Šta je novo?

VIA KT400A i Seagate SATA??

Raider

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D & Arctic Liquid Freezer III 420 RGB AIO
Matična ploča
Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO
RAM
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB (AMD Expo) DDR5 RAM 48GB (2x24GB) 8000MT/s CL40
GPU
Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 5090 MASTER 32G
Storage
Samsung SSD 980 PRO 2TB, WD SSD BLACK SN850X 4TB, Samsung SSD 860 EVO 1TB, Samsung SSD 870 EVO 1TB, Seagate SSHD 4TB, Toshiba HDD 3TB
Zvuk
Microlab 5.1
PSU
Lian Li Edge Gold - 1200W
Kućište
Lian Li Dynamic EVO XL
Monitor
Samsung Odyssey OLED G8 34" + LG OLED C2 48"
Miš & tastatura
Logitech G502 Proteus Spectrum + Redragon Kala
Ostale periferije
5 VRheadsets+PS5 Pro
Laptop
Dell Latitude 5430
Mobilni telefon
Samsung A54 5G
Pametni uređaji
Samsung Fit 3
Steam
https://steamcommunity.com/id/jcdraider/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Imam EPOX 8K9A7I VIA KT400A plocu,koja ima 8237 southbridge i dakle VIA S-ATA RAID kontroler.Planiram da kupim Seagate hard disk,model ST3160827AS, 160 GB 7200rpm / SerialATA / Barracuda 7 / NCQ / 8Mb,koji cu podeliti na particije i staviti da mi bude primarni sistemski disk(na njemu ce biti OS).Zanima me da li mogu da imam problema i koji mi vi novi hard disk predlazete(obavezno cu ga koristiti kao sistemski)??

Da li moze negde da se nadje Seagate S-ATA Barracuda 8,NCQ od 200GB?Po cenovnicima sam video samo model od 250GB.

Poslednja izmena:
Mislim da si se malo zaleteo sa ovim NCQ diskom. Sve je to lepo ali želje i mogućnosti često nije moguće uskladiti ili drugim rečima pogledaj da li tvoj čipset podržava NCQ diskove. ;)

Ako ne podrzava, ne znaci da nece raditi.
Tj. radice taj Seagate iako je on NCQ a cip-set nije.

Sasa je napisao(la):
Ako ne podrzava, ne znaci da nece raditi.
Tj. radice taj Seagate iako je on NCQ a cip-set nije.
Objasni ovo malo, please.

Nece koristiti NCQ, nego ce raditi kao "obican disk".

Čemu onda kupovina NCQ diska ako ne može da se iskoriste prednosti koje pruža ova tehnologija?!?! :S:

Da li si razmislio o mogucnosti da ni jedan SATA disk nove generacije ne moze da se kupi bez NCQ ?
Sta covek da radi u tom slucaju, da trazi sporiji ili mozda polovan disk ?

Ponovio sam vec x puta, molim vas ljudi, ajde mozak na ON da stavite.

Sorry, nisam znao da su u Srbiji po radnjama samo NCQ SATA diskovi. ;)

Raider je napisao(la):
Imam EPOX 8K9A7I VIA KT400A plocu,koja ima 8237 southbridge i dakle VIA S-ATA RAID kontroler.Planiram da kupim Seagate hard disk,model ST3160827AS, 160 GB 7200rpm / SerialATA / Barracuda 7 / NCQ / 8Mb,koji cu podeliti na particije i staviti da mi bude primarni sistemski disk(na njemu ce biti OS).Zanima me da li mogu da imam problema i koji mi vi novi hard disk predlazete(obavezno cu ga koristiti kao sistemski)??

Da li moze negde da se nadje Seagate S-ATA Barracuda 8,NCQ od 200GB?Po cenovnicima sam video samo model od 250GB.

Ja ti predlazem WD Caviar SE seriju diskova,jer su generalno brzi od Seagatea,a ako planiras koristiti raid polje onda WD Caviar RE(namijenjeni su za raid polje).

NCQ tehnologijom se nemoj previse zamarati,jer i da cipset ima podrsku od nje nemas velike koristi.

Stvorenje je napisao(la):
Sorry, nisam znao da su u Srbiji po radnjama samo NCQ SATA diskovi. ;)

Sve nove serije SATA diskova podrzavaju NCQ ali su i kada se NCQ ne koristi brze od starih serija.

Ne znam koliko znas, ali znam koliko ne znas.

:beat:

Sasa je napisao(la):
Ne znam koliko znas, ali znam koliko ne znas.

:beat:
Kako znaš? Jel ti se javlja (alo, da li me čujete)? :D

Ma nemam ja ništa protiv NCQ i diskova od trilion gigabajta samo sam hteo da ukažem na neke stvari da ne bude posle razočarenja ili: ''Što mi niste rekli da...?''

Kupio sam hard disk

Kupio sam doticni Seagate hard disk i povezao ga na moju VIA KT400A plocu,particionisao i instalirao Windows.Ali...imao sam silnih problema da nateram da se sveze instalirani Windows podigne sa ovog SATA diska,koji su ukljucivali 3puta reinstalaciju i gomilu puta reparticionisanje,kao i cackanje po biosuDefinitivno ovaj VIA SATA kontroler ne radi kako treba,ako sistem treba da se podize sa njega.Na kraju je sve proradilo,ali...Mozda je problem pravio i stari Maxtor od 20GB IDE koji je bio u masini,a koji sam menjao da bude i master i slave,reparticionisao,ubio sve particije,tokom problema.Pre poslednje reinstalacije sam ga otkacio i probao da podignem Windows,ali ponovo nije hteo.Tokom poslednje instalacije,stari Maxtor nije bio u masini.

Pitam se sta ce biti,kada posle nekog vremena recimo budem morao da ponovo da reinstaliram Windows.

Vrh Dno