Šta je novo?

Ventilator za laptop CPU sa 4 zice

BigBoy

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
675
Laptop je HP i u jednom trenutku je izbacio 90b poruku prilikom paljenja da ventiltor ne radi kako treba. Ignorisanjem poruke ulazi se u win ali ventilator ne radite dolazi do pregrevanja...

Ventilator porucen identican sa ebay iz usa, isti part number sve isto, 2 meseca razlika u datumu proizvodnje. Montiran nov vent, radio 3 dana i opet isto. Kad podignem tastaturu imam pristup 1/4 ventilatora te kada ga u toku rada racunara gurnem prstom isti krene da se okrece i tako radi dok ne ohladi sve i stane. Nakon toga ga je ponovno potrebno pogurati da bi radio.

Vent ima 4 zice:

Crvena: 5v
Crna: masa
Plava: pwm ulazni signal za uptavljanje brojem obrtaja
Zuta: izlazna kontrola, 2 impulsa po obrtaju

Kada priljucim samo crvenu i crnu vent radi pun gas. Paljenjem i gasenjem posle 10ak puta vent nece da krene. Gurnem rukom i ide.

Kad prikljucim crvenu i crnu ali i plavoj posaljem pwm signal ventilator ubrzava i usporava shodno komandi. Nije se nijednom zaglavio.

Nemam osciloskop da vidim zutu zicu i izlzne impulse.

Da li je moguce da je ovaj drugi vent posle 3 dana minimalnog rada isto u kvaru kao i prvi ili je maticna ploca u kvaru i ne salje dobar signal. Dosao sam u fazu da porucim treci ventilator.

Ima li neko iskustva sa ovim ili neki savet?

Proveri u BIOSU ako ima ili preko softwera da nije možda početna brzina nameštema na mnogo niske obrtaje.

Nema nista na tu temu u bios. Mozda treba otkljucati opciju no ne znam sta da pritisnem.

Interesantno je da najnovija verzija aida programa recimo uopste ne vidi ventilator u senzorima te ni ne prikazuje brzinu. Sta mogu jos da instaliram ne bi li ocitalo vent?

Napravio sam PWM kontrolu pomocu NE555 sa regulacijom duty cycle 8-92% za kontrolu broja obrtaja motora. Osnovna frekvencija 220Hz, ne znam koliko Hz je na laptopu.

Prvi (originalni) ventilator nekad startuje na 50% a nekad nece ni na 100%.
Drugi (radio 3 dana, porucen iz usa preko ebay) je jos gori, uglavnom nece da krene dok ga ne poguram rukom (originalni hp vent sa datumom proizvodnje 2 meseca razlike u odnosu na prvi)
Treci ventilator (porucen iz francuske preko ebay), kompletno drugacijeg dizajna ventilatora ali oblika da moze da se ugradi, pali se na 20% (moguce da mu treba drugacija osnovna frekvencija da bi radio na manje) svaki put i radi bez problema u laptopu vec 3 nedelje.

Nijedan od navedenih programa ne ocitava broj obrtaja.

Nazad
Vrh Dno