Šta je novo?

Veliki Hard Disk na staru plocu?!?

uNesc0

Slavan
Učlanjen(a)
29.04.2004
Poena
319
Ima li programcic/driver koji omogucava da veci hardovi rade na starim plocama.

Konkretno u pitanju je Western Digital 120GB. Ploca je Soltek i815. Probao sam na sajtu da kinem BIOS ali ne postoji. Da je Maxtor u pitanju uradio bih to sa Max Blastom, ali posto nije :S: . Pomoc?!?

i815 nije tako stara ploca, trebalo bi da rade hardovi od 120GB na njoj. BAr rade na Chaintechovoj OJA3-T i na ASUS-ovoj nemogsesetimmodela.
Verovatno je problem samo BIOS prirode, probaj da potrazis odgovarajuci na RUSKIM sajtovima, Soltek.ru

Zaboravio sam da kazem ploca prepozna hard-disk, medjutim kada napravim particije i probam da formatiram Windows prijavi gresku i to je to. Dalje ne moze.

Kasnije kada ponovo pokrenem setup, desava se isto (sa vec napravljenim partic). Znaci odbija da saradjuje sa hardom.

Koji windows ?

To mi sve lici na problem druge prirode. Mozda je do harda, mozda do konektora, mozda do ata kablica i mozda i do OS-a.

Meni na BX ploci super radi Samsung 120GB. Transfer je ogranicen ata33 konekcijom, ali sve sljaka lepo.

Windows je XP, kabl sigurno nije (probao sam drugi).

Sad izbaci gresku tipa

Windows Cannot Continue.
Press F3 to exit.

ili tako nesto. Nebitno greska je nejasna. Nesto je na hardverskom nivou. 90% je to da BIOS ne funkcionise dobro sa hardom. Probacu sad sa 80GB kakva je situacija.

uNesc0 je napisao(la):
90% je to da BIOS ne funkcionise dobro sa hardom.
Na internetu ima sajtova sa neoficijelnim revizijama (modovanim, što bi se reklo) BIOS-a za bezmalo sve ploče. Neke revizije su urađene nestručno i aljkavo, neke su urađene barem isto tako dobro kako bi ih odradio Award ili neko sličan. Ja sam na svoju staru P1 ploču stavio BIOS koji je modifikovao neki Čeh i pomoću koga je ploča dobila full suport za diskove do 137 GB.

Postoje i razni jutilitiji koje isporučuju proizvođači diskova, ali oni ne rade sa svim pločama i BIOS-ima (pogledati dokumentaciju za konkretan program).

Poslednja izmena:
Probaj da napravis jednu particiju od npr. 30GB (ili koliko vec zelis da bude sistemska, samo nemoj vise od 30GB) , pa potom iz wina napravi ostale.
Da li si odmah krenuo sa formatiranjem celog diska ili si pravio manje particije kako sam gore napisao?

Ma da napravio sam jednu particiju od 10 GB i druge nisam pravio, ali svejedno Windows setup je odbijao da saradjuje... pre formatiranja prijavi gresku.

Pa ne bi smeo. Probaj da izmenis DMA/PIO ili Normal/LBA (ako moze) opcije u biosu.

A jesi ti siguran da je hard disk u pitanju ? Probaj da napravis sistemsku disketu pa formatiraj disk... Hirens Boot CD 6.0 ti toplo preporucujem... meni se sve vise cini da je tvoja instalacija windwsa pukla ili da je memorija problem....

Evo sad mi je krenula i instalacija, ali je usred kopiranja fajlova pukla!?!

I da, sad hard disk prepoznaje kao 33000MB (ne znam tacno-nije ni bitno) i u setup-u mi maksimalno toliko dozvoljava da napravim particije! Izgleda da ce covek ipak promeniti plocu i procesor i memoriju (KT400,2000+,256MB).

Mada bi bilo dobro da i ovo proradi. Dalje, probao sam da skinem DMA i stavio PIO (mode0, mode1, mode2), ali ni to ne pomaze. HEEELLLLPPPP.

milanbb je napisao(la):
A jesi ti siguran da je hard disk u pitanju ? Probaj da napravis sistemsku disketu pa formatiraj disk... Hirens Boot CD 6.0 ti toplo preporucujem... meni se sve vise cini da je tvoja instalacija windwsa pukla ili da je memorija problem....

Imam debelo iskustvo sa hard-diskovima i Pentium 1/2/3 kompovima i po svemu sudeci hard disk je. Na njemu je pre radio/i dalje radi hard od 10 GB bez problema...

poigraj se malo sa

dzamperima (master , cable select ,....)

@uNescO: hm,... pa ima malo razlike izmedju 10 i 120 ? :)

Ma znam, ali svejedno ploce imaju za hard diskove par "ogranicenja". To su na 8GB, 33GB(ili 38GB) i sad na 138GB...

Znaci 10 GB radi, ali ako ne radi 120GB, ne verujem da ce raditi i neki veci od 30GB. Mrzi me da probam, ali moracu.

@milanbb
Hocu da kazem da je u redu i Windows i memorija i sve ostalo osim relacije ploca-hard disk

Nazad
Vrh Dno