Šta je novo?

Vertical sync uzrocnik input lag-a

P$ych0

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800x3d, Phanteks Glacier One 420
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair x870e Hero
RAM
48GB G.Skill Trident Z Neo 8000
GPU
Nvidia RTX 5090
Storage
4TB Crucial T705, 4TB Samsung 990 Pro
Zvuk
Sennheiser Game Zero, Momentum 3 wireless
PSU
Seasonic Prime TX1600 Noctua Edition
Kućište
Antec Flux Pro
Monitor
Aorus FO32U2P, Dell U2715H
Miš & tastatura
Logitech MX518 Legendary, Corsair K70
Laptop
Lenovo Legion
Mobilni telefon
Pixel 7 pro
Pametni uređaji
Philips Hue, Shelly, Alexa
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kad sam presao na nov pc (iz potpisa) bio sam svestan da mi monitor moze prikazati samo 60fps u nativnoj rezoluciji pa sam u drajverima upalio vsync i tripple buffering. Pre toga nisam pokretao ni jednu igru. Nakon toga sam igrao par FPS (first person shooter) u kojima je bio osetan input lag (kasnjenje reakcija na moje komande, najbolje se vidi kada nishan kasni)! Prvo sam mislio da je do drajvera za pacov, nije nista resilo problem. Na kraju sam se pomirio sa time jer sam pretpostavio da je to nedostatak monitora (kod TFT monitora se cesto spominje pojam input lag). Za multiplayer igre sam spustao rezoluciju nize i stavljao refresh rate na 75Hz, to je dosta poboljsalo situaciju ali je input laga i dalje bilo, uz to je slika bila mutnija. Juche sam se cimao sa drajverima i iskljucio sam vsync. Kao rukom odnesen nestao je i in. lag! ALI tada se pojavio poznati fenomen cepajuce slike, rucno podesavanje fps u igrama donekle je popravilo situaciju, ali cepanje (screen tearing) i dalje postoji. Resen jedan problem stvorio je drugi! Nisam siguran da li je ovo do drajvera, jer normalno ponasanje tesko da ce biti - lag je izrazito primetan, cak i kada se posmatra sa strane. Ima li neko ideju kako da resim ovaj problem? Upravo skidam nove beta drajvere 171.17 pa cu videti kako se ponasaju, ali nesto sumnjam da ce doci do neke promene... Otvoren sam za alternativne metode :)

To ti je sto ti je :) Vsync pravi lag, tako da za multiplayer igrice sux (znam da se se sad javiti neki kojima sve ide savrseno glatko, kao i da je 30fps najvise sto ljudsko oko moze da vidi).

Od drivera za graficku, kao i od same igrice zavisi koliko ce i da li ce tearing biti izrazen. Uglavnom, ja oduvek igram sa vsync off, pa sam se i navikao, mada u igricama koje igram i nije izrazen tearing...

Edit: takodje imas u rivatuneru opcije za Dx i OpenGl u kojima imas da podesavas frames to render ahead, ovo isto smanjuje lag, ali nije pozeljno stavljati na manje od 2.

Poslednja izmena:
To ti je sto ti je :) Vsync pravi lag, tako da za multiplayer igrice sux (znam da se se sad javiti neki kojima sve ide savrseno glatko, kao i da je 30fps najvise sto ljudsko oko moze da vidi).

Od drivera za graficku, kao i od same igrice zavisi koliko ce i da li ce tearing biti izrazen. Uglavnom, ja oduvek igram sa vsync off, pa sam se i navikao, mada u igricama koje igram i nije izrazen tearing...

Edit: takodje imas u rivatuneru opcije za Dx i OpenGl u kojima imas da podesavas frames to render ahead, ovo isto smanjuje lag, ali nije pozeljno stavljati na manje od 2.

Hvala na odgovoru, znaci za strategije ostavljam vsync, za MP ga gasim :p S tom opcijom sam se vec igrao danas, kompenzuje malo, ali nista specijalno, na 0 mi je puko drajver (crni ekran sa blinkujucim kursorom u gornjem levom uglu) i pomogao mi je samo restart :S:

Vrh Dno