Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

@Njegos96 Xiaomi spoljna kamera CW400. Postavio sam je u vikendici, radi odlično posao.

Ja sam naručio TP-Link vigi c250, trenutno je na ipon.hu na velikom popustu, može da se naruči sa kp za 7300 din. Jedino nema wifi ako ti je to bitan faktor. Ne bih preporučio xiaomi kamere jer nemaju klijenta za računar, samo android aplikaciju, i imaju relativno uzak ugao gledanja, bar za moje potrebe.

Ne bih se složio sa tobom :). Za PC postoji Xiaomi Camera Viewer App koji radi odlično. Sve pokupi sa naloga MiHome šta postoji od kamera i uređaja. Ugao gledanja kod mene barem izgleda ovako kada podesim da gledam direktno vrata vikendice:

Prilozi

• Screenshot_20241125_104043_Mi Home.jpg
    Screenshot_20241125_104043_Mi Home.jpg
    405.5 KB · Pregleda: 81
  • Screenshot_20241125_104113_Mi Home.jpg
    Screenshot_20241125_104113_Mi Home.jpg
    462.3 KB · Pregleda: 60
Ja sam naručio TP-Link vigi c250, trenutno je na ipon.hu na velikom popustu, može da se naruči sa kp za 7300 din. Jedino nema wifi ako ti je to bitan faktor. Ne bih preporučio xiaomi kamere jer nemaju klijenta za računar, samo android aplikaciju, i imaju relativno uzak ugao gledanja, bar za moje potrebe.
Za 7200 din kod nas u domaćoj prodavnici imaš TP-Link Tapo C320WS koja je wireless ili wired u zavisnosti od toga šta ti treba. Na sve to može da radi preko Tapo aplikacije + podržava ONVIF standard i možeš da je koristiš na bilo kom NVR/NAS uređaju ili da gledaš live rtsp stream na računaru ili TV-u koristeći VLC player ili RTSP2WEB. Nema potrebe za pravljenjem naloga i korišćenjem spyware bloat aplikacija.

Za 7200 din kod nas u domaćoj prodavnici imaš TP-Link Tapo C320WS koja je wireless ili wired u zavisnosti od toga šta ti treba. Na sve to može da radi preko Tapo aplikacije + podržava ONVIF standard i možeš da je koristiš na bilo kom NVR/NAS uređaju ili da gledaš live rtsp stream na računaru ili TV-u koristeći VLC player ili RTSP2WEB. Nema potrebe za pravljenjem naloga i korišćenjem spyware bloat aplikacija.
Vigi c250 ima onvif i rtsp tako da to neće biti problem. Primetio sam da ima drugačije aplikacije za nadzor jer je Vigi linija valjda namenjena za profesionalnu upotrebu, odvojena je od Tapo linije. Takođe, jedan od odlučujućih faktora je što je ova kamera kao tenk, nema antena i nema pokretnih delova koji neretko budu prva stvar koja rikne, zbog vremenskih uslova vlage itd. Ne trebaju mi zvučnici sirene antene i rotiranje, bitnija mi je dugotrajnost. Javiću utiske kad namontiram.
Što se tiče te Tapo C320WS kamere gledao sam sad na jutjubu i ne sviđa mi se slika, izgleda ima neke probleme sa kompresijom.

Problem je što tih kamera nema kod nas. Ako treba da biram između VIGI mogućnosti i kupovine kod nas, odabraću kupovinu kod nas. Jer ipak ne kupuješ vrhunski sistem, nego ideš na budžet varijantu koja je sklona crkavanju. Kupio sam 5 ovih Tapo C320WS od kojih je jedna bila mrtva out of the box. Šta dalje da pričamo.

Problem je što tih kamera nema kod nas. Ako treba da biram između VIGI mogućnosti i kupovine kod nas, odabraću kupovinu kod nas. Jer ipak ne kupuješ vrhunski sistem, nego ideš na budžet varijantu koja je sklona crkavanju. Kupio sam 5 ovih Tapo C320WS od kojih je jedna bila mrtva out of the box. Šta dalje da pričamo.
Moguće je ostvarivanje garancije i kupovinom kod mađara, garancija se ostvaruje preko serijskog broja. Naravno, treba kupiti preko člana kp koji dobavlja robu iz Mađarske i koji ima dovoljno pozitivnih ocena, što i nije toliko teško 🙂
A što se tiče kupovine kod nas, npr Imou kamere su i po 50 posto skuplje kod nas nego preko kp(mađara), kao i mnoge druge marke.

Imou Cruiser 2 je kod mađara sada 60 eur(7000 din), dok je kod nas 12000+ din. Tolika ovca ne bih bio nikad.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-25-15-01-55-257_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-11-25-15-01-55-257_com.android.chrome.jpg
    64.3 KB · Pregleda: 39
  • Screenshot_2024-11-25-15-02-25-130_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-11-25-15-02-25-130_com.android.chrome.jpg
    75.9 KB · Pregleda: 28
Moguće je ostvarivanje garancije i kupovinom kod mađara, garancija se ostvaruje preko serijskog broja. Naravno, treba kupiti preko člana kp koji dobavlja robu iz Mađarske i koji ima dovoljno pozitivnih ocena, što i nije toliko teško 🙂
A što se tiče kupovine kod nas, npr Imou kamere su i po 50 posto skuplje kod nas nego preko kp(mađara), kao i mnoge druge marke.

Imou Cruiser 2 je kod mađara sada 60 eur(7000 din), dok je kod nas 12000+ din. Tolika ovca ne bih bio nikad.
Žao mi je, ali ne mogu na ovom forumu nikome da preporučim kupovinu preko KP. Sve što nabavljate tamo, nabavljate na svoju odgovornost. I ajde da se držimo teme.

Iako je VIGI C250 superiorniji proizvod, u ovom slučaju je C320WS bolji uređaj iz prostog razloga što se može kupiti kod nas i dostupno je odmah.

Pa eto, svako ima svoj rezon.
Ja bih pre kupio bolju i bez garancije. Rizik uvek postoji.

A takodje nikad ne bih kupio 5 istih, jer stalno izlaze i novi i bolji modeli.

Ove jeftinije od 100€ uglavnom sve rade, ali tesko da se moze naci neka da joj nista ne fali. Uglavnom su do 15 frejmova i manje, lazu za megapiksele, nemaju svetlosne kompenzacije osim na po nekoj dwdr, senzori uglavnom najjeftiniji i sve to utice na sliku. Mogu da se potrefe da zadovoljavaju osnovnu namenu, a mogu i da budu felericne ili brzo da crknu, nikad se ne zna.
Davati previse novca za v.nadzor se i ne isplati jer brzo zastareva. I uvek je najbolje resenje neki kompromis, bar imam takav utisak.

Ako nekome znači ja imam Tapo C320WS i Imou bullet 3c 5MP, Imou mnogo bolje radi detekciju ljudi tj. ne prikazuje pse i mačke kao ljude, rekao bih i da je kvalitet slike malo bolji.

Pa eto, svako ima svoj rezon.
Ja bih pre kupio bolju i bez garancije. Rizik uvek postoji.

A takodje nikad ne bih kupio 5 istih, jer stalno izlaze i novi i bolji modeli.

Ove jeftinije od 100€ uglavnom sve rade, ali tesko da se moze naci neka da joj nista ne fali. Uglavnom su do 15 frejmova i manje, lazu za megapiksele, nemaju svetlosne kompenzacije osim na po nekoj dwdr, senzori uglavnom najjeftiniji i sve to utice na sliku. Mogu da se potrefe da zadovoljavaju osnovnu namenu, a mogu i da budu felericne ili brzo da crknu, nikad se ne zna.
Davati previse novca za v.nadzor se i ne isplati jer brzo zastareva. I uvek je najbolje resenje neki kompromis, bar imam takav utisak.
I te bolje imaju garanciju, ali neću o tome da mi opet ne obrišu post 😆
Što se tiče frejmova, zapravo 10-15 frejmova je standard u video nadzoru. Glavna poenta video nadzora je da zabeleži što jasniji frejm - lik počinioca, tablice auta itd. a ne da bude fluidno kao film. Mnoge high-end kamere i dalje imaju maks 15 fps. Što se tiče megapiksela, uglavnom lažu samo kineske no-name kamere, ovi ostali iole poznati ne lažu. Ali i pored toga nije sve u megapikselima, već u veličini senzora. Ako veličina senzora ne prati broj megapiksela, danju i može biti 4k lepa slika, ali čim padne noć gde je dostupno manje svetla, slika bude jedva upotrebljiva i izmuljana pri pokretima. Svakako se ne može očekivati neki sjajan noćni performans ako se ne izdvoje ozbiljne pare.. Verovatno je neka sredina za jeftinije kamere 5 mp, naravna zavisno od veličine sočiva. Evo tabele koja prikazuje odnos megapikseli-veličina senzora za noćni performans kamera: file-w4ODZHwkgueQjdQy3NITITld.png

Kakvi su ovi kompleti koji se prodaju po instagramu i KP?

Prilozi

• Screenshot_20241006-144851_Instagram.png
    Screenshot_20241006-144851_Instagram.png
    330.5 KB · Pregleda: 37
I te bolje imaju garanciju, ali neću o tome da mi opet ne obrišu post 😆
Što se tiče frejmova, zapravo 10-15 frejmova je standard u video nadzoru. Glavna poenta video nadzora je da zabeleži što jasniji frejm - lik počinioca, tablice auta itd. a ne da bude fluidno kao film. Mnoge high-end kamere i dalje imaju maks 15 fps. Što se tiče megapiksela, uglavnom lažu samo kineske no-name kamere, ovi ostali iole poznati ne lažu. Ali i pored toga nije sve u megapikselima, već u veličini senzora. Ako veličina senzora ne prati broj megapiksela, danju i može biti 4k lepa slika, ali čim padne noć gde je dostupno manje svetla, slika bude jedva upotrebljiva i izmuljana pri pokretima.
Ja nisam primetio da u opisu neke od tih jeftinih pise osetljivost. A tablice ces tesko da raspoznas, pa i facu, sa malim brojem frejmova i narocito u pokretu, a nocu je potrebna i hlc kompenzacija svetla. Najcesce bude razmazan ili zamucen lik. Sada gro modela ima i nove softvere.

Skoro sam bio zainteresovan za dahua 4g kameru jer ima jasnu sliku. Kod nas je nude za 50-58000 din. (to je valjda sa garancijom, ali 500€), a na kp je 160-190€. To su bas velike razlike u ceni. I onda sam nasao podatak da je taj model iz 2017-te godine. (Nasi trgovci se ravnaju po svojoj nabavnoj ceni, nekad i od pre 10 godina i to je razlog velikih razlika u ceni na trzistu), pa visoka cena i ne mora da znaci da kamera nije zastarela. I kupio sam za probu najjeftiniju, ctipc-510C za 3000 din. i za divno cudo jako lepo radi, nema neke opcije, ali za tu cenu puna kapa.
E da, po istoj ceni sam kupio i ctipc-660C ptz sa sony imx415 senzorom, 5x zum, 5g i 5MP, isto spoljasnja, isto metalna i obe su vrlo lepo uradjene. Ova druga je wifi, a kod nje polje detekcije pokreta moze da se bira samo leva ili desna polovina slike. (uvek nesto sto mi nije po volji)

Imam i neke iz srednje klase, dahua i hikvision i jos neke, mada nisu ni one bez mana. Ali vrede i ove jeftine, meni su interesantne, pa kupim, probam iz radoznalosti i eto mogu reci da su vrlo upotrebljive.

ctipc-660C ptz<
Imam par pitanja o ovoj kameri:
-da li je moguće povezati je mrežnim kablom?
-koji program se koristi za kameru (da li je besplatan)?
-koliko dana unazad je moguć pregled snimaka (bez pretplate)?
-ima li mnogo neželjenih alarma (tipa granje se pomera...)?

I kupio sam za probu najjeftiniju, ctipc-510C za 3000 din. i za divno cudo jako lepo radi, nema neke opcije, ali za tu cenu puna kapa.
E da, po istoj ceni sam kupio i ctipc-660C ptz sa sony imx415 senzorom, 5x zum, 5g i 5MP, isto spoljasnja, isto metalna i obe su vrlo lepo uradjene. Ova druga je wifi, a kod nje polje detekcije pokreta moze da se bira samo leva ili desna polovina slike. (uvek nesto sto mi nije po volji)
Baš sam gledao te ctipc/ctronics kamere, ali nisam mogao naći nikakve utiske online, niti primere videa, review.. Prodaju možda dva lika ovako privatno na celom kp, i to mislim da ne daju garanciju. Takođe, nisam baš ljubitelj tih kineskih 3rd party aplikacija za motrenje... Sve mi je to nekako nepouzdano izgledalo što možda i nije slučaj ali eto 🙂
Nisam hteo da kupim kameru a ne znam ni ko je proizvodi..

Imam par pitanja o ovoj kameri:
-da li je moguće povezati je mrežnim kablom?
-koji program se koristi za kameru (da li je besplatan)?
-koliko dana unazad je moguć pregled snimaka (bez pretplate)?
-ima li mnogo neželjenih alarma (tipa granje se pomera...)?
Aplikacija je "ctronics pro" i besplatna je. Snima kratke video na detekciju pokreta. Nisam jos sve isprobao. Nedostatak sam vec napisao, samo mozes da biras detekciju na celoj slici i ili desnu ili levu polovinu slike kao zonu. I to mislim da nije bas zgodno gde ima drveca.
Dok ona prva 510c ide na app CamHi i moze joj se podesiti polje za detekciju pokreta.

Obe kamere se mogu povezati utp kablom na ruter.
Meni ova 660c izgleda mnogo zgodnija za unutrasnju upotrebu. I jos cu da probam da mi obe salju slike na mail.
Imaju interesantne opcije.
Baš sam gledao te ctipc/ctronics kamere, ali nisam mogao naći nikakve utiske online, niti primere videa, review.. Prodaju možda dva lika ovako privatno na celom kp, i to mislim da ne daju garanciju. Takođe, nisam baš ljubitelj tih kineskih 3rd party aplikacija za motrenje... Sve mi je to nekako nepouzdano izgledalo što možda i nije slučaj ali eto 🙂
Nisam hteo da kupim kameru a ne znam ni ko je proizvodi..
Pa za 3 soma ne mozes da propadnes. Ali rade !
Ima ih 5-6 koji ih prodaju.

Uopste za sve kamere, sve je vise narcisa koji bi da se slikaju za youtube i kao pokazuju sta dolazi u paketu i kako se podesava.
A sve nas ti pederi ne zanimaju, nego test kamere. Sta me se tice otpakivanje, svaka baba, pa i dete znaju da otpakuju.

Poslednja izmena:
Stigla mi je IMOU Bullet 3 5MP ako dobro gledam mere trebala bi da pasuje na dahua PFA134 nosač/dozna ?

imam jedno pitanje kad se menja hdd na snimacu jel treba nesto da se odradi ili snimac sam formatira hdd? hvala.

Jel ima neko problem sa Dahua p2p zadnjih par nedelja, radi ali radi tako lose, treba mu po 10min da ucita feed i kad ucita laguje pa se ubrza i tako u krug

Jel ima neko problem sa Dahua p2p zadnjih par nedelja, radi ali radi tako lose, treba mu po 10min da ucita feed i kad ucita laguje pa se ubrza i tako u krug
Gledam dvr sa 4 kamere svaki dan na app i nista slicno, otvara se u momentu i radi bez zastoja. Mislim da to nije do njih. Vidi kakav ti je internet na dvr (ili na kameri), jel na wifi mozda ?

1giga up/down, sve na kablu doduse ucitavam 64 kamere u isto vreme sa 5 snimaca

Neki predlog gde uzeti micro sd karticu za Imou kamericu, a ne preplatiti, neko pouzdan na kp?
Bas sam se iznenadio koliko sve fluidno radi i skroz korektna slika za male pare.

Neki predlog gde uzeti micro sd karticu za Imou kamericu, a ne preplatiti, neko pouzdan na kp?
Bas sam se iznenadio koliko sve fluidno radi i skroz korektna slika za male pare.
Pazi da bude classe-10 !
Najjeftinije su samsung evo i sandisc, sasvim dovoljne, cena oko 1500din. +/- za 128Gb.

Nazad
Vrh Dno