Šta je novo?

Vi sa ISDN-om, ovamo - par pitanja?

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
ovako pise na telekomovom sajtu:

ISDN 2 - rezidencijalni korisnici
14.000,00 - stvaranje tehnickih mogucnosti
1.000,00 - instalaciona taksa
popust u slučaju otkaza analognog priključka
6.122,42 - stvaranje tehnickih mogucnosti
1.000,00 - instalaciona taksa

sta znaci u slucaju otkaza analognog prikljucka? da li to znaci da ja moju postojecu liniju (3xxxxxx) gubim? da li mi se menja broj? da li se impulsi isto obracunavaju kao kod klasicnog telefonskog prikljucka?

ja sam na opstini cukarica. da li neko zna kakva je situacija sa dobijanjem ISDN-a na ovoj opstini? da li da se cimam i ima li smisla, da podnosim zahtev u bulevaru k.aleksandra 84?

hvala na odgovorima.

legend je napisao(la):
ovako pise na telekomovom sajtu:
sta znaci u slucaju otkaza analognog prikljucka? da li to znaci da ja moju postojecu liniju (3xxxxxx) gubim? da li mi se menja broj? da li se impulsi isto obracunavaju kao kod klasicnog telefonskog prikljucka?

Upravo tako ako se odreknes analognog broja po istoj parici dobijas ISDN prikljucak ,broj se verovatno menja (mada bi mogao i da zadrzis broj teoretski) a posto ti broj pocinje na 3 onda imas solidne sanse da dobijes ISDN,sto se tice tarifiranja pogledaj na telekomovom sajtu ali jeste skuplje

ladno su ISDN tarife skuplje od fixne telefonije i to skoro pa duplo.

kada ti stigne racun da li on dodje objedinjen za oba kanala ili odvojeno? da li mogu da vidim potrosnju po kanalu?

btw, kako se tarifira internet? da li provajderi obracunavaju jedan kanal normalno, tj. minut za minut ili ne?

Koliko znam cena impulsa je ista kao i za obicnu telefoniju.Ono sto je objavljeno na telekomovom sajtu je cena za biznis korisnike koja je i inace skoro duplo veca.
Ono sto mene zanima je da li je moguce dobiti odvojene racune po svakom kanalu kada je vec moguce dobiti odvojene brojeve.
P.S.Pretplata je istina skuplja.

Boris je napisao(la):
Ono sto mene zanima je da li je moguce dobiti odvojene racune po svakom kanalu kada je vec moguce dobiti odvojene brojeve.

moguce je
podneses zahtev za novi MSN broj za koji ti stize odvojeni racun, na njega se isto placa pretplata ali dosta manja u odnosu na glavnu pretplatu koja je 180 din + porez

sto se tice cene impulsa ona je ista kao i kod analogne telefonije, a provajderi (kako koji) naplacuju odnost 1:1 ili 1:1.5 (1 sat obracuna kao 1.30), po kanalu naravno.

ja koristim ptt koji naplacuje 1:1

pozdrav

zar isdn nije 301xxxx ?

byMaX je napisao(la):
zar isdn nije 301xxxx ?

30xxxxx, a posto opseg, bas i nije neki predjose i na 20.....

Ja kada sam uzimao ISDN nisam zadrzao analognu liniju, jer je razlika u ceni bila oko 2kDM!!!
Za ovih 8.000 din se ne bih dvomio ni jedan minut da je zadrzim!

zasto, u cemu je razlika?

Hmm, meni sad dosta stvari nije jasno,

mislim kako vidim dosta ljudi uzimaju ISDN za telefon, sto za mene nema nikakvog smisla u cemu je tu poboljsanje od analognog kad vec zoves 90% analogne korisnike i oni tebe.

Ja mislio to se lepo uzima za internet mada iz prica nemogu da shvatim gde i kako i koliko tako nesto kosta.

NikBre je napisao(la):
Hmm, meni sad dosta stvari nije jasno,

mislim kako vidim dosta ljudi uzimaju ISDN za telefon, sto za mene nema nikakvog smisla u cemu je tu poboljsanje od analognog kad vec zoves 90% analogne korisnike i oni tebe....
pa npr. imas 2 linije - i mozes na obe istovremeno da razgovaras ili da si preko jednog kanala prikljucen na net a preko druge linije pricas telefonom... poboljsanja su raznorazna - sam kvalitet veze je mnogo bolji neko kod starih centrala sto ces najlakse zakljuciti upotrebom "isdn modema" kao i mogucnost koriscenja raznoraznih servisa koje ranije nisi mogao da imas - tipa konferencijska veza

PJ je napisao(la):
...

30xxxxx, a posto opseg, bas i nije neki predjose i na 20.....

Ja kada sam uzimao ISDN nisam zadrzao analognu liniju, jer je razlika u ceni bila oko 2kDM!!!
Za ovih 8.000 din se ne bih dvomio ni jedan minut da je zadrzim!

zasto mislis da je bolje da zadrzim postojecu liniju?

ja sam je zadrzao iz razloga sto sam proteklih godina delio svima taj broj telefona tako da ako ga izkljucim dosta ljudi nece moci da me kontaktira
inace nije lose imati vise linija u kuci, ja inace isdn iskljucivo koristim za net, a stari broj za razgovor. Moguce je da cu uskoro uvesti DSL za koji mi treba slobodna parica tako da sam se obezbedio na ovaj nacin, imam dve parice i mogu da biram sta slusam i sviram :)

pozdrav

pa zar nemozes da uvedes DSL i preko ISDN-a? ISDN je prakticno preduslov za xDSL......a kako ces da uvedes DSL? Jel veratov?

pa i nije preduslov
to su dve razlicite stvari
isdn je prikljucen za digitalnu centralu (imas svoj broj) i njega naravno mozes koristiti i za razgovor i za dialup (naravno ako se ne odlucis za iznajmljenu liniju), a xDSL znas i sam da je samo za net jer ides direktno paricom do provajdera gde ceka neki ruter koji je povezan na net

i sad mozes da uvedes DSL preko postojece parice ali gubis analognu liniju i nema vise pricanja, ali ako dovedes jos jednu paricu do sobe mozes da biras oces li analognu, digitalnu ili neku trecu vrstu linije...:)

ja sam se odlucio za ISDN, ali ako uskoro bude neka ponuda za DLS kao sto sam cuo vraticu isdn i uvesti bolje...

inace ja sam iz Kraljeva i za sad nema ponude ali se prica da je moguce uskoro dobiti i tu opciju, a ako to ne bude onda ce verovatno SBB cable net da padne.

pozdrav

legend je napisao(la):
...

zasto mislis da je bolje da zadrzim postojecu liniju?

Zato sto ces moci da budes online sa 128k i da pricas telefonom, zadrzaces stari broj, imaces jasnu sliku koliku sy ti troskovi za NET, a koliki za voice, mozes na taj broj da zakacis fax i da ti uvek bude ukljucen....pretplata je sitna, pa taman i da ga ne koristis nikada ne znas kada ce da ti zatreba, a tada moze da se desi da "nema tehnickih mogucnosti za dodeljivanje novih brojeva", pa ces da rodis mechku dok ne zavrsis to....

Evo par odgovora

Info link
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=23391&highlight=

Resenje za internet bi ti bio DSL, kad bi bilo ko na zapadu, 35E za
max flat/mes, sve, 512-1mb konekciju, nema limita download-a, varijanta
Verata je dranje nevidjeno. Isdn, ja licno imam vec 3 godine, naravno
da je bolje, ne puca veza, brzi download, bla, bla. Ali imaj u vidu da
128k vuce obe linije, dakle 2x skuplji tel i 2x skuplje kod provajdera.
Ja koristim najcesce jednu
liniju, prilicno sam na net-u, i dobijam sve vece racune. (nije pretplata
problem, ona je mala). Onda trazis listing, ali listing ne belezi sve lokalne
pozive, te je tesko dokazati potrosen broj impulsa, dzabe sto mozes da
isprintas broj i trajanje konekcija sa provajderom, brojac u centrali ne
mozes da vidis, i tu je kvaka sa racunom. Sigurno imate velik broj
lokalnih poziva, kazu ti u Telekomu, lol, i cik dokazi.
Samo za telefon, i nema nekog posebnog smisla, za internet ima, druga
linija ti je slobodna, bilo da imas jedan ili dva broja, svejedno.
Verovatno ti je i jedino resenje. DSL kraj ovakvog Telekoma nece jos
10 god, nazalost..
Inace, cini mi se da je cela mudrost za isdn da zasrafe jednu plasticnu kutiju na kraj bakarne parice u stanu/kuci, a jednu u centrali. Ovi iz Telekoma meni to predstavili ko lansiranje Arijane, najblaze receno.
Pozdrav.

ps. zna li neko za program/brojac impulsa, by the way, koji bi radio na isdn-u.
Kad sam pitao za dodatnu opciju tarifiranja (cene) svakog razgovora,
ima na sajtu Telekoma, pod dod.usluge - AOC, u bulevaru tj. Kralja
Aleksandra 84 me gledali zacudjeno/zapanjeno.

Ntduke je napisao(la):
Sigurno imate velik broj
lokalnih poziva, kazu ti u Telekomu, lol, i cik dokazi.

dokazali oni meni :)
ja se bunio pre neki mesec jer mi racun bio 3x veci nego obicno i daju mi obican listing gde se naravno nista ne vidi ali sam bio uporan i posalju me kod nekog sefa koji kontaktira nekog radnika i on mu donese na disketi kompletnu listu poziva gde se videlo SVE, a ja onako popishan poceo da se izvinjavam i tako to...naravno posle se saznalo da je burazer koristio net po ceo dan dok sam ja bio na poslu i onda sam resio da predjem na ntfs i zabranim sve zivo sto je rezultiralo manjim racunom :)

pozdrav

Ma imas otprilike prostu racunicu, sat na netu, bude 11din, u "jakom
saobracaju", kako ga oni zovu. Pa da je 10h dnevno x 30 dana, to
je 3000din, otprilike, meni zavalili 2,5x tolio, nema veze sa zivotom, mozes pijacnom racunicom da ih provalis, ne treba Maclorenov polinom
ili fibonacijev zakon brojeva i slozen matis za to. A i kazu da 80% dobitnika Fonta su zaposleni u Telekomu, pa bude jasno :beat: :happy:
Dok se ne uvede kablovski/dsl fiksni mesecni trosak, slaba vajda
od njih, i dial-up-a, bilo da je isdn, koji je naravno bolji, ili obicna linija.
Pozdrav.

Vrh Dno