Šta je novo?

Velike particije na prostranim diskovima

filipenko

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,020
Nisam uspeo da pronađem definitivan odgovor/temu, pa sam odlučio da postavim topik. Reč je o sledećem - da li se u praksi pokazuju problemi sa singl particijama na prostranim hard diskovima? Konkretno, planiram nabavku Seagate Archive hard diskova, koji imaju strahovito povoljan odnos cene i gigabajta prostora. Drajvovi imaju kapacitet od (barem) 8 TB i zanima me da li je OK držati samo jednu, veliku particiju na njima, da li se javljaju neki problemi, da li je možda bolje napraviti particiju ne na svih 8 TB već na npr. 7.75 TB a preostalih 250 GB prosto odbaciti jer je kraj upisa nepouzdan i slično. Prosto, ima li neka caka o kojoj bi trebalo voditi računa.

Naravno, osim ovog mog pitanja, dobrodošla je svaka diskusija iskusnih arhivera po pitanju (pre)slaganja sadržaja po particijama i (be)smislenosti istih u današnje vreme :)

Ja sam oduvek koristio single partition, koliki god da sam imao disk i nikad nisam primetio ništa neuobičajeno vezano za veličlinu diska i broj particija.
Poslednji je bio WD Red 6TB, formatiran HFS+ i radio je bez ikakavih problema. Sad je taj disk u RAID-u, zajedno sa još 3 kom. i sve radi super.

Po meni, nema ovde mnogo mistike, sve je do proizvođača i pouzdanosti diskova, a taj što si ti nameračio je potpuno nepoznat po pitanju pouzdanosti, tako da ostaje da eventualno ti budeš taj koji će da testira njegove domete.

Zašto bi bilo ikakvih problema?
Particija kao particija, samo je veća nego što si možda do sada navikao.
Hard disk mora da bude pouzdan preko cele svoje površine, ne vidim kakvog bi smisla imalo odbacivati deo prostora?

Moja politika što se storage diskova tiče je - jedan disk, jedna particija.

@filipenko

i ja sam isto gledao da kupim za torrentovanje ST8000AS0002 za 215 evra pa sam kupio http://forum.benchmark.rs/showthread.php?368298-Nov-eksterni-hard-disk-60°C koji je sada na servisu zbog temperature (spojili katolički božić i novu tako da ću više da čekam ali mogao sam i posle nove godine da ostavim ali nema veze ionako sada za vreme praznika slabo sam kući tako da komp slabo i koristim). eto ja sam bio među prvima koji su testirali seagate i odmah je na servisu, ne bih da opet kupujem i testiram među prvima ST8000AS0002 pa da hard putuje :)

Vidim da ima ST8000AS0002 v2, e sada ova v2 verzija ne znam šta donosi/ispravlja?

Razlog "protiv" single particije: slabija organizacija podataka, ko nije navikao na foldere (ko je na Linuxu ili koristi NAS, ovo vec nema nikakvog smisla ionako)
Veliki razlog za single particiju: nikada ti nece na jednoj particiji faliti prostora, pa da moras resize :) Lakse je organizovati kroz foldere, nego particije, a ko je navikao na drive letters, ima SUBST. Izgleda sitno, ali ovo ume da ujede ;)

Da li da odbacis deo diska? Jedino da napravis probe radi manju particiju na kraju diska, i onda isprobas njene performanse. Pa ako ti izgleda sporo za potrebe arhiviranja (???) da ne koristis taj prostor. Inace nema razloga da bacas toliko prostora. Bacio bi vise prostora nego sto vecina ljudi ima prostora :D

na linuxu ima overlayfs, koji izgleda odlicno radi, spaja vise direktorijuma u jedan.

Čisto da pojasnim, ja isto koristim pristup ein drive ein partizionen :) Nego me je zanimalo da li ima nekih eventualnih problema sa time na velikim diskovima. Što se organizacije tiče, sa Total Commanderom koji ima tabove nema više nikakve potrebe koristiti više particija zarad organizacije. Barem je takvo moje stanovište.

Ako kontroler vidi disk kako treba, ne vidim kakav bi problem mogao da se javi.
Mislim da je trenutno maksimalna veličina particije za aktuelne kućne Windows-e 256 TB, a ne verujem da ćeš naći toliki HDD ;)

"Genije"!!!
:lupko:

ja bih reko da je taj kraj upisa (malo) pouzdaniji od pocetka, jer se nalazi blize centru ploce.

Мислим да је мало бзвз разматрати поуздане и непоуздане делове харда, чисто сумњам да ће неко да продаје хард на коме ће било који употребљив део да буде опасан. Ако је проблем са неким крајњим тачкама, сигурно постоји резерва за сваки случај, добар пример за то је код оптичких дискова.

Што се теме тиче, ја одавно одвајам системску од остатка само зато да код евентуалне реинсталације без неког проблема урадим и формат, мада није проблем ни без тога. Својевремено сам због једног програма који је имао базу која се свакодневно допуњавала и ужасно фрагментисала хард правио додатну партицију само због њега. Сада правим једну системску, једну за податке коју користе сви ОС на харду и једну екстендед која служи за занимације са линухима.

Teško da ima, nisam ništa našao pretražujući Google.

Da li ima negde povoljan enclosure/rack a da podržava diskove od 8TB?

...ali nije to to, treba mi iz prve ruke info koji tačno rek podržava 8tb diskove a ne da idem danima od prodavca do prodavca i isprobavam (pod uslovom da uzmem disk te veličine) ;)

Imam ja OWC koji provereno radi sa 6TB, ne vidim razlog da ne radi i sa 8TB - a u pitanju je "zastareli" USB2.0 model.

Nazad
Vrh Dno