju sistema imam izbor koji cu OS da koristim kao kod klasicnog dual boot-a. Probacu ovo sto si mi rekao.
Hvala na odgovoru ;)

Da, mora bez boot magic-a. Nego, znas sta mi je jos palo napamet: Ako koristis XP, onda je neuporedivo bolje da ti file system bude NTFS (kao sto znas i sam). Da bi mogo da iz win98 "vidis" paticiju koja je NTFS, mozes da koristis program "NTFS FOR WINDOWS 98". Tako sam ja uradio.
Evo linka: www.winternals.com

Koristim naravno NTFS. Znam i za taj program. Nije meni neophodno da se particije na kome su operativni sistemi vide medjusobno. Hteo sam samo da proverim da li moze, mozda mi nekad zatreba :) Zato sam napravio jos jednu backup particiju gde mi se nalaze sve bitnije stvari i na koju mogu da pristupim sa oba OS-a.
Hvala jos jednom na pomoci cheers

Nazad
Vrh Dno