Šta je novo?

Veličina sistemske particije...

radulle

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
630
Koju biste veličinu sistemske particije preporučili za Vistu, a koju za XP?

Moj trenutni setup, koji mi se cini da je dobar jeste
na racunaru A:

VISTA+PROGRAMI: 100
SWAP PARTICIJA: 40
DATA: SVE STO OSTANE

na racunaru B:
XP+PROGRAMI: 75
SWAP PARTICIJA: 40
DATA: SVE STO OSTANE

Sta mislite o ovakvom setupu, ne znam da li treba ici na manju velicinu particije zbog veličine clustera, da li se isplati i kako utiče na performanse.

swap particija od 40gb? hmm cemu...
xp pogotovo ne moze da uzme vise od 4gb swapa... za vistu nisam siguran...

Kod mene je sledece:
Hdd 500Gb
I - 60Gb
II- 423Gb

O.S:Vista Bussines x86-Sp1
Page file ( auto size)
Nemam posebnu swap particiju, tj imao sam je ali nisam video nikakvu razliku u odzivu aplikacije .
( Vegas 8, Adobe CS4, Corel)

Kod mene:

Vista: 100GB
XP: 50GB

Zasebnu swap particiju nemam, samo mi je bitno da OS postavim na prvu particiju na nekom od brzih diskova u masini. 4GB memorije je dovoljno da mi ne zatreba posebna particija za swap.

Swap - nemam potrebe za tim
Vista -20 gb meni sasvim dovoljno

такође немам свап, комликује ми рад.
1. 25GB xp + сав софтвер (и по која игра) и још остане 40% (овако ми је најједноставније да вратим систем помоћу Акрониса за 10-так минута)
2. ресто (дељено или не на партиције, у зависности колико је то ресто)

za sistem je dosta 20 gb kao sto kaze weasel
i kod mene je tako
xp 20 gb + software sto koristim....a ostale 3 particije su po oko 190 gb...jedna za filmove i serije, jedna za muziku i jedna za instalacione fajlove, image-e, slike, igre i td
i imam jedan hd od 80 gde je download...dok ne sredim i sortiram kako treba
sto manje drzis na sistemskoj particiji brze ces se oporavljati od katastrofa :)

U svakom slucaju ta swap particija nije potrebna da bude tolika.Ako zelis da je stavis mozes ali zaista nema potrebe da bude 20gb.Sto se tiche sistemske particije napravi prema svojim potrebama.Za xp i software bez igrica ti ne treba vise od 20 gb i ostace ti mesta ali s obzirom da danasnje igrice zauzimaju bogatstvo na hdd-u onda mozes da stavis do 50 gb uz par instaliranih igrica.Kod mene trenutno je vista na particiji 50gb sa pes09 i cod5 instaliranim i imam jos 22gb slobodnih.Ako ces stvari da instaliras samo na sistemsku particiju onda stavi malo vece particije ali ako nemas potrebu da instaliras 5-6 novih igrica manje particije ce biti sasvim dovoljne.

Poz

preporucio bih ti da uzmes 1 TB hard disc i da te puno manje boli glava oko kapaciteta . uopste i same sistemske particije
inace slazem se da na sistemsku particiju treba instalirati samo OS + software
a na ostale sve drugo , vec po potrebama i afinitetima
ja licno imam 150 GB particiju za Vistu , ali toliko je bas bespotrebno pa cu sledeci put da stavim mozda i manje za Vistu
koliko ti je dovoljno to je vec nekako pitanje koje zahteva subjektivan odgovor
jer nekome treba vise a nekome manje
u svakom slucaju neki minimum po meni je 25 GB , mada vidim da ovdasnji korisnici
predlazu i manje . i ne sumnjam u njihov sud
najbolji odgovor ces sam sebi dati vremenom koriscenjem instaliranog OS-a
povecanje particije danas nije nikakav problem , naravno za onoliko koliko ti to kapacitet hard-a dozvoljava

Poslednja izmena:
Bio je slican topic : Kako delite particije

I ono sto sam tamo rekao : Svako deli kako njemu odgovara , svako ima svoje potrebe i nekome treba za system 100 nekome 10

Kod mene je sistemska 34 GB, 17 slobodno. Swap držim na particiji od 25 GB, koja služi i za sistemske foldere (tipa browser cache, temp) i za backup (što manuelni, što automatski). Nije baš srećno rešenje, ali mene mrzi da koristim posebnu particiju samo za swap. Osim toga, ni ovde page file nije fragmentiran.

WTF swap na Windowsu?
Iskreno ovo do sad nisam cuo, koliko ja znam win koristi pagefile.sys kada mu ponestane ram-a, a linux koristi swap u tu svrhu, ali ne 40gb, kod mene je recimo 2 gb swap + 2 gb ram-a, i sve radi extra...
40gb swap-a je preterivanje i uzaludno trosenje hdd prostora...

Ja za XP i programe (bez igara) ostavim 20GB, mislim da je to dovoljno i za veliku većinu korisnika.

Ja koristim 35gb za winxp, tokom godina sam provalio da je to prilicno dobra cifra za sistem i programe, a swap uglavnom stavljam fiksni, recimo 4192 u oba polja cisto da ne razmisljam, a nekad stavim i da winxp to radi. To se manje primecuje sto imas vise rama. Po meni je bolje da sistemska particija bude tako manja jer na drugoj mnogo vecoj drzim backup i instaliram igre i samim tim je lakse formatirati c jer sve je na d. Ta filozofija me sluzi bez problema vec dugo vremena, plus cesto rezem diskove jer ne volim gomilanje. I ne vidim zasto bi se swap drzao na posebnoj particiji. Koja je poenta toga, sta se dobija?

WTF swap na Windowsu?
Iskreno ovo do sad nisam cuo, koliko ja znam win koristi pagefile.sys kada mu ponestane ram-a, a linux koristi swap u tu svrhu, ali ne 40gb, kod mene je recimo 2 gb swap + 2 gb ram-a, i sve radi extra...
40gb swap-a je preterivanje i uzaludno trosenje hdd prostora...

Pa upravo u tome je i poenta.Nije to linux exkluziva.I u windowsu namestis posebnu particiju za pagefile da bi brze radio i da na njega ne bi uticala fragmentacija.I preporuka je da bude na pocetku diska.

Poz

Meni je pagefile na sistemskoj particiji i nemam problema.

Meni je pagefile na sistemskoj particiji i nemam problema.

Ma znam da nemas problema i ne treba da imas problema jer to sve funkcionse jako lepo ali da bi page fajl radio sto brze ovo je nacin.Ako zelis..
Poz:wave:

Meni je page file podeljen na dva dela, 256 MB na sistemskoj, 1.1 GB na drugoj particiji. Neko je ovde objašnjavao da MS zvanično preporučuje da se makar minimalan page file drži na sistemskoj particiji. Pošto sam imao jednom strašne probleme zato što nije postojao ma kakav page file na C to su razlozi za ovih 256 MB.

Kako ljudi uspevate vistu da stavite na 20gb nije mi jasno...
sa iskljucenim system restore-om (koji jede 5gb najmanje) sa tek osnovnim paketom software-a imam vec 18gb,
a samo windows folder na visti na tek instaliranom sistemu mi ima 11.5gb

@swap
kakav swap od 40gb, i uopste swap na windowsu, kupite ram to je bar jeftino danas...

Nazad
Vrh Dno