Šta je novo?

Ventilator za kupatilo

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo drugari,

treba mi preporuka za ugradni ventilator za kupatilo. Da izvlači dosta i da se ne čuje mnogo. Isto tako pošto planiram krečenje kupatila, samo plafon, svuda ostalo su zidovi, da li imate neko preporuku za neko sredstvo protiv buđi. Ona se javlja samo u kupatilu zbog kondenzacije. Može i da se rastvara u poludisperziji.

Ventilacijom bi trebao to da rešiš.
Ako ne, evo jedan primer za hemijski način

Zdravo drugari,

treba mi preporuka za ugradni ventilator za kupatilo. Da izvlači dosta i da se ne čuje mnogo. Isto tako pošto planiram krečenje kupatila, samo plafon, svuda ostalo su zidovi, da li imate neko preporuku za neko sredstvo protiv buđi. Ona se javlja samo u kupatilu zbog kondenzacije. Može i da se rastvara u poludisperziji.
Средство Саво из ДМ-а је одлично за уклањање буђи, провјерено уклања буђ у року од пар секунди. Једино што оставља непријатан мирис, али ради посао врхунски.

Neki sa senzorom vlage i tajmerom. Kad se rešiš vlage neće biti ni buđi, osim ako imaš neizolovan zid ili tako nešto. Hemikalije za uklanjanje buđi treba pažljivo koristiti, vrlo su nezdrave.

a preporuka za ventilator ?
Neki sa senzorom vlage i tajmerom.

Pošto ću da radim sam, mislio sam da tako povežem da se pali na prekidač. Ostavio sam izvod za električnu grejalicu koja nikada nije ugrađena jer se odlično grejemo na gas.
Средство Саво из ДМ-а је одлично за уклањање буђи, провјерено уклања буђ у року од пар секунди.

Da li predhono treba zid da se prebriše vlažnom krpom ?

Vlaga pre može biti posledica hladnih mostova i loše izolacije, nego vlage u prostoru. Traži problem na tu stranu.

Sam ventilator kako će da radi, zavisi mnogo i od toga kako je rešen dalje izduv. Da ne bude previše dugačka h cevi i kolena. Al ajde, to problem može biti u zgradama sa komplikovanim ventilacionim cevima. Ako si u kući i ima samo kratka cev do spoljašnosti, onda nemaš taj problem.

Koliko god zahtev izgledao jednostavno, po mom iskustvu, ne postoji ventilator koji ima veliki protok, a da je tih.
Ima tihih ventilatora koji slabo izvlače i manje ili više bučnih ventilatora koji odlično izvlače.

Ventilatori sa dobrim protokom su:

S&P - recimo Silent serija (nije baš silent - ja ga imam 200mm - odlično vuče, ali se čuje i iza zatvorenih vrata)
Cata E120 GTH - čuje se isto kao i S&P, ali ima dve brzine, pa se uz odgovarajuće povezivanje verovatno može namestiti da bude tih (ako protok vazduha nije potrebno da bude toliki)

Oba ova ventilatora imaju izuzetno veliki protok, stvaraju pod-pritisak, tj. ispod vrata se oseti prilična promaja kada rade.

Ako želiš dobro i tiho rešenje i ako imaš mogućnosti, tj. kuću, mislim da su rešenje tz. kanalni ventilatori - oni se montiraju van prostorije na cevovodu, na primer na tavanu ili slično.

Ako ti se ne kupuje Savo protiv buđi, uzmi Domestos i razblaži ga vodom, u odnosu 1:5. Navedeno rešenje protiv buđi je lično koristio moj majstor, pre nego je okrečio kupatilo. Prvo naprskaj pomenutu smešu na de zida koji ima buđi, ostavi pola sata, pa skini suvom krpom ako nešto ostane. Nakon toga prefarbano Permawhite-om u dve ruke.

Zdravo drugari,

treba mi preporuka za ugradni ventilator za kupatilo. Da izvlači dosta i da se ne čuje mnogo.

Koliko god zahtev izgledao jednostavno, po mom iskustvu, ne postoji ventilator koji ima veliki protok, a da je tih.

Nema potrebe preterivati sa ventilatorom ako nemaš baš kupatilo od 40kvm. Pogovo ako je kuća u pitanju pa nema zagušenja kroz silne cevi i kolena na izduvu, kao u zgradama.

Prejak ventilator pravi promaju, a podpritisak ponekad ne može da se nadoknadi kroz šupljine i pore oko vrata pa i to hoće da zaguši ventilator.

Kolega je imao zanimljiv slučaj, kod matorih su ugradili ventilator u kupatilo. Kada se vent uključi, peć na drva u drugoj sobi bi počinjala da dimi na sve strane.
:D :p :)

@vladat1
Ukloni buđ sa zidova sa nekim sredstvom kao što je Savo, zatim dobro očisti zidove i saniraj ako ima šta da se sanira pre krečenja. Preporučio bih ti da zidove okrečiš sa Perma White ili Jupol Citro bojama koje, iz iskustva, eliminišu pojavu buđi. Možda ne bi bilo loše da se pre krečenja nanese i neka podloga sa termo svojstvima.

U svakom slučaju, idealno bi bilo rešiti problem hladnih mostova i izolacije zidova ali ako ne postoji ta mogućnost, ovo gore je provereno i efikasno rešenje.

Ukloni buđ sa zidova sa nekim sredstvom kao što je Savo, zatim dobro očisti zidove i saniraj ako ima šta da se sanira pre krečenja.

Odrađeno, malo sanirano glet masom i sada krećem da krečim. Treba mi preporuka samo za ventilator. Bušanje rupe je 50€. Ja ću da je napravim sam. Povezaću instalacije isto tako. Sada sam na odmoru i ovako nemam ništa da radim :D

Savo, je uklonio sve za 30 minuta. Smrdi za sve pare :D

Odrađeno, malo sanirano glet masom i sada krećem da krečim. Treba mi preporuka samo za ventilator. Bušanje rupe je 50€. Ja ću da je napravim sam. Povezaću instalacije isto tako. Sada sam na odmoru i ovako nemam ništa da radim :D

Savo, je uklonio sve za 30 minuta. Smrdi za sve pare :D
04d958f4dfb76649424680c75313de4563727c.jpg

Hteo sam da postavim ventilator u kupatilo za izbacivanje vlage od kupanja jer se stvara nenormalna vlaga, prozor u zimskom periodu bude mokar. Površina kupatila je oko 4 kvadrata. Ostao mi je otvor fi 140mm od starog plinskog bojlera tako da bi fi 120mm legao. Razgovarao sam sa komšijom koji kaze da je bilo slučajeva gde su se isti zapalili i da nije pametno da stavljam. Hteo sam ovaj navodno ima ipx4 zaštitu
Da li bih dobio nešto s ovim ventilatorom, mišljenja sam da je bolje išta nego ništa. Da li otvor mora da ima blagi pad ka napolje ili to nije uslov? Imam poseban dovod struje od zidne grejalice koja se vise ne koristi. Vidim da neki imaju senzor pokreta kao i nacrtanu kapljicu jel to senzor za vlagu pa kad se poveća automatski se pali?

Nazad
Vrh Dno