Šta je novo?

VGA na TV

Munja

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2003
Poena
620
Zdravo,

Zanima me koja je najbolja varijanta (koji kabl) za povezivanje analognog VGA izlaza na grafičkoj kartici netbook-a sa LCD televizorom. Naime probao sam varijantu sa VGA na DVI adapterom i DVI na HDMI kablom pošto imam na tv-u HDMI priključke, ali nažalost takva varijanta ne fukcionište u praksi. Pored toga na TV-u imam PC(VGA F ulaz), činč, i komponentni. Znam da je proverena varijanta da bi radilo da kupim VGA M na VGA M produžni kabl do nekih maks 3 metra dužine.
Čini mi se da bih na toj dužini i samim kvalitetom signala dosta izbubio na kvalitetu. Koristio bih tu konekciju za gledanje filmova na velikom TV-u. Koji kabl je najbolje rešenje?

jedini način je vga->vga , jer je to analogna veza . hdmi i dvi su digitalna veza i to jedno s drugim, jeli, nema veze .

što se tiče gubitka u formatu slike , vodi računa da vga kabl ima sve pinove /da ne fali 9. pin /,
jer ćeš onda izgubiti plug'n play prepoznavanje nativne rezolucije monitora,

i moraćeš da biraš izmedju najčešćih standardnih rezolucija od kojih je najveća, ako se lepo sećam 1600x1200.

znači, pre nego što kupuješ kablija, prebroj pinove, treba da ih ima 15.

što se kvaliteta tiče, slaba je vajda da ćeš da primetiš neku specijalnu razliku izmedju vga i digitalne veze,
ovu poruku , recimo , kucam , sa lcd monitora povezanog vga kablom , i ne fali mi ništa ... živ sam .

edit-
što se dužine kabla tiče, 3 metra nije maximum . može i 10 metara , ali tim kablovima uglavnom fali 9 pin , tako da od 16/9 rezolucija ne može preko 1440x900.

Poslednja izmena:
Ok. Pa da vga to vga kabl koji se koristi za grafička na monitor mi je i bio jedino rešenje, ali reko ajde da pitam možda može i neka druga egzibicija s obzirom da TV ima milion nekih analogno/digitalnih ulaza/izlaza.

Video sam po oglasima da ima tih različitih VGA "monitorskih" kablova od tipa 300 dinara pa do preko 1000 dinara nekih sa pozlaćenim kontaktima do double magnetic core shielded ili sličnih k-ka.
Konkretno može oznaka ili radnjica gde mogu da kupim takav kabl dužine 3/5 metara sa svim pinovima kojim bih izvukao full wide rezoluciju Tv-a?

kvalitet vga kabla nema apsolutno nikakve reperkusije na sliku
/ osim možda ako imaš loše izolovane strujne uredjaje , u tom slučaju uzmi kabl sa feritnim jezgrima na oba kraja , tj . dabl magnetik kor šilding /.

u 99,9 posto situacija savršeno će da ti posluži najjeftiniji kabl koji nadješ .

Mene interesuje povezivanje sa DVI - HDMI kablom. Treba da povežem kod ortaka neki Samsung LCD na 8500GT, TV ima HDMI a grafika ne sad znam za postojanje DVI to HDMI kablova i adaptera, ali čitao sam ponešto na netu i video sam da zvuk tako u nekim slučajevima radi, a u nekim ne, pa me interesuje da li će u ovoj kombinaciji da radi, mada ne verujem pa je sledeće pitanje kako npraviti zvuk?

ranije sam koristio dvi na hdmi prelaz na nvidia kartici, a bio je prikljucen lcd tv.
zvuk u toj varijanti dobijas na " klasican " nacin kao i za sve drugo kada ne zelis da koristis sluske.
znaci izlaz iz muzicke preko 3.5mm banane na cinc u audio ulaz za tv , ili ukljucis u muzicku komp. zvucnike ili pojacalo-risiver, pa vozis tako.

Okej hvala. Jednom sam samo povezivao TV i računar ali preko HDMI kabla, ovo mi je bila nepoznanica. :)

Kokane bio si u pravu! Konačno sam se smilovao i pazario VGA muški na VGA muški kabl od 5 metara.Nakon uzaludne potrage našao sam ultra povoljno neki kineski i to ne manje ni više nego od 5 metara.
I stvarno imao je svih 15 pinova, a viđao sam i neke Hamma sa jednim pinom viška. Ovaj što sam ja uzeo ima sve i tv je odmah prepoznao rezoluciju 1920x1080@60Hz i slika je sasvim ok.
E sad ne mogu da uporedim da li bi slika bila bolja preko kompozitnog ulaza ili tv izlaza grafičke kartice (koji na ovoj grafičkoj nažalost nemam) nego direktno preko VGA D-Sub kabla?

нема потребе да провераваш , неупоредиво најбоља аналогна веза је ВГА кабао , кабал, кабли, кабело ...

Nazad
Vrh Dno