Šta je novo?

ventilatori

d1arsenovski

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2009
Poena
310
Prvo nadam se da nisam temu okacio na pogresno mesto i izvinjavam se na mozda glupom pitanju ali drugar i ja smo se kladili i treba mi dokaz :) a gde cu naci bolji nego ovde na bench forumu :p
Uh... Da li ventilatori na kucistu treba da uduvavaju ili izbacuju vazduh iz kucista?

Konkretno, jedan je na kucistu pozadi a drugi na bocnoj stranici tacno naspram procesora. Kako koj treba da duva?

Na bocnoj uvlaci,pozadi izbacuje a i stavis ruku pored venta pa i tako mozes da vidis;)

Kako mogu da podesim da mi ne duvaju dve dvanaestice punom brzinom?
I gde trebam da ih ubodem,cpu fan ili gde vec imam gigabyte 965P-DS3?

Ako su na molex mozes ovako

Poslednja izmena:
ja imam u kucistu tri ventilatora. jedan pozadi koji izbacuje i dva sa strane, jedan gruva direktno na procesor a drugi je montiran ispod njega kod graficke i on izbacuje. jel to ok raspored, ili sta mi vi predlazete kako da ih raspodelim?
planirao sam mozda da uzmem jos jedan napred da stavim...
i koji su po vama najtisi ventilatori, a da dobro hlade? ja imam 3 chieftec-a 90cm ali se do jaja cuju, nocu kad je tisina ubijaju... :-D

ja imam u kucistu tri ventilatora. jedan pozadi koji izbacuje i dva sa strane, jedan gruva direktno na procesor a drugi je montiran ispod njega kod graficke i on izbacuje. jel to ok raspored, ili sta mi vi predlazete kako da ih raspodelim?
planirao sam mozda da uzmem jos jedan napred da stavim...
i koji su po vama najtisi ventilatori, a da dobro hlade? ja imam 3 chieftec-a 90cm ali se do jaja cuju, nocu kad je tisina ubijaju... :-D

Ja bi stavio i bocni donji da uduvava. Oborice ti temp graficke a posto sav topao vazduh ide na gore on nema nikakav efekat u izbacivanju doticnog. Vrteci razne kombinacije na mom kucistu skontao sam da je ventilator na "krovu" kucista koji izbacuje vazduh najkorisniji od svih. Moja kombinacija koja daje najmanje temperature je: prednji-ubacuje, dva bocna-ubacuju, zadnji-izbacuje i gornji-izbacuje (zajedno sa napajanjem koji takodje izvlaci topao vazduh iz kucista)

Oborice ti temp graficke a posto sav topao vazduh ide na gore on nema nikakav efekat u izbacivanju doticnog.

ovo sve zavisi kakav mu je qler na grafickoj,

evo recimo kod mene kada je bio palit 8800gt koji ima da tako kazem otvoren qler,
slican je zalman - u, bocni vent. je imao smisla sto se graficke tice,

ali sada kada sam ubacio sapphire 4870 sa dualslot zatvorenim qlerom vent. nema nikakvog smisla radio ne radio temp. graficke je uvek ista,

ovo govorim u smislu smanjenja temp. na grafickoj,

sve ostalo sto si rekao stoji.

Poslednja izmena:
ovo sve zavisi kakav mu je qler na grafickoj,

evo recimo kod mene kada je bio palit 8800gt koji ima da tako kazem otvoren qler,
slican je zalman - u, bocni vent. je imao smisla sto se graficke tice,

ali sada kada sam ubacio sapphire 4870 sa dualslot zatvorenim qlerom vent. nema nikakvog smisla radio ne radio temp. graficke je uvek ista,

ovo govorim u smislu smanjenja temp. na grafickoj,

sve ostalo sto si rekao stoji.

Tacno. Ja sam mislio na njegovu kartu koja je sa pasivnim hladjenjem pa ce da joj prija da nesto pirka u nju.

Ja bi stavio i bocni donji da uduvava. Oborice ti temp graficke a posto sav topao vazduh ide na gore on nema nikakav efekat u izbacivanju doticnog. Vrteci razne kombinacije na mom kucistu skontao sam da je ventilator na "krovu" kucista koji izbacuje vazduh najkorisniji od svih. Moja kombinacija koja daje najmanje temperature je: prednji-ubacuje, dva bocna-ubacuju, zadnji-izbacuje i gornji-izbacuje (zajedno sa napajanjem koji takodje izvlaci topao vazduh iz kucista)

aha, ja na mom kucistu nemam otvor s gornje strane. a sta mislis kad budem kupio ovaj jedan kuler jos za napred da zamenim samo mesta onda da mi ovaj kod graficke ubacuje a kod procesora izbacuje i oavj napred isto da mi ubacuje? dok ga ne budem kupio samo cu ovaj da preokrenem da mi i on duva u graficku isto kao sto si mi rekao taman cu moci da je i koloknem malo. :D ovo pasivno hladjenje na njoj me ubi, zivo ****** brzo se greje.
e da a kako da se izborim sa prasinom? ja ga skoro nedeljno jednom cistim nekad mozda i na dve ali onda mi se bas nakupi prasine. i to mi za sad samo jedan ubacuje vazduh, sad kad budem jos i ovaj okrenuo ne smem ni da zamislim. :d

i jel mozete da mi preporucite neke tihe kulere a dobre ja imam neke chieftec-ove ali bas glasno cuju...

Pa sta da ti kazem, ja imam pozadi 1 Chieftec 9cm, ubija kako se nocu cuje.

Trazi neke 9cm koji mogu da se kontrolisu, zato sam se ja odlucio na Noctua NFB091600, ali nova kosta ~1200din :D, nasao sam ovde na forumu za 10e neotpakovana, mada i to je dosta para.
Ali ima neka dva adaptera kojima se moze kontrolisati brzina.

Zak81 je lepo objasnio,ta kombinacija koju on navodi najcesce daje najbolje rezultate(kazem najcesce jer je negde bio neki test koji je koliko se secam pokazao da kombinacije zavise od kucista do kucista).
Na prednjoj strani svakako trebas da imas jedan vent koji ce da ubacuje,uduvava vazduh unutra.To sto nemas gornji slot za vent nije strasno,nadomestices to zadnjim ventom i ventom na napajanju koji treba da izbacuju vazduh.Znaci samo okreni taj vent koji duva od graficke,da duva KA njoj i ubaci prednji vent.Prasinu mozes da resis kupovinom filtera za prasinu,a mozes i sam da improvizujes nesto povodom toga(nadji na forumu ima dosta primera kako su se ljudi snalazili).Za pocetak nije lose da kuciste makar 5-10cm odignes od poda,tj postavis ga na neko postolje(naravno ovo pod uslovom da ti je kuciste na podu) i sigurno ces koliko toliko ublaziti skupljanje prasine.
Tihih kvalitetnih ventilatora ima,samo je pitanje koliko bi para po komadu mogao da izdvojis?U kvalitetnije ventove koji se kod nas mogu naci,spadaju Noctua,Fractal Design,pojedini CoolerMaster modeli i slicno..I o tome imas dosta tema na forumu,pa prelistaj;)
:wave:

ok, danas sam okrenuo ovaj vent da mi duva ka graf. kao sto ste mi rekli sad imam dva koja ubacuju i jedan pozadi koji izbacuje. a kad budem kupio i ovaj za napred jel nece biti mnogo da mi tri ubacuju a samo jedan izbacuje vazduh? pa nisam mislio da dajem vise od 800din. ove sam placao po 250. :D
kuciste mi je i onako podigunto od poda nekih 10cm.
a reci mi gde imaju da se kupe ti filteri za prasinu i koliko kostaju?
kao ste vi resili taj problem?

hvala vam na pomoci

Poslednja izmena:
Pazi,odnos ventilatora (koji ubacuju i izbacuju vazduh) treba da bude priblizno isti zbog sto boljeg strujanja vazduha.
Koliko venta mogu da se nakace na taj Chief i ventovi kojih dimenzija mogu da se nakace?
Da li to napajanje ima vent koji izbacuje vazduh?
Filtere za prasinu ne znam tacno gde mozes da nadjes,iskoristi ovaj search na forumu pa nadji,pisano je dosta o tome..Sto se tice ventilatora do 800din,mislim da sa Fractal Designom najvise dobijas za taj novac,sve sto ti ostaje jeste da vidis da li ti treba 120mm ili 90mm vent.
Pozdrav!
:wave:

Gde ima Fractal Design da se kupi, pcberza i itsvet culi nisu za njega ;).
Pazarih danas Noctua-u 9cm, treba jos onaj CM R4-P2B 12cm, nasao sam ga za ~850din.
Nakacicu za vikend, pa javljam utiske, u mojoj temi :p.

Nova Computers ako im je ostalo nesto :)

jafazec: napajanje mi izbacuje vazduh ja mislim, okrenuto je ka dole u kucistu.
imam jedan otvor pozadi 90cm, dva sa jedne strane 90cm, jedan sa druge strane 90cm i jedan napred 120cm...

GOXY83: jeste, ventilator na kuleru mi se nalazi sa gornje strane, fabricki je u pitanju.

pa sta mi onda predlazete, koja je kombinacija najbolja sa ova tri kulera trenutno sto imam da postavim, a koja sa cetiri?

trenutno mi jedan ovaj pozadi izbacuje, a ova dva sa strane ubacuju. jel da tako i ostavim kao sto ste mi rekli ili nesto da menjam?

I ja jurim jednu osmicu (za unošenje 'ladnog vazduha) da je met'em umesto sadašnje koja je počela da se dere (ona što se dobija uz Cooler Master Centurion 5). Je l' dobijala Nova uopšte FD 8cm kulere?

I da, ako/kada se pojave kuleri, bio bih zahvalan kada bi me neko obavestio na PM, ako ne stignem na vreme sam da naletim. ;)

Poslednja izmena:
Koji tacno model od Fractal Design-a, 12cm, da je 4-pinski, da bih ga mogao kontrolisati.

Dakle, na ovaj Coolermaster sam se namerachio:
CoolerMaster R4-P2B-12AK-GP
Case Fan, 12cm, 900-1200rpm, 13.8dB, 4-Pin, w/PWM, Ball bearing, to mu je tacan naziv .
Evo i slike:
http://pcberza.rs/detaljnije/desk/127-675/

850din kosta, jel ima nesto bolje za te pare :) ?

Na sajtu Nova Computers nema Fracta Design-a.
Mada sutra cu ih zvati da proverim...

Poslednja izmena:
imam jedan otvor pozadi 90cm, dva sa jedne strane 90cm, jedan sa druge strane 90cm i jedan napred 120cm...

GOXY83: jeste, ventilator na kuleru mi se nalazi sa gornje strane, fabricki je u pitanju.

pa sta mi onda predlazete, koja je kombinacija najbolja sa ova tri kulera trenutno sto imam da postavim, a koja sa cetiri?

trenutno mi jedan ovaj pozadi izbacuje, a ova dva sa strane ubacuju. jel da tako i ostavim kao sto ste mi rekli ili nesto da menjam?

Ja bih lično išao na obrnit proces meni konkretno jako dobro radi posao izvlačenje iz kućišta...negativan pritisak...to sam postigao sa 2x12-ice i još jedna 12-ica na napajanju....ali zavisi od kućišta..meni je sasvim ok zbog same konstrukcije istog.

Ma stavi bocne i prednji da ubacuju, onaj pozati (i napajanje) izbaciju. Onaj sa druge strane zavisi gde je, mozda moze i on da izbacuje...
Nije samo broj ventilatora bitan, bitan je protok, pa mozes npr. onaj pozadi malo da ubrzas u odnosu na ove sto ubacuju. A protok zavisi i od prepreka, pozadi su obicno mnogo redji grilovi...

A sta bi sa opkladom iz prvog posta? Jesu obojica izgubila? :p

Ma stavi bocne i prednji da ubacuju, onaj pozati (i napajanje) izbaciju. Onaj sa druge strane zavisi gde je, mozda moze i on da izbacuje...
Nije samo broj ventilatora bitan, bitan je protok, pa mozes npr. onaj pozadi malo da ubrzas u odnosu na ove sto ubacuju. A protok zavisi i od prepreka, pozadi su obicno mnogo redji grilovi...

a kako da ubrzam onaj pozadi, kako to da izvedem?
stavio sam onako kao sto ste mi rekli da mi ova dva sa strane ubacuju a onaj pozadi izbacuje.
i stavio sam preko najlonke kod ovih sto ubacuju, nadam se da ce malo vise spreciti da mi ulazi prasina, nemam pojma sta sa njom da radim. :D kako je najbolje eliminisati, svake dve nedelje cistim komp, nadam se da cu sad malo redje. :wall:
ne znam de te filtere da kupim i kakvi su u opste ti za prasinu?

Ne mozes da ga ubrzas ako on vec radi na svom maksimumu.Najlonka ce solidno odraditi posao,ali ako ne budes zadovoljan,mozes pogledati ovde i pokusati sa ovim filterima..

a kako da ubrzam onaj pozadi, kako to da izvedem?
stavio sam onako kao sto ste mi rekli da mi ova dva sa strane ubacuju a onaj pozadi izbacuje.
i stavio sam preko najlonke kod ovih sto ubacuju, nadam se da ce malo vise spreciti da mi ulazi prasina, nemam pojma sta sa njom da radim. :D kako je najbolje eliminisati, svake dve nedelje cistim komp, nadam se da cu sad malo redje. :wall:
ne znam de te filtere da kupim i kakvi su u opste ti za prasinu?

prijatelju kupiš naj običniji filter za aspirator....isečeš po meri i još ti ostane za dogodine :D

jafazec: ovi filteri mi ne izgledaju lose sto imaju se kupe, samo nema 90cm.
reci mi jel se oni montiraju sa spolje ili unutrasnje strane? imas li mozda jos neku ideju de imaju da se kupe jos nkei filteri i kako se oni montiraju?
ja sam najlonke stavio sa spoljne strane kucista jel kad ih stavim unutra znaju da mi kace vent.

mickk: nije ti to losa ideja, vidis to mi u opste nije pali na pamet. :D
razmisljao sam mozda da stavim gazu sa unutrasnje strane mozda ona nece kaciti ili to za aspirator u umesto ovih najlonki jel mi sad kuciste extra ruzno izgleda... :D
dok ne nadjem neki normlani filter slicno kao ovaj sto ima se kupi ili nesto da mi lepse estetski izgleda... :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno