Šta je novo?

Veliki problem HDMI (podesavanje rezolucije)

mristicm

Slavan
Učlanjen(a)
23.12.2004
Poena
319
Nigde na forumu nisam nasao da je neko objasnio kako se podesava rezolucija na DUAL VIEW, pa na osnovu toga mene muci vec satima sledeci problem:

Imam Geforce 6600 koja ima analogni izlaz na Samsung monitor 19 i DVI izlaz na koji ide adapter za HDMI koji sam kablom povezao na HDMI u LCD samsung tv-u 32" koji ima rezoluciju 1366x768.

Posto stari drajveri (nvidia original) nisu imali opciju DUAL VIEW vec samo CLONE, ja sam skinuo detonator i dobio sam tu opciju.
Kada stavim CLONE i rez 1280x1024 slika na monitoru je ok, ali na tv je na sredini u odnosu 4:3 sa crnim sa strane. Ako pak stavim najvecu 1920x1080 rez (1080p )onda je na tv-u savrseno od ivice do ivice ali na monitoru je slika sabijena i prava katastrofa.

E sad,
kada stavim DUAL VIEW onda mi na monitoru slika bude super, ali koju god rezoluciju stavim za TV, na TV-u bude samo slika desktop-a bez ikonica ??????

Kako da resim stvar?

Drugi problem je kad pustim divx, dvd ili HD film, on se prikazuje na monitoru, a na TV-u nema slike vec samo titl ???

Ako neko moze da mi precizno napise kako i sta treba da podesim, bio bih mu veoma zahvalan! :)

Za pocetak skini najnovije drivere. Kada je dual view to znaci da imas dva ekrana a ne jedan na dva mesta. Ako hoces dual view i da gledas film samo prevuces sliku filma na drugi ekran, pa dupli klik i razvuces preko celog i to je to.

E sad,
kada stavim DUAL VIEW onda mi na monitoru slika bude super, ali koju god rezoluciju stavim za TV, na TV-u bude samo slika desktop-a bez ikonica ??????

Kako da resim stvar?

Drugi problem je kad pustim divx, dvd ili HD film, on se prikazuje na monitoru, a na TV-u nema slike vec samo titl ???

Ako neko moze da mi precizno napise kako i sta treba da podesim, bio bih mu veoma zahvalan! :)

To je normalno za DualView mod, znači nema taskbar-a i ikonica na drugom displeju.

Ja koristim DualView u kombinaciji sa BSPlayer-om već godinama. Kod njega su konzola i polje u kome se prikazuje film razdvojeni. Jednostavno prevuci prozor sa filmom mišem na ekran TV-a, maksimiziraj prozor i to je to. Komande plejera ti ostaju na monitoru, film gledaš na velikom ekranu. Dobra stvar u celoj priči je što BSPlayer pamti ova podešavanja, pa pri svakom sledećem puštanju filma nema ovog žongliranja nego se film automatski prikazuje u maksimiziranom prozoru na TV-u.

[EDIT: što li sam ja ovo pisao, kad je gvlada sve lepo objasnio samo mnogo kraće :)]

Poslednja izmena:
Sto vise misljenja to bolje ;)
A jos lepse je kad se podudaraju :)

hvala za info sto se tice gledanja filmova, ali meni treba lcd tv sa windowsom preko celog ekrana kad ocu nesto da crtam u autocad-u ... npr.
kako onda?
zar je moguce da ne postoji nacin da se sa jedne graficke kartice podese dve razlicite rezolucije za analogni i dvi izlaz????

Mogu biti razlicite rezolucije ali razliciti ekrani - dual view. Sta zelis prebaci na LCD TV, a pronadji i program UltraMon.

Kad zelis da radis na tv-u onda podesis taj ekran da ti bude primarni (u display properties) i eto ti taskbara i ikonica ;)
Po meni je lepsa slika u native rezoluciji TVa - 1360x768 tako da ti savetujem da i to probas (nisam siguran da moze preko HDMI kabla i iz tog razloga ja kod mene imam vezu preko D-SUB-a)

pozdrav

edit:

Zaboravih da dodam sto se tice fontova za prevod mozes probati i medaplayer classic homecinema (ima podrsku i za mkv i h.264 sadrzaje)

Poslednja izmena:
hvala za info sto se tice gledanja filmova, ali meni treba lcd tv sa windowsom preko celog ekrana kad ocu nesto da crtam u autocad-u ... npr.
kako onda?
zar je moguce da ne postoji nacin da se sa jedne graficke kartice podese dve razlicite rezolucije za analogni i dvi izlaz????

pa mogu, podesio si ih kao dual view i sam napisa gore ;) Samo prevuci taj prozor autocad-a na drugi ekran i nastavi da radis u njemu na TV-u u drugoj rezoluciji :smash: ili procitaj post iznad ovog i podesi TV da ti bude primarni dispej i startovace ti se autocad na TV-u

Ja sam to ovako resio.Graficka mi je ati radeon x1950 pro.Hteo sam kao i ti da mi graficka gura dve razlicite rezolucije.Imam samsung t220 koji radi na 1680x1050 i imam samsung le40f86 koji radi na 1920x1080.U catalist kontrol centru sam izabrao rezoluciju za t220 da mi je primarni i tamo stavio rezoluciju 1680x1050 a za samsung le40f86 sam stavio da je sekundarni i podesio rezoluciju 1920x1080.Kad sam to tako ukljucio onda u grafickoj ukljucis opciju clone i to je to.Znaci kloniras istu sliku sa desktopa ali na dve razlicite rezolucije.To mi je objasnio jedan user ovde sa foruma posto je i mene to mucilo.
Koliko sam shvatio ti isto hoces da na grafickoj poteras dve razlicite rezolucije.1280x1024 i 1366x768.
Ne znam kako to funkcionise na 6600 ali probaj nista te ne kosta.

Evo sta mi je user renne rekao u vezi podesavanja

Ja sam to napravio preko Catalist control centra, preko Display managera kada odabereš Extended možeš za svaki od monitora pojedinačno da odrediš željenu rezoluciju opcijom Desktop Area. ta se rezolucija kasnije koristi i ako si odabrao Clone Mode.
Proverite da vam nije odabran Zoom mode na TV-u, treba biti odabran Just Scan i onda se vidi celi ekran

Eto on mi je pomogao u vezi podesavanja dve razlicite rezolucije pa probaj i javi da li si uspeo.

Nazad
Vrh Dno