Šta je novo?

Ventilatori [nije tema za preporuke za kupovinu]

Preko asus b360 plus. Program je AI Suite. Nikad nisam drzala onako na fixed kako si rekao nego dinamicki sa onim tackicama i uvek se desavala oscilacija, jedino da sam ih drzala na 400-500 obrtaja, a tad se kuciste malo zagreje, vise ne znam ni ja. Na cpu je D15S kuler.
 
Ako se kontroliše preko PWM, i treba da varira, u tome je cela poenta. Kad se sistem greje više, ventovi se vrte brže i obrnuto...
Preko DC, zadaš im fixnu voltažu, 5/7/12V, koliko već i na toliko se vrte...

Ako hoćeš da smanjiš varijacije u obrtajima na PWM podesiš fan krivu drugačije, da ne kreće sa promenama dok ne dođe do određene temperature i onda krene postepeno, itd.
Takođe, matične u BIOSu obično imaju podešavanje za delay ventilatora, da ne odreaguju na promene u temperaturi momentalno već posle nekoliko sekundi, koliko već staviš...za tih par sekundi se temperatura možda vrati na prethodnu vrednost i vent nema potrebe da se ubrza ili uspori. To takođe eliminiše učestale varijacije u brzini ventova...
 
Poslednja izmena:
Preko DC, zadaš im fixnu voltažu, 5/7/12V, koliko već i na toliko se vrte...
Ovo nije tacno zato sto kod mene isto tako variraju kao pwm, samo sto ne piste, to je poenta. Znam posto imam dva svetleca ventilatora i tacno na varijaciji voltaze/obrtaja svetli slabo/srednje/maksimum.
 
Ne razumem uopste zbog cega se zalis...
Ovo sto je @jurodivi napisao je tacno, finije podesavanje je moguce samo uz PWM (biras broj obrtaja) dok je sa voltazom fiksno na 3 stepena...

Stoje da Arctic imaju karakteristicno brujanje na oko 1000 obrtaja, koje moze da se ukloni (bude tolerantno) smanjivanjem na 900rpm-a ili povecavanjem na 1100-1200 rpm-a. Nekome smeta, nekome ne
Takodje moze da postoji i "PWM kliktanje" kod fanova kada se menja broj obrtaja ili jednostavno grinding noise (nesto "finije" zujanje) ako je otisao ili pocinje da odlazi fan - oba mogu da pogode i skuplje i jeftinije modele... BQ je imao coil whine sa svojim SW3 high speed modelima pre koju godinu pa su ih povukli i redizajnirali... Na Noctuu su se takodje zalili (pwm clicking) kada su prebacili deo proizvodnje u Kinu sa Tajvana cini mi se. Fanovi koji je kostaju 25e/komad i firme svakako ne bi smeli da dozvole takve pacere ali desava se...
A pistanje u samom fanu moze da bude iz vise razloga - a jedan od tih je ako nakacis vise komada na spliter, ako kacis direktno na header smanjujes sansu.

Ne znam cemu toliko dizanje prasine, Arctic su odlicni za novac ali ima i boljih resenja. Tako da ne vidim poentu i kukanje na budzet resenja, za koja se vec zna kakve deficite imaju.
 
@Audiofilka : što ne napravite krivu da "preskače" iritirajuće obrtaje? Nekome smeta taj prelaz, ali je možda to rešenje. Ventilator će biti tih na niskim temperaturama, bučniji onda kada zatreba, ali izbegavate sporan broj obrtaja.

Možda ni to nije rešenje, ali vredi probati.

EDIT (10:33): uh, sada vidim da je @jurodivi to već napisao. 😀
 
@Yojinbo Samo komentarisem svoje utiske jer sam ih uzela posle dosta preporuka sa foruma. U medjuvremenu su mi stigli spliteri sa alija za ove stock i samo sam to uporedila i to je to. A ljudi su me sami pitali kako je sta podeseno i dobila sam par predloga koje cu uvaziti za sledece testiranje. Kako ja vidim, u ai suite mogu da biram obrtaje i za ove, no nebitno, da ti ne dizemo prasinu vise.
 
Moguce da je i do samih splitera na fanovima, ako imas pwm hub ili dovoljno headera mozes da isprobas pojedinacno ali sumnjam da ce nesto drasticno da se promeni... Jer jednostavno su dizajnirani kao "bang for buck" i imaju limite... Bila je vec zustrija diskusija o tome ovde na forumu.

Ja sam jedan od onih sa ovog foruma koji su podlegli hajpu oko Arctica i uzeo ih na slepo... I sam @jurodivi, koji ih je isto ovde prilicno nahvalio, promenio je utiske kada je presao na nesto kvalitetniju opciju...
Cak mi je kolega (koji je pomagao oko sklapanja masine i ispostavilo se da je bio u pravu) preporucio u samom startu BQ SW3 ili Noctue - prvi kao nesto tise resenje, drugi zbog boljeg/veceg protoka i duze "no frills" garancije.

5 Arctica za 25/35e (12/14-ice) su odlicno resenje da se zamene stock kuleri uz kucista, sasvim solidni su od vecine ponude na trzistu ali imas bolje opcije.
Ako hoces fanove sa najmanje kompromisa u pogledu akustike/performansi/izrade/garancije - NF-a12x25.
 
Cudi me da jos uvek nema Phanteks da se nadje kod komsija
 
Isto 6 godina garancije kao Noctua, a provereno ce trajati jos duze posto Noctua ima inferioran motor (Phanteks ima novu verziju magnetnog motora od sunona, nalik Corsair ML120/ML140), razmak izmedju peraja i okvira isto 5mm kao Noctua, slican materijal izrade (isto LCP), daisy-chain kabl kao kod Arctic-a (samo mnogo bolje dizajniran da ne visi okolo), vise set-ova srafova za sve situacije.

Fizicki prekidac za 3 opsega brzina (i ista mogucnost jako malih obrtaja u svim opsezima kao Noctua). I Najbitnije recenzija kod najboljeg review-era (VSG) sa naj-kvalitetnijom metodologijom na svetu. Tehnicki GamersNexus je sad pokupovao desetine hiljada evra ako ne i vise industrijske opreme sto koriste fabrike i proizvodjaci, tako da ce oni za nekoliko meseci najverovatnije imati naj-kvalitetniju opremu a i naj-opsirniju metodologiju.

I 0RPM opseg rada (za ovo jedino nisam 100% siguran, ne secam se iz test-ova).
 
Poslednja izmena:
Jel moze preporuka za ventilator za plocu sa slike, ili mozda savet kako da resim problem. Kada startujem racunar (tj. ovo sto ima od njega na stolu), odmah krene da se okrece na 100%. Barem je to moja procena, jer imam ovih ventilatora na jos nekim uredjajima, znam koliko sporo mogu da se okrecu. Bukvalno od pritiska na power dugme, u sledecih 2-3 sekunde je na 100%. Promenio sam pastu, nije pomoglo. Socket BGA FT1, mini-ITX ploca.
 

Prilozi

  • IMG_20210923_141321.jpg
    IMG_20210923_141321.jpg
    323.4 KB · Pregleda: 31
Uletiš u bios klizećim, nađeš silent profil za ventilator (menjaj fan mode sa auto na dc pride) i klikneš na save and quit?
 
Nema ta opcija. Ovo je jedino što ima vezano za fan, i kada menjam sa 100% koliko je bilo na 50% ništa se ne dešava,što se i vidi na slikama.
 

Prilozi

  • IMG_20210923_151914.jpg
    IMG_20210923_151914.jpg
    288.5 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20210923_151901.jpg
    IMG_20210923_151901.jpg
    235 KB · Pregleda: 27
Nema ta opcija. Ovo je jedino što ima vezano za fan, i kada menjam sa 100% koliko je bilo na 50% ništa se ne dešava,što se i vidi na slikama.
Za CPU ventilator, po nekoj logici, bi trebalo da bude, što veća temperatura, manji broj obrtaja ventilatora za manju temperaturu. Zaboravio sam, odavno nisam podešavao.

Što se tiče ove druge stvari, to je vezano za SYS ventilator, čiji priključak je pored CPU priključka.

Dakle, ako želiš kontrolisati CPU ventilator preko "procenata", CPU ventilator prebaci u SYS FAN priključak.
 
Slažem se, tako bi trebalo da bude, ali kod mene se vrti samo na najbrže. Da li bih dobio nešto ako bih kupio neki drugi ventilator i što je najvažnije, koji?
 
Ovaj, iz rečenice nemam utisak da si probao da prebaciš CPU ventilator na SYS_FAN priključak, tj. i dalje zvuči kao da smo na CPU_FAN priključku.

Ako si probao i to ne radi, onda možda CPU ventilator nema PWM kontrolu. Ili ploča nema PWM, mada mi je to malo verovatno.
 
Probao sam, i dalje se vrti oko 4000 obrtaja. Probao sam neki drugi vent, i on radi na oko 1400 obrtaja, ali ni sa njim se nista ne menja kada smanjim na 50%. Probao sam i sys_fan i cpufan.
 
Mogu vam reci da sam razocaran u kvalitet Noctua A12x25 ventilatora. Od 3 komada, jedan skroz crkao, drugi tandrce i nekad se ne pokrene. Radili manje od 2 godine.
 
Jesu li ti oni Corsair ML i dalje najbolji koje si koristio?
 
Jesu li ti oni Corsair ML i dalje najbolji koje si koristio?
Najbolji ne, ali za sad ni jedan nije crkao od 4. A koristim ih duze nego A12x25-ice.
Ipak su A12x25 po performansama bolji.

Evo i vizuelnog primera koliko vise vazduha provlaci A12x25 po kolicini prasine.
1632471270274.png
 
Zaboravih da ti vozis vodeno i da ti tisina nije prioritet...
Tebi realno samo Deltini mogu da zavrse posao... Kako za hladjenje tako i za pravljenje salate... xD
 
Zaboravih da ti vozis vodeno i da ti tisina nije prioritet...
Tebi realno samo Deltini mogu da zavrse posao... Kako za hladjenje tako i za pravljenje salate... xD
Kako nije, meni je to primarno. Imam jako nisku ambientalnu buku u sobi i jako sam osetljiv na buku, zato godinama ulazem pare u najkvalitetnije ventove i furam vodu.
 
@Erik011 Neocekivano za Noctu-u, jesi pokrenuo RMA ?

Moras da predjes na Phanteks T30-120, najsavrseniji spoj novije tehnike lezaja(motor) od Corsair ML serije i svega ostalog od Noctua a12x25. Najbolje od oba sveta :) Nadam se da imas lufta za 5mm vecu debljinu.
 
@Erik011 Neocekivano za Noctu-u, jesi pokrenuo RMA ?

Moras da predjes na Phanteks T30-120, najsavrseniji spoj novije tehnike lezaja(motor) od Corsair ML serije i svega ostalog od Noctua a12x25. Najbolje od oba sveta :) Nadam se da imas lufta za 5mm vecu debljinu.
Znam za T30-120, ja sam prvi okacio doticne na forum ako se ne varam :) Sto se tice RMA, nisam, semplovi su u pitanju.

200e ce me kostati prelazak, samo zato nisam porucio jos, inace mi debljina ne igra ulogu jer imam 2x 360mm radijatore van kucista.
 
Znam za T30-120, ja sam prvi okacio doticne na forum ako se ne varam :) Sto se tice RMA, nisam, semplovi su u pitanju.
Jasta, daleke, daleke 2018-te kad su prezentovali nove stari, ili cak mozda i ranije xD
200e ce me kostati prelazak, samo zato nisam porucio jos, inace mi debljina ne igra ulogu jer imam 2x 360mm radijatore van kucista.
Extra, nije malo, ali vredno itekako i laka odluka, pretpostavljam pogotovo tebi licno sa odlicnim iskustvom koje imas sa magnetnim motorima/lezajevima, u odnosu na iskustvo sa drugim imaginarnim varijantama sleeve i ball lezajeva xD

Ja isto, od kad sam prvi put video ovde, i na drugim forumima/sajtovima sta kuva Phanteks sam odustao od svih drugih ventilatora i prelaska na novo kuciste, i strpljivo cekam Phanteks 140mm obicne i Frameless 140mm (za izmedju dve kule NH-D15S) da uzmem. Svaka kupovina i plan od ~2018-te su mi prilagodjeni iskljucivo buducim T30-140 vent-ovima.
 
Poslednja izmena:
Sto ne peglate Noctua Redux ventove?
Static pressure

2,83 mm H₂O
 
Nazad
Vrh Dno