Šta je novo?

"Vidi sta mi je komp uradio" tred :d

Srga

Čuven
Učlanjen(a)
12.04.2002
Poena
620
Kako koristim racunar vec duze vreme primetio sam da ga svakim danom sve vise i vise mrzim.

Vreme koje se provodi za njim - nikako nije zdravo, jer se non stop miruje i nema nekih posebnih fizickih aktivnosti (pomeranje ruke da se dovati pivo ili sladoled se ne racuna).

Nameravao sam da napravim poll, jer me je Marti nagovorio, ali ostavicemo da svako napise sta je to sto vam se desilo zbog koriscenja racunara - cisto da vidimo koliko ljudi postuju ergonomiju i koliko racunari uticu nepovoljno na vase zdravlje.

Dakle mozete pisati koliko ste se ugojili, koliko ste smrsali jer ste igrali neku igru tri dana bez spavanja, koliko vam se kichma iskrivila itd.

P.S.
Moderatori - ovo vam je za jutarnju gimnastiku - da vam se prsti raskoche , sigurno ce biti dosta postova za brisanje :d

P.P.S.
Ne vaze se lazni odgovori koji sluze za nabijanje postova.

Ja sam bio povredio tetive desne sake krajem 2001, zbog vrtenja tockica misa. Posle 14 terapija elektrosokovima i vezbanja u gimnastickoj sali Doma zdravlja u Krivolackoj, sve je po starom.

I meni je mama uvek govorila, idi sine, igraj se loptom, k'o druga deca...

Ali ne, ja sam sedeo za racunarom....

Naocare sam nosio i pre nego sto sam imao prvi racunar, to nije od toga...

Ali verovatno imam krivu kicmu od mnogo sedenja, mada nesmem to da pokazem lekarima.

Poz
Turbo
:wave:

Poslednja izmena:
8 godina za rachunarom, josh ne nosim naochare za divno chudo :). Samokontrola je chudo

Mene drustvo neprestano zaje***a kako samo visim pored kompa i slicno (i tako zadnjih 7 godina).Za svo to vreme ja sam ispravio kicmu (!?), dok su njima jos krive, izgubio ravne tabane, i imam savrsenu liniju, dok njima pripisuju razne dijete po Domu zdravlja.Cak je pre neki dan drug koji vec 3 godine koristi TFT monitor dobio dioptriju +0,25 :).
Samo je bitan balans.Mozes da igras jednu igru 5-6 sati, odremaj malo, odmori se, pa posle dzogriaj do kraja veceri.Mada vise preferiram suprotnu varijantu.Pre podne i u rano pre podne (ko nije zaposlen) cisti kucu, idi do prodavnice i slicno, kad se zahladi, dzogiraj, trci, radi sklekove po Kalemegdanu (u mom slucaju Tvrdjava), jos bolje ako imas neku ispod sebe, dok uvece kada se izmoris pikaj CS i slicno.Ne samo da je zdravije, vec se mnogo efektivnije i kvalitetnije igra.Isto vazi i za ucenje.Nije mi jasno zasto, ali je i psihologija isto dokazala.Za to vec nisam kompetentan.
Uostalom, ne znam zasto treba odvajati kompjuter kao "alatku" (stavljam pod navodnike jer ga ne dozivljavam tako) od npr. struga, gde se krivi kicma, moze doci do posekotina i povreda, iskricenja i slicno.To niko ne spominje, ali kod kompjutera svi odmah zamisljaju nekog debeljana sa -40 dioptrijom.
Nepravda je ucinjena, drugovi :d

Evo otkad sedim za kompom (tacnije od 25juna neprestano zbog ADSL-a)ugojio sam se 5-6 i pocela je da mi atrofira desna saka zbog cega sam se usrao... :zgran: ne mogu npr slavinu da zavrnem,nesto da zavrnem.....moram da vezbam ..oslabila mi cirkulacija...i da ...stalno me bole ledja i ako imam xtra stolicu zato sto volim da se izvalim ko svinja i onda dovedem ledjne prsljenove u nezgodnu poziciju......od silnog sedenja postacu rahitis :D :d ...salim se ...aj poz :wave:

Mene ledja otkidaju.
I imam neke čvoriće po krstima, ispod kože sto je, kako doktor reče, normalna pojava inače, masno tkivo je u pitanju :) i mislim da je jedino od sedenja moglo da se pojavi.
Mada, nisu me bolela ledja pre nesrećne karting sesije gde sam ih povredio, ali opet od tada je prošlo više od 8-9 meseci :S:

plivanje, neki basket/fudbal, sex, pomazu u svakom slučaju, ovo prvo i poslednje je najpreporučljivije ;)

Trening u teretani vam je jedina rekreacija koja moze pomoci u resavanju problema sa ledjima , basket , fudbalica nemaju terapeutsko dejstvo na misice ledja i kicmeni stub, to su aerobne aktivnosti koje su dobre za vasa pluca i srce, sto je super ali odlazak u teretanu bar tri puta nedeljno ce napraviti cuda za vas!

Poslednja izmena:
Bolje rezultate za ledja ces postici plivanjem

@Ji 4Tze
Od tog poslednjeg nekad mogu i da bole ledja :p

Ji, a prvo i zadnje zajedno jel se racuna? COMBOOOOO :)
nego ja sam se malkice nagojio, ali to pripisujem godinama, a koliko vidim zene to vole :d

Sjajan tred, pomislio sam da je tezak tresh, a ono ispade psiholosko savetovaliste :d ;)

Sto se teretane tice, ja kad sam god isao u teretanu izdrzao sam po mesec dana max jer se meni tamo zeva samo... ako ja ne odustanem ortaci me oteraju posto smorim i njih :) ... psihicki me ne uzbudjuje kao bilo koji sport sa loptom i primenom neke taktike.

Ako je teretana keva, onda bi bolje bilo kopanje i secenje drva :whip:

Poslednja izmena:
Wele je napisao(la):
...nego ja sam se malkice nagojio, ali to pripisujem godinama, a koliko vidim zene to vole :d ...

Šta žene vole, godine? :d

Što se teretane tiče, stvarno je naj-bolje rešenje posle dugotrajnog sedenja. 3x nedeljno može svako da odvoji, po 1h, i više nego zadovoljavajuće. Samo, treba biti pažljiv kod vežbi, mora da se zna šta se kako radi da ne dođe ne daj bože do neke povrede... ;)

Kad napravim pauzu sa igrama jedno 2-3 meseca pa probam neki novi FPS, prvi dan me boli glava, otkida, vrti mi se u glavi.
Tek posle jedno pola dana se priviknem i prestane, ali samo ako nastavim da igram, ako opet napravim pauzu opet boli glava...

Ostalo resavam redovnim dzogiranjem, voznjom bajsa i planinarenjem.

A i vi ste šašavi; pa svi znaju da je plivanje najbolji sport, jer razgibava celo telo. Svaki dan na Adu, bazene i slično i nećete imati problema. Blago nama sa dialup-om, bar ćemo ostati zdravi i pravi - sedimo za kompom pola sata dnevno :d ...

Ja odem na bazen posle 15h (jer je tad karta jeftinija :d) i ostanem do kraja, znači do 18:30. sasvim dovoljno. Za to vreme može kilometar da se prepliva, stotine metara da se prerone i još stotinu *******cija u vodi pride :) . Plus se čovek odmori od posla, stresa i ostalih zloduha.

ja stalno se gojim pa mrsavim :) , krenuo sam u teretanu i batalio kada mi je keva rekla "sine dizes tesko a jos placas" . I ja kada sam malo bolje razmislio u pravu je bolje da se zaposlim negde na nekoj gradjevini. Imam dobru dnevnicu i jos se pumpam. :D

Svakodnevna (tacnije svakonocna scena): Ostanem za kompom do dva nocu, gledam TV, surfujem, vozim formulu... A u 11 uvece kazem kevi da slobodno ide da spava, da cu ja da jos malo sedim za kompom pa da cu posle da vezbam (dizem tegove). A onda ujutru kada se probudim u 1pm keva me sva sludjena pita do kada sam vezbao kada sam tako umoran. A onda ukapira u cemu je stvar i kaze da sam vezbao uz TV Most, a ja u zemlju da propadnem :D. Doduse, serem, ovo se desi jednom u mesec dana da zaglavim toliko za kompom, ali da kucnem u drvo, fizickih posledica za sada nema.

Ja sam se skinuo kada sam u zivotu dobio prve ozbiljne obaveze ... Svet van VR je mnogo bolji. Posledica komp mi se odjednom smucio i uopste ga nisam koristio cak sam otvorio novi mail samo za "kad bas treba", a pre toga sam verovatno bio gori od svih vas, necu ni da pisem koliko vremena sam proveo uz i razmisljajuci o kompu.

Sem dioptrije i bola u svakom zglobu sake, nista od tezih ozleda ;).

Evo sada ponovo po malo koristim komp, ali sa gadjenjem :)))

TV Most, a? :D

Moja rutina u raspustu je sledeca: Ustanem u 4, igram komp, igram komp, igram komp, jedem, igram komp, igram komp, jedem, igram komp, igram komp i onda legnem u 6 sati ujutro... Znaci skroz nezdravo. Svi drugovi me zezaju da samo ispred tog kompa sedim, bla, bla, a mene iskreno zabole (cenzura)... Evo vec 10 godina od kako se "bavim" kompvima i ne nosim naocare (na svu srecu, da kucnem u drvo) i super je. Mene glava pocne da boli i kad shvatim da ne mogu vise je kada je drug pre nekih nedelju dana doneo komp i pikali smo k'o ludaci 5 dana - od 3 do 6-7 ujutro, pa posle tako sledeci dan. Cak i u snu sam poceo da klikcem desni klik > refresh :D...

A sad, izvinite, moram da izadjem malo napolje... :S:

Upotreba računara za posao može biti žestoko loša po nervni sistem, nažalost znam iz ličnog iskustva. Evo sada piskaram, pre toga sam prevodio, kucao, radio sve i svašta uz komp i mogu reći da je dugotrajan svakodnevni rad sa kompjuterom težak koliko i neki žešći fizički posao.
Vremenom sam našao mehanizme zaštite koje redovno primenjujem. Bar dva sata dnevno obavezno provedem radeći fizički. Obavezno bar svaki drugi dan provedem par sati sa nekim od prijatelja ili devojaka. Nipošto ne dozvoljavam da se nerviram oko posla. Kada sam zadovoljan, fizički zamoren i neopterećen u stanju sam daleko brže da radim, čime nadoknađujem vreme izgubljeno na druge aktivnosti.
Ali zato u zimskim mesecima kada se puno ne krećem mogu da ujedam. Kada samo sedim i nerviram se radim mnogo sporije.

Ja sam u poslednje 3-4 godine redovnog koriscenja kompa(pre sam ga redje koristio) malo iskrivio kicmu i sa 58kg dospeo na skoro ~90kg.A vid mi je jos normalan ili se to meni cini.Znaci komp umixovan sa faxom moze dosta toga da zezne....barem u mojem slucaju.

Evo vec 15 godina svakodnevne upotrebe kompa i i dakle ne nosim naocare (kewa cale i sestra nose). ono zdrav i prav... Kapiram da komp nije nista vise skodljiv od npr Coka-cole ili nekog hello soka ili obroka u meku.....

nekih 10 godina koristim komp i nikada nisam imao problema. vid mi je odlican iako provodim bar par sati dnevno za kompom, sada i vise posto nemam obaveza na faxu. jedini problem koji sam imao je bio odavno kada sam proveo nekih 20 sati igrajuci sim city pa mi je posle bilo muka, povracanje i sl. :D

Ja sam za ovih 7 godina aktivnog koriscenja kompa dobio sam dioptriju i kilograme.Ali sam se nagledao raznih stvari,prosao kroz razne svetove upoznao zanimljive likove, u vise navrata spasavo svet :) i dosta prosirio svoje znanje.Sve ima svoju cenu.Ali u posledanje vreme pokusavam da odrzim neki balans izmedju kompa, faxa i fizickih aktivnosti sto je veoma tesko.A skoro sam i uzeo novi komp koji me je kostao kao jugo 92 godiste.Evo sada planiram da nabavim WOW i da krenem u nove pustolovine pa dokle stignem :type: ...

Koristim komp 7 godina.Nemam fizickih problema jer se i aktivno bavim sportom.
Ni sa vidom nisam imao problema

Dobio sam solidnu dioptriju +2.0 i hronicne bolove u desnom zglobu sake,
mada nisu zanemarljivi i bolovi u vratu. :)

Dobro bre ljudi, kako se to vi ugojite za kompom? Meni stvarno nije jasno.... otprilike za 2 godine koriscjenja rachunara - 0 kg. Izem ti zivot...

Stvarno meni nikako ne ide ni da se ugojim ni da vid pochne da mi slabi imao sam problem sa kicmom ali to se se resilo kada sam poceo da se bavim sportom i kada sam malo promenio ugao pod kojim monitor stoji ,udaljenost stolice i itd...

Kod mene kompjuter i nije imao nekog naročito negativnog uticaja po zdravlje... možda malo po kičmu, ali se trudim da sedim pravilno, iako to pravilno sedenje izgleda baš ženski :d (dupe nazad, donja leđa napred, gornja leđa nazad) al šta ću... dioptriju sam imao i pre kompa, kilaža mi je manjkala i pre kompa... a i nikad nisam imao naviku da provodim celu noć pred igrama tako da eto...

Skoro osam godina za računarom i (CRT) monitorom (na poslu još uvek CRT, kući konačno TFT). Hvala Bogu, zdrav i prav i dalje, vid odličan... Ni ugojiti se nisam uspeo (70+/-)... Leđa i kičma dobro (mada mi kažu da sam uvek malo pogrbljen i da se ispravim)... Sve u svemu, furam dalje, pa koliko izdržim...
p.s. Jedan poznanik (doca po zanimanju) mi je rekao da se krećem što više i bavim nekom fizičkom aktivnošću (sportom) jer lako mogu da pazarim šuljeve od neprestanog sedenja (i na poslu sedim, kancelarija)!? Nisam neki sportaš, ali volim mnogo da pešačim i vozim bajs, pa mu to valjda dođe na isto...
Još ih nisam dobio, no interesuje me jebu li nekog od vas (oprostite na izrazu, ali je adekvatan), odnosno, da li ste sigurni da je to jedna od posledica rada za računarom?

Poslednja izmena:
Vrh Dno