Šta je novo?

Veliko CPU zauzece na GA-970A-DS3P (problem i resenje)

Chinaski

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
10.03.2005
Poena
795
kao sto znate, Gigabyte je osvezio 970 seriju ploca sa 3 nova modela (crni PCB) i to sa 970A-DS3P, 970A-D3P i 970A-UD3P. prve 2 ploce su se pojavile kod nas na trzistu pre recimo 3 meseca a pre recimo 2-3 nedelje i najjaca UD3P. kako su best buy ploce u pitanju za kratko vreme je prodato stotine i stotine ploca na domacem trzistu. ja sam sebi izabrao najslabiju, 970A-DS3P. zajednicko za sve 3 ploce (izmedju ostalog) je da koriste VIA VL805 cip koji je USB 3.0 kontroler.
zasto sam ovo pisao?
pre nekog vremena primetio sam da mi je CPU zauzece oko 12% iako nista nije otvoreno. prvo na pamet pada virus (nije to) a onda da neki proces trosi resurse u pozadini. sa windowsom mi se butuje samo audio drajver za xonar zvucnu, za mionix misa i nod32, dakle skoro nista. i zaista, nasao sam da mi 2 procesa koja je nemoguce iskljuciti jedu procesor. nazalost, iz task managera i recource monitora nisam mogao da ocitam koji proces pravi problem. onda sam krenuo da guglam.
prvo sam izguglao program koji se zove process explorer. posle malo prckanja po njemu nasao sam da mi fajl xhcdvr.sys jede tih 12%. posle jos malo kopanja po tom programu iscackao sam da je rec o Via extensible host controller driver verzije 6.1.7600.2108. ista verzija je i na Gigabyte sajtu za sve 3 ploce a i na disku koji dolazi uz ploce obzirom da su ploce nove sto je i logicno.
kada iskljucim u device manageru via usb extensible host controller zauzece opadne na 0-1% kada CPU nista ne radi, kako i treba da bude. medjutim, tada mogu da se pozdravim sa USB 3.0.
ono sto mi se namece kao resenje je se osvezi taj USB 3.0 driver. kada se u google ukuca via xhci host controller driver, google ponudi nekoliko verzija - v1.80a, v1.80b, v2.10b (ta je na Gigabyte sajtu i na disku od ploce) i v4.00b.
probacu da skinem prvo v4.00b i nadam se da ce biti kompatibilna sa plocom, ako ne probacu i sa druge dve starije verzije.
zasto sam napisao ceo ovaj roman?
kao sto rekoh na pocetku, ploce su se prodale u ogromnom broju primeraka u proteklih par meseci tako da verujem da barem jednu od njih ima dosta ljudi odavde. ko ima neku od ovih ploca, moze li da mi kaze kakvo mu je CPU zauzece kada se windows butuje i nista nije ukljuceno?
nadam se da cu uskoro resiti problem (download sa softpedije i via sajta se vuce kao na dial up-u, ne mogu da verujem) pa cu navesti koja verzija drajvera resava zasigurno problem.
ako jos neko ima ovakav problem stojim na raspolaganju :)

Poslednja izmena:
Hahahah kod mene za 12h. :d

12% zauzeca me jako podseca na usb modem.

Jel hladno? :D

Neso, u cemu je fora sa facebook-om? kao, da se ulogujem preko fejsa da bih skinuo, lalala? :) to mi se bas i ne radi iz nekog razloga :D
http://www.overclock.net/t/1023100/...-series-owners-thread-club/8200#post_21452033
ovde kazu da je resenje v4.30 :)
990FXA-UD3 ima isto VIA VL805 cip. bas cu da pogledam sta koriste Asus i MSI na svojim plocama.
edit: Asus koristi ASMedia a MSI neki RENESAS i ASMedia. hebem mu misa.
edit: registrovao sam se na sajtu pa mi je dao da skinem.

Poslednja izmena:
radi sa via xhci host controller driver v4.00b! :)
nema vise zauzeca procesora. hvala Neso za brz link, ja bih se klackao 5 sati dok ne skinem. kako si stvarno skinuo tako brzo?

dakle, posto Gigabyte koristi VIA VL805 na gomili svojih ploca, ne bi me cudilo da dosta ljudi ima ovaj problem. resenje je da se istalira drajver koji je nesha_70 okacio i sve radi ok.
cudi me da Gigabyte nije okacio na svoj sajt poslednji VIA driver. ovako sam rodio mecku dok sam izguglao o cemu je rec ali eto, ko ima problem moze da ga resi za par minuta. nadam se da ce koristiti ljudima.

nema vise zauzeca procesora. hvala Neso za brz link, ja bih se klackao 5 sati dok ne skinem. kako si stvarno skinuo tako brzo?

dakle, posto Gigabyte koristi VIA VL805 na gomili svojih ploca, ne bi me cudilo da dosta ljudi ima ovaj problem. resenje je da se istalira drajver koji je nesha_70 okacio i sve radi ok.
cudi me da Gigabyte nije okacio na svoj sajt poslednji VIA driver. ovako sam rodio mecku dok sam izguglao o cemu je rec ali eto, ko ima problem moze da ga resi za par minuta. nadam se da ce koristiti ljudima.

Nema na čemu.
Lepo napisah gore da skidam iz ozbiljne zemlje. Dok sam bio u srbiji i meni je išao download sa VIA sajta do max 10kB/s, bez obzira na zakupljenu brzinu kod provajdera. Odavde iz norge ide punom brzinom.
Zašto je to tako, nemam pojma, ali pretpostavljam da ima veze sa prioritetima linkova na CISCO ruterima u internet čvorištima širom sveta.

Poslednja izmena:
Chinaski:

Drago mi je sto si uspeo da pronadjes uzrok problema i da ga uspesno resis, a izvinjavam se zato sto nisam znao da Kernrate viewer ne radi na windowsu 7. Pretpostavka da se radi o problemu sa driver-om je na kraju ispala tacna.

ma opsteno, kako bi mogao da znas ako ga ne koristis :)
srecom, nasao sam process explorer koji je mali, besplatan i jako se lako koristi i sa njim sam resio pola problema.
nego me bas zanima da li je jos neko sa foruma imao isti problem. meni je nekako logicno da budu svi efektovani koji su instalirali drajver sa CD-a koji ide uz plocu ili sa Gigabyte sajta.

Poslednja izmena:
Nema na čemu.
Lepo napisah gore da skidam iz ozbiljne zemlje. Dok sam bio u srbiji i meni je išao download sa VIA sajta do max 10kB/s, bez obzira na zakupljenu brzinu kod provajdera. Odavde iz norge ide punom brzinom.
Zašto je to tako, nemam pojma, ali pretpostavljam da ima veze sa prioritetima linkova na CISCO ruterima u internet čvorištima širom sveta.
Evo meni iz USA ide sporo kao i iz Srbije. :p

garson je u USA kao sto sam ja na Marsu :p
samo je stavio da se skida sa americkog servera, isti djavo.

Ево ти сајта са кога ћеш све нове драјвере и Firmware скинути пуном брзином...имаш и 4.30А такође ЛИНК :wave:

Hvala ti, vec sam resio problem ali ce biti sigurno nekome korisno :)

Nazad
Vrh Dno