Šta je novo?

Verat je ukinuo MySQL podršku za Standardni hosting paket od

Aleksa

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
9
Postovani,

Hosting tim VeratNet-a Vas obavestava da ce od dana 28.01.2003. pravo na
koriscenje MySQL baze imati jedino korisnici Standard Plus i Gold
paketa.Korisnici koji su zakupili hosting paket pre navedenog datuma,
imace pravo da koriste bazu do isteka zakupljenog servisa, tj. godinu
dana od dana uplate.
Srdacan pozdrav,

--
Lucija Jankovic
Sales executive
V-Host, VeratNet
Savski trg 3, 11000 Belgrade, Yugoslavia
Phone: +381 11 3065332
Fax: +381 11 3613941
E-mail: [email protected]
Internet: http://hosting.verat.net

-------------------------------------------------------

Od sada MySQL podrška košta 6000 dinara bez uračunatog poreza... Bednici... :cuss:

Blah...ocekivao sam ovako nesto ipak je 1000 dinara premalo za 100mb prostora i MySQL

Posto su digli cene, sad mozemo da razmisljamo i o drugim provajderima? Ima li neka druga povoljna alternativa za apache+mysql+php? Da li je neko probao onaj Routo ili kako vec?

kUdtiHaEX je napisao(la):
Blah...ocekivao sam ovako nesto ipak je 1000 dinara premalo za 100mb prostora i MySQL

A ti, predpostavljam, radiš u provajderu pa ti je malo...?

Prvo, ako analiziramo statistiku posećenosti shvatićemo da velika većina od >3500 sajtova hostovanih kod Verata ima smešno mali promet. (glavni posetioc je google bot) Još ako tome dodamo podatak da je prosečna iskorišćenost tih 100 MB manja od 30% proizilazi da je i 1000 dinara nafurano pod oblake... ( 20% poreza)

E sad, ne znam koliko sajtova, od tih 3500, koristi MySQL ali sumnjam da će opstati pored ovolikog poskupljenja...

I ja mislim da su preterali... 3000din bi bilo 3 puta skuplje i bila bi taman cena... ovako sa 6000din + 20% i drugi provajderi postaju interesantni.

Aleksa je napisao(la):
A ti, predpostavljam, radiš u provajderu pa ti je malo...?

Prvo, ako analiziramo statistiku posećenosti shvatićemo da velika većina od >3500 sajtova hostovanih kod Verata ima smešno mali promet. (glavni posetioc je google bot) Još ako tome dodamo podatak da je prosečna iskorišćenost tih 100 MB manja od 30% proizilazi da je i 1000 dinara nafurano pod oblake... ( 20% poreza)

E sad, ne znam koliko sajtova, od tih 3500, koristi MySQL ali sumnjam da će opstati pored ovolikog poskupljenja...

Voleo bih da mi nadjes domaceg provajdera a mozes i stranog koji ti daje 100 MB prostora i protok od 50 GB (mada verujem da ce i ovo uskoro veoma smanjiti) za nesto malo vise od 1 $ mesecno.
Tvoje analize :) Pa moraces malo vise da se potrudis ako zelis da te neko ozbiljno shvati :)

JOBAH je napisao(la):
Posto su digli cene, sad mozemo da razmisljamo i o drugim provajderima? Ima li neka druga povoljna alternativa za apache+mysql+php? Da li je neko probao onaj Routo ili kako vec?

Prijatelj je kod njih, i veoma je zadovoljan. Ima flat nalog veze nikad nisu zauzete i internet mu radi zadovoljavajuce + sto je on na nekoj ZNJ cetrali.
Sto se tice hostinga jos nije probao :)

AJ PAAAALIIIII...

Tih 50 GB mesečnog protoka je navlačenje i ništa drugo... Ali pošto vidim da radiš u provajderu bolje bi ti bilo da ljudima kažeš istinu zašto ste ukinuli MySQL podršku a ne da me vučeš za jezik...

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati sajtovi koji imaju 50 GB mesečnog protoka (www.slike.co.yu, www.elitesecurity.org,...) ali oni na Veratovom disku zauzimaju mnogo ali mnogo više od standardnih 100 MB i plaćaju mnogo ali mnogo više od 1000 dinara. Za njima slede prezentacije nekoliko beogradskih dnevnih listova koji takođe zauzimaju više od 100 MB i to je otprilike to.

Da skratim priču - Do dana današnjeg se nije desilo da neki sajt od 1000 dinara izgura 50 GB mesečnog protoka... Za one koji ne znaju, 95% prezentacija hostovanih kod Verata ima zbirni mesečni promet <10 GB što je smešna cifra ali nije za čuđenje pošto su to mahom plain HTML sajtovi naših "privrednih subjekata"... Tako da Verat nije neka Majka Tereza, kao što voli da se predstavlja, jer je 1000 dinara za max 50 megabajta godišnjeg protoka čista pljačka.

No... na Veratovu žalost bilo je i onih drugih, pametnjakovića, koji su odlučili da se druže preko neta pa u tu svrhu podigli forum (MySQL verzije foruma phpBB, vBulletin itd) koji opušteno zna da povuče i do 10 GB mesečno kao npr. www.burek.co.yu. E na takve se Verat okomio ovim drastičnim poskupljenjem.

Stvarno su jadni...

Aleksa je napisao(la):
AJ PAAAALIIIII...

Tih 50 GB mesečnog protoka je navlačenje i ništa drugo... Ali pošto vidim da radiš u provajderu bolje bi ti bilo da ljudima kažeš istinu zašto ste ukinuli MySQL podršku a ne da me vučeš za jezik...

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati sajtovi koji imaju 50 GB mesečnog protoka (www.slike.co.yu, www.elitesecurity.org,...) ali oni na Veratovom disku zauzimaju mnogo ali mnogo više od standardnih 100 MB i plaćaju mnogo ali mnogo više od 1000 dinara. Za njima slede prezentacije nekoliko beogradskih dnevnih listova koji takođe zauzimaju više od 100 MB i to je otprilike to.

Da skratim priču - Do dana današnjeg se nije desilo da neki sajt od 1000 dinara izgura 50 GB mesečnog protoka... Za one koji ne znaju, 95% prezentacija hostovanih kod Verata ima zbirni mesečni promet <10 GB što je smešna cifra ali nije za čuđenje pošto su to mahom plain HTML sajtovi naših "privrednih subjekata"... Tako da Verat nije neka Majka Tereza, kao što voli da se predstavlja, jer je 1000 dinara za max 50 megabajta godišnjeg protoka čista pljačka.

No... na Veratovu žalost bilo je i onih drugih, pametnjakovića, koji su odlučili da se druže preko neta pa u tu svrhu podigli forum (MySQL verzije foruma phpBB, vBulletin itd) koji opušteno zna da povuče i do 10 GB mesečno kao npr. www.burek.co.yu. E na takve se Verat okomio ovim drastičnim poskupljenjem.

Stvarno su jadni...

I da radim u provajderu i veruj mi znam vise cinjenica od tebe :) Zato sam ti i rekao da tvoje analize ne vrede puno :) Recicu ti jos jednom gresis puno a ti to shvati kako zelis :wave; Ovde nisam ni da lobiram ni da branim nikog a kamoli da bih davao neka zvanicna objasnjenja zna se koga treba traziti i juriti za to.
A lepo ako Verat nije Majka Tereza pitam se sta su ostali provajderi :) ma ne smem ni da pomislim koliko ostali naplacuju neke stvari. Price o zlim provajderima koji maltretiraju svoje korisnika i kako zaradjuje na "tudjoj nesreci" mozes da "prodajes" nekom drugom.
U Srbiji vlada sada trzisna ekonomija pa cemo da vidimo kako ce korisnici da odreaguju na povecanje cena za uslugu/usluge koje pruza Verat. Ko zna mozda Verat i propadne i napokon ucini srecim neke ljude :)

Ma nije caka u propadanju ili nepropadanju. Najbolje za sve nas kao korisnike je da se na trzistu stvori zdrava konkurencija.

Na stranu sto mislim da je ova prica sa cenama bila samo privremena varijanta da se ljudi navuku da se hostuju kod Verata, a potom, kad prestane priliv korisnika (zasiceno trziste) - povecati cene.
Realno, mislim da je ovo bilo svesno privremeno poslovanje sa gubitkom...
Psihologija, ljudi...
Osnovni zakon trzista glasi: Stvori potraznju - pa ponudi robu.
Verat ga, ocigledno, poznaje.

dkurel je napisao(la):
Ma nije caka u propadanju ili nepropadanju. Najbolje za sve nas kao korisnike je da se na trzistu stvori zdrava konkurencija.

Na stranu sto mislim da je ova prica sa cenama bila samo privremena varijanta da se ljudi navuku da se hostuju kod Verata, a potom, kad prestane priliv korisnika (zasiceno trziste) - povecati cene.
Psihologija, ljudi...
Osnovni zakon trzista glasi: Stvori potraznju - pa ponudi robu.
Verat ga, ocigledno, poznaje.
cheers
Nema zdrave konkurencije kad je jedini izbor Telekom :cuss: Sledece dve,tri godine bice veoma interesantno na podrucju pruzanja internet usluga :hump:

Originally posted by anime_freak

i veruj mi znam vise cinjenica od tebe

Besmisleno je tako da pričaš kada me ne poznaješ. Ako misliš da si sposoban da izvodiš krupne zaključke o meni iz svega par rečenica onda treba da ideš u vidovnjake.

Zato sam ti i rekao da tvoje analize ne vrede puno Recicu ti jos jednom gresis puno a ti to shvati kako zelis

Velika glupost... Šta stoji iza tvojih reči? Ništa! Kada bi txt upotpunio makar jednim argumentom mogli bi ozbiljno da razgovaramo. Ovako sve što si napisao jeste veliko uvredljivo - Veruj i ne pitaj.

A lepo ako Verat nije Majka Tereza pitam se sta su ostali provajderi ma ne smem ni da pomislim koliko ostali naplacuju neke stvari.

Nikakav dokaz. Poslovna politika drugih ne opravdava Verat.

Price o zlim provajderima koji maltretiraju svoje korisnika i kako zaradjuje na "tudjoj nesreci" mozes da "prodajes" nekom drugom.

Ja nikome ne prodajem priče. Ja sarađujem sa ozbiljnim ljudima, a njih u poslovnom smislu Verat ne zanima...

U Srbiji vlada sada trzisna ekonomija pa cemo da vidimo kako ce korisnici da odreaguju na povecanje cena za uslugu/usluge koje pruza Verat.

Teško... Pre će biti obrunuto s obzirom kakvo je stanje kod nas. Ali pošto diskusiju prebacuješ u sveru politike ne bih da idem u OFF Forum...

Ko zna mozda Verat i propadne i napokon ucini srecim neke ljude

Pogrešno... Ja ne želim da Verat propadne. Ja želim da Verat prestane da obmanjuje svoje klijente.

Originally posted by dkurel

Na osnovu čega si ovo izvukao? Knjigovođa si kod Verata pa znaš zasigurno ili šta?

Aleksa je napisao(la):
Na osnovu čega si ovo izvukao? Knjigovođa si kod Verata pa znaš zasigurno ili šta?

Boze sacuvaj! ja i knjigovodstvo! c..c..c..

Ne - samo zdrava logika vodjenja firme. Recimo da sam zeleo da se informisem kako se to radi negde napolju, pa sam to i ucinio.
Drugo, sticajem okolnosti pomalo poznajem kolike su cene linkova i slicnih stvari napolju (mislim na troskove koje provajder ima)

Prilicno sam uveren da su i oni.:)
A cinjenica da mogu da ponude opciju da ti za 100 MB na disku, super protok i ne znam jos sta daju za 1000 dinara - malo smrdi da nesto nije u redu.

Licno poznajem nekoliko ljudi koji hostuju takve prezentacije kod njih i znam sledece:
- prezentacije su najvecim delom go HTML
- ne zauzimaju vise od 2-3 MB
- takvih je 90%

Razumem trzisnu logiku, ali ne razumem predstavljanje te trzisne logike kao brige za korisnike usluga.

Na kraju, koliko korisnika postoji na Veratu?

Opet... Odakle znaš da je Verat svesno poslovao sa gubitkom?

Verat hostuje 3500 sajtova od 1000 dinara. Gruba podela:

1. malo posećeni: 96% sajtova; 5% protoka
2. posećeni: 3% sajtova; 5% protoka
3. najposećeniji: 1% sajtova; 90% protoka

Ukidanje MySQL podrške ima za cilj eliminisanje treće grupe.

Ja imam sajt od augusta na Verat sa tim 1000 Din aranzmanom.
Vec onda su menjali neke stvari - na primer nisu hteli da mi promene domain, iako je to bilo 100 Din ranije. Vec su trazili da ponovo platim 1200 Din za host.

Ovo sa ukidanjem MySql me uopste ne iznenadjuje, u zadnjih par nedelja se jako chesto deshavalo da se dobije poruka o nemogucnosti konektovanja na MySql server, sto je ochit znak preopterecenja istoga.

Stvar ipak nije sasvim korektna, Verat bi trebao da uvede neku kontrolu opterecenja MySql servera po hostingu i da prema tome naplacuje extra.

Videcemo sta ce biti do jula, kada mi istekne ovih godinu dana. 7200 dinara sigurno ne placam za host, mada se mora reci da se onda dobija 300 MB.
Takodje moram reci da je Verat josh uvek najsolidniji, i da se retko deshava da je sajt nedostupan.

Ne znam sta ce ti vise od 100mb?! Uzasno slozeni sajtovi mogu da stanu u 10mb...

Elem, posto je Verat zavrsio karijeru, evo alternative... NeoBee
Sta mislite o njihovoj ponudi za hostovanje? Da li ih je neko probao u praksi?

Sam html, php i ostalo naravno ne trazhi mnogo prostora, mada recimo jedan BB (Forum) ima kod od 2-5 MB. Ali slike, i razni fajlovi jedu prostor. 1800 prevoda pojede preko 50 MB. A stizhu novi svaki dan.

Hostujes subtitlove za divx? daj nam url da malo opteretimo tvog provajdera :)

DRIPCI

Sta drugo da kazem sem pederi!!

Ne vidim zasto je TOLIKI problem ta SQL baza... em se podesava on user request, em 90% ljudi ne koristi bazu ili je koristi minimalno.

PHP gotovo da je neupotrebljiv bez MySQL-a :rocket: -mozda ne za sve, ali kod mene je tako

Zasto jednostavno ne uvedu doplatu za SQL, npr. nekih 500-1000 din, pa ko voli nek izvoli, standard hosting da ostane 1K din, a ko oce jos i bazu da doplati jos toliko. To bi bilo fer i OK.

Ne znam sta ce ti vise od 100mb?!
Pa ne drzi svako samo HTML/PHP/IMG fajlove na sajtu. Postoji i nesto lepo sto se zove download (mp3, video's....)

moram da se nadovezem opet....

Q: Web hosting vam je neviđeno pristupačan (jeftin)? Tu mora da ima neka caka (mačka u džaku!?)
A: Slažemo se da je cena veoma popularna. Smatramo da je bolje da je cena niža nego viša. Razlozi za to:
1. Virtuelne web prezentacije opterećuju nas izlazni link, a on je *mnogo* manje opterecen od ulaznog.
2. Jednom dobro namešten i optimizovan web server radi "sam od sebe" (naravno uz tekuće održavanje).
3. Neki napredni koncepti (CGI,SSI,PHP,SQL) su omogućeni u startu, te nema muke oko naknadnog nameštanja istih.
4. Više prezentacija, više zadovoljnih korisnika, neko je pomenuo dobru reklamu?

Mislimmmmm stvarno.... znaci sve ovo je bila ipak samo macka u dzaku. :rocket: :cuss:

Re: DRIPCI

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ne vidim zasto je TOLIKI problem ta SQL baza... em se podesava on user request, em 90% ljudi ne koristi bazu ili je koristi minimalno.

Problem su oni koji bazu koriste maksimalno... U stvari baza nikad nije ni bila problem već Veratov izlazni link.

Jedan posećen forum povuče više nego 2000 običnih sajtova zajedno. U tome je problem... Nema MySQL= nema foruma = nema problema

ma serem im se u mozak (kad moram da lajem :rocket: )

A sta bi sa onim hosting.co.yu servisom? 50 MB, PHP, SQL, CGI... za 20€ bese?

Za forume jedino resenje moze da opstane u vidu konverzije phpBB-a / vBulletin-a na neke CGI-based forume kao npr. UBB.

Re: Re: DRIPCI

Aleksa je napisao(la):
U stvari baza nikad nije ni bila problem već Veratov izlazni link.

Bogami je sada nesto do baze, ovo se nikada ranije nije desavalo, EXTREMNO cesto mi se desava da aplikacija javi da ne moz' da se nakaci na bazu. Nesto mi tu smrdi, da nece da im padne ceo sistem? :p

JOBAH je napisao(la):
Hostujes subtitlove za divx? daj nam url da malo opteretimo tvog provajdera :)

http://www.pootnik.com

Ima tu dosta prometa, preko 100 MB dnevno, a on raste polako.
Vishe bih voleo kada bi se veci broj ljudi aktivirao u filmskom forumu - to ce biti pravo opterecenje :)

Inache je interesantno da serbiancafe ne radi vec 4-i dan (hostovan u Houstonu), navodno se i tamo menjaju neka pravila. Treci sajt sa titlovima, Livada u Hrvatskoj takodje ne radi vec par dana... :confused:

Pazite ljudi, mnoge stvari mogu da se urade i bez MySql. Ne znam da li postoji neki BB bez toga, možda ga i ima.
PHP ima moćan set instrukcija za manipulaciju stringovima, tako da se na primer traženje po nekoj dobro osmišljenoj bazi može uraditi dosta lako. Ja imam i neke proste baze na sajtu bez MySql. Stavio sam čak i spelling check, gde je glavna fora naredba 'similar_text' .
Može se uraditi puno toga sa datotekama i stringovima.
Samo da onda opet ne dodje do nekog zagušenja servera zbog prekompleksnog koda :D

Ipak, mislim da je ovo sramota. Znaju se limiti MySql servera. Ovi mazgovi bi trebalo da postave još koji MySql server, i da raspodele opterećenje. Hardware pojeftinjuje stalno, i nije neki trošak još koji računar. Ali od kada se ova Lucija pojavila tamo, samo deli mailove u stilu: 'Dragi naš korisniče, srdačno vas obaveštavamo da smo vam opet zakinuli nešto....' .

Drunk Devil je napisao(la):
'Dragi naš korisniče, srdačno vas obaveštavamo da smo vam opet zakinuli nešto....' .

Pa uskoro uskoro :) Nemoj da se brines nacice oni jos nesto da ukinu :)
To Aleksa:
Svako ima pravo na svoje misljenje makar bilo i pogresno (mrzi me da objasnjavam ovo) cheers

Drunk Devil je napisao(la):
Pazite ljudi, mnoge stvari mogu da se urade i bez MySql. Ne znam da li postoji neki BB bez toga, možda ga i ima.

UBB Threads
Ikonboard
.... ima jos nekih minornih ne mogu da se sad setim. Ova dva su glavna. Samo sto UBB nije free, a Ikonboard jeste. Oba se oslanjaju na CGI.

type;

Da zaista... zašto prosto kada može i komplikovano...

Vrh Dno