Šta je novo?

Velicina Linuxa

dejan2006

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2007
Poena
319
Zanima me iz cisto prakticnih razloga da li sa pojavljivanjem novih verzija linux distribucija one postaju vece i zahtevnije u hardverskom smislu ?
Tipa XP kome je trebalo 10 GB i Viste kojoj treba 25 GB
Inace , instalirao sam Ubuntu 8.10 i .............. isprobavacu ga .
Meni je zauzeo oko 15 GB na hardu .
Da li ce novijim verzijama trebati vise GB ?

:type:

Ubuntu 8.10 mi zauzima oko 3GB, oko 1500 paketa instalirano...

Pozdrav

Moguce da si ti odredio velicinu particije da ti je 15 GB. Nesto ne verujem da ti je sam ubuntu zauzeo toliko. pogreni komadu df -h da vidis koliko ti je zauzeto prostora.

Poslednja izmena:
šta si pobogu to instalirao kad ti je Ubunutu zauzeo 15 GB prostora? Meni je cela Linux particija samo 10 GB i pola prostora zvrji prazno iako sam instalirao gomilu stvari.

stvarno ne znam . ovo mi je prvi put da instaliram Ubuntu , ustvari bilo koji Linux .
uradio sam to iz ciste znatizelje .
instalirao sam ga iz Viste na posebnu particiju koja sama ima 100 GB prostora .
program sam skinuo sa oficijalnog sajta , i to x64 verziju
to je bilo nekih 700 MB
instalacija je prakticno sama sve odradila . koliko se secam nista nisam birao .
u principu , sam prostor mi ne igra nikakvu ulogu koliko to da li sa novim verzijama Ubuntu raste i koliko .
kada gledam iz Viste my computer i particiju na kojoj mi je Ubuntu pokazuje mi 14,7 GB
e sada te komande nije mi jasno kako , pa ako bi mogao da mi kazes nesto malo vise ......

Poslednja izmena:
izgleda da sam skapirao

applications > accessories > terminal >
Kod:
dejan@ubuntu:~$ df -h
Filesystem            Size    Used      Avail     Use%     Mounted on
/host/ubuntu/disks/root.disk
                           13G      2.7G       9.6G     22%            /
tmpfs                  2.0G          0        2.0G       0%            /lib/init/rw
varrun                 2.0G     104K        2.0G      1%            /var/run
varlock                2.0G         0         2.0G      0%            /var/lock
udev                   2.0G     2.9M        2.0G      1%            /dev
tmpfs                  2.0G     104K       2.0G      1%            /dev/shm
/dev/sda3             98G       15G        83G     16%            /host
lrm                     2.0G      2.4M        2.0G      1%            /lib/modules/2.6.27-7-generic/volatile

Poslednja izmena od urednika:
Ubuntu trenutno kod tebe zauzima sa svim instaliranim programima i fajlovima koje si snimio na njega 2.7 GB :) A cela perticija koja je odvojena za njega je 15 GB kao sto sam i rekao.
Inace Ubunutnu je i pre vise od 2 godine zahtevao minimum 256 RAM-a da bi radio i toliko zahteva i danas, dakle sa te strane se nista nije promenilo.

Inace Ubunutnu je i pre vise od 2 godine zahtevao minimum 256 RAM-a da bi radio i toliko zahteva i danas, dakle sa te strane se nista nije promenilo.

Recommended minimum requirements
Ubuntu should run reasonably well on a computer with the following minimum hardware specification. However, features such as visual effects may not run smoothly.

700 MHz x86 processor
384 MB of system memory (RAM)
8 GB of disk space
Graphics card capable of 1024x768 resolution
Sound card
A network or Internet connection

I većina Linux distribucija postaje sve zahtevnija po pitanju resursa, doduše i dalje traže daleko manje nego odgovarajući Windows da bi glatko radile. A ako čovek hoće i Compiz, desktop kocku i cool dokove (a fala bogu hoće), treba i 3D grafička karta. Za one sa slabijim mašinama tu je Xubuntu, Ubuntu sa Xfce okruženjem.

Zanima me iz cisto prakticnih razloga da li sa pojavljivanjem novih verzija linux distribucija one postaju vece i zahtevnije u hardverskom smislu ?
Tipa XP kome je trebalo 10 GB i Viste kojoj treba 25 GB
Inace , instalirao sam Ubuntu 8.10 i .............. isprobavacu ga .
Meni je zauzeo oko 15 GB na hardu .
Da li ce novijim verzijama trebati vise GB ?

:type:

Rasce i to sigurno, ali ovde se malo bolje optimizuju stvari tako da ne ide ko windows eksponencijalno... Zavisi koje programe dobijes, cist linux zauzima ~15mb.

hvala na odgovorima

mogu vam reci da mi se vizuelno dopada
e sada , ostala upoznavanja tek slede
mada , ne bih zanemario Vistu ali verujem da je to stvar navike vise nego stvar funkcionalnosti

moja pitanja tipa Ubuntu tek dolaze :wave:

Stvar navike, posto ja tvdim da je windows nefunkcionalniji :)

Pa mogao si da biras koliko ce da ti zauzme instalacija, mozes da biras od 4 do 15 gb...
Meni nije jasno nesto drugo zasto se U8.10 instalira na NTFS a ne na Ext3?

Pa mogao si da biras koliko ce da ti zauzme instalacija, mozes da biras od 4 do 15 gb...
Meni nije jasno nesto drugo zasto se U8.10 instalira na NTFS a ne na Ext3?

da , reinstalirao sam Ubuntu jer nije vise hteo da se podigne , ne znam zasto , pa sam prilikom ponovne instalacije primetio da moze da se bira velicina koliko zelim prostora da se da Ubuntu instalaciji vec na pocetku same instalacije .
ovog puta sam stavio 30 GB

Nego , kakva je razlika izmedju NTFS i ext3 ?

da , reinstalirao sam Ubuntu jer nije vise hteo da se podigne , ne znam zasto , pa sam prilikom ponovne instalacije primetio da moze da se bira velicina koliko zelim prostora da se da Ubuntu instalaciji vec na pocetku same instalacije .
ovog puta sam stavio 30 GB

Nego , kakva je razlika izmedju NTFS i ext3 ?

I ja imam isti problem vise nece da se digne ;)

ext2/3 je standardna linux particija neznam zasto sad ntfs :S

Nazad
Vrh Dno