Šta je novo?

Verbatim Store 'n' Go SuperSpeed USB 3.0 Portable Hard Drive - 500GB - problem

Bojan59

Cenjen
Učlanjen(a)
27.02.2013
Poena
151
Pozdrav svima. Nadam se da cete moci da mi pomognete nekako oko problema koji imam.
Pre par meseci sam kupio Verbatim externi hard disk, jer mi je trebao za posao. Ne koristim ga mnogo, na njemu su mi u principu stvari koje ce mi mozda zatrebati u nekom trenutku (po sturci sam arhitekta i 3d vizualizator i dosta 3d modela i materijala za modeling mi je obicno na hard disku - moj alat). Obicno imam USB sa sobom za prenos podataka medjutim juce, slucajem okolnosti nisam imao USB sa sobom, pa sam prebacio koleginisi nesto na externi i dao joj da snimi na svoj racunar. Medjutim nastao je problem jer cim je krenula da kopira externi ze zakucao - not responding, i tako je ostao jedno 20min, na safetly remove nije nista htelo da radi - jednostavno je sve stalo, nakon toga je uzela i izvukla ga iz kucista.
Posle toga externi se ponasa ovako:
- kada se prikljuci za racunar ne cuje se onaj zvuk koji se cuje kada nesto ukljucite u USB port
- cuje se u njemu neki zvuk kao jedno 5x bip i onda stane
- lampica gori normalno
- u My Computeru uopste nece da se ucita
- Autorun se ne pokrece
- u Toolbaru se pokazuje kao da je ubacen USB mass storage ali kada odem na Safetly Remove on kaze da je nesto otvoreno od aplikacija na hardu i da nemoze da se zatvori
- u Device Manageru ga pokazuje kao USB mass storage - kada ga izvucen ikona nestane, a kada da ukljucim pojavi se. pored ikonice posle par minuta se pojavi trougao sa uzvicnikom i kaze : CODE 10 - The device can not start
- kada obrisem driver i resetujem racunar, posle toga spojim ponovo hard disk on automatski krece sa instalacijom drivera i kao sve je ok ali ja i dalje ne mogu da pristupim podatcima

Googlao sam malo po netu oko ovoga ali koliko citam ne mora da znaci da je sam hard disk crkao, slabo se razumem u ove stvari posto mi je ovo prvi externi hard disk. Inace kupljen je u Srbiji medjutim ja sada radim u Kataru i malo mi je problem da izgubim sve ove podatke posto ne znam kada cu sledeci put doci u Srbiju. Mene zanima da li je neko imao slican problem kao moj i da li postoji sansa da se podaci spase, bilo kakav savet ce mi pomoci.... Druga stvar koja me zanima ako vec se desi najgore i da moram da uzimam novi externi da li moze neko da me savetuje koju marku da uzmem, posto recimo vidim da ljudi imaju dosta problema sa WD My Passportima i ostalim modelima kao sto je moj Verbatim, Transcend itd.

Hvala u napred svima, na pomoci i savetima.

Bojan

Probaj da ga izvadis iz encloseura i da ga direktno prikljucis na racunar da vidis da li ces dobiti ista. Mozda mu je umrla elektronika, a mozda i sam HDD, moli boga da kada ga zakacis na komp, prepozna, i naravno odmah proveri sentinelom da li je HDD ok.

To je 2 1/2 inča, nema odvojeno napajanje nego samo iz USB porta, Ako ga kačiš na lap top probaj ga prvo na nekom desktopu oni imau jaču struju na USB portu. Ako neće onda napolje sa njim, unutra je običan SATA konektor tako da može da se priključi i na desktop kompjuter. Tako ćeš da isključiš eventualni kvar na interfejsu i lakše skineš podatke sa njega. Inače Hitachi portable diskovi su sada počeli da se pokazuju kao jako kvalitetni.

2.5" HDD -ovi su, kako koji, tacno tu negde na granici po potrosnji u odnosu na ono koliko dozvoljava USB 2.0 specifikacija, tj. 2.5W. USB 3.0 dozvoljava maksimalnu snagu, tj. potrosnju od 4.5W (nakon identifikacije). Kada se USB 3.0 uredjaj kaci na USB 2.0 maticnu plocu, ona njemu moze da obezbedi tek 2.5W i sa time nekad bude problema na nekim plocama.

Opis problema veoma podseca na nesto cemu bi ovo bio uzrok. HDD, zajedno sa elektronikom fioke ne dobija dovoljno struje i ponasa se hirovito, tj. uglavnom ne radi. Resenje je kao sto je predlozeno, da se HDD izvadi i nekako drugacije spoji direktno na racunar. Drugi nacin koji resava problem je povezivanje fioke preko USB Y splitter kabla koji dovodi struju sa dva USB porta do uredjaja.

Free-Shipping-USB-2-0-Mini-5-Pin-to-A-Male-Data-Power-PC-HDD-Y.jpg

Ili da se priključi na USB Hub sa odvojenim napajanjem od 5V.

Vrh Dno