Šta je novo?

VHD + SSD

mickeyrs

Čuven
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D + Corsair H100i PRO XT
Matična ploča
Asus ROG Strix B850I Gaming
RAM
Kingston Beast 2x16GB 6000@CL30
GPU
MSI Ventus 2080Ti
Storage
Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Edifier R1700BT
PSU
Corsair SF1000
Kućište
FormD T1 2.0 Black
Monitor
Dell U2724DE + Dell U2724D + Alienware AW2724DM
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S +MX Master 3S
Laptop
Lenovo T14s Gen2 + Anywhere mouse 3S
Mobilni telefon
Sony Xperia 5 IV
Pristup internetu
  1. Optički internet
Naručih konačno i ja SSD, pa dok stigne, par pitanja. Koristim trenutno VirtualBox VM na kojoj su SQL Server 2008 + Visual Studio 2008. Sistemska particija je na 16GB fixed VHDu, SQL podaci na drugom VHDu od 32GB, oba fajla su u jednom komadu na host mašini.

Prelistao sam malo po netu i nađoh negde između ostalog da VHD na SSDu ne mora da bude fixed size, tj. da nema razlike ukoliko je VHD dynamic sized. Naravno, ovo dosta pomaže da se bolje iskoristi prostor (čitaj, da se stisnem u 80GB :D).

Kakva je situacija sa pisanjem u okviru VHD fajlova? Pretpostavljam da je i tu prednost kada su VHDovi dynamic pošto će se pisati po raznim mestima na disku u zavisnosti od potreba za prostorom, dok bi fixed VHD stalno stajao na istom mestu?

Same VHDove generalno ne mrdam previše, ali u okviru ovog data se radi restore SQL baza od 500MB do par GB do nekoliko puta nedeljno + upis i čitanje nad bazama tokom razvoja i testiranja, koliko će to da utiče na trajanje SSDa?

Nije bitno da li je fixed ili dynamic na SSD-u zbog brzine. Ali imaj na umu da dynamic ima VECI broj upisa nego fixed, jer fixed upisuje samo tamo gde treba, dok dynamic mora nekad da kompaktuje, da appenduje promene itd. Sve to ima vise upisa. (ne mogu da kvantifikujem koliko, zavisi od situacije - moze biti i neznatno, ali kompakt garant nije neznatan).
U oba slucaja je bitnije koliko upises nego kako upises, posto ce SSD preko wear-levelinga da sredi da se to podjednako upisuje po celijama.

Sto se tice veka rada SSD-a u tvojoj situaciji, koliko je to random pisanje?

Sam restore baza je možda nekoliko GB nedeljno, ponekad ne bude nijedan, nekad bude i po 3-4 u toku dana. Dnevno korišćenje je uglavnom (60-70%) čitanje podataka, testiranje izveštaja, mada ima i update upita, pravljenje temp tabela od par stotina K redova + VisualStudio kojim uglavnom testiram ono što mi programeri dostave.

System 'particija' na VHDu je samo instaliran XP+VS2008+SQL2008, tako da me ona ne brine koliko ova za podatke. Ah, da, često uradim samo Save state te virtuelne mašine, da ne bih gasio sve prozore, snimao itd, restartujem je možda jednom nedeljno, što mu dođe opet upis od po 1-1.5GB dnevno. To bih možda mogao da promenim, trenutno me smara da čekam da se podigne, sa SSDa će to brže da ide. :D

Postoji i opcija da u UltraBay stavim neki 2.5" disk za podatke ili obe virtuelne mašine, ukoliko se pokaže posle mesec-dva da imam previše upisa na SSD, mada sam hteo da izbacim obične hardove kompletno iz compa, a pretpostavljam i da ću se smoriti opasno ako budem morao da se vraćam na hdd. Mada može i u bay da se stavi neki 'običan' SSD samo za podatke pa dokle poživi. :d/:S: 'Problem' je samo što kod nas (doduše, trenutno, za par godina možda i bude) nema uopšte ovih 1.8" SSDova, pa bih njega da zaštitim koliko toliko od preteranog trošenja.

Nazad
Vrh Dno