Šta je novo?

Verifikacija narezanog DVD-a

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Do nedavno, nisam koristio komandu za verifikaciju narezanih(Nero Expres) DVD-ova, pa sam odlucio da probam kako to radi. Par Ritekovih R- DVD-jeva su uspesno verifikovani, ali na jednom DVD-u nepoznatog brenda, pocela je verifikacija (dve crtice), i nikako da se nastavi. Sam sam iskljucio rezanje, ali fajlovi su bili citljivi... Probao sam i sa jednim DVD-om, takodje nepoznatog proizvodjaca, cija mi je verifikacija prilikom jednog rezanja uspela. Medjutim, kad sam sledeci put rezao neke zapakovane i enkriptovanje (Win Raro-m) fajlove, Nero mi je "uredno" ispisao da verifikacija nije uspela, a fajlovi su se, sa tog diska mogli i raspakovati i procitati. Da li neko moze da mi prokomentarise ova desavanja... Pitam se cemu uopste verifikovanje, kad i pored negativnog ishoda poredjenja podataka na DVD-u i hard disku, i dalje imam citljiv disk... Da li je to mozda nagovestaj da podaci koji su trenutno citljivi, to uskoro nece biti?

Poslednja izmena:
Ako ti ne uspe verifokacija, a hteo bi da budes 100 % siguran uzmi neki program za proveru diskova kao sto je CDCheck. On ima opciju compare, pa izbares sadrzaj DVD-a i direktorijum koji si rezao sa hdd-a pa ce ti on ispisati ako postoji neko neslaganje.
Verifikacija obicno ne uspe ako je read buffer pao na 0 % makar jednom, a to opet moze svasta da znaci. Meni se to desilo kad sam pustao neki divx dok sam rezao neki DVD. Posle toga sam odustao da radim bilo sta sto drlja po hdd-u dok rezem DVD sa njega. Kod kopiranja "on the fly" je nebitno, nema uticaja.

ciciban je napisao(la):
Do nedavno, nisam koristio komandu za verifikaciju narezanih(Nero Expres) DVD-ova, pa sam odlucio da probam kako to radi. Par Ritekovih R- DVD-jeva su uspesno verifikovani, ali na jednom DVD-u nepoznatog brenda, pocela je verifikacija (dve crtice), i nikako da se nastavi. Sam sam iskljucio rezanje, ali fajlovi su bili citljivi... Probao sam i sa jednim DVD-om, takodje nepoznatog proizvodjaca, cija mi je verifikacija prilikom jednog rezanja uspela. Medjutim, kad sam sledeci put rezao neke zapakovane i enkriptovanje (Win Raro-m) fajlove, Nero mi je "uredno" ispisao da verifikacija nije uspela, a fajlovi su se, sa tog diska mogli i raspakovati i procitati. Da li neko moze da mi prokomentarise ova desavanja... Pitam se cemu uopste verifikovanje, kad i pored negativnog ishoda poredjenja podataka na DVD-u i hard disku, i dalje imam citljiv disk... Da li je to mozda nagovestaj da podaci koji su trenutno citljivi, to uskoro nece biti?
Verifikacija je izuzetno bitan segment kvaliteta snimljenosti diska kome se pridaje nedovoljno pažnje. Istina, neće biti strašno ako ne prođe na nekim, da ih tako nazovem, "prolaznim fajlovima" (svi znaju na šta mislim), ali kod bekapa ličnih podataka je presudno.

Neuspeh verifikacije označava da neki sektor ili preciznije ECC blok u kome su organizovani korisnički podaci na DVD disku nije moguće korigovati i da u tom bloku postoje greške, odnosno fajlovi ili podaci koji se nalaze u tom bloku (ili blokovima) nisu identični onim na tvom hard disku. To su tzv. POF (Parrity Outer Failure) i za sada je Benq jedini koji ih prijavljuje; tolerancija za ove greške iznosi logično = 0.

PO je takozvana "spoljašnja" korekcija koja se radi po kolonama (PI i PIF se odnose na "inner" koreciju po redovima). Ukoliko su ti podaci bitni, snimi novi disk sa 100% verifikcijom.

Međutim, dešava se (doduše, retko) da verifikacija ne prođe zbog nekog recimo "slučajnog" faktora u toku čitanja diska tokom verifikacije te da se disk prijavi kao failed. Međutim, ako koristiš neki od pomenutih programa (recimo Total Commander ili CDCheck) možeš da uporediš sadržaj i razlike naknadno. TC ima nedostatak da fajlove poredi po principu "svaki sa svakim" pa je pogodan ako na disku nema mnogo fajlova kako bi ručno selektovao kritične (ili sve) i izvršio pojedinačno poređenje.

Moj savet je da kada radite bekap (my documents i slično) uvek koristite uključenu verifikaciju. :)

A šta reći ako se fajlovi (ovog puta, konkretno, video fajlovi) besprekorno čitaju (gledaju i čuju) i nakon neuspele verifikacije? Da li i dalje postoji šansa da su ipak oštećeni, i da će se greška u rezanju, kroz određeno vreme, manifestovati.
Voleo bih da znam i koja je razlika između toga kad rezač "prijavi" neuspelu verifikaciju, odnosno, kad krene u verifikaciju i nikad je ne odradi (ručno izađem iz Nera). U oba slučaja narezani diskovi su čitljivi, a da li su i jednako "nepouzdani", ili ima neke razlike po tom pitanju?
I još jedno specifično pitanje. Da li je, uopšte, moguće verifikovati narezane podatke, ako su oni zipovani i enkriptovani, dakle, da li to što su šifrovani može da onemogući verifikaciju?

To znaci da ces moci da gleda film bez problema, ali neces moci da ga prekopiras.
Cesto s meni desavalo da neki osteceni diskovi(sa filmovima) mogu da se gledaju, ali ne mogu da se prekopiraju.

Mr. Hyde je napisao(la):
To znaci da ces moci da gleda film bez problema, ali neces moci da ga prekopiras.
Cesto s meni desavalo da neki osteceni diskovi(sa filmovima) mogu da se gledaju, ali ne mogu da se prekopiraju.
Jos jednom, a sta biva sa narezanim i neuspesno verifikovanim, zipovanim (WinRar-ovanim) + enkodovanim fajlovima?

Ne mora da znači da neće moći da se iskopira, jednostavno rečeno, to samo znači da se fajlovi "bit po bit" ne slažu.

Kao što rekoh, za video nije toliko kritično (osim u nekim slučajevima gde može da se dogodi da se na tom mestu film zamrzne), ali za neki word dokument i slično može značiti da ga nikada više ne možeš otvoriti, pa moraš da koristiš neki smart recovery... jer, ovde se ne radi o fizičkom oštećenju diska usled lošeg rukovanja, nego je jdnostavno na tom delu disk loše snimljen usled mnogobrojnih faktora (nekvalitetan disk je jedan od njih).

Voleo bih da znam i koja je razlika između toga kad rezač "prijavi" neuspelu verifikaciju, odnosno, kad krene u verifikaciju i nikad je ne odradi (ručno izađem iz Nera). U oba slučaja narezani diskovi su čitljivi, a da li su i jednako "nepouzdani", ili ima neke razlike po tom pitanju?
I još jedno specifično pitanje. Da li je, uopšte, moguće verifikovati narezane podatke, ako su oni zipovani i enkriptovani, dakle, da li to što su šifrovani može da onemogući verifikaciju?
Što se tiče zaustavljanja verifikacije prvi put čujem, možda je bug do verzije Nero express-a koji koristiš.

Tvoji šifrovani/enkriptovani podaci ne utiču na verifikaciju, već njihovo neautorizovano otvaranje. Poredi se samo bit stream sa harda i onog na disku.

Vrh Dno