Šta je novo?

Velicina i tip monitora?

DuleFman

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2007
Poena
319
Obicno kazu sto vece to bolje, ali uvek postoji neka granica.
Trenutno koristim 22" (2233bw) prelazak sa 19" je bio fantastican, a da ne pricam sa 17 na 19.

Planirao sam kupovinu 26-27" monitora, ali bojim se da mi ne bude prevelika dijegonala za koriscenje na blizinu.
Sto na kome ce stajati je sirok 70cm, sto znaci da je ekran na nekih 80cm od ociju.

Razmisljam da ipak uzmem 24" zbog toga, bice taman dovoljno veci da olaksa koriscenje, zatim fullHD rezolucija, a i filmovi ce samim tim imati bolji prikaz, pa mi verovatno onih 2" nece toliko nedostajati. Sa druge strane dosta su jeftiniji.
Nisam imao prilike da radim na 26", pa mi trebaju saveti nekog ko ima iskustva sa raznim dijegonalama, da li gresim?

Sa druge strane interesuje me tip, vidim da ima dosta povoljnih IPS monitora, koji su ipak za poslovnu upotrebu, a njihova prednost je u savrsenim bojama i prikazu?
Mana je odziv, pa zbog toga nisu za igrice?

Posto komp koristim najvise za web i izradu sajtova izmedju ostlaog, ali ne njihov dizajn, a igrica se zavrti jako retko, filmovi cesce interesuje me sta je najbolje za mene?

Po meni je 23-24 inca maksimum za 1080/1200p. Vecom dijagonalom nista ne dobijas (isto prostora za rad) osim sto je monitor fizicki veci uz vecu velicinu piksela. Koristim preko godinu dana par u2311 (IPS) i nemam zamerki, a igram dosta igre, ukljucujuci BF3. Nikakav problem sa odzivom i input lagom ne postoji, u poredjenju sa TN 60Hz panelima koje sam imao ranije.

Moja preporuka je Dell U2412. IPS, a pritom je i 1200p (16:10) bolje za rad. Proveri samo pre kupovine koje je boje, posto ima sivih i crnih.

Jedna napomena: nekim ljudima smeta anti-glare koji Dell (u stvari LG) koristi na panelima, narocito kada rade sa tekstom. Ako si do sada koristio glossy monitore - pogledaj prvo negde, ako imas mogucnost.

EDIT: jos jedna stvar, ako se opredelis za 24 inca 16:9 monitor, racunaj da nije mnogo veci (ne racunajuci rezoluciju) od 16:10 monitora od 22 inca, samo siri: http://www.displaywars.com/24-inch-16x9-vs-22-inch-16x10.

Poslednja izmena:
Hvala na kompletnom odgovoru :)

Ocekivao sam da ide vise u sirinu, ali nisam mislio da je razlika ovakva kao na linku.
Radije bih onda uzeo 16:10, ali sad imam 16:10 i primetio sam da me to nekad nervira, pretpostavljam da je do toga. Npr. u PESu odsece po crnu stranicu jer u podesavanjima postoji samo 16:9 (sad sam pustio da vidim kakav je Max Payne 3, cini mi se da je i tu situacija ista), takodje kada pustim film, ako stavim da mi razvuce preko celog, title zna da iskace, pretpostavljam zbog toga, jer je pravljeno za 16:9? Planirao sam kad vec uzimam nov da idem na 16:9 fullHD, ali sad si me malo pokolebao.

Drago mi je da cujem ovo za IPS, jer onda mi je bolje uzeti takav monitor, jer mi je bitnije da uopste pruza kvalitetniju sliku, a u igrama dovoljno da ne pravi problem.

Sto se anti-glare tice, skoro sam bas citao da ljudi to uzimaju kao prednost. Na laptopu (hp) mi je antiglare i potpuno mi odgovara.

Deluje mi kao super predlog, gledao sam ranije, ali sam negde procitao protiv IPS, pa sam odustao dok se bolje ne raspitam.
Mozes li uporediti sa samsungom, ako si video/koristio mozda 2233bw (2232) dosta su cesti cini mi se.

Jos komentara kao i predloga uvek dobrdoslo :)

Sto se tice input lag-a i response rate-a koristio sam pre Samsunge 226BW i 2443BW i ja razliku u odnosu na u2311 ne vidim. Sto se odnosa stranica tice, svaka moderna igra bi trebala da podrzava 1920x1200, tako da popuni ceo ekran. Mislim da Witcher 2 nije imao 16:10 kada je izasao, ne znam je li ostalo tako. Kod 16:9 filmova ces imati (sire) crne linije nego kod 16:9 ekrana, naravno. Problem mogu da budu i portovi sa konzola.

Mnogi ljudi (ukljucujuci mene) preferiraju 16:10 za rad, posto imas vise prostora u "visinu". Sto se tice igara, mana je i sto sa 16:10 vidis manje kod vecine igara u odnosu na 16:9 (radi poredjenja, 16:9 je kao 16:10 pa dodas jos sa strane koliko treba).

Neka kazu i drugi sta misle, ali ja ostajem pri preporuci, narocito sto ti treba najvise za rad.

Razlog sto imam dva U2311 (treci sam prodao) nije sto vise volim 16:9, vec sto sam pravio setup sa tri monitora za Eyefinity, a tada akutelni U2410 je bio preskup da kupujem tri komada (inace bih uzimao 16:10). U svakom slucaju, 16:9 deluje preusko kada predjes sa 16:10, posle se naviknes naravno.

Sve u svemu, U2412 je odlican izbor u toj klasi monitora, a vidim i da mu je cena ok.

Takodje, IPS ima znatno bolje uglove gledanja u odnosu na TN panele, ali i tzv "IPS glow" kao plavo/zlatno isijavanje u uglovima kada gledas sa strane, vidi na googlu.

Poslednja izmena:
Hvala na informacijama opet :)

verovatno cu na kraju i ici na 16:10 24", a u zavisnosti od budzeta i ponude u tom momentu cu odluciti za konkretan model.
Igre toliko retko igram, tako da bolje imati tu visinu, slazem se, a u igricama i ako ne podrzava (a sigurno ce nove podrzavati) i do sad sam imao iseceno, a sada sa vecim monitorom, mogu samo dobiti vecu sliku taman za toliko.

Kod filmova ne volim te linije, pa na KM playeru prebacim na full scren overscan, pa onda verovatno dodje do toga, mada zaista nije neka smetnja, plus 2" ne moze da smeta :)

Ugao gledanja mi nije toliko bitan, iz razloga sto cu na stolu naravno uvek biti direktno ispred njega, a kacicu ga na zid, sa zglobnim nosacem, tako da i u bilo kojoj poziciji za gledanje filmova bice direktno gledan.
Provericu to sto kazes za "IPS glow".

Koliko ce biti IPS glow-a, kao i probijanja pozadinskog osvetljenja, mrtvih piksela itd je stvar srece.

Moja preporuka je da narucis monitor online, tako da imas zakonom garantovanih 14 dana za jednostrani raskid ugovora, ako nisi zadovoljan. Sigurnije je tako, posto reklamiranje monitora zna da bude problematicno, ako je razlog IPS glow i sl, posto monitor tehnicki nije neispravan. Ali zavisi od firme do firme.

Upravo tako... 32" full HD nije to to, preveliki pixeli, taman se odaljis i na istom si... a moc je u rezoluciji a ne velicini...

Hvala na savetima :)

Odlucio sam sta cu, a konkretan model, zavisi od ponude u tom momentu i budzeta :)

Mozete li mi dati misljenje o ovih par modela koje sam nasao?
Takodje, da li da idem na 24" ili 23" IPS, posto mi je 24" IPS ipak van budzeta.

Btw odustao sam od DELL-a jer nema HDMI. Plan je da vezem laptop putem HDMI, jer cu prodati desk.

http://www.tehnomanija.rs/monitori/asus-23-led-lcd-monitor-vs239h.html
http://www.tehnomanija.rs/monitori/lg-23-led-lcd-monitor-ips-235v-bn.html
http://www.tehnomanija.rs/monitori/lg-24-led-lcd-monitor-e2441v-bn.html

Ili neku konkretnu preporuku, ako imate?
24 ili 23", fullHD, HDMI, prednost ako je 16:10 i IPS.
Budzet ~20.000 planirao sam da idem dosta vise za 26", ali sam skapirao da mi je bolje druge stvari da uzmem, jer ne verujem da na monitoru mogu toliku razliku da osetim, da se isplati. Moj sam platio dosta, dok sam posle radio kod ortaka na nekom asusu cini mi se W222 ili tako nesto, koji je bio minimum 30% jefitniji, ako ne i vise, a razliku nisam spec primetio, cak sta vise skroz sam zadovoljan njegovim monitorom.

LG Flatron IPS235V

Ako ga kupiš, obavezno na tamnoj/crnoj pozadini proveri da li ima probijanja pozadinskog svetla ;).

Nazad
Vrh Dno