Šta je novo?

VHS u DVD format??????

dragonfly

Čuven
Učlanjen(a)
15.04.2002
Poena
604
Koliko je potrebno vremena prilikom prebacivanja sat i po materijala sa VHS u DVD format ne Divix i koji se programi i encoderi koristi...pokusavao sam i dobijao rezultate od dvadeset sati sto je suludo..verovatno gresim prilikom setovanja u programima..masina je xp 1700 , 256 Mb ,Gforce 2...

Canopus procoder.
Na netu ga hvale da je najbrzi a radi u 2 prolaza.
Koristim ga i sat vremena bi trebalo da komprimuje na tvom racunaru za sat i 20 minuta.
Download je oko 16 MB i ima negde razbijena verzija, ali ja vise nemam link.

Treba ti poprilicno softvera. Kao prvo taj Canopus ne znam kakav je ali to je isuvuse brzo da bi se dobio kvalitet. Ja licno koristim TMPGEnc Pro verziju. Sporo i kvalitetno. Kao prvo moras da uradis capture. Disk mora da bude NTFS zbog ogranicenja FAT-a od 4gb. To radim sa Avi_Io ili Virtual Dabom. Ako radis capture na pace, Avi_io onda vrsis spajanje u Premijeru i preko Video servera ides na TMPGEnc. Iz virtual daba pravi jedan fajl koji mozes direktvo da uvezes u TMPGEnc. Ako ti odgovara MPG audio onda radis u isto vreme sliku i ton. Ako hoces Dolby digital potreban je npr. Soft encode. Onda radis iz premijera, encodiras sliku posebno a ton eksportujes kao wav. Ali pazi pri capture moras da radis 48 kHz stereo. Otvoris Sound forge i odvojis levi i desni kanal. Ubacis u soft encode izaberes opciju DD 2.0 256 kbs. Ubacis levi kao levi front i desni kao desni front i kazes encode. Kad sve to zavrsis uzmes program za autorizaciju, DVD Wise, Spruce, DVD Quick builder, Scenarist ili Maestro. Mozes i sa Ifo editom. Upustva imas na www.vcdhelp.com i www.doom9.org.

Pazi, još ima i onih koji se ozbiljno trude da odgovore na ovakvo pitanje. :d

Ako vam ne bi bio problem, evo imam i ja nešto za konverziju. Naime, u komšiluku stanuje jedna baba koja je, kažu, nekada bila mnogo dobra cupi, pa ako neko može da je konvertuje i rekomprimuje u devu. :p:d:hump: :beat:

magick je napisao(la):
Pazi, još ima i onih koji se ozbiljno trude da odgovore na ovakvo pitanje. :d

Ako vam ne bi bio problem, evo imam i ja nešto za konverziju. Naime, u komšiluku stanuje jedna baba koja je, kažu, nekada bila mnogo dobra cupi, pa ako neko može da je konvertuje i rekomprimuje u devu. :p:d:hump: :beat:
Mislim da je čovek lepo rekao DVD format a ne DVD kvalitet

jddipqd je napisao(la):
Mislim da je čovek lepo rekao DVD format a ne DVD kvalitet
A zašto bi neko bacao pare na prazne DVD medije i prebacivao na njih matore VHS trake?

U krajnjoj liniji, svaki DVD plejer podržava VCD format ( MPEG1 ) koji je sasvim dovoljan za arhiviranje VHS materijala prema kome ste sentimentalni ili koji se teško nalazi na DVD-u.

!?

dragonfly je potpuno upravu i ja imam slican problem sa prebacvanjem VHS materijala na DVD, samo sto je moj problem sto koristeci TMPGenc nedobijam kvalitetnu sliku nego tri puta losiju od DivX-a sa istim video snimkom koji sam prebacio sa VHS-a. Naravno neocekujem da od babe napravim devojku kao sto rece doticni magick koji se usputno i cudi zasto bi neko prebacivao VHS na DVD ali to je naravno njegov problem, ovakve stvari su i vise nego potrebne pogotovo sada kad su prazni DVD medije skoro dzabe.
Znaci ljudi ukljucimo se u raspravu i dajmo da vidimo dali neko zna kako se resava ovaj problem tj. kako da sacuvam isti kvalitet kao sto mi je i na VHS-u, a ne da dobijem drasticni gubitak, kao sto sam rekao u DivX formatu nisam gubio ni 5% od izvornog.
Pozdrav!

Jel mogu opet JA

No77 je napisao(la):
dragonfly je potpuno upravu i ja imam slican problem sa prebacvanjem VHS materijala na DVD, samo sto je moj problem sto koristeci TMPGenc nedobijam kvalitetnu sliku nego tri puta losiju od DivX-a sa istim video snimkom koji sam prebacio sa VHS-a.
Mada mislim da je kod konverzije sa VHS-a glavni problem sum, valja probati Canopus procoder koji, kao sto sam rekao, radi u dva prolaza i daje bolju sliku od TMPGenc.

Pozdrav

Re: !?

No77 je napisao(la):
dragonfly je potpuno upravu i ja imam slican problem sa prebacvanjem VHS materijala na DVD, samo sto je moj problem sto koristeci TMPGenc nedobijam kvalitetnu sliku nego tri puta losiju od DivX-a sa istim video snimkom koji sam prebacio sa VHS-a. Naravno neocekujem da od babe napravim devojku kao sto rece doticni magick koji se usputno i cudi zasto bi neko prebacivao VHS na DVD ali to je naravno njegov problem, ovakve stvari su i vise nego potrebne pogotovo sada kad su prazni DVD medije skoro dzabe.
Znaci ljudi ukljucimo se u raspravu i dajmo da vidimo dali neko zna kako se resava ovaj problem tj. kako da sacuvam isti kvalitet kao sto mi je i na VHS-u, a ne da dobijem drasticni gubitak, kao sto sam rekao u DivX formatu nisam gubio ni 5% od izvornog.
Pozdrav!
Za snimanje na DVD medije još i ajde, većeg su kapaciteta, čitljivi su i za PC i za namenske uređaje ( DVD plejere ), a i cena im je sada dosta povoljnija. Ali zašto MPEG2 kompresija? Za VHS kvalitet sasvim je dovoljna i MPEG1, a i tako možeš smestiti daleko više materijala na jedan jedini disk.

Smisao kupovine skupljih DVD medija vidim jedino u njihovom većem kapacitetu, zašto ga onda suludo trošiti? Prebacivanje VHS materijala na DVD, u MPEG2 ( 720x576x25 ) formatu, je čisto bacanje para kada se uzme u obzir da će potpuno istu funkcionalnost pružiti običan VCD ( MPEG1 ) na dosta jeftinijem mediju. Pod funkcionalnošću inače podrazumevam kako kvalitet slike tako i mogućnost reprodukcije na standalone DVD plejerima.

Ako neko već ima DVD rezač, korištenje tih medija je zgodno zbog njihovog većeg kapaciteta, ali i mogućnosti pravljenja interaktivnih menija, što vas opet ne primorava na ekskluzivno korišćenje MPEG2 kompresije i visoke rezolucije.

Ne želim nikome da solim pamet već samo da ukažem na mogućnosti i dam neki savet.

Prebacivanje VHS snimaka napravljenih kamerom na CD je tema koju proučavam pomalo već više od godinu dana od kada sam kupio MSI karticu sa video ulazom. Razlozi prebacivanja su relativno veća pouzdanost CD-a, gubitak kvaliteta usled magnetnih dejstava susednih kolutova VHS trake kojom snimak vremenom postaje lošiji i javljaju se duhovi, gubitak pri presnimavanju kod VHS-a itd, itd.
Moja iskustva se skoro 100% poklapaju sa onima sa net-a i ona su sledeća:
Capture radim sa virtual dub-om na ntfs particiju nekompresovano gde velicina slike zavisi od krajnjeg formata. Pošto nemam DVD pisač koristim SVCD koji u PAL-u ima rezoluciju 480x576 i tako podesim u v.dub-u.
Zbog toga sto se slika za tv formira iz dve poluslike (neparne + parne linije) dobijeni fajl još jednom propustim kroz v.dub koristeći deinterlace filter, tj filter koji, grubo rečeno, pretvara poluslike u punu sliku bez preplitanja. Tako nestaju duhovi koji se javljaju pri brzim pokretima (kao kad strelica miša ostavlja trag za sobom).
Sada dobijeni fajl (bez preplitanja) propustim kroz TMPGEnc koristeći SVCD podešavanja.
Na kraju sve snimim sa Nerom kao video CD.
To sve posle bez problema gledam na mom Xwave DVD-u bez problema, a slika je skoro odlična (mislim da imam dosta stroge kriterijume).
Zašto je slika skoro odlična? Zato što su boje malo bleđe nego u originalu, a pojavu kockica gotovo da ne primećujete. Postoji mogućnost pojačavanja boja u TMPGEnc-u ali to još uvek nisam uspeo da primenim. Ima još jedna mana. SVCD na većini stonih DVD-a ne može da se premotava. Posteje neka uputstva na netu za rešavanje toga ali meni nije upalilo.
I još nešto. Nije tačno da nema smisla prebaciti VHS u DVD. Stvar nije u linijaturi slike već u bit rate-u kojim se slika sempluje koji je kod DVD-a par puta veći nego kod SVCD-a ili VCD-a te je kvalitet slike mnogo veći kod DVD-a jer se manje gubi zbog konverzije i kompresije. To sam se i lično uverio gledajući isti materijal u sva tri formata preko TV out-a.
Svejedno, sa dosadašnjim rezultatom sam 90% zadovoljan. Kada bi mogao malo da pojačam boje, nemogućnost premotavanja mi i ne bi smetala.
Ako neko ima dodatna iskustva, bio bih mu zahvalan da ih iznese.
Takođe, ako nekog interesuju dodatni detalji rado ću mu ih izneti. Ja sam se dosta namučio dok nisam pokupio sve trikove, većinom sa neta.
Pozdrav

zmile je napisao(la):
Prebacivanje VHS snimaka napravljenih kamerom na CD je tema koju proučavam pomalo već više od godinu dana od kada sam kupio MSI karticu sa video ulazom. Razlozi prebacivanja su relativno veća pouzdanost CD-a, gubitak kvaliteta usled magnetnih dejstava susednih kolutova VHS trake kojom snimak vremenom postaje lošiji i javljaju se duhovi, gubitak pri presnimavanju kod VHS-a itd, itd.
Moja iskustva se skoro 100% poklapaju sa onima sa net-a i ona su sledeća:
Capture radim sa virtual dub-om na ntfs particiju nekompresovano gde velicina slike zavisi od krajnjeg formata. Pošto nemam DVD pisač koristim SVCD koji u PAL-u ima rezoluciju 480x576 i tako podesim u v.dub-u.
Zbog toga sto se slika za tv formira iz dve poluslike (neparne + parne linije) dobijeni fajl još jednom propustim kroz v.dub koristeći deinterlace filter, tj filter koji, grubo rečeno, pretvara poluslike u punu sliku bez preplitanja. Tako nestaju duhovi koji se javljaju pri brzim pokretima (kao kad strelica miša ostavlja trag za sobom).
Sada dobijeni fajl (bez preplitanja) propustim kroz TMPGEnc koristeći SVCD podešavanja.
Na kraju sve snimim sa Nerom kao video CD.
To sve posle bez problema gledam na mom Xwave DVD-u bez problema, a slika je skoro odlična (mislim da imam dosta stroge kriterijume).
Zašto je slika skoro odlična? Zato što su boje malo bleđe nego u originalu, a pojavu kockica gotovo da ne primećujete. Postoji mogućnost pojačavanja boja u TMPGEnc-u ali to još uvek nisam uspeo da primenim. Ima još jedna mana. SVCD na većini stonih DVD-a ne može da se premotava. Posteje neka uputstva na netu za rešavanje toga ali meni nije upalilo.
I još nešto. Nije tačno da nema smisla prebaciti VHS u DVD. Stvar nije u linijaturi slike već u bit rate-u kojim se slika sempluje koji je kod DVD-a par puta veći nego kod SVCD-a ili VCD-a te je kvalitet slike mnogo veći kod DVD-a jer se manje gubi zbog konverzije i kompresije. To sam se i lično uverio gledajući isti materijal u sva tri formata preko TV out-a.
Svejedno, sa dosadašnjim rezultatom sam 90% zadovoljan. Kada bi mogao malo da pojačam boje, nemogućnost premotavanja mi i ne bi smetala.
Ako neko ima dodatna iskustva, bio bih mu zahvalan da ih iznese.
Takođe, ako nekog interesuju dodatni detalji rado ću mu ih izneti. Ja sam se dosta namučio dok nisam pokupio sve trikove, većinom sa neta.
Pozdrav

IRAC kaze:
nedavno sam kupio Leadtek ViVo karticu i DVD rezac i bio sam spreman da karticu bvratim jer sam bio nezadovoljan kvalitetom ali zahvaljujuci Gozilli koji me je ubedio da valja zadrzao sam je.

Ona radi direktno u MPEG 2 a to je 720x576 i samo treba da se upotrebi neki program za DVD authoring i da snimim na DVD, ja jos nisam probao, ovih dana cu da izgrebujem nesto u MPEG 2 i samo mi nije jasno sto tip gore rece da zvuk treba da bude 478 Hz, to sam pretpostavljao ali kako da grebujem posebno zvuk kad meni ova Leadtek kartica , daje opciju za kopmpresiju zvuka preko Creative u neki MPEG 2 Layer format cini mi se zajedno kad snimam u MPEG 2 sa slikom.

Treba mi sad neko da mi kaze SA ISKUSTVOm u ovome ko je vec napravio svoj DVD da mi kaze koji program da koristim za authoring i da pravim menije, ja probah sa Ulead DVD IT ali je bre mnogo *******..
Cekam odgovor , hvala, i ko sto kaze daj da to resimo

za authoring

Pokusaj Sonic DVDit ja sam ga dobio na CD-u sa Adobe Premier-om (valjda je to normalno :)) ...on pravi i menije i snima DVD ... i ako sam ja uspeo iz cuga na napravim sta mi treba ... onda mora da je mnogo lak za koriscenje :D

magick je napisao(la):
A zašto bi neko bacao pare na prazne DVD medije i prebacivao na njih matore VHS trake?
...

Verovatno zato sto ima VHS trake koje mu puno vrede...

Paja je napisao(la):

Sto su bre neki ljudi teski,

pa jel znas da VHS kaseta vremenom stari i gubi kvalitet, svaki cas moze da umrsi traku, da iskida, a sta onda da radis ako je na njoj nesto vazno bilo, prebacis na DVD i sprecio si propadanje ZAUVEK-eto zasto.

Zasto li je Hollywood poceo da izbacuje filmove na DVD samo se pitam???? Odgovor ti ne treba naravno

Paja je napisao(la):
Ma dobro to, ali zašto u MPEG2 i to 720x576?

irac je napisao(la):
Sto su bre neki ljudi teski,

pa jel znas da VHS kaseta vremenom stari i gubi kvalitet, svaki cas moze da umrsi traku, da iskida, a sta onda da radis ako je na njoj nesto vazno bilo, prebacis na DVD i sprecio si propadanje ZAUVEK-eto zasto.
Pa, nije ni to baš zauvek ( diskovi se oštećuju mehanički ), ali ajde. Moje pitanje je a zašto DVD, a ne običan CD? Više materijala stane? Dobro, i to je O.K. Ali zašto MPEG2 i zašto 720x576? Zašto ne MPEG4 i 352x576?
Zasto li je Hollywood poceo da izbacuje filmove na DVD samo se pitam???? Odgovor ti ne treba naravno
Čini mi se da ipak treba. Zbog mogućnosti smeštanja video zapisa većeg kvaliteta. Oni to skidaju sa mastera, a ti sa VHS-a. Kapiraš razliku?

zmile je napisao(la):
... Nije tačno da nema smisla prebaciti VHS u DVD. Stvar nije u linijaturi slike već u bit rate-u kojim se slika sempluje koji je kod DVD-a par puta veći nego kod SVCD-a ili VCD-a te je kvalitet slike mnogo veći kod DVD-a jer se manje gubi zbog konverzije i kompresije. To sam se i lično uverio gledajući isti materijal u sva tri formata preko TV out-a.
Pa ti možeš i treba da kepčeruješ u višoj rezoluciji pa onda da diteruješ u nižu. Prosto skaliranje samo odseca linije, ali diterovanje će na osnovu postojećih informacija formirati nove ( veće ) pixele.

magick je napisao(la):
Pa, nije ni to baš zauvek ( diskovi se oštećuju mehanički ), ali ajde. Moje pitanje je a zašto DVD, a ne običan CD? Više materijala stane? Dobro, i to je O.K. Ali zašto MPEG2 i zašto 720x576? Zašto ne MPEG4 i 352x576? Čini mi se da ipak treba. Zbog mogućnosti smeštanja video zapisa većeg kvaliteta. Oni to skidaju sa mastera, a ti sa VHS-a. Kapiraš razliku?
Da, Magic to je tacno, ali ovde je svrha svega-sacuvati snimke od dlajeg propadanja, i to je sve, SIGURNO ce sa VHS trake da propadne a sa DVD diska-ne

Pozdrav

Slazhem se sa magickom da je suludo prebacivati VHS na DVD.
VCD je sasvim dosta za to. Sa brzom makinom i dobrom karticom se moze capture-ovati direktno u taj format. A ako se capture-uje u MJPEG na primer, rekompresija je prilicno brza.
Na 1 CD od 700 MB staje 80 minuta, i to je zapravo jedina mana u odnosu na DVD.
Ali, naravno moguce je skladishtenje i u DivX formatu, onda se mozhe nagurati i 3 sata na 1 CD.

A ko vam garantuje da kojekakvi DVD-R diskovi, koje cete ovde naci jesu trajni?

Hollywood izbacuje DVD.... Ah... kada budete skidali studijske trake sa karticama od 10000 $, onda prichajte ovakve stvari...

Pozdrav svima!
Mislim da uopste nije bitno na koji ce se medijum materijal sa VHS trake prebaciti, vec kako i sa cim. Softver se vec manje-vise provlaci kroz ovaj forum, ali ono sto mene zanima jeste konkretno pitanje u vezi samog tv ulaza. Naime, da li je captured video sa VHS rekordera kvalitetniji kada se postupak radi preko VIVO graficke kartice, tipa nekli MSI, ili zasebnom PCI karticom, nekom nalik na ASUS sa testa na benchmarku. I sta je bolje uzeti, koju varijantu? Isto tako bih postovao ako bi mi neko pomogao oko izbora konkretnog modela, jer moja namera je slicna kao coveka koji je zapoceo temu: Da meni izuzetno vazne VHS trake prebacim na CD.
Unapred hvala!!

Da li je kartica PCI ili neka integrisana VIVO i nije toliko bitno za sam capture. Ipak, VIVO je obichno bolje reshenje, ako nista drugo imash dobar overlay prilikom capture. Kod posebne PCI to ne radi, jer jako tereti magistralu.
Preporuchuje se ATI VIVO kartica, poshto ima vrlo dobar deinterlace, i neke druge pogodnosti. Malo je tezhe naci kod nas :(

Ovako

do sad po mom iskustvu najbolje je raditi sa karticom koja je namenski napravljena za te stvari a to je neka video PCI kartica, sve druge graficke sa vivo konektorima donekle i rade ali za nekoga je dovoljno i da ima sliku na kompu izgrebovanu pa makar imala i veliki suma li ja trazim zaista kvalitet.

Kako stvari stoje mora da se plati dobro i za ovo-Martox Rt 2000 ili Rt 2500-e da vidite sta je kvalitet-800 evra.

Pozdrav

PS. Ma dajte kakav Mpeg1 ili ti VCD-katastrova ako je neko sa njim zadovoljan-ko jednom vidi nesto bolje tesko da ce se ikada vratiti na VCD

Drunk Devil je napisao(la):
Da li je kartica PCI ili neka integrisana VIVO i nije toliko bitno za sam capture. Ipak, VIVO je obichno bolje reshenje, ako nista drugo imash dobar overlay prilikom capture. Kod posebne PCI to ne radi, jer jako tereti magistralu.
Preporuchuje se ATI VIVO kartica, poshto ima vrlo dobar deinterlace, i neke druge pogodnosti. Malo je tezhe naci kod nas :(

Aha...ali vidis, meni je bitan kvalitet, pa bih te zzamolio da mi pojasnis koliko uticaja overlay ima na sliku. Konkretno, da li je bolje resenje PCTV, ili asus sa testa na benchu, sto se tice PCI resenja, a za VIVO-daj mi molim te preporuku, ali da nije preskupo, tj da nije profi.

Overlay nije toliko bitan za sam capture, ali je dobrodoshao kako mi za vreme istoga mogao da pratish shta se snima u istoj rezoluciji.

Preporuku sam vec dao. Radeon VIVO koshta oko 150 evra u zavisnosti od varijante.

Drugi izbir je neka Nvidia VIVO, ali to nije toliko dobro.
PCI PCTV kartica imash velik izbor, ali ih ima svakojakih...

Hvala na savetu!!
Usput, da li moram da imam Ntfs fajl sistem, ili je dovoljan fat32? inace windoza je milenijum.

ZABORAVI ako mozes..

na FAT 32 jer ima ogranicenja u velicini grebovanog fajla.

ATI ALL IN WONDER ako mozes da nabavis-vrh-a da nije profi kao sto si trazio

magick je napisao(la):
Ma dobro to, ali zašto u MPEG2 i to 720x576?

Pa ako to gledaš na monitoru fullscreen MPEG2 (720x576)je OK.
Ako MPEG1 (352x288) razvučeš fullscreen onda je to loše.

petkods je napisao(la):
Hvala na savetu!!
Usput, da li moram da imam Ntfs fajl sistem, ili je dovoljan fat32? inace windoza je milenijum.

Ne znam da li ce ti ovo pomoci, ali ja radim capture u obicnom FAT32...kada nesto dugo traje, napravi se vise fajlova od oko 4GB...kasnije radim DiVX kompresiju i to se sve lepo spoji...preko 2 sata (cak 2.5 sata) TV programa stane na jedan CD sa (za moj ukus) sasvim zadovoljavajucim kvalitetom.

petkods je napisao(la):
Pozdrav svima!
Mislim da uopste nije bitno na koji ce se medijum materijal sa VHS trake prebaciti, vec kako i sa cim. Softver se vec manje-vise provlaci kroz ovaj forum, ali ono sto mene zanima jeste konkretno pitanje u vezi samog tv ulaza. Naime, da li je captured video sa VHS rekordera kvalitetniji kada se postupak radi preko VIVO graficke kartice, tipa nekli MSI, ili zasebnom PCI karticom, nekom nalik na ASUS sa testa na benchmarku. I sta je bolje uzeti, koju varijantu? Isto tako bih postovao ako bi mi neko pomogao oko izbora konkretnog modela, jer moja namera je slicna kao coveka koji je zapoceo temu: Da meni izuzetno vazne VHS trake prebacim na CD.
Unapred hvala!!

Ma ljudi sve sto vam je dovoljno za prebacivanje sa VHS-a u DVD jeste TV kartica, i video rekorder...Uz karticu cete dobiti odgovarajuci softver koji ce to odraditi, ne znam samo oko cega tolika dzeva i prica o skupim PCI karticama...Licno koristim ASUS-ovu TV karticu, ona poseduje svoj softver, mada ga ja koristim samo za grebovanje sa TV i VHS-a...Lepo povezes video sa TV karticom isto kao sto bi ubacio antenu od kablovske, upalis program ASUS Home Theater, ukljucis snimanje u najboljem kvalitetu, i to traje dok se bukvalno ne odgleda traka, nema tu neke mudrosti...Kvalitet snimka je odlican, bez propustenih frejmova i tih stvari, dobro moze se naci i neki drugi program za capture...ako recimo neko hoce direktnu konverziju u MPEG4 ili nesto slicno...ali za tim i nema bas potrebe, takav materijal snimljen u DVD formatu lako se moze kompresovati preko recimo Dr. Divx-a ili slicnih programa...Toliko od mene

Pozdrav!

Svaka ti cast kad si probudio temu posle dve godine da nam kazes da treba da kupimo Asus tv kartu i da stavimo najbolji kvalitet i da tako dobijemo najbolji snimak na kompu.

Pa i ti ljudi su koristili TV karte ili vivo.

A, mislis li da ti ljudi nisu do sada naucili to sto si ti napisao.

I zato nemoj da budis neku temu od pre 100 godina da bi rekao kako da povezu tv kartu i video.
E toliko...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno