Šta je novo?

[VGA] MSI 4830 OC

Flight

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.12.2004
Poena
349
Uzeh danas posle dosta jurnjave dosta nahvaljenu graficku karticu MSI 4830 OC, 4+1 napojnom jedinicom.

Sta mogu reci sem da su ljudi potpuno bili u pravu, ti sto su je nahvalili pre mene, nije bucna, cuje se ali umereno, ima odlican hladnjak temperature sto bi se reklo smesne i bez overkloka radi odlicno evo nekih slicica.

2D prikaz je odlican (dal' je neka autosugestija ali ja i Machete nismo mogli da se nacudim kvalitetu 2D prikaza?), probao sam od igara COD4 i odlicno radi i single i multi kampanja.
OC cu probati sutra i postavicu rezultate.

Prilozi

• msi1.jpg
    msi1.jpg
    161.7 KB · Pregleda: 222
  • msi2.jpg
    msi2.jpg
    176.3 KB · Pregleda: 198
  • msi3.jpg
    msi3.jpg
    76.7 KB · Pregleda: 153
  • msi4.jpg
    msi4.jpg
    169.7 KB · Pregleda: 287
  • msi5.jpg
    msi5.jpg
    132.6 KB · Pregleda: 164
Poslednja izmena:
Zatim temperatura pod 100% opterecenja (doduse igranja od 10-20 sekundi), zatvoreno kuciste i temp na 10% opterecenja, ono sto je zanimljivo kartica ima senzor za merenje opterecenja GPU!

Odnosno ima senzore za sve zivo! :) Regulacija ventilatora, je moguca iz Rive, doduse daje opcije, ali nisam primetio da se bilo sta menja kada pomeram onaj granicnik i kliknem na "apply", mozda se ne cuje promena? Znam da su na stranim testovima stavljali na 100% venitlator radi boljeg overkloka, tako da je moguce da ima, samo treba da se procacka malo.

PS/ Onog lika na kutiji zovem Mrki! :D

Prilozi

• msi6.jpg
    msi6.jpg
    122.7 KB · Pregleda: 113
  • msi7.jpg
    msi7.jpg
    199.5 KB · Pregleda: 159
  • msitemp.jpg
    msitemp.jpg
    218.5 KB · Pregleda: 165
  • msitemp2.jpg
    msitemp2.jpg
    183.6 KB · Pregleda: 195
Poslednja izmena:
Има исто напојних једница као и мој Гигабајт 4850.

Мој утисак је да 4850 који сам узео има бољи баланс боја у односу на 9600ГТ који сам имао, прецизније одмерен.

Јел му ради регулација вентилатора?

U gornjem uglu slicke mozete da vidite sve potrebne informacije kada koristim samo slicke, ali cu se nadalje truditi da dajem napismeno iz Frapsa:

Reolucija 1440x900, mashina iz potpisa, sve na maximum 4XAA ; 16XAF, itd...

COD4

Podaci sa fabrickim 585/900 ; COD4 ; Mapa: Blackout singleplayer

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
9692, 145325, 39, 133, 66.692

Podaci sa OC na 734/1003 ; COD4 ; Mapa Blackout singleplayer

10752, 139450, 48, 166, 77.103

Koristio sam Fraps za merenje, Rivu za overklokovanje

Sto se overkloka tice trenutno testiram stabilnost na 744/1003

2hdm80m.jpg

Far Cry 2, prelepa grafika, igra dosadna, 'ajmo!

Catalyst 8.12 drajveri podesavanja su 2XAA, fizika na Very High, sve ostalo HIGH u DX10 okruzenju.

Klok bez artifakta 726/1003, na 734 za gpu FC2 baca zelene tufne :D (za mem jos nisam nasao maksimum)

Ocigledno da me ovde sputava procesor jer overklokom se nista ne dobija u FC2

Znaci sa fabrickim i sa OC podesavanjima:

Odradio sam i preko frapsa uvodni deo igre sve do prvog punkta sa strazarima i imate slicke sa benchmark testom iz same igre.

585/900

5669, 171246, 21, 54, 33.104

726/1003

5652, 171801, 21, 55, 32.899

30as1hu.jpg

24zexoo.jpg

208xibl.jpg

Crysis Warhead

0XAA, ostalo sve na mainstream podesavanjima, DX10 na Visti (nadam se da je DX10 posto nigde nije pisalo)

585/900

2200, 56737, 8, 53, 38.775

723/1003

2100, 55883, 23, 53, 37.579

GRID

Grafika, fantasticna, igra malo promasena za moj ukus.

Rezolucija i sve ostalo vec se zna 1440x900, drajveri 8.12, sada opet XP SP3, za razliku od prethodne dve igre.

Detalji u igri: 4XMSAA, sve ostalo na MAKSIMUM

585/900

1506, 31687, 39, 58, 47.527

723/1003

1496, 31049, 41, 56, 48.182

Igra odlicno radi, s obzirom da je i ovde procesor ogranicava, s tim sto je evidentno da je kada se OC kartica uvek makar za 2-3 frejma nekad i dosta vise minimalni broj frejmova veci.

141nm9v.jpg

Тум Рејдер Андерврлд :)

Katalist 8.12, rezolucija 1440x900, detalji u igri svi na maks, 8AA i 16AF:

Imate tri slicke, prva je sa podesavanjima iz igre, druga slicka je pocetak testa i treca slicka je kraj testa, znaci deo iz igre koji sam uzeo za test.

585/900

5345, 76241, 39, 94, 70.107

700/1000

5919, 74605, 44, 114, 79.338

vzeosm.jpg

soy41y.jpg

20afkmv.jpg

1.Има исто напојних једница као и мој Гигабајт 4850.

2.Мој утисак је да 4850 који сам узео има бољи баланс боја у односу на 9600ГТ који сам имао, прецизније одмерен.

1.Odlicno nije ni cudo sto su je ovi testeri klokovali ko ludu, probacu i ja pa javljam, sutra ako izdrzim dotle da je ne kloknem, hm vec je sutra.
2.Ima nesto kod tog 2D-a.

Jel bolje radi od 2900 Pro ? ; Kakva nakaza to je taj Ork koga MSI lepi na kartice, ne znam koja mu je svrha da ulepsa kutiju ili da plasi kupce. Kakvi moroni.

Jos pitas, sije i 8800GT samo tako!
Bolje Mrki nego one sarene strinke s macevima!

Poslednja izmena od urednika:
Има исто напојних једница као и мој Гигабајт 4850.

Мој утисак је да 4850 који сам узео има бољи баланс боја у односу на 9600ГТ који сам имао, прецизније одмерен.

Јел му ради регулација вентилатора?
Ventilator mi deluje "jeftino"ovako nešto sam imao prilike da vidim na Leadtek-u 6600Gt i sećam se da je u Rivi radila regulacija doduše rebra su ista pitanje je kakav je ovde ventilator:)Flight je uvek imao "njuh"da kupi karticu kada se većina ložila(kao i ja)na 3xxx seriju on je onda uzeo 2900pro i šio nas u nekim testovima:Dvidećemo da li je tako i sa 4830 i nisi morao da staviš to amaterskijer ja se još sećam dobro uradjenog rewiev-a za 2900pro:wave:

Колико видим те 4830 се боље клокују од 4850...

А нема везе како изгледа, ево код мене је хладњак обојен у бакарну боју има хит-пајпове, танка ребра и даје скоро исту температуру као овај са MSI-ja. Ја би уместо аматерски ставио - јузер :D

Ventilator mi deluje "jeftino"ovako nešto sam imao prilike da vidim na Leadtek-u 6600Gt i sećam se da je u Rivi radila regulacija doduše rebra su ista pitanje je kakav je ovde ventilator:)Flight je uvek imao "njuh"da kupi karticu kada se većina ložila(kao i ja)na 3xxx seriju on je onda uzeo 2900pro i šio nas u nekim testovima:Dvidećemo da li je tako i sa 4830 i nisi morao da staviš to amaterskijer ja se još sećam dobro uradjenog rewiev-a za 2900pro:wave:

Ma malo i ja da budem lazno skroman za to amaterski! Hehe, pa zvanicno jesam amater :D Hvala puno u svakom slucaju za pohvalu testa 2900!

Masa i izrada hladnjaka je odlicna, osnovni deo hladnjaka je pun aluminijum, nije ono slaba osnova kao kod Gainwarda, pa siroka rebarca, to su takodje dobri hladnjaci, ali ovde u samoj sonovi ima dosta mase nije supljikav hladnjak, plus su rebarca masivna i fino odradjena.

Ventilator po samom dizajnu je moglo da se pretpostavi je odlican, baca vazduh na sve strane, hladi maltene celu graficku, prilicno je jak ventos. Cuje se nocu, ali nije strasno ujednacen zvuk, i mislim da mi je npajanje bucnije, koje je umereno bucno.

Ја би уместо аматерски ставио - јузер

Nemoj taj "ycep" molim te! :D

Poslednja izmena:
Karta je hladna ko "spricer";)
@Flight
Koji si drajver stavio?Kod mene OC radi samo sa ovim MSI.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    89.1 KB · Pregleda: 167
@Flight Meni se više dopada fazon rebrastog dualslot kulera od čuvene rerne na seriji 3870(Gigabyte,Sapphire)mislim kapiram ja priču da on izbacuje vreo vazduh napolje ali zato nevidjeno puni prašinu!Da je kuler kvalitetan verujem ti jer sa slike sam stekao utisak da nije ali dok ti to malo ne "poteraš"ja ću biti skeptičan;)ne volim preterano MSI kao brend ali sam se oduševio sa 9600GT Oc koji sam video kod jednog drugara koji ga je uzeo uz gotovu konfu u Pakomu:)BTW-Koliko košta ova grafička i ako može ime firme na PM;)

King's Bounty i malo ОЦa

Karta je hladna ko "spricer";)
@Flight
Koji si drajver stavio?Kod mene OC radi samo sa ovim MSI.

Vaistinu, vaistinu!
Stavio sam drajvere Catalist 8.12, sve radi kako treba.

Evo par slicki iz King's Bounty-a, kartica je vec OC-ovana!

Zanimljiv sindrom je sledeci u ovoj igri, na 8800GT, frejmrejt je bio na 55-60, sve na maks, v-sync on, ista podesavanja desava mi se kao i na 2900PRO, da padne frejmrejt ponekad kada se rotira kamera na glavnoj mapi dok skakuce konjce, kada je GPU ove kartice na 90-100% sve radi zakucano u 60, ali ne znam zasto na glavnoj mapi dolazi do olabavljanja GPU-a, kao da nije zainteresovan pa se spusta na 70-80% snage, i tu padaju frejmovi na trenutak, evo ove slicke to dokumentuju, odoh jos malo da klokam! :D

Prilozi

• kingbounty1.jpg
    kingbounty1.jpg
    433.2 KB · Pregleda: 183
  • kingsbounty2.jpg
    kingsbounty2.jpg
    385.6 KB · Pregleda: 126
Evo jos dve slicke gde se vidi potpuno identicna situacija, ali u jednoj GPU radi sa 80% snage, a u drugoj sa skoro 100% snage.

Zasto je to tako jos uvek ne znam, u COD4 ne zabusava GPU :D

Inace OC je sada vec sa fabrickih 585/900 na 708/1003

Kao sto vidite temperatura je stvarno niska.

Dodatak, novi OC na 723/1003, evo jos par slicki, pa sutra cu neku od bombasticnih igara da isprobam i da vidim koji je maksimum za ovu graficku sto se overklokovanja tice. :wave:

Prilozi

• King's Bounty3.jpg
    King's Bounty3.jpg
    379.5 KB · Pregleda: 86
  • King's Bounty4.jpg
    King's Bounty4.jpg
    384.1 KB · Pregleda: 69
  • king's Bounty5.jpg
    king's Bounty5.jpg
    378.4 KB · Pregleda: 85
  • king's Bounty6.jpg
    king's Bounty6.jpg
    413.8 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Bravo Flight!Pohval pohval:):D
Lepa kartica,najvise mi se dopada ta dodatna naponska..Uzmi iskoristi je sta cekas,daj joj zivota:D

Lepo lepo, nastavljas da iznenadjujes sa dobrim kupovinama ;)

Lepo lepo, nastavljas da iznenadjujes sa dobrim kupovinama ;)

Hvala, sta da vam kazem znate onu pesmu it's my life! :D

Sledi COD4, pa moram nesto van kuce, pa kasnije popodne, stizu FarCry 2 i Kriza, i jos ponesto, kada instaliram Vistu. :)

Maksimum sto se temperature tice je 56c, i to kada je GPU overklokovan na 744

Poslednja izmena:
Све се мени чини да код 48хх карти GPU није проблем за оверклок него околна електроника. Нпр. мени неће више од 660 кад је затворено кућиште, иако се темперетура не креће више од ~60 .

ko ce ga znati sta je. moj nece ni na 650Mhz a karta je hladna da hladnija ne moze biti. a mozda samo nemamo srece?

U pravu je Dule.:wave:
1-MSI 4830 OC
2-4830

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    102.3 KB · Pregleda: 166
  • 2.jpg
    2.jpg
    104.1 KB · Pregleda: 139
ko ce ga znati sta je. moj nece ni na 650Mhz a karta je hladna da hladnija ne moze biti. a mozda samo nemamo srece?

Е ал мој оће на 700 и више, неко одређено време, пролази ати тул тест без проблема, значи нешто се у једној тачки прегреје...

@Flight Sve si uradio u tvom fazonu i nemam zamerki naprotiv! Ali evo sta bih konkretno voleo da vidim a mislim i neki drugi ljudi odavde:)Da li bi neko ko ima sličnu AMD platformu i ATI 4850 mogao da okači uporedne rezove na default i overclock režimu recimo u Crysis Warhead-u(ne volim gejm ali ipak je dobar za test),COD4,Grid-u,Dirt-u ili jednostavno nekim igrama koje bi imali obojica trenutno:)Verujem u ovo što su neki ljudi rekli za OC wall na Gigabyte modelima 4850ke ali možda ima i nekih drugih koji bi bili voljni za takav uporedni test.Najviše verujem testovima "običnih"smrtnika ovde a inače kako se više ulazi u test ove Flightove grafike ja stičem utisak da je ona super izbor i na duže staze!Što se tiče ovog mog predloga možda je najbolje da se otvori neka tema u fazonu 4830 vs 4850 da se čoveku ne bi trovala tema :)

Evo i od mene FarCry 2.Nema velike razlike u FPS-u ma koji setap bio postavljen u igri.
Karte nisu OC.Ja cu malo sacekati i probati to da odradim kroz bios.
p.s.Vista32 takodje

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    77.6 KB · Pregleda: 79
Evo uradicu ja sutra Far Cry2 i Crysis benchmark..Ostalo ne mogu...Platforma moja i Flightova je ja mislim tu negde,jedino rezolucija:/mogu da spustim clock cpu-a na def ako treba?Evo vi recite kako?Mada ovo za gigabyte te ne kontam bas najbolej na sta mislis?Jel mogu ja sa Asusovom da odradim?
I jos jedna stvar,Flightova kartica je ODLICNA!Imam otprilike iste rezultate kao on,mozda malo jace,par frejmova samo.Definitivno si pogodio kartu;)Svaka cast;)

Poslednja izmena:
Evo uradicu ja sutra Far Cry2 i Crysis benchmark..Ostalo ne mogu...Platforma moja i Flightova je ja mislim tu negde,jedino rezolucija:/mogu da spustim clock cpu-a na def ako treba?Evo vi recite kako?Mada ovo za gigabyte te ne kontam bas najbolej na sta mislis?Jel mogu ja sa Asusovom da odradim?
I jos jedna stvar,Flightova kartica je ODLICNA!Imam otprilike iste rezultate kao on,mozda malo jace,par frejmova samo.Definitivno si pogodio kartu;)Svaka cast;)
Ma samo sam za primer uzeo Gigabyte nije bitno toliko koja je marka :)Od prvih primeraka koje su se pojavile kod nas do sada je izašlo dosta modela 4850 logično je da tu ima puno kombinacija na relaciji GPU i Ugradjeni RAM i da nisu sve raspoložene za overclock što ne znači da ne valjaju :)Meni se dopada kod ove njegove karte najviše njena radna temperatura a i lepo podnosi "cedjenje":D Okači rezove ako se Flight i ostali slože mada opet kažem možda je bolja nova tema "4830 vs 4850 Framerate drag":D

Uzmi samo rezoluciju 1280x1024, napisi na koliko ti radi procesor i to je to.
Ja sam FarCry radio na Visti 64, u DX10 i Crysis isto. Ove ostale igre na XP SP3 DX9.

Hvala puno Jafazeche :), pa trazio sam tako nesto, ovaj MSI OC se uklopio u moje zelje, malo mi krivo samo sto mi je procesor prdekanac, ali otom potom! :wave:

Poslednja izmena:
U bre,nemam Vistu,i dalje sam zaostao sto se toga tice:)Aj videcu da skarabudzim nesto..Mada,oept kazem,mene iskreno odusevila ova tvoja karta,tako bih je rado upario sa ovom mojom..

pa moj post uopste nije off, sto si ga prijavljivao ? Kazem ti da ima hotfix koji mozda resi problem, a na 3870 i jeste lagala sonda posto se ja ispekao o 56C kad god sam pipno kartu :trust:

I nisam rekao da tvoja laze tako da...

sto se mog 8800gt tice, pa on je kostao ~80e i nemam nikakvih BSOD-ova, artefakta i problema poput onih koje sam imao sa atijem 4850, meni je ok dok ne stigne gtx260.

Meni je veoma drago da tebi karta odlicno radi, meni nije radila dobro i kraj. Uopste nisam u "takmicarskom fazonu", ja igre igram, ne merim samo fps (ne kazem da ti to radis). Meni je (dakle sa mojim tadasnjim hardwerom) 4850 sa bagovima kvarila imersiju u igranju i zato je letela iz kompa. sad je kod jednog momka i njemu odlicno radi. Good for him.

:wave:

Evo oribasmo ti temu :D

I aj ako moze i GTA IV, za sada sve pohvale :)

Hvala puno, i za intervenciju i za pohvale!

Ubacicu A Creed i tako jos nesto ne mogu GTA4, jer moj procesor jedva pokrece tu igru, GTA4 ce morati da saceka.

@Gx-x, pa moralo je malo ipak si otisao van teme, pogledacu za taj hotfix, ali nisam imao dobro iskustvo sa hotfixom za 8.10 drajvere, za sada sve sem K.Bounty radi kako treba.

PS/
Nisi imao srece sa tom 4850, pozdrav!

Poslednja izmena:
Evo malo se igram ,a i da dopunim temu.Flesovao sam obe karte sa modovanim biosom samo za klokove i fan i mogu reci jedino da je karta "zmija"(zmije:)).Probao sam OC u CF preko Rive i CCC,ali nije davalo rezultate,a ovo u CF daje.Klokovi za obe karte 700/1000,hladjenje 10-20% tise COD5 u 1440x900 na max setapu koji daje igra -60FPS-a prosek,NFS Undercover isti setap -50 FPS-a prosek.Kasnije danas mi stize monitor 22" pa cu probati isto, cisto radi poredjenja.Temperature su na kartama ostale iste kao i pre flesa,evo i slika GPU-z i CCC kao i Bios-a.
Drajver 8.12 bez ikakvih problema!
Sve iz potpisa na CM Real Power M520 koje radi kao i sa 3870, Extra!

P.S. Zahvaljujem se "Velikom" Yotiju na velikoj pomoci.
Pozdrav za sve,a narocito za mog istomisljenika SU-a:D

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    54.8 KB · Pregleda: 68
  • Untitled1.jpg
    Untitled1.jpg
    52.8 KB · Pregleda: 66
  • Untitled2.jpg
    Untitled2.jpg
    83.9 KB · Pregleda: 73
  • 2D - 700, 1000, 1.258 3D - 700, 1000, 1.258.RAR
    37.8 KB · Pregleda: 41
Meni se cini da je Flightov cpu bulja, ja imam bolji FC2 skor sa istim podesavanjima ali sa 8800gt ;)

edit: cak nije ni pod dx10 koji inace doda jos par fps u fc2, karta je na 675/950

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    91 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Vrh Dno