Šta je novo?

[VGA]6870 Crossfire by TheBear & Ivan985

TheBear

Slavan
Učlanjen(a)
09.02.2009
Poena
379
Na predlog user-a Ivan985 resili smo da testiramo malo 6870 Crossfire, mene je licno zanimalo kako se karte ponasaju a resili smo da testiranje uradimo kod mene iako su nam sistemi slicni ali moja ploca je full 16/16x za Crossifre. Rezultati koje smo dobili su zadovoljavajuci, iako su neke stvari ukazale da situacija sa drajverima jos uvek nije sjajna verovatno, tako da je skaliranje sareno od testa do testa, ali karte su po meni sasvim ok sto se toga tice.

Moje neko misljenje je da je ovaj setup trenutno ipak overkill, testirano je u rezoluciji 1920x1080 i zaista je sve letelo, a vecina igara radi odlicno i sa jednom kartom, tako da ja licno mislim da je za ovu rezoluciju ovakva kombinaciaj potpuno nepotrebna, e sada kad bi se neko igrao u recimo u 2560x1600 ili u Eyefinity-ju ova kombinacija bi sigurno bila odlcina.

Bitno je i da je napajanje OCZ StealthXStream 600W izguralo ove karte bez ikakvih problema ! Bukvalno se nije ni grejalo sto i Ivan moze da posvedoci, pa cak i kad smo ih overklokovali napajanje je radilo bez ikakvih problema, uz to je overklokovani Phenom II X4 na 3600Mhz i 1.40V...

Karte se nisu pregrevale tokom testova a fan nije mnogo ubrzavao.

Test sistem:

AMD Phenom II X4 955 @ 3600Mhz [1.40V]
DFI Lanparty DK 790FXB-M2RSH [16x/16x CF]
Geil Black Dragon 4x1GB DDR2 @ 800Mhz
Gigabyte HD 6870 + Sapphire HD 6870 @ default [Crossfire]
OCZ SXS 600W PSU
Windows 7 x64

Slika setup-a:

Rezultati:

3DMark Vantage (Custom podesavanja, Extreme su podesavanja sem sto je fullHD rezolucija):

Podesavanja:

Crossfire:

Single:

Skaliranje = 78%

Poslednja izmena:
Metro 2033 (1920x1080, 4xMSAA, Advance DoF, Tesselation, znaci apsolutni maksimum):

Crossfire:

Single:

Skaliranje = 76%

Da napomenem da je u 1680x1050 dobijen prihvatljiv rezultat sa preko 30FPS tako da je u ovoj rezoluciji i Metro igriv sa ovakvim setup-om:

Stalker Call of Pripyat (1920x1080, 4xMSAA, HDAO Ultra (CS), tesselation, Contact hardening shadows)

Crossfire:

Single:

Skaliranje = 83-88% !

Crysis Warhead ( 1920x1080, DX10, Enthusiast, 4xAA)

Crossfire:

Single:

Skaliranje = 60%

Unigine Heaven 2.1 (1920x1080, Extreme Tesselation, 8xAA)

Crossfire:

Single:

Skaliranje = 98% !!!

Kao sto se vidi sa slika, skaliranje je odlicno, u 3DMark-u preko 70% mada moguce je da procesor ogranicava i tu i u drugim testovima, dok je u Unigine Heaven neverovatnih 98%, zaista fenomenalan rezultat, , ali testovi sa neta iz ovoga vidjenog sigurno ne lazu, i izgleda da je zaista radjeno na poboljsanju CF. Steta sto nismo imali neki klokovani i7 za test ali i Phenom se pokazao sasvim ok za gaming, dok za 3DMark treba Intel da se izvuce sto veci rezultat.

Zahvaljujem se Ivanu na predlogu da testiramo, bilo je jako zanimljivo videti kako se ove dve karte ponasaju.

Poslednja izmena:
Medo, mislim da smo ih ostavili bez teksta.;) Vec sat vremena nema nikakvog komentara.:)

svaka cast na testovima i na trudu koji ste ulozili...ko bi rekao da moze napajanje od 600w bez problema sve to da "izgura"

Ma sljakalo je i kad smo probali grafe na 1.230v, ne budi skroman.;)

Lepo odradjeno Medo i Ivane ;) Samo ja sam uvek za sto vise graficke moci :d tj. uvek sam za neki multi-GPU sistem toga se drzim jos od 08 godine :) Tako da sto se mene tice uvek cu preporuciti 2x68xx karte nego jednu nebitno za monitor bio on od 20,22 ili 24 inca po meni snage nikad nije dosta uvek je bolje imat viska nego knap :smoke:

Poslednja izmena:
stavi i te testove sa oc kartama...po nekoj mojoj proceni to je mozda jos 10 frejmova vise od defaulta...
ps kad stavis u cross kako se regulise oc tj kako se oc-uje jedna pa druga?

Medo, mislim da smo ih ostavili bez teksta.;) Vec sat vremena nema nikakvog komentara.:)

Hehe, u pravu si, kada sam video ovo nije bilo ni jednog komentara, sto mi je bilo cudno, a onda sam pomislio - verovatno svi trepcu u neverici! :D

Sve cestitke na ulozenom trudu i zelji da se sve lepo podeli sa forumasima! :wave:

stavi i te testove sa oc kartama...po nekoj mojoj proceni to je mozda jos 10 frejmova vise od defaulta...
ps kad stavis u cross kako se regulise oc tj kako se oc-uje jedna pa druga?

Pa ne bas 10FPS na 100FPS bi bilo 10FPS :) Zavisi ipak je to samo 10% OC na 1000Mhz ne mogu cuda da se ocekuju ali skalirale su solidno oko 10% poboljsanja stavicu mozda... Ali moguce i da je procesor ogranicavao dosta....

Overklokuju se Afterburnerom kad su dve karte sve sto se radi menja sve kod obe karte sinhronizovane su iam ta opcija, znaci kao da klokujes jednu.

odlichan test. svaka chast za trud.
ajde savatajte nekoga sa 460 gtx-om neki opakim pa probajte na istoj mashini da provrtite par testova.

Pa ne bas 10FPS na 100FPS bi bilo 10FPS :) Zavisi ipak je to samo 10% OC na 1000Mhz ne mogu cuda da se ocekuju ali skalirale su solidno oko 10% poboljsanja stavicu mozda... Ali moguce i da je procesor ogranicavao dosta....

Overklokuju se Afterburnerom kad su dve karte sve sto se radi menja sve kod obe karte sinhronizovane su iam ta opcija, znaci kao da klokujes jednu.

da mislio sam 10 frejmova kad imas 100 sto je 10%...hvala za ono jer nisam jos radio cross pa me zanimalo kako se namesta da ti obe graficke budu sinhronizovane tj da li se pojavi neka nova opcija u afterburner-u kad ubodes 2 graficke

Salu na stranu, prvo smo radili testove na default pa posle oc, nisam ni pogledao uporedno jedne i druge. Sad kad ih ovako vidim default vs oc, uopste nije lose. Dok smo radili oc testove podsvesno sam mislio da je mnogo losije nego sto sad vidim da jeste. Inace za ovakav setup treba neki besan i7 oc da se vidi prava snaga 6870 cf-a.

Ovako poboljsano skaliranje u cf mislim da govori jednu stvar, a to je da nas u 28nm od ati-a ocekuje prvi native dual gpu!

Overklok rezultati:

OC podesavanja ( cak je i ovo "izguralo" napajanje :)):

3DMark Vantage (ista custom extreme podesavanja iz prvog posta):

Default:

OC @ 1000/1150Mhz:

Unigine heaven ( Extreme teselacija, 1920x1080, 8xAA):

Default:

OC @ 1000/1150Mhz:

S obzirom na to da je graficka klokvoana oko 10% u odnosu na default, i skaliranje sa OC je sasvim pristojno blizu 10%....

Toliko od mene, misli mda ce se sto se CF tice poraditi jos dosta na drajverima jer znam da je tako bilo i sa 5000 serijom, skaliranje i podrska se poboljsavala vremenom, mozda ovakav test ponovimo za par meseci videcemo.

Poslednja izmena:
cestitke za trud!

Uopste nije potreban nikakav i7 i to ne besan vec bilo koji Quad Intel od nekih 4.0 Ghz Yorkfield (i5) sve jedno ali je Nehalem platforma ubedljivo najbolja za multi GPU sisteme tu pogovora nema jer se najvise dobija,ima najbolji protok ,iskoristivost je najvecem procentu u odnosu na sve ostale platforme.
I ja bih voleo da vidim na Intel platformi jer mislim da na osnovu ovog sto sma video trebalo bi da ove karte u CF rade jos bolje..
Moguce je da ce i noviji driveri doneti jos poboljsanja..
Pohvala za trud:smash:

sjajan test a za napajanje sam prijatno iznenadjen!

svaka chast na trudu! :) Zaista impresivno skaliranje

Interesantno bi bilo videti i dve 6850 u CF...PA da se vidi razlika 6850 CF i 6870 CF jer npr neko kupuje 2 x 6850 placa 340e dok za dve 6870 treba izdvojiti 420e...CIsto da se uporedi dobitak za tih 80e

Za napajanje se izgleda ne treba mnogo brinuti sto je odlicno...

Kad neko iz NS bude raspolozen za test 2 x 6850 CF neka javi na PM pre pocetka radne nedelje ja donosim moju na testiranje :)

ja sam narucio 2 komada 6850 gigabyte al ih cekam i tu ce biti tek za 10-tak dana kad mi se drug vrati

Poslednja izmena:
Bear i Ivane i ja da cestitam odusevljen sam rezovima.Jedna stvar me zanima da li ste odradili u Vantage-u testu u performance setupu i ako jeste baci rez ili samo reci koji je Gpu score cisto zbog poredjenja.

3Dmark Vantage Performance (ogranicava CPU dosta jer je rezolucija 1280x1024 kad je P):

Prilozi

• Vantage def..jpg
    Vantage def..jpg
    322.9 KB · Pregleda: 70
Medo malo Vadis na vantage-u, za par dana cu i ja da budem vredan pa cu da bacim neku sliku,

Vrh Dno