Šta je novo?

[VGA] MSI N460GTX 1GB OC

MSI_Guy

Zvanični predstavnik
Vendor
Učlanjen(a)
13.04.2011
Poena
169
Zanimalo me je kakva je karta s obzirom da je u pitanju najjeftiniji GeForce GTX460 1GB i košta 13400din, što je sasvim korektna cena za ovakav model.

Uz karticu stiže sledeće:
- Dokumentacija (uputstvo, prospekti)
- Konvertori 2x 4pin na 6pin molex
- DVI to VGA konvertor
- DVI to HDMI konvertor
- Disk sa drajverima

Evo i kratak snimak unboxing-a :)

Kartica je fino odradjena, kuler kombinuje aluminijum i dva heatpipe-a i ventilator prečnika 90mm. Vent je tih, dok se malo više čuje tokom overkloka, ali je i dalje vrlo nizak stepen buke i verujem da ga nećete čuti ukoliko imate iole bolje kućište.

Kartica radi na taktovima od 726MHz za GPU, 1452MHz za Stream procesore i 1800MHz za memoriju. U odnosu na referentni model GPU je overklokovan za 50MHz, što nije velika razlika, a i nije mnogo bitno, jer ćemo videti koliko može da se potera.

Evo malo slika:

Kartica je u radu prilično hladna i preko 67 stepeni za GPU pri automatskom broju obrtaja nije presla ni u jednom momentu, a ovo se naravno odnosi na default takt :)

Nakon malo igranja sa njom, došao sam do zaključka da je maksimalni stabilni takt bez promene napona 850MHz / 1700MHz / 4200MHz (GPU / SP / Mem), što mislim da je odlično s obzirom da je ovo "običan" model i ne spada u TwinFrozr, Cyclon i slične serije sa nabudženim kulerom :)

Evo i skrinova sa rezultatima OC kartice, kao i mali video koliko je jednostavno sve i Afterburnera :D

Crysis Warhead [Enthusiast]

3DMark 11 [Performance preset]

3DMark 11 [Extreme preset]

Metro 2033 [Very High]

3DMark Vantage [High preset]

Poslednja izmena:
I video OC-a i 3DMarka 11ice :)

Inače, kartica se uz povećanje napona lako OC-uje do 900MHz, što je limit stabilnog overkloka, a ukoliko vam je dovoljno samo da prođe test iz nekog razloga, onda može još malo preko, ali mislim da nema potrebe za time... :)

Bilo kako bilo, ovo je odlična kartica i prilično zanimljiva za svoju cenu, pa eto, ukoliko vas još nešto zanima (neki test ili slično, pitajte).
Mogu da odradim i testove na 900MHz, ako nekog zanima. Inače, ovo su odlični taktovi i baš me zanima kako bi se ponela protiv GTX560ice, pa ću pokušati da nađem jedan čisto kao "point of comparison" :D

Poslednja izmena:
Prijao bi jedan test sa Athlon i Phenom X2 i X4 procesorima, ako imas vremena, cisto da se razbije/potvrdi ta fama sa low GPU ussage.

Lep prikaz, karta je za te pare vise nego dobra, nema potrebe da radis na 900MHz, mozda bi dobio jos nekih 5% performansi, zanemarljivo.

Za 560 bez ti, klok za klok bi trbale da su iste, a "ti" je brza nekih 10% klok za klok.

@Warvarinka radio sam ja GTX 560 (isto sto i GTX 460 sam odrugi klokovi) sa Penom II X4 na 3,6 GHz nikakav low gpu usage nisam primetio.

Poslednja izmena:
Hvala, ma verujem i ja da je ta situacija sa low GPU usage prenaduvana, eventualno sa bas slabijim X2 procesorima, ali svejedno kartica je odlicna :)

Znam da je "Ti" model malo brzi klok za klok, jer je rec o full GPU-u sa 384 Stream procesora, sve u svemu isto kao GeForce GTX560 samo dosta povoljnije :D

Poslednja izmena:
Evo da potvrdim da zaista ima jos uvek low-gpu usage-a na ovom mom procu (kumica X2 7750 BE na 3GHz) sa GTX460, Win7x64, trenutno zavrsavam Batman Arkham Asylum i prilicno mi varira gpu-usage i sa ovim poslednjim drajverima koji navodno malo poboljsavaju iskoriscenost chipa u kombinaciji sa slabijim dvojezgarcima...ide od 50-80% ingame, frejmrejt je 25-65FPS, vecinom 45-60 FPS, u cutscenama zna da padne i na 13-15 % gpu-usage ali framerate u cutscene-u ostaje iznad 25 fps-a...sta li bi bilo da imam neki triple/quad ;-)

Setovanja za Batmana su ona preporucena s GeForce.com - sve max/high, PhysX najvise setovanje, 8xAA

Probacu kasnije malo i L4D, L4D2 kako rade sa ovim mojim sada low procesorom pa cu reci utiske

Recimo da je na Warhead testu dx10 enthusisast min framerate na ovom CPU zabelezen na 12-ak FPS (FSAA 0x) sa GTX460

Inace jedno zapazanje koga zanima-MSI-jevi inzenjeri su jako pametno i jednostavno projektovali u BIOS-u auto-fan rezim...kolika je trenutna temperatura chipa u stepenima celzijusa, toliki je procenat broja obrtaja venta...npr. na 67C fan se obrce na 67%, ostajem pri tvrdnji da vent ima fin rad i zvuk koji uopste ne iritira niti se puno cuje

I ja na difoltu ne videh temperaturu visu od 70-ak stepeni u igrama

Evo jos nekoliko rezultata:

F1 2010

F1-2010-game-2010-09-23-21-24-36-04.png

1920x1080 bez AA i AF

850MHz / 1700MHz / 4,2GHz - 44 FPS

725MHz / 1450MHz / 3,6GHz - 38 FPS

Dirt 3

Dirt_3_Logo.jpg

1920x1080 bez AA i AF

850MHz / 1700MHz / 4,2GHz - 58,5 FPS

725MHz / 1450MHz / 3,6GHz - 51,3 FPS