Šta je novo?

VGA na ACER As 5101AWLMi??..i uopste minimum za neku grafiku za igranje za laptop-u

robikica

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2003
Poena
630
Naime citao sam doticni test jos pre nedelju dana i spominje se X1300 na doticnom ACERU. Posto sam dosao na (mozda) suludu ideju, to cu tek da vidim da li je, da menjam svoj desk za laptop jer u sustini 90% vremena radim nesto sa muzikom (uglavnom sound forge,preslusavanje muzike na netu i sl) i visim na netu a retko kad se igram, da nadjem neki laptop sa iole pristojnom grafikom kad mi bas "dune" da se igram da moze nesto da se "kotrlja", a naravno po principu "da ne kosta nista, a da bude najbolje na svetu" :d . Malo sam se bacio u istrazivanje i gde god sam gledao nisam nasao da taj ACER ima X1300 nego X1100!!!

Serija 5110 ima X1300 http://global.acer.com/products/notebook/as5110.htm
Serija 5100 ima X1100 (pretpostavljam da 5101 spada u ovu seriju) http://global.acer.com/products/notebook/as5100.htm

Jesam se ja nesto izbangavio i ispao glup ili je neka greska u kucanju u testu? :trust:
Zvao sam i ct shop cisto da pitam i tamo mi je potvrdjeno da ima X1100.
Ovo cisto pitam radi neke reference, jer sam probao msi 670x sa 6100go grafikom, i prijatno sam se iznenadio kolika je razlika izmedju npr sis unichrome na fsc 1703 (doduse sa 512mb ram-a), za razliku u ceni od 5000din!
Mogao bi jos neko ko se ozbiljnije od mene bavio s ovom tematikom da ostavi neki koment :)

Poz

imam dotichni notebook, zaboravi na igranje :) X1100 je u pitanju, integrisan....

imam dotichni notebook, zaboravi na igranje :) X1100 je u pitanju, integrisan....

Vidi kao sto rekoh, probao sam Oblivion na 6100go (msi 670x) i ono, iskreno radilo je bolje nego sto sam ocekivao. Naravno daleko od mega kvalitetne slike ali ono za ubiti vreme ponekad sasvim ok.

Zato sam i pitao...tamo se prica o X1300

Poslednja izmena:
Zato sam i pitao...tamo se prica o X1300
Hmmm, sad si me zbunio. Mozda me izdaju ostarele oci, ali gde si ti video da tamo pise X1300? Sad sam proverio ponovo sa ctrl+F i nigde u celom testu se ne pojavljuje broj 1300, ne samo kod Acera nego ni kod drugih modela.

Hehehe, bas si me istripovao. Definitivno pricamo o dva razlicita testa.

Ti ne rece da ces taj laptop igde nositi, a to je po meni jedina prednost laptopa nad desktopom.
Mane su sto ces dati vise para za ocajnu tastaturu, monitor, slab procesor i jos slabiju graficku (misa cak i nema :) ). Ono moze se to, ali ne vidim poentu...

Naime citao sam doticni test jos pre nedelju dana i spominje se X1300 na doticnom ACERU. Posto sam dosao na (mozda) suludu ideju, to cu tek da vidim da li je, da menjam svoj desk za laptop jer u sustini 90% vremena radim nesto sa muzikom (uglavnom sound forge,preslusavanje muzike na netu i sl) i visim na netu a retko kad se igram, da nadjem neki laptop sa iole pristojnom grafikom kad mi bas "dune" da se igram da moze nesto da se "kotrlja", a naravno po principu "da ne kosta nista, a da bude najbolje na svetu" :d . Malo sam se bacio u istrazivanje i gde god sam gledao nisam nasao da taj ACER ima X1300 nego X1100!!!

Serija 5110 ima X1300 http://global.acer.com/products/notebook/as5110.htm
Serija 5100 ima X1100 (pretpostavljam da 5101 spada u ovu seriju) http://global.acer.com/products/notebook/as5100.htm

Jesam se ja nesto izbangavio i ispao glup ili je neka greska u kucanju u testu? :trust:
Zvao sam i ct shop cisto da pitam i tamo mi je potvrdjeno da ima X1100.
Ovo cisto pitam radi neke reference, jer sam probao msi 670x sa 6100go grafikom, i prijatno sam se iznenadio kolika je razlika izmedju npr sis unichrome na fsc 1703 (doduse sa 512mb ram-a), za razliku u ceni od 5000din!
Mogao bi jos neko ko se ozbiljnije od mene bavio s ovom tematikom da ostavi neki koment :)

Poz
MSI L725X je odlican notebook za igranje ima 6600GT sa 256 rama i 17" ekran a nije uopste skup

Sve ispod X1300/Go7300 je cist entuzijazam ako zelis da igras igrice novijeg datuma na laptopu.
Inace za igranje igrica moras da imas neintegrisanu kartu, sem ako neces da cupas kosu !
Ipak mozes da nadjes MSI M735x koji ima x700 grafiku (malo starija ali neintegrisana), i koji je oko 700 ojra sa PDV-om. Ispod te cifre nema sanse da nadjes nov laptop sa neintegrisanom grafikom.

Ili ASUS A6000VA za oko 600e (isto X700), samo sto se tesko nadje/brzo se razgrabi, imali u Gigatronu... I uopste mislim da su laptopovi sa X700 grafikom prava stvar, sa jako dobrim odnosom performase/cena, samo sto polako nestaju sa trzista.

Poslednja izmena:
Pa x700 je prevazidjen chipset, jer je aktuelni x1300 i jace !
Ipak x700 je bolji od svih integrisanih za dve klase !!!

http://forums.notebookreview.com/showthread.php?t=39568
tu se zaista visoko kotira x700
Prilicno dobar sajt gde moze da se pregledaju malo spec za grafike.

Taj Asus A6000 je i meni zapao za oko ali mi deluje malo prevazidjeno :trust:
Pentium M, ako se dobro secam hdd na 4200 i ddr. Meni je zapao za oko MSI m735 isto sa x700 s tim da je turion ali isto ata disk i ddr...zaista koliko to utice generalno na performanse samog racunara?...pretpostavljam da je ddr opet i nesto skuplji nego ddr2

x1600 je naslednik x700 i sa njim treba da se poredi.
Inace nova generacija neintegrisanih ati-ja krece od x1300., pa sam sa te strane mislio da je x700 prevazidjen !!!
Inace x700 je odlicna grafika, i bolja je do x1300 i od go7300 bar po onome sto sam video na testovima !!!

x1600 je naslednik x700 i sa njim treba da se poredi.
Inace nova generacija neintegrisanih ati-ja krece od x1300., pa sam sa te strane mislio da je x700 prevazidjen !!!
Inace x700 je odlicna grafika, i bolja je do x1300 i od go7300 bar po onome sto sam video na testovima !!!

Jedino sto se moze naci samo po "starijim" laptopovima...ja sam u rebusu da li da idem na varijantu
msi m635 www.itsvet.com/proizvod/msi-m635x-027eu-turion64-1.6ghz-512mb-60gb-dvdrw-15.4''-wxga/comp_comp_laptop/24/554

ili
ACER Aspire 5101AWLMi_VGA Turion MK36 www.itsvet.com/proizvod/acer-aspire-5101awmli-turion64-2.0ghz-512mb-60gb-dvdrw-15.4''-wxga-winxpmc/comp_comp_laptop/3/587

Razlika u ceni nije velika jedino da li uzeti brzi hdd i ddr2 i slabiju grafiku ili sporiji hdd i ddr a jacu graficku. Jel ima neko iskustva koliko je x700 jaca od x1300 u praksi?

Poslednja izmena:
Acer ima bolji kvalitet izrade, ali sa x1100/1150 se neces naigrati, posto 5101 nema x1300 koliko sam ja upucen. Sto se tice memorije i HDD, bolje gledaj kolicinu memorije i kapacitet nego brzinu !!!
Ako hoces da furas igrice bolja opcija ti je MSI M635x !!!

just to remind...

acer 5101 je u oktobru koshtao 54 000 ... onda je bio OK kupovina (nishta spektakulrano), ali mi nije jasno zashto je i dalje, po skoro istoj ceni toliko jak...sa x1100 koju ima se definitivno neces naigrati, sigurno postoji neko primamljivije resenje :)

just to remind...

acer 5101 je u oktobru koshtao 54 000 ... onda je bio OK kupovina (nishta spektakulrano), ali mi nije jasno zashto je i dalje, po skoro istoj ceni toliko jak...sa x1100 koju ima se definitivno neces naigrati, sigurno postoji neko primamljivije resenje :)

Opet stizemo na pocetak teme zbog cega sam je i naceo...jel ti imas 5101awlmi ili 5101awlmi_VGA??
Zato sam i pitao da li je greska na bechmark testu na linku koji sam zadenuo. Tamo je 5101awlmi (znaci BEZ VGA) i on ima x1100 a na testu spominju x1300.

Postoji primamljivije resenje sigurno...al ne za pare koje ja imam i koje bih da izdvojim za laptop :d

@Panta lepi su ti testovi al ja sam od onih sa jeftinijim ulaznicama :) ...do sada kao sto rekoh do 700e msi m635 i ovaj acer 5101vga

Acer mi je interesantan jos i zbog Realtek HD audia, iskopao sam da ima ALC883, ipak bi prevashodno trebao da mi sluzi za muziku a za igrice ono...kad naleti

Poslednja izmena:
robikica, imao sam iste dileme kao ti kada sam kupovao laptop i kupio 5101 awlmi, a za taj "VGA" sad prvi put chujem...na acer sajtu pishe da 5100 serija ima x1300....a ima x1100...enivej, mislim da sam u 3dmar 03 imao oko 1400 bodova ili manje, shto je prilichno bedan rezultat :)

Ako ti sluzi za muziku, nadam se da ga kachish na druge zvuchnike :D

da mi dzaba ne tupimo prichu, evo ti savet...kontaktiraj korisnika alekss_bgd, ako neko zna o laptopovima (posebno o acer laptopovima), to je on ;) meni je prilichno pomogao :D

Aman ljudi, smorili ste ko španske serije sa ovim, 5100 serija ima integrisani čip set x1100, i kraj. Ima ga ortak. Turion single core na 2GHz... Znači u win rar je sporiji od ovog mog dual core Turion na 1.6GHz (u single thread naravno), nešto je brži u super pi. Globalno, sporiji je. I naravno, igre rade očajno. Uostalom, šta hoćete za te pare?
Stare igre rade, na primer, Alien VS Predator 2, Colin McRay 2005. Need for Speed most wanted se vuče u 640x480 sa najjadnijim detaljima. To je to, kako vam još mogu pomoći.
P.S.
Evo dokaz, u avionu smo igrali NFS5 - Porche :d :d

Prilozi

• 5100 i 9302.jpg
    5100 i 9302.jpg
    219.4 KB · Pregleda: 100
I da je jeftino i malo i da rade igre... Kupi neki polovan sa dobrom baterijom ako treba da ga nosis negde a desktop ostavi na miru.

Nije ni čudo što ste se zbunili svi :)

Aspire 5100 serija se pravila u toliko različitih varijanti da ni sami ljudi iz Acera ne znaju šta su sve u njega "turali".

Da ne dužim, postoji jedna verzija koja se zove Aspire 5101AWLMi_VGA (lokalni distributer ga dokrstio sa ovim VGA) part number ne znam, ali mislim da je nešto tipa LX.xxxxxx.014 e taj je definitivno sa ATI X1300/128MB grafikom u sebi.

Osim tog modela, koliko ja znam, svi drugi iz serije As5100 imaju X1100 grafiku, tj, nešto mi se čini da je bio i neki "overclockovani" tj sa ATi X1150 :) ali nisam siguran. A od procesora, stvarno je mnogo toga bilo unutra, od MK36 i MK38 single core, do TL52 i TL56 dual core.

Nadam se da sam pomogao makar malo.

poz.

Nazad
Vrh Dno