Šta je novo?

Vek trajanja CD-ova

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Resih se da ponovo proigram Max Payne, medjutim instalacija je zastala na 50%. Posle sam istestirao i shvatio da se pokvario kompakt disk (ne cdrom). Star je godinu dana, no-name, samo dva puta instalirana igrica, nigde ogreban, radio besprekorno, sad nece. Ni na LG 24x cdrw (koji fenomanalno cita cdove, kao i svaki pisac) ni na creative dvd.
Sta utice na vek trajanja kompakt diskova? Bas sam se razocarao. Samo godinu dana. Jeste da je no-name, ali nije to disketa niti video kaseta sa magentnim zapisom. Kao sto rekoh nisam ga ogrebao, niti je prljav a definitivno je riknuo.

Možda je jadničak bio na suncu, a to mu ne prija :)
Šalu na stranu, stvarno neobično. Imam dosta starih NN diskova i za sada svi šljakaju kao da su novi ;)

Nemoj da se mnogo cudis, to je sasvim normalna pojava kod CDR-a.

Trajnost pravog CD-a koji je presovan sa glass mastera je oko 100 godina. Trajnost zapisa na magnetnoj traci je oko 10 godina, s tim sto se uz pravilno skladistenje u kontrolisanim uslovima (temperatura, vlaznost itd) moze produziti do cak 50 godina.

Zapis na CDR-u zavisi od kvaliteta substrata na koji se zapisuje i od kvaliteta urezivanja, sto je povezano sa mnogim faktorima, kao sto je kvalitet lasera ili brzina snimanja. O trajnosti tog zapisa se bas ne govori mnogo, jer bi to moglo imati dosta los komercijalni efekat :p U svakom slucaju vek trajanja mu je vrlo ogranicen jer je taj substrat na koji se upisuje neuporedivo manje stabilan od polipropilena na kojem se presuju pravi CD-ovi :(

S obzirom da je kod nas u poslednje vreme 99% CDR-ova, masovno riknjavanje (i gubitci podataka) nas tek ocekuju za koju godinu, u zavisnosti od kvaliteta snimaka...tek ce se videti ko je od nasih "pirata" relativno dobro radio a ko je otaljavao posao :)

Tjah, eto zasto ja nikada ne kupujem noname. Imam jedan Maxell CD-R iz 1993. koji i dalje radi besprekorno. Doduse tada sam ga platio 100 DM...

Uzas , to se i meni desilo sa par noname diskova od prosle godine, mp3 kompilacije, blago receno sam popizdeo, jednostavno vise ne moze da se procita nijedan fajl :( diskovi su stajali na polici na zidu , sobna temperatura, nikad direktno na suncu... ma uzas, posle nek mi neko kaze da je no name ok, bas sam poludeo juce kad sam video da mi je par mp3 diskova iz istog perioda crklo.

Pre par meseci sam srezao LOTR na Princo i juce sam ubacio u Pioneer DVD i nije hteo da ga iskopira na hard! Dok je u pocetku lepo radio... srecom Plextor je sredio stvar i film sam prebacio na hard. Sta ce tek biti za par godina... ako se do tada ne budu sljustili.

Dandy je napisao(la):
Tjah, eto zasto ja nikada ne kupujem noname. Imam jedan Maxell CD-R iz 1993. koji i dalje radi besprekorno. Doduse tada sam ga platio 100 DM...
Upravo tako. Kada vidim da neko hvali "odlican" no-name, koji ne puca (mada mi ova pojava nije poznata), a cena mu je pola, ili manje, maraka, najezim se. Naravno prva krivina je tu, negde veoma blizu.

Veliki prozvodjaci daju dozivotnu garanciju, ili u karakteristikama navode predvidjen vek postojanosti podataka od 100 godina. Naravno podrazumevaju se neki normalni uslovi cuvanja.

Ako sam vas dobro razumeo, mislite da će svi NN diskovi da pocrkaju za koji mesec/godinu? Pa imam ja Verbatime koji su nečitljivi, ali to ulazi u % škartova.

Uh, horror... I meni se na (do sada) tri CD-a pojavio neki fantomski "redundant cycle error" (tako nekako). Uglavnom, ti diskovi su nekada radili bez problema, a sada ne mogu da ih procitam ni sa Teac-om 4/4/32, koji inace cita i napukle diskove... Diskovi su bili zasticeni ko bebino dupence, ni sunca ni prasine nisu videli.

Malo idem van teme ali je bitno:

Imam par diskova koje ne mogu iz XP-a da pročitam/kopiram, ali zato iz Win 98 sve ide normalno.

Da nije i to u pitanju?

Heinz je napisao(la):
Malo idem van teme ali je bitno:

Imam par diskova koje ne mogu iz XP-a da pročitam/kopiram, ali zato iz Win 98 sve ide normalno.

Da nije i to u pitanju?
Verovali ili ne :D , tako je meni pocelo sa diskovima koji mi ne rade, znaci snimi ti to na hard za svaki slucaj.

Prvo malo informacija o tome koliko je CDR "cenjen" kao medium za arhiviranje podataka:
Very briefly, what I was saying is that archivists and others in the world
of conservation and archival science do not consider CDR (or any other
digital medium) to be "archival" in the sense that it can be reliably used
to hold information for the long-term. The main reason why is that unlike a piece of film that you can hold up to a light and see the image, digital signals can only be read with proper hardware and software--all of which is variable and prone to becoming outmoded. Therefore, there is no digital archival medium. In the more direct sense, CDR is susceptible to a number of problems, especially if it's not stored in a super-cold, super-dry, dark environment and not played (exactly what Phish and most collectors do not do with their collections). CDR delaminates, scratches very easily and can be ruined by writing too. Life estimates vary from 100 years (from the marketing depts. of some mfgr's, which depts. are obviously assuming perfect storage conditions and likely exaggerating a bit) down to a couple years. A commonly-accepted number of years is around 8 or 10 under pretty careful conditions. There's a lot of research to cite on this or you can just watch "the news" where you'll see NASA has already lost data stored on optical disc during the Mars mission, etc. The archival community is struggling to find another medium that lacks the inherent problems of tape and that is more durable than current optical mediums.

Zatim, o gore pomenutim substratima, tj "dye" na engleskom", koji su izgleda kljucna tacka u celoj prici:
http://www.copydisks.com/cdr_dye_explained.htm

I jos jedna primedba:

If you want to KEEP your recorded materials PERMANENTLY, use CDR Gold Disks. What CONSUMERS have sought is PERMANENT RECORDINGS. What BIG BUSINESS seeks is to palm off inferior, temporary, volatile recordings, as "better" and up
the price. Translation: you get screwed by companies which seek to market an inferior technology as though it were superior. It is
also WHY I would NEVER ever trust what companies claim. Remember the 360k floppy diskettes? They contained less, BUT the data on them lasted 10+ YEARS. Then the companies touted "high density" diskettes of 1.44MB which were much more easily corrupted, much more data lost, and they last approximately 6 months without losing data or corrupting. If you need to temporarily store something: use a Hard Drive. They are cheap. Then, when you have done your editing or whatever, buy a prox CDR blank ---preferably Gold-- and you will have your data virtually forever.
The green dye CDRs and Blue (so-called "platinum") are industry's efforts to downgrade technology with cheap dyes. The Gold CD-Rs are MUCH MUCH superior and are made of polycarbonate and phthalocyanine dye. The green dye is plain old cyanine and useless. The blue (platinum) is only a LITTLE better than the green. Both green and blue dye CDRs are made of PLASTIC, not polycarb. Plastic warps. Polycarb is hard and VERY durable.
If you DEMAND quality, the electronics people will heed it. So many people have realized that the CDR Gold disks have been quietly replaced by inferior stuff, and that is why prices of the inferior stuff is tumbling. There are aisles and aisles of green and blue dye CDRs in stores, but few professionals are buying them. Why SHOULD you, the consumer, put lots of effort into your recordings, only to have companies sabotage the durability of your work by substituting inferior media. A couple of pennies more for Gold CDR media is acceptable. Plastic warpies with blue/green volatile dyes are NOT.

Prema svemu ovome, izgleda da CDR ipak moze da se ocuva relativno dugo, uz uslov da se koriste samo vrhunski primerci, kojih kod nas mozda i nema ???...da li smo sigurni da je Verbatim npr. koji se prodaje kod nas bas PRAVI Verbatim i tako dalje...

vlasta je napisao(la):
Upravo tako. Kada vidim da neko hvali "odlican" no-name, koji ne puca (mada mi ova pojava nije poznata), a cena mu je pola, ili manje, maraka, najezim se. Naravno prva krivina je tu, negde veoma blizu.

Veliki prozvodjaci daju dozivotnu garanciju, ili u karakteristikama navode predvidjen vek postojanosti podataka od 100 godina. Naravno podrazumevaju se neki normalni uslovi cuvanja.

Meni se slicna stvar nikad nije dogadjala sa Princo diskovima koji se vode kao NN ali su zato jedan Smart Buy i Acer skiknuli.

Boris je napisao(la):
Meni se slicna stvar nikad nije dogadjala sa Princo diskovima koji se vode kao NN
Koliko vidim Princo Corporation nikako nije NN, cak su jedni od onih koji prave gore pomenute gold diskove (vidi link iz mog posta).
E sad, kao sto rekoh, sta je to sto se kod nas prodaje kao Princo - to je vec drugi padez...

drapin je napisao(la):
Zatim, o gore pomenutim substratima, tj "dye" na engleskom", koji su izgleda kljucna tacka u celoj prici:
E zlatnih diskova kod nas nema vec odavno. Bio ranije Kodak, zatim Mitsui, ali sve nakratko.

drapin je napisao(la):
Koliko vidim Princo Corporation nikako nije NN, cak su jedni od onih koji prave gore pomenute gold diskove (vidi link iz mog posta).
Princo je ime medju NN. Dakle treca liga.

Dakle, Phtalocyanine je od boljih materijala, koliko sam shvatio. Evo sta kaze SmartBurn za Princo CD:

This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only.
Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine
ATIP Lead-in = 97m 27s 28f
Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f)
Disc Manufacturer maybe = Princo
SMART-BURN Speed Limit = 40X

Na ovom disku po obodu pise P pa neki brojevi, a evo sta kaze SmartBurn za takodje Princo CD na kojem na obodu pise PRINCO pa neki brojevi:

This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only.
Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine
ATIP Lead-in = 97m 27s 28f
Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f)
Disc Manufacturer maybe = Princo
SMART-BURN Speed Limit = 40X

Dakle, potpuno isto, a malo je verovatno da je neko uzeo da falsifikuje Princo diskove.

E sad, sta mene zanima: ako je koriscena kvalitetna hemikalija za proizvodnju sloja na koji se snima, ako SmartBurn prepoznaje disk kao dovoljno kvalitetan da bi se na njemu snimalo 40-brzinski, zbog cega onda postoji tolika sumnja u trajnost podataka na takvim diskovima? Meni to lici na pricu "kupite skuplje diskove koje mi pravimo, nemojte ove jeftine koje pravi konkurencija". Imam izgrebane Traxdata noname diskove od pre 4-5 godina koji se i dan danas citaju bez vecih problema.

Osnovna stvar kod trajnosti diska je vise ne toliko ko ga pravi (ranije je bilo dok se nisu usavrsile hemikalije), vec kako se cuva. Ma koliko vam bile ruke ciste, ne dirajte povrsinu CD-a prstima, osim po obodu, tj. hvatajte ga po ivici, a ne po povrsini. Diskovi koji stoje u kartonskim/papirnim/plasticnim kesicama nece dugo trajati, a ni kutija nije neka narocita zastita zbog 1. svetla i 2. prasine. Diskove bi valjalo cuvati u potpunom mraku i tako zatvorene da sto manje prasine moze da dospe na njih. Ja koristim futrole sa cibzarom u kojima se nalaze filcani slotovi za pohranu CD-a i u tim futrolama cuvam divx filmove jer zelim da mi ti CD-ovi sto duze ostanu citljivi. Uz pazljivo "pipanje" diskova, i posle vise od godinu dana noname, tj. Princo diskovi su citljivi kao da su malopre snimljeni.

U principu, dovoljno je da CD-ovi imaju trajnost od oko 10 godina, posto ce se u tom vremenskom periodu sigurno pojaviti nova, sigurnija i jeftinija metoda za dugotrajno skladistenje podataka. Ja racunam da cu za ne vise od dve godine svoju divx kolekciju presnimiti na DVD medije, ne kao DVD filmove, vec kao vise divx filmova na jedan DVD medij. Elem, smatram da nema potrebe trositi silne novce na ultraskupe medije, vec samo pazljivo postupati sa njima i dovoljna trajnost podataka je zagarantovana.

Ashley rekao si:"Diskovi koji stoje u kartonskim/papirnim/plasticnim kesicama nece dugo trajati, a ni kutija nije neka narocita zastita zbog 1. svetla i 2. prasine. Diskove bi valjalo cuvati u potpunom mraku i tako zatvorene da sto manje prasine moze da dospe na njih."

Kada se diskovi cuvaju u papirnim kesicama pa u kutiji na njih ne moze da padne prasina i nisu izlozeni svetlosti. Tako da je ovaj nacin cuvanja sasvim dovoljan jer po tebi dva osnovna uzroka propadanja diskova su prasina i svetlost. Ako se cuvaju kao sto sam ja rekao ova dva uslova su kompletno zadovoljena, zar ne?

I meni neki stari diskovi (iz 96-te, rezani na Yamahi 2x) koji su pre radili super, sada rade ocajno ili jedva... Jedva cekam DVD-RW da to bekapujem...

Diskovi u kutijama nikako nisu zasticeni od prasine. Proveri i sam - stavi CD u plasticnu kutiju, zatvori kutiju i posle nedelju dana pogledaj koliko ima prasine na CD-u. Isti slucaj sa papirnim/kartonskim kesicama, s tim da u njima barem mozes mrak da obezbedis :) BTW, kako mislis da stavis u kutiju CD koji je vec u papirnoj/kartonskoj kesici?

Kod mene je ovako: 50 diskova koji su u papirnim kesicama je spakovano u kartonsku kutiju u koju se inače pakuje 10 Verbatim diskova (ne slim). Prašina ne može ni da priviri unutra, mada je ima svuda okolo ;)

Ashley je napisao(la):
BTW, kako mislis da stavis u kutiju CD koji je vec u papirnoj/kartonskoj kesici?

Stavis u CD papirnu kesicu, pa ih slazes u papirnu kutiju (obicno kutija gde ide 10verbatima stane 50-60 papirnih kesica).

btw: Koji ste baksuzi, juce sam nasao neispravan disk... :(

Heinz je napisao(la):
Kod mene je ovako: 50 diskova koji su u papirnim kesicama je spakovano u kartonsku kutiju u koju se inače pakuje 10 Verbatim diskova (ne slim). Prašina ne može ni da priviri unutra, mada je ima svuda okolo ;)

To si video od mene. :D :) :wave;

Ashley je napisao(la):
Diskovi u kutijama nikako nisu zasticeni od prasine. Proveri i sam - stavi CD u plasticnu kutiju, zatvori kutiju i posle nedelju dana pogledaj koliko ima prasine na CD-u. Isti slucaj sa papirnim/kartonskim kesicama, s tim da u njima barem mozes mrak da obezbedis :) BTW, kako mislis da stavis u kutiju CD koji je vec u papirnoj/kartonskoj kesici?

Lepo, stavish CD u papirnu kesicu i onda nju lepo u kartonsku kutiju za cd-ove. Mislim na one vece kartonske kutije u koje stane 10 cd-ova sa sve debelim kutijicama. I nema prasine - ja ih tako cuvam.

Vince Carter je napisao(la):
To si video od mene. :D :) :wave;

A ko je prvi počeo da pakuje diskove sa plastičnim kutijicama u kartonske kutije :)

Ashley je napisao(la):
E, necete me ubediti da su kesice/kutije bolje resenje od ovog :)

Cena po jednom mestu u takvoj futroli mislim da je oko 0.3dm, a cena pravljenja jedne kesice je 1-3 minuta seckanja i lepljenja. To pomnozis sa brojem cd-ova i dobijes zanimljivu cifru.

Takodje, taj CD-Pouche sto si stavio sliku je vrlo nepraktican za ubacivanje i vadjenje cd-ova. Mnogo je bolja varijata kad ima rupa u sredini plastike za prst.

Ashley je napisao(la):
E, necete me ubediti da su kesice/kutije bolje resenje od ovog :)
Jos samo kad bi imalo da se nadje po normalnoj ceni...

Nazad
Vrh Dno