Šta je novo?

Velika dilema ALTEC LANSING MX5021 vs MICROLAB H-300

punished

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2005
Poena
301
Ljudi pomagajte,

Konacno hocu u narednih par dana da resim problem zvuka, pa je konaca odluka pala na ova dva modela ALTEC LANSING MX5021 vs MICROLAB H-300. Ima li neko kakva iskustva (pozitivna/negativna) sa ovim zvucnicima ili mozda nesto 3. :)

Hvala unapred.

Ako imash prostora za njih - H300.

42425.jpg

Generalno svi komp zvucnici su njesra, ako hoces max dozivljaj, ali naspram zavrshne obrade H300, svi alteci su smeshni. Treba samo videti altecov daljinski i H300 daljinski pa ce ti odmah sve biti jasno. Uzeo sam altecov PT 6021 (najskuplji i najbolji zvuk sto se tice alteca) i H300, za burazera, i altec ima definisaniji zvuk, preciznije basove, bolesnu prezentost "inConcert" itd.. Ali H300 sobzirom da je skoro duplo jeftiniji ne zaostaje previshe, sazuva recimo alteca 621, celu mx seriju, i izgleda skuplje od bilo kog alteca generalno. Ladno H300 izgleda 50x bolje i skuplje od PT 6021. Altec se sa tom "inConcert" tehnologijom poprilicno izvadio. Sve serije bez "inConcert"-a ne mogu da stanu uz H300 kad se sve uzme u obzir. Mada altecova FX serija ima problem sa brujanjem..

E da - H300 ima sleep mode, programirash zvucnike da se sami ugase pred spavanje, 3d sound, glasni su da yaya, pa control display da imash jasnu predstavu kako su podesio parametre, ma izuvanje zvucnici..

Ja ih uzeo polovne za 120E, ko novi, izgledaju ko da su 1200E, eno burazer me josh uvek slavi :).. Ladno tripuje da su H300 bolji i skuplji zvucnici od PT 6021 koje mu isto zbudzih - vuna :)..

A ako mozes da se ispruzis do oko 220E - i samo zvuk ti je bitan - nijanse cine zivot - kompromise mrzis - PT6021. Mislim da je to maximalan kvalitet zvuka koji komp zvucnici mogu da postignu. A cuo sam ih gomile..

Poslednja izmena:
ti PT6021 koštaju 90-ak evra više od MX 5021, a SIGURNO nisu toliko bolji; ne verujem da su uopšte bolji. Za te pare imaš hi-fi zvučnike, koji su mnooogo bolji od bilo kakvog 2.1 sistema.
5021 važe za najbolje 2.1 zvučnike, uz konkurenciju baš H-200, odnosno njihovog naslednika H-300 (naravno, ovde mislim na klasu ovakvih jeftinih zvučnika). Ja imam 5021 i neverovatno je kako se čuju za te pare. Naravno, uz ovakve zvučnike obavezna je zvučna kartica, neka iz Creative X-Fi serije.
BTW, svi Altec zvučnici bruje i tu ti nema pomoći.

Ja imam 5021 i neverovatno je kako se čuju za te pare.

Te su stoga najbolji? Posto ih ti imash..

Pored H300 nikad ne bi ni pogledao 5021, koje sam imao prilike da cujem gomilu puta. A tebi savetujem da poslushas PT 6021, pa onda sudi dal se isplati dati 90E vishe. Po meni se isplati. Nekome, sa obzirom na njegove kriterijume, poznavanje zvuka, i kakvu muziku slusha, sve preko ATP3 se ne isplati. Nijanse u zvuku su uvek bile skupe. Sto se tice HI-FI zvucnika u rangu PT6021, gde je tu i pojacalo? Treba se stvarno otvoriti, pa dobiti HI-fi sistem koji svira kao PT6021. Nije sve i u glasnoci. Hifi sistem za 220E kolko otprilike kostaju PT6021 i da svira kao oni - nema..

A ako je dilema samo 5021 ili H300 - uvek H300. Uostalom, poslushaj oba, pa ces i sam videti. A josh kad vidish na sta lice 5021 i zavrshnu obradu u odnosu na H300 - tek onda dileme nece biti..

ako nema mesta i h200 super dodje. sta se svi hvataju za te x-fi kartice kao da su od zlata?
da bar kod nas ima nesto bolje i da nismo ograniceni samo na us***i creative, da moze da se uzme
neki auzentech ili nesto slicno.

hvala ljudi na komentarima, ali neverovatno, nigde ne mogu da nadjem ni jedan od ova dva modela, izgleda da se dobre stvari brzo razgrabe....

jel zna neko gde ih mozda jos uvek ima na lageru, bilo koji :(?

Treba se stvarno otvoriti, pa dobiti HI-fi sistem koji svira kao PT6021. Nije sve i u glasnoci. Hifi sistem za 220E kolko otprilike kostaju PT6021 i da svira kao oni - nema.

:zgran: auuu, šta reče?! Mission M32i, Monitor Audio BR2 i Kef iQ1 koštaju 220-250 evra. Jel si ti čuo nekad iQ1 kako sviraju? Ili Monitor Audio BR koji su zvučnici godine u izboru What Hi-Fi? Sasvim solidno polovno pojačalo za ove zvučnike košta ~120 evra. Sve svega ~350 evra.
I molim te nemoj nikad da upoređuješ bilo koji Hi-Fi i bilo koje 2.1 zvučnike. Nikad.
Ja sam 2.1 morao da uzmem zbog sobe, inače se ne bih dvoumio ni trenutak.

pa ne možeš da upoređuješ samo PT i ceo Hi-Fi sistem. u šta će da gurne te PT?
ako ćemo tako, onda: PT6021 + muzička kartica + kompjuter + monitor ~ 1000 evra.
ako poredimo samo zvučnike, koštaju isto. ako poredimo cele sisteme, za 1000 evra možeš da kupiš Hi-Fi koji diže kosu na glavi.

Poslednja izmena:
Kef Q1 su odlicni zvucnici, naravno moras uzeti pojacalo. Ja recimo slusam na starim Mission 734 zvucnicima i HK 6100 pojacalu, sa Audioquest Quartz interkonektima i Type 4+ zvucnickim kablovima i zvuk je perfektan :)
Polovno sve ovo mislim da mozes da nadjes za prihvatljive pare.

ako ćemo tako, onda: PT6021 + muzička kartica + kompjuter + monitor ~ 1000 evra.

Čemu ovo poređenje ? :trust:

Ovako, zvučna (npr. Extreme Music) + PT6021 će koštati manje od varijante: ista zvučna + BR2 + solidno pojačalo, upravo zbog tog pojačala. I još ako uzme malo kvalitetnije kablove...
E sad, uvek postoji mogućnost da nađe polovne BR1 ili BR2 pa da ga varijanta pojačalo + zvučnici košta isto kao PT6021, ali to je već neka druga tema...

Poslednja izmena:
poređenje je zato što je par postova napred poređena cena celog Hi-Fi sistema sa cenom PT zvučnika.
mislim da je korektno porediti ili samo zvučnike ili cele sisteme.
pa čak i da poredimo tako, razlika je ~130 evra, a razlika u kvalitetu zvuka ogromna.
ja nikada ne bih uzeo polovne zvučnike. pojačalo može polovno, ali zvučnici nikako. ipak su oni najosetljiviji deo sistema.

Ja nisam neki audiofil niti sam posebno zahtevan, ali imam Altec MX5021 i nisam impresioniran. Povezani su na pristojnu karticu (Creative X-Fi XtremeMusic), tako da to nije problem.

Prvo, bruje - tačnije: šušte na leru. I to primetno.

Drugo, zvučnici nisu oklopljeni i hvataju mobilne telefone svih komšija okolo. :trust:

Treće, daljinski je obična igračka. Senzor na komandnoj konzoli, međutim, reaguje i na daljinski od klime. :d

Četvrto i najvažnije. Ne znam da li je do mog primerka ili je tako i inače, ali vokali u pesmama su žestoko potisnuti. Kad sam ih povezao, prva reakcija je bila "WTF??". Tek nakon žestokog štelovanja equalizera ("do daske" za srednje frekvencije) uspeo sam da sistem namestim tako da može da se relativno pristojno sluša muzika. Subwoofer zato pomera bubrege, što je dobro, ko voli.

Ne mogu da kažem da su LOŠI zvučnici, lepo izgledaju i daju pristojan zvuk nakon što se sistem podesi. Ipak, meni to zapravo i nije "podešavanje", već korigovanje nečega što bi "out of the box" trebalo da zvuči mnogo bolje. Pogotovo za te pare.

Ja sam testirao pre kupovine jedno 4-5 trenutno najboljih 2.1 sistema. MX5021 imaju slican zvuk kao i ostali hitech 2.1 zvucnici, ali zato imaju ubedljivo najlepsi dizajn, pogotovo kada satelitima skines mrezice. Po tome im ostali nisu ni do kolena.

Vrh Dno