Šta je novo?

Ventilator na CPU

• Začetnik teme Začetnik teme djtr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

djtr

Slavan
Učlanjen(a)
02.03.2008
Poena
304
Imam 80mm ventilator i zelim da mu spustim broj obrtaja koji se krece iznad 2000.
Ventilator ima 3-pinski konektor koji je uboden na za to predvidjeno mesto na plocu za CPU. Koje su opcije? Inace broj obrtaja se trenutno ne menja.
Takodje interesuje me da li negde ima neka tabela broja obrtaja kada se kablovima spusta napon za sve velicine ventilatora. Hvala

Imam 80mm ventilator i zelim da mu spustim broj obrtaja koji se krece iznad 2000.
Ventilator ima 3-pinski konektor koji je uboden na za to predvidjeno mesto na plocu za CPU. Koje su opcije? Inace broj obrtaja se trenutno ne menja.
Takodje interesuje me da li negde ima neka tabela broja obrtaja kada se kablovima spusta napon za sve velicine ventilatora. Hvala

Obicno su ventilatori za hladjenje CPU-a 4-pinski tako da imaju regulaciju broja obrtaja u odnosu na temperaturu koju trenutno ima CPU. Tvoja 80-ka (3-pin) se vrti na svom, defolt, broju obrtaja, a to mozes da smanjis podesavanjem u biosu ili pomocu nekog softvera (npr SpeedFun http://www.filehippo.com/download_speedfan/).

Hvala na odgovoru. Evo o cemu se radi: ventilator je scythe 80mm 3pinski a ploca Asus P5B nikako ne uspeva da iskontrolise 3pinski ventilator na CPU. Ploca poseduje neku Asusovu Quietnesto tehnologiju(neki cip) kojom regulise broj obrtaja na ulazni, izlazni i CPU ventilator u zavisnosti od opterecenja tako da buka bude najniza moguca (mada postoje razna setovanja).
Elem, ploca sa BIOSom s kim je dosla ne radi taj posao kako valja pa se situacija popravila flashovanjem BIOSa na najnoviju verziju ali bez rezultata pojavile su se samo neke dodatne opcije. Pa sam ja prebacio svoj CPU ventilator na mesto sistemskog ventilatora i broj obrtaja je pao sa 2300 na 1600 i menja se na vise ali ne i na manje.

Poenta je da regulacija voltaze nekako ne funkcionise na konektor za CPU ventilator i pretrazivanjem Asusovih foruma onako ovlas negde sam nasao da ova ploca nije u stanju da kontrolise 3pinski ventilator voltazom vec ga jednostavno gura pa je kao jet engine. Ali to isto ipak radi na ostala dva sistemska konektora.
Ja bih voleo da mi neko to potvrdi mada je mala verovatnoca da neko ima P5B plocu sa 3pinski ventilator.

E da speedfan ne uspeva nista da uradi ali ne znam da li se speedfan moze podesiti da kontrolise sistemske ventilatore jer nema opcija u BIOSu za sistemske ventilatore samo grupno za onu Asusovu tehnologiju. Znaci trenutno ta tehnologija kroz BIOS podesava sysfan1 za koga je nekacen CPU ventilator.

PS. Mozda sam lose formulisao pitanje u prvom post-u ali problem je realan.

Probaj da nabavis neki sporiji, 4-pinski, CPU fun pa ga ubodi na plocu. Gledam sliku te ploce i vidim da ploca ima 4-pinski konektor. To bi trebalo da radi ok.

E da speedfan ne uspeva nista da uradi ali ne znam da li se speedfan moze podesiti da kontrolise sistemske ventilatore jer nema opcija u BIOSu za sistemske ventilatore samo grupno za onu Asusovu tehnologiju.

I na GIgabyte-ovim plocama mogu dva izlaza da se kontrolisu.

Nazad
Vrh Dno