Šta je novo?

Vecita ultrazum dilema , molim za pomoc!

deni21

Slavan
Učlanjen(a)
16.11.2004
Poena
301
Resio sam da kupim digitalac i citajuci forume dosao do zakljucka da je najbolji izbor DSLR , ali posto ocigledno trazi mnogo ulaganja moj izbor se sveo na Panasonic fz 50,Sony H5 ili pak Fuji 6500 , Fuji 9600.Aparat bih koristio za slikanje prirode i zivotinja u njoj,razne drustvene manifestacije,koncerte,volim da slikam zalaske sunca i oblake,jednom recju od svega po malo.Ne pravim pitanje da li jedan od ovih digitalaca kosta vise od drugog vec me interesuje da kupim onaj koji bi meni najvise odgovorao za moje potrebe.Posto jedni imaju odlican ISO a drugi korisnu stabilizaciju da li postoji priblizna sredina da zadovolji moje potrebe a verujem i potrebe mnogih.Kako bih se ponasao Fuji 6500 kad bih mu nabacio telekonverter 1.7x , da li bi mogao da se koristi za velika zumiranja(preko 400mm)?:smash: Inace sam amater u svetu fotografije i vasa pomoc mi je veoma dobrodosla!:smash:

Puno trazis za malo para, al' ajde... :)

Pre nego sto ti svi kao jedan kazu da kupis DSLR evo sta ja mislim:

Trenutno imam i S9600 i S6500. Ovaj drugi pravi bolje fotke ali po cenu pokretnog displeja i nesto losijih kontrola. Mislim da ce te sasvim lepo sluziti ako ga uzmes. Ova dva Fuji modela su trenutno nedostizna kad je kvalitet fotografija u pitanju medju aparatima sa malim senzorom pogotovo kad se radi o losijim svetlosnim uslovima.

Panasonic FZ50 je takodje divna sprava, sa jos duzim i stabilnim objektivom ali taj objektiv pocinje od 35mm sto moze da zasmeta u nekim situacijama.

http://www.trustedreviews.com/article.aspx?art=3595
http://www.letsgodigital.org/en/9015/fujifilm_finepix_s6500fd/

Moje skromno mišljenje je da vredi te pare. Nasledio je mane prethodnika po pitanju brzine u slikanju RAW i continuous slikanju, ali ako znaš zašta ti treba moćiće da ti vrši mnogo ozbiljan posao.

Meni na S5600 najviše fale te stvari i OVF, pošto iz njegovih slika može da se izvuče stvarno mnogo, čak i za ne tako male formate. Zato S6500 niti bilo koji drugi prosumer ne vidim kao moj sledeći aparat, dokle god ne napreduju u tom delu performansi. U pitanju su neki detalji koji većini consumer segmenta korisnika neće smetati i potpuno sam siguran da će S6500 biti pravi hit. Čak verujem da će deo kolača oteti najnižoj DSLR klasi.

Znam da je DSLR pravi izbor ali trazi mnogo para a i ja sam amater u svetu fotografije.Mozda cu nekad kupiti DSLR ali ne bih kao amater da uplovom u te vode.Dvoumim se izmedju Panasonic-a fz50 i Fuji-a 6500.Kako bi se ponasao Fuji 6500 kada bih mu nabacio telekonverter da li bi mogao da se koristi za zumiranja preko 300mm?

Pa tome služi telekonverter, za preko 300mm. Ja ti savetujem prvo da probaš tih 300mm, možda ti se učini dovoljnim. Ja se ne bih dvoumio između Panasonica i Fujija. ;)

Iz RAW-a će da bude fantastičan, sigurno. Samo da se dokopam nekog RAW fajla da provučem kroz Neat Image i okačim. S5600 pravi ISO800 iz RAW san snova, tako da ovaj mora da ima sličan ISO1600.

ISO1600 je daleko od dobrog i na mnogo skupljim kamerama, što ne znači da je neupotrebljiv u nekim situacijama.

S9600 je dobio novi 2" displej sa 235.000 piksela i to je, recimo, najvidljivije. AF je mozda za nijansu brzi. Procesiranje fotki je sada malo drugacije i ima za prcometar manje suma. Bolje radi sa blicem... Sve u svemu, osvezenje :)

Ja nesto nisam ostao bez teksta... cak mi se ni taj visoki iso ne svidja... sve preko iso400 bas ne deluje nesto posebno, a 1600 je daleko od dobrog...

http://dcresource.com/reviews/fuji/finepix_s6000fd-review/index.shtml

Možda smo se i mi malo razmazili? >) Oduvao je Canon S3IS uzduž i popreko što se tiče ISOa, H5 se dosta dobro drži (Sony očigledno nije štedeo na svom senzoru i optimizaciji čišćenja) mada ima više kolornog šuma za razliku od Fujijevog koji je čist Luma. ISO800 nije za svaki dan, ali je sasvim upotrebljiv, naročito kad se ide na RAW. S druge strane, tu je mehanički zum i elec. fokus ring... malo li je za <390 €? :)

Jedino što mu fali je ta stabilizacija da možemo ići na '1:1' poređenje i preterano spori continuous mod :(, ali kada bi i to imao tad se Fuji garant ne bi trudio oko drugih stavki.

Poslednja izmena:
Nisam probao S6500, ali ako je to telo slichno S9500 kao shto kazu po netu, H i S su samo obichni plastikaneri nize klase za njega, i nikakav IS im ne moze "pomoci". Naravno ne u prodaji, domacice obozavaju IS :D

Poslednja izmena:
Malo je za te pare... tj za 300$ je super, ali za 400$ ne... isto misljenje imam i o s3 i o h5, da ne bude zabune...

Nisam probao S6500, ali ako je to telo slichno S9500 kao shto kazu po netu, H i S su samo obichni plastikaneri nize klase za njega, i nikakav IS im ne moze "pomoci". Naravno ne u prodaji, domacice obozavaju IS :D

jedva stigoh da procitam ovo od silnog posla, kuvam neki paprikas i peglam posteljinu :)

s6500 stvarno je dobar aparat, mada opet ostaje dilema wide ili tele.

Ahaaha :)

Ma Tcon je tu ako bash bude frka za pticama. Ali ja ne pamtim kada sam se iznenadio fotkama sa kompakta/prosumera, kao sad sa 6500, nevezano za ISO prichu. Vidi se da je F30ici falio samo objektiv dovoljnih gabarita da bi senzor pokazao shta stvarno moze...

Nazad
Vrh Dno