Šta je novo?

Vek trajanja TFT monitora?

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ima li neko neki podatak (iskustveno)?
Sta je najcesci uzrok kvarova ? ... itd.

Pa bilo je par slucajeva spominjanih ovde na bench-u gde su crkle lampe (pozadinsko osvetljenje) pa su od tih pravili projektor uz pomoc grafoskopa . e sad po podacima proizvodjaca vek trajanja lampe je 50000 sati (tipicno) sto bi uz koriscenje 10 sati dnevno izaslo 13 godina .
E sad ja pisem ono sto sam citao , neka nam potvrdi neko iz prakse .

Zar lampa ne moze da se zameni ?

Znam da je prežvakana tema, ali koliko se povećava mogućost za pojavu bad pixel-a vremenom? (mislim na onu foru, ako se ne pojave u prvih mesec dana i tome sl.)

Pa bilo je par slucajeva spominjanih ovde na bench-u gde su crkle lampe (pozadinsko osvetljenje) pa su od tih pravili projektor uz pomoc grafoskopa . e sad po podacima proizvodjaca vek trajanja lampe je 50000 sati (tipicno) sto bi uz koriscenje 10 sati dnevno izaslo 13 godina .
E sad ja pisem ono sto sam citao , neka nam potvrdi neko iz prakse .

Ako je toliki vek lampe, pa kako onda ljudima ta lampa uopste crkava? Pa TFT-ovi su tu tek par godina... ;) Ala ti proizvodzaci lazu.... :)

Poslednja izmena:
Da, lazu. Mora da su tih 5oooo sati uterali u tzv"idealnim uslovima",a zaboravili da to napomenu. Moje iskustvo
se odnosi na modele stare 4-5 godina i u pracenju istih primetio sam da slika pochinje da tamni posle nekih 2 godine koriscenja. Nekako pozadisnko svetlo polako slabi. Sad ovi modeli koji se prodaju moze biti da su drugaciji.

Dark Angel:
sad niko ne moze da ti da precizan odgovor iz prostog razloga jer svaka 2 meseca izadje novi model. K'o zna kako ce se taj model ponashati kroz 2, 4 ili vishe godina. A da nadjesh neki koji se prodavao pre 4 godine i pokazao se kao pristojan je nemoguce. Kad naprave novu lampu i uzmu da je testiraju 24hx356h=8760 sati. Sumljam da su je testirali 5.7 godina i da su na konto toga stavili da ona cca toliko i toliko radi. Pa onda svi ostali faktori (losha struja i cimanje i ostali uredjaji koji zrace oko monitora i da ne smaram vishe)
Shodno tome meni je najisplativije da kupim najjeftiniji moguci od koga ne osecam onu vrtoglavicu dok radim i ne muti mi se pogled.

ja imam lg1730b koji je kupljen pre vise od 3 godine i dalje uspesno sija... znam i ko ima lg1710b koji je kupljen jos godinu i kusur pre toga i taj i dalje sija...

Znam da je prežvakana tema, ali koliko se povećava mogućost za pojavu bad pixel-a vremenom? (mislim na onu foru, ako se ne pojave u prvih mesec dana i tome sl.)

Burazer koristi Viewsonic VP171b-2 vec skoro 2 godine, i nema mrtvaka .
Nije ih bilo ni kada ga je uzeo . Doduse to je profi serija gde se ni ne ocekuje
pojava mrtvih piksela . Ja tek uzedoh LG204WT i za sada nemam problema sa bad pikselima .

Poslednja izmena:
Nisu pixeli ljudi, pa da umiru vremnom :)
Ako se ne varam, ako se pixel ne pojavi u prvih xx sati rada, nece se nikada ni pojaviti.

varas se... mogu da se pojave, ali nema nikakve odredjene zakonitosti...

@hejvule
i kako si zadovoljan sa LG204WT i ja ga sacujem od kad se pojavio . (mada ovo nije tema ovog topic-a)

Vrh Dno