Šta je novo?

Via 4 in 1 na XP-u

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Da li ste probali da instalirate 4 in 1 verziju 1.437v(a) plus Via latency patch 0.19 ?
Dakle da li to radi dobro, vredi li ga instalirati itd...

Sta niko ne koristi Via drajvere ili Win XP :) ?

...mislim...

Mislim da sam procitao na nekom od ovih foruma da se VIA 4in1 ne stavljaju na XP

Mislim interesovalo me je jer sam ranije u Win98 dobio transfer diska sa 42 na 63 mb/s preko HD-Tach-a kada sam instalirao Via latency patch 0.19. A opet taj patch mora na kompletne drajvere, ovako mi se ipak nebudzi :)

Re: ...mislim...

AstroduLe je napisao(la):
Mislim da sam procitao na nekom od ovih foruma da se VIA 4in1 ne stavljaju na XP

Ma mozes ti da ih stavis ali nisu neophodni u smislu da ako hoces da ti diskovi uopste iole brze rade moras da ih instaliras. XP dobro radi sa diskovima i bez eksternih drajvera...

Pa zar nije svrha tog "latency patch-a" resavanje onog kt133a + Live! problema?

Zorro je napisao(la):
Pa zar nije svrha tog "latency patch-a" resavanje onog kt133a + Live! problema?

ja dobio sa 42 na 63 mb/s veci transfer po HDTach-u ! Pa ti vidi ! Zato i pitam jel moze na XP ?

za Golden-a :

Koju verziju 4in1 si koristio kad si dobio to poboljsanje?
Koji HD i maticna ploca?

Meni je po Hd tach-u Accesstime ~12ms, brzina
sekvancijalnog citanja na pocetku ~40MB/s a buffered read ~58MB/s(ATA 60).

Interesuje me kakvi su i vasi rezultati.

pozdrav!

HA

4 in 1 verziju 1.437v(a) plus Via latency patch 0.19
na Abit Kt7e i disk Maxtor 30gb 7200 rpm (maxtor nije ovaj od novih quantumolikih, nego onaj `Blue Fish` ili tako nesto)
znaci `buffered read` mi je sada u WinSE 63 mb/s, ranije 42mb/s

ja dobio sa 42 na 63 mb/s veci transfer po HDTach-u ! Pa ti vidi ! Zato i pitam jel moze na XP ?

Cool, cuti i plivaj dalje...

Doduse, moze i da ima neke veze, jer po nekom objasnjenju taj patch smanjuje "sum" (u smislu smetnje) na magistrali.

XP ne koristim, ne mogu ti pomoci.

Moji rezultati u HDTach-u su za nekih 5% bolji od HA-ovih. Maxtor d740x, 7aja2, win2000.

Sto se tice rezultata, cini mi se da accesstime ne odredjuje dobro. Po fabrickim specifikacijama trebalo bi da bude <9ms (Maxtor d740) a naravno uvijek postoji mogucnost da iz windovs-a ne moze kako treba obaviti posao.

za Zorro-a: cudno da ti je buffered read samo za 5% bolji,
AJA2 bi trebalo da ima ATA100?

za Golden-a: kod tebe se popravilo stanje u buffered reading-u ali opet je doslo na mjeru ATA66 standarda, a cini mi se da noviji Abit takodje ima ATA100.
Ajd postujte rezultate i iz SiSoftSandre. Kod mene je ~21500.

Inace oprobao sam i ovaj patch, probao razmjestaj Liva, restore starog BIOS-a, ali ne uspjedoh da otklonim neugodan sum sa W2k-a, dok u 98-ici sve radi ok!

pozdrav!

ATA100 je samo na papiru brza od ATA66... Dobro, jeste brza, ali samo za nekoliko %
Takodje, i KT133a chipset u kombinaciji sa Win2000 ima probleme kod prenosa podataka. Tj. sporije je nego sto bi trebalo da bude. Tek SP2 je doneo ispravku toga, ali ja se, zbog uzasa koji sam doziveo pri instalaciji SP1, ne usudjujem da to i isprobam.

Zorro je napisao(la):
ATA100 je samo na papiru brza od ATA66... Dobro, jeste brza, ali samo za nekoliko %
Takodje, i KT133a chipset u kombinaciji sa Win2000 ima probleme kod prenosa podataka. Tj. sporije je nego sto bi trebalo da bude. Tek SP2 je doneo ispravku toga, ali ja se, zbog uzasa koji sam doziveo pri instalaciji SP1, ne usudjujem da to i isprobam.

Samo zato jer Bili ne voli VIA chipset. Ja sam imao grdnih problema sa Win2k i Via-om. Onda sam se resio Via-e, posle i Win2k-a. Sada sa XP-om sljakam bez problema.

Na Xp-u sa ugradjenim 4in1 hdtach mi daje 80mb u burstu. Naravno, disk je skoro pun, quantum as 7200 30gb. Ploca je 7aja2, via133a.
U stvari, mozda je burst i veci, ali hdtach meri do 80 mb.
Acces je 10-11 ms, seq. read krece na 35, prosek je 30 mb/s.
Da ponovim po stoti put, cpucool i sl. programi za obaranje temperature procesora uzasavajuce uticu na performanse harda.

Vrh Dno