Šta je novo?

Viber na telefonu sa 2 SIM kartice privatnost

brankoX

Čuven
Učlanjen(a)
16.02.2002
Poena
630
Imam dual SIM telefon sa privatnim i službenim brojem. Na privatnom nemam Viber niti bih ikada instalirao to smeće na telefon ali sada ću morati zbog posla. Povezao bih službeni broj sa Viberom. Interesuje me da li će svi kontakti iz telefona (i privatni i službeni) dobiti poruku da sam otvorio Viber nalog ili samo oni koji imaju moj službeni broj ili će se desiti nešto treće? Da li postoji mogućnost da se ograniči broj kontakata koji će dobiti notifikaciju da imam nalog na Viberu? Možda da se napravi neka grupa kontakata tipa "Posao" i da se samo njoj dozvoli da sazna da otvorih nalog na Viberu? Ili je to nemoguće? Možda nešto treće?

Mislim da može, ja sam to odavno radio. Ako se dobro sećam kreneš da instaliraš viber, i pre nego što upišeš broj telefona, odeš u podešavanja-aplikacije-viber i isključiš dozvolu da pristupi imeniku. Nakon toga završiš instalaciju i posle samo omogućiš pristup imeniku. Tako valjda nekako, neka me neko ispravi ako grešim.

Zar uopšte može da se pristupi podešavanjima pre nego se upiše broj telefona? Mislio sam da se prvo unosi broj telefona

Gotovo sam siguran da stize poruka da si aktivirao viber kontaktima koji imaju upisan taj tvoj sluzbeni broj, a ne kontaktima koje ti imas. Takodje, mozes da ne das pristup imeniku viberu. To mozes da provjeris u podesavanjima telefona prije nego sto aktiviras broj na viberu (settings -> apps -> viber -> permissions), ali svakako mislim da nece stici svima iz tvog imenika nego onima koji imaju taj sluzbeni broj u imeniku.

Mnogo ti je velika paranoja oko vibera....
Poruku ce dobiti samo oni koji imaju taj broj u imeniku, ali koliko se secam i to moze da se onemoguci mada je po defaultu ukljucena

Pa nije baš paranoja ali ne volim da se stvari dešavaju bez mog znanja i kontrole. Hvala svima

Ma instaliraj ljubavnici Telegram, ionako ogromna kolicina ljudi koristi samo Whatsapp i Viber. (Sala... ili mozda ne :D)
Sigurno da ti u kontaktima svega 2,3 osobe koriste Telegram, eventualno da nadjes neku jos manje koriscenu aplikaciju sa slicnim opcijama privatnosti i nemas ovih briga.
Realno ima mnogo boljih aplikacija, poput Teams-a ili Google Chat-a za posao, razmislite o alternativama...

Nije Viber nikakvo zlo, odlicna aplikacija sa dosadnim dizajnom, ali radi posao.

Moram Viber, mada mi on deluje nekako neprofesionalno za ovu svrhu. Ranije sam imao Viber na privatnom broju i kad sam ga instalirao mnogi su mi počeli da šalju razne stvari i da očekuju od mene da svaki čas nešto komentarišem i da i ja šaljem slike, klipove itd. Na kraju sam ugasio nalog.
Sada neki na poslu šef koristi Viber za slanje poruka i slika iako sve to može službenim mailom.
Što se tiče ljubavnice, pročitah ovde post usera kome je Viber poslao ženi notiikaciju da joj muž ima tajnu SIM karticu i da je na njoj kontakr i njena drugarica....:giggle:

Što se tiče ljubavnice, pročitah ovde post usera kome je Viber poslao ženi notiikaciju da joj muž ima tajnu SIM karticu i da je na njoj kontakr i njena drugarica....:giggle:
U koje ti gluposti veruješ😁

Što se tiče profesionalnosti tu je viber još i najupottrebljiviji od svih mesendzera.

Sa svim svojim reklamama i glupostima? Ne zna se da li je gori za privatnu ili poslovnu upotrebu. Ako si dobio službeni broj, onda nemaš mnogo izbora. Mada ako nisi dobio i aparat, ne znam kako se od tebe može zahtevati da korisitš svoj privatni uređaj za tako nešto

Na temu:
Možeš da napraviš novi korisnički nalog na telefonu, koji ćeš koristiti za posao. Tako bi mogao da razdvojiš i kontakte u imeniku, pa bi Viber pristupao samo poslovnim kontaktima. To ti je možda najlakša varijanta. Još ako koristiš i Viber na PC-u, ne moraš ni da gledaš u telefon.

Ja bih na tvom mestu ili kupio neki stari polovni telefon za 30-40€ i na njemu instalirao samo Viber, ili bih u Linuxu pokrenuo Anbox i tu ga instalirao i aktivirao

Telefon je moj privatni na koji je dodata i službena kartica. Korišćenje dva telefona mi ne odgovara jer mi se ne nose dva komada sa sobom. Pravljenje grupa privatnih i službenih kontakata u imeniku bi bilo ekstra samo kada bih mogao da ograničim pristup službenom Viberu grupi poslovnih kontakata ali ne znam da li je to moguće. Iskreno sumnjam da to može.

Jedino mi ostaje da nakon instalacije u Androidu zabranim pristup imeniku za Viber a kasnije da javljam jednom po jednom kontaktu da sam na Viberu kao što su mi predložili slaksm i The Stig.

Inače i za privatnu upotrebu mi je Viber gori od WhatsApp-a a kamoli još za poslovnu.

U tom slučaju možeš da napraviš novog korisnika (Posao) i koristiš samo za te stvari

Druga opcija ti je Shelter ili slična aplikacija, tako da možeš imati 2 odvojena profila na nekoj aplikaciji. Tj. 2 imenika. Pa onda namestiš da Viber iz Shelter naloga pristupa imeniku odatle

Cemu u opste ta komplikacija?

Ako ste tako napredni korisnici da to sve namestite sta vas tacno brine kod vibera?

Off topic

Da li mogu da se koriste dva vibera (za obe sim kartice) a da ne mora da se instalira preko Parallel-a (konktetno za Redmi Note 9 Pro) ?

U tom slučaju možeš da napraviš novog korisnika (Posao) i koristiš samo za te stvari

Druga opcija ti je Shelter ili slična aplikacija, tako da možeš imati 2 odvojena profila na nekoj aplikaciji. Tj. 2 imenika. Pa onda namestiš da Viber iz Shelter naloga pristupa imeniku odatle

To je opcija PrivateSpace? (Huawei P40 pro). Nije ni to loše, koliko vidim treba samo da se ukuca PIN sa zaključanog ekrana.
Najbliži sam zabrani pristupa Vibera kontaktima kao što gore napisah.

@delboy

Mislim da to ne može

Off topic

Da li mogu da se koriste dva vibera (za obe sim kartice) a da ne mora da se instalira preko Parallel-a (konktetno za Redmi Note 9 Pro) ?
Miui ima svoj dual space, ali nisam siguran da mogu istovremeno da rade, nezavisno mogu sigurno.

Off topic

Misliš na Parallel Space? Ne moraš njega, Xiaomi ima fabričko podešavanje duplih aplikacija, sve je isto.

Da li treba da se podesi nešto prilikom instalacije ili se samo pokrene instalacija još jednog vibera i izabere broj sa druge sim kartice ?

Ima i dual space i dual apps
Dual space je kao potpuno drugi telefon, sve je nezavisno.
Dual apps je samo dupla aplikacija.
treba prvo probati dual apps, on samo klonira postojecu aplikaciju i trazi da se ulogujes.

javi kako je proslo.

Da li treba da se podesi nešto prilikom instalacije ili se samo pokrene instalacija još jednog vibera i izabere broj sa druge sim kartice ?
Samo uključi Viber u Dual Apps, pojaviće ti se još jedna ikonica Vibera, upiši drugi broj i nema problema.

MIUI 13.0.2 nema Dual Apps.
Čitam na webu da su uklonili. Neke aplikacije se reklamiraju da mogu da povrate ugašenu funkcionalnost ali ne bih saverovao instalaciju, sumnjive su mi vrlo (MIUI Downloader recimo - za izbegavati).

Što bih lagao?

* ni termin "dual apps" mi ne daje rezultate prilikom pretrage unutar Settings.
Gledao sam i Security app, ni tamo nema Dual App opcije.

Znam, čudno.

Prilozi

• IMG_20220803_143718.jpg
    IMG_20220803_143718.jpg
    53.5 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_2022-08-03-14-36-07-949_com.android.settings.jpg
    Screenshot_2022-08-03-14-36-07-949_com.android.settings.jpg
    36.4 KB · Pregleda: 24
Da li imaš Mi Cloud nalog na telefonu?
Da li ti je Security app aktivna?
@vamosalaplaya

Primetio sam danas da mi zakucava proces kod otvaranja System apps (deo za ažuriranje sistemskih aplikacija). Vidim samo da imam 4 na čekanju i zamrzne se tad.
Ne pomaže ni restart telefona.

Prilozi

• IMG_20220803_170307.jpg
    IMG_20220803_170307.jpg
    65.4 KB · Pregleda: 23
  • IMG_20220803_170224.jpg
    IMG_20220803_170224.jpg
    81.6 KB · Pregleda: 14
Poslednja izmena:
Čim si instalirao Viber na telefon, možeš da se oprostiš od privatnosti. Svi kontakti sa telefona su iskopirani na njihove servere i možeš da se kladiš da se aktivnost na tim kontaktima prati i monetizuje, kao što to radi i FB/WhatsApp/Instagram...

Ma nema privatnosti cim imas telefon. Dalje je samo fine-tuning za product placement.

Za one kojima telefon ne podrzava dual app, imate na playstore app island, radi savrseno i nema nikakve ADS i sl gluposti a usput je free.

Nazad
Vrh Dno