Prebacivanje VHS snimaka napravljenih kamerom na CD je tema koju proučavam pomalo već više od godinu dana od kada sam kupio MSI karticu sa video ulazom. Razlozi prebacivanja su relativno veća pouzdanost CD-a, gubitak kvaliteta usled magnetnih dejstava susednih kolutova VHS trake kojom snimak vremenom postaje lošiji i javljaju se duhovi, gubitak pri presnimavanju kod VHS-a itd, itd.
Moja iskustva se skoro 100% poklapaju sa onima sa net-a i ona su sledeća:
Capture radim sa virtual dub-om na ntfs particiju nekompresovano gde velicina slike zavisi od krajnjeg formata. Pošto nemam DVD pisač koristim SVCD koji u PAL-u ima rezoluciju 480x576 i tako podesim u v.dub-u.
Zbog toga sto se slika za tv formira iz dve poluslike (neparne + parne linije) dobijeni fajl još jednom propustim kroz v.dub koristeći deinterlace filter, tj filter koji, grubo rečeno, pretvara poluslike u punu sliku bez preplitanja. Tako nestaju duhovi koji se javljaju pri brzim pokretima (kao kad strelica miša ostavlja trag za sobom).
Sada dobijeni fajl (bez preplitanja) propustim kroz TMPGEnc koristeći SVCD podešavanja.
Na kraju sve snimim sa Nerom kao video CD.
To sve posle bez problema gledam na mom Xwave DVD-u bez problema, a slika je skoro odlična (mislim da imam dosta stroge kriterijume).
Zašto je slika skoro odlična? Zato što su boje malo bleđe nego u originalu, a pojavu kockica gotovo da ne primećujete. Postoji mogućnost pojačavanja boja u TMPGEnc-u ali to još uvek nisam uspeo da primenim. Ima još jedna mana. SVCD na većini stonih DVD-a ne može da se premotava. Posteje neka uputstva na netu za rešavanje toga ali meni nije upalilo.
I još nešto. Nije tačno da nema smisla prebaciti VHS u DVD. Stvar nije u linijaturi slike već u bit rate-u kojim se slika sempluje koji je kod DVD-a par puta veći nego kod SVCD-a ili VCD-a te je kvalitet slike mnogo veći kod DVD-a jer se manje gubi zbog konverzije i kompresije. To sam se i lično uverio gledajući isti materijal u sva tri formata preko TV out-a.
Svejedno, sa dosadašnjim rezultatom sam 90% zadovoljan. Kada bi mogao malo da pojačam boje, nemogućnost premotavanja mi i ne bi smetala.
Ako neko ima dodatna iskustva, bio bih mu zahvalan da ih iznese.
Takođe, ako nekog interesuju dodatni detalji rado ću mu ih izneti. Ja sam se dosta namučio dok nisam pokupio sve trikove, većinom sa neta.
Pozdrav