Šta je novo?

Video editing

petri

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2000
Poena
619
Imam Sony DC-TRV25E i razmisljam se da pazarim jednu karticu Hercules DV Action! DVD
e sad... interesuje me nesto oko ovoga
1. u kom formatu ove i.Link (IEEE 1394) kartice rade capture
2. da li dolazi bar malo do kvarenja kvaliteta slike (iako se podaci digitalno prebacuju - malo sam skeptican)
3. da li bi to lepo izgledalo kasnije kada se napakuje u Divx (pokusavao sam do sad da radim capture na video in na radeonu ali kada se to zapakuje u divx, blago receno ni na sta ne lici. Iako sam procitao gomilu dokumentacije i proveo nekoliko dana non stop za kompom, nisam napravio neki znacajniji napredak :( )
4. Da li vredi ova kartica?

10x
Pozdrav!

1. Capture iz Adobe Premiere-a u avi 720x576 ili ti DVD rezolucija...

2. Nedolazi... meni se desava da od oko 30 min. video materijala ima max. 4-5 drop-ovanih frejmova (zanemarljivo odnosno za nas amatere neprimetno)

3. Da izgledace lepo ja tako radim i arhiviram filmove na CD, a zasto kod tebe to neradi... hmmm... neznam poigraj se malo sa podesavanjima... (i PJ ovo radi i mislim da i njemu to radi ok.... uglavnom javice se i on)

4. Neznam... valjda vredi...

drugarski pozdrav

Marsovac je napisao(la):
1. Capture iz Adobe Premiere-a u avi 720x576 ili ti DVD rezolucija...
Ne mora iz premiera. Moze i onaj programcic DVIO....32kb, a radi sve sto treba :)

Marsovac je napisao(la):
2. Nedolazi... meni se desava da od oko 30 min. video materijala ima max. 4-5 drop-ovanih frejmova (zanemarljivo odnosno za nas amatere neprimetno)
Nema gubitaka kvaliteta, ali ni drop frejmova kod mene. Plus sto ja imam HDD od 2.5" koji je znacajno sporiji....
Cekaj, da u tih pola sata nema vise razlicitih sekvenci? Izmejdu njih se pojave drop frejmovi....

Marsovac je napisao(la):
3. Da izgledace lepo ja tako radim i arhiviram filmove na CD, a zasto kod tebe to neradi... hmmm... neznam poigraj se malo sa podesavanjima... (i PJ ovo radi i mislim da i njemu to radi ok.... uglavnom javice se i on)
:D
Iz premiera mozes bez preteranog gubljenog vremena (za savladavanje programa) da obradis film (neke elementarne stvari tipa uklapanja, titlovi i sl.), a fajl mozes da izvezes u bilo kom formatu ukoliko imas instaliran codec. Audio ces morati da ostavis u PCM foramtu dok radis sa Premierom, a kada vec dobijes DivX onda u Virtual Dubu jos odradis kompresiju zvuka u MP3.
Ja do sada imam 14 diskova sa DivXom sto sam snimao kojesta....

Marsovac je napisao(la):
4. Neznam... valjda vredi...
Ne znam ni ja, jer sta zapravo predstvlja/radi taj Hercules DV action?

Marsovac je napisao(la):
U toj rezoluciji koliko MB "kosta" 1minut filma?
1s je oko 3.68MB, a sat oko 13.5GB....znaci minut je nesto preko 200MB....dbar deo toga otpada na zvuk koji bude u PCMu sa 14xx kbps, a kada ga kompresujes u 128kbps MP3 (vise od 10x) ni ne primetis razliku :)

A, da, prilikom grebovnja ces imati problem ukoliko koristis FAT32, jer je maximaln velicina fajla 4GB tj. 18min i 43s....problem resavas prebacivanjem na NTFS.....ukoliko koristis adekvatan OS....

Desavalo mi se da se pojavi dosta suma pri grebovanju na video-in na radeonu. Taj sum je posle (po mom misljenju) glavni krivac zasto divx izgleda katastrofalno. Kada je poprilicno mracno sa jakim elementima, divx bude ok... ali npr. kada je na snimku nebo, to se na divx-u vidi kao neka plava razmazotina i preterano ruzno izgleda. (probao razne filtre ali slabo...)
A opet... source nije tako los.

Bitno mi je da se ne menja kvalitet slike, sto se tice dropovanih frejmova, nije to valjda tako strasna stvar, ako je samo 4-5 komada u pitanju :)

ta hercules kartica je obicna (valjda samo obicna) kartica sa IEEE 1394 portovima (iliti i.Link kako ga zove Sony?)
i jos ide neki softver za obradu videa uz nju.
I to vazi kao kartica za video editing... blah blah.. :)

BTW jel ne bi bio problem nekom da mi posalje svoja setovanja za kompresiju u divx i naravno koji codec konkretno koristi.

Koja je to kompresija kada je video toliko mali (relativno mali) - 1 min ~ 200 MB
ako se dobro secam, uncompressed, raw video + PCM dodje negde oko 1 GB - 1 min?
Jeli ta kompresija ide u realnom vremenu?

Veliki pozdrav!! cheers

P.S. nije problem za NTFS :)

Vrh Dno