Šta je novo?

Hardver Vecita dilema: Intel ili AMD do 600€?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

dach

Slavan
Učlanjen(a)
19.01.2008
Poena
305
Pozdrav svima.
Trenutna konfiguracija je na bazi Phenom II X4 940 BE. Mozete da zamislite koliko je star komp i koliko nisam u toku. Ne igram se odavno, tako da i nije bilo potrebe za renoviranjem. Ali mali je porastao, sad ce 7 godina, tako da je vreme da ga uvodim u IT svet.
Znaci OSNOVNA dilema je ona stara - Intel ili AMD. Ja sam 80% odlucio da baza bude Ryzen 7600. Ali gledam i ka i5 14400. Znaci nikakav overkloking.
Obe varijante su DDR5. Jedna je brža, druga ima vise jezgara. Jedna je nestabilna ( AMD, problem sa ramom i kompatibilnoscu, bar ono sto sam mogao da procitam online), a druga se greje( Intel)... E sad, AMD je u moje vreme bio jeftiniji, a sad koliko vidim ta razlika i nije toliko velika trenutno.
Plan je da uzmem sve sem grafike, uzeo bih sad neku stariju posto je monitor FHD, tako da kapiram da su ove nove overkill za to, a da jacu stavim kad im padnu cene ( citaj: dodje sledeca generacija). Voleo bih neku 256bit-nu, to je jedina karakteristika koja mi je zanima. Mozda gresim.
Budzet je nekih 600E-700E za sve sem grafike, za sta mislim da moze da se sastavi nesto na bazi gore pomenutih procesora ako sam dobro video cene.
Od osnovnih karakteristika bih voleo ATX plocu, da ima 2 M.2 slota, a ostalo nemam pojma. Ako neko misli da je ATX format nepotreban, ok. Ja sam u tom fazonu najvise zbog hladjenja. Svakako neka srednja varijanta bi bila ok.
Kuciste samo da ima da sve stane, da ima dobro provetravanje, estetika i RGB nebitni totalno. Mozda da ima slot za DVD, ali to nije toliko bitno.
Ram kontam 2x16, neki optimalni.
Napajanje sad imam SEASONIC 520W, neko besno, znam da sam ga tada platio lepo, i tada je to bila ozbiljna marka. Sad mi kazu da nije to to vise. Ali kapiram da je bitno, i nekih 700W minimum.
SSD 1TB M.2, isto ne znam nista o markama sem Kingstona. Ako ima neka druga, ok.
Valjda sam sve pokrio. Cene sam gledao na KP i na netu, najvise radnja na B.....p. Nije neka razlika koliko sam mogao da primetim.
I jos jedno pitanje, mozda i najbitnije. Koliko sam mogao da vidim, Ryzen serija 8000 izlazi u narednih mesec, dva. Da li sacekati, vrv ce onda pasti cene seriji 7000? Ili, ako uzimam Intel, onda me to ne zanima...
Raspisao sam se, ali sam hteo da budem detaljan. Hvala svakako.

Ryzen 8600G je već u prodaji, oko 30 000Din. Za laganu upotrebu možda bi ti i R3 8300G uradio posao ali ga ne videh kod nas još uvek, biće valjda za koji dan ili nedelju. Graifika ne njima je uporediva sa nižom kategorijom kartica ali itekako govoljna.
Za hlađenje veličina ploča nema veze, jedino možda zbog boja konektora za ventilatore ali za takvu konfiguraciju 2 za kućiđte je sasvim dovoljno. Imaš izvanrednih b650 poloča sa više stvari koje si naveo. Recimo Asrock b650 pro RS. ima čak 3 M.2 slota. Oko 25 000 Din.
Jedino je DDR5 još uvek na skupljoj strani, 2x8GB (što je za to sasvim dovoljno) je oko 10 000 Din. Ako baš mora više and 2x16GB je oko 13 0000 -15 000Din.
Za takvu konfiguraciju koja bi trošila oko 300W tvoje napajanje je više nego dovoljno ako nije baš prestaro, tipa 10ak godina i lepo radi a Seasonic je još uvek dobra marka. Minimum 700W bi bilo potrebno samo za grafičke kartice srednjeg ranga.
Cene Ryzena 7000 su nešto malo već pale u poslednjih par meseci ali mnoigo više sigurno da neće uskoro, jer se čak i 5000 još pravi i dobro prodaje.
Za NVMe SSD pogledaj rubriku o "Best buy" imaš više nego dovoljno podataka tamo da ne razglabamo sve opet ovde.
Tako skockana konfiguracija čak i sa 8300G bi bila jedno 10 puta brža od tog Phenoma.
PS. ta "Dilema" i nije neka velika, ako se sve sastavi dobro, dilema je samo u glavi.

Ryzen 8000 su tzv. APU procesori, sa jačom integrisanom grafikom, klasa za sebe...kada će pravi naslednik 7000 serije i koliko će biti jak, još ne znamo, možda u drugoj polovini godine ili na kraju a možda i iduće.
Što se platformi tiče, lično mislim da je (skoro) isti đavo kad je dugovečnost u pitanju. Preciznije, ako planirate u narednih godinu-godinu i po dana da menjate procesor za nešto jače, AM5 je bolji izbor. Ako ne planirate i bićete sa procesorom koji sada uzmete naredne 2-3 godine, onda je svejedno i odlučivaće druge stvari. Kažem to jer bi naredne godine i Intel i AMD trebalo da izbace nove sockete i platforme pa će obe ove da budu end of life, i kad budete osvežavali mašinu za neku godinu svejedno ćete morati da menjate i ploču...
U slučaju da ne menjate procesor u skorije vreme, naginjem ka Intelu iz 2 razloga. Prvo, zrelija je i stabilnija platforma i manje su verovatnoće da nešto zeza. Drugo, Intel ima bolju podršku za brže memorije i možete da uzmete nešto tipa 6400/6800/7000 CL34 i da to radi bez problema.

Što se tiče procesora, Ryzen 7600 je nešto jači, ne mnogo. Bolji izbor od Intela 14400 bi bio 13500, za nijansu je jači i bliži 7600, ali ga nema kod nas, morali biste da ga jurite na KP a možda bude i za nijansu skuplji od R7600...ili još bolje, uzmite 12400. Razlika u igrama između 12400 i 14400 u procentima je jednocifrena a razlika u ceni je 80€ kod nas i te pare su mnogo bolje uložene u nešto drugo, grafičku ili šta već. 12400 je bolja kupovina.
Što se tiče 12400 vs. 7600, Ryzen je jači ali opet košta osetno više...
Inače, u igrama se svi oni ne greju mnogo, neće trebati skupo hlađenje. Pretpostavljam da su u opticaju samo igre?

ATX format ti je nepotreban ovde, mozes sa Micro ATX lepo da prodjes, ulozi u bolje kuciste i ventilatore ako ti je bitno hladjenje komponenti. One takodje imaju po dva m.2 slota i 4 slota za memoriju. ATX ploca je samo bez potrebe prevelika. Uzmi mid tower neki sa meshom ASUS AP201, ili nesto slicno tipa neki Jonsbo.
Za sve ostalo su gore kolege lepo napisale. Sto se tice upgrade u buducnosti AMD ce verovatno duze da radi na istoj platformi, ili Intel ako zelite brze memorije i ako se na planira skoro neki upgrade.

Ako je to napajanje SS520GB ili slično ništa ne diraj, bolje nećeš naći bez da pljuneš 80-100e. Jeste ono staro, ali sve su to kvalitetne komponente koje mogu bar još 5g bez problema.

Prvo hvala, pomogli ste bas.
@Mike, ja sam znao da nisam u toku, al da ne znam ni da guglam, to nisam znao. Bukvalno sam guglao Ryzen 8000 series release date i nasao da izlazi u Q2 ove godine.
A eto ti kazes da je vec tu. Pa dobro, koliko sam video, to je ok varijanta sa FHD igranje. Taman za 6 meseci, godinu stavim grafiku.
Nego mi je @jurodivi sad ubacio rovca. Ako je ok intel 12gen, da li da se isprsim jos ~100E ( ako sam dobro procenio) pa da uzmem i7 12700? Da li to ima smisla?
Poenta je da sin ima 7 godina. Sta god da igra, nema on pojma ni sta je fps, ni 4k, ni sta je ray tracing. Kako god mu namestim, bice srecan.
A sto se tice napajanja, nasmejao me @hedgehog. Morao sam da otvorim kuciste. To je to napajanje. Ceo naziv je SeaSonic SS-520GB Active PFC F3 S12II-520Bronze :))). Kako ubode covek.
Dakle, sto se tice AMD, sveo sam izbor na Ryzen 5 8600g, nije problem tih 5000rsd razlike u odnosu na 7600. A za intel, pa da li grunuti jos 100E za i7? Ili ipak ici na taj i5?
Poenta je da ja mogu da dodam jos para, ali sam sebe ogranicavam, jer se to sve lako otme kontroli, a i nema potrebe trenutno za necim jacim. Znaci sredina neka, ali ako treba da se doda koji dinar da se ubode kako kazu "sweet spot"( ili best buy, ili bang for buck, ponestaje mi slenga...) nije problem.
A dugovecnost? Pa ovu sam koristio nekih 14,15 godina, ali poslednjih 5 samo za net. Tako da neka ovo potraje 5-7 godina, ja sam ok.

Plocu AM5 imas Asrock B650M-HDV/M.2 za 14k i ne treba ti nista bolje uz ovaj R5 8600G APU 31k potrajace bar 5 godina taman dok klinac stasa da moze sam sebi da sklapa.
memorija KINGSTON FURY Renegade DDR5 32GB (2x16GB kit) 6000MT/s KF560C32RSK2-32 za 17k
WD 1TB M.2 NVME GEN4 WDS100T3X0E SN770 BLACK 10k
Ukupno 72k u nasim radnjama za ovu kombinaciju. ja bih sebi isao sad tako.

Prvo hvala, pomogli ste bas.
@Mike, ja sam znao da nisam u toku, al da ne znam ni da guglam, to nisam znao. Bukvalno sam guglao Ryzen 8000 series release date i nasao da izlazi u Q2 ove godine.
A eto ti kazes da je vec tu. Pa dobro, koliko sam video, to je ok varijanta sa FHD igranje. Taman za 6 meseci, godinu stavim grafiku.
Nego mi je @jurodivi sad ubacio rovca. Ako je ok intel 12gen, da li da se isprsim jos ~100E ( ako sam dobro procenio) pa da uzmem i7 12700? Da li to ima smisla?
Poenta je da sin ima 7 godina. Sta god da igra, nema on pojma ni sta je fps, ni 4k, ni sta je ray tracing. Kako god mu namestim, bice srecan.
A sto se tice napajanja, nasmejao me @hedgehog. Morao sam da otvorim kuciste. To je to napajanje. Ceo naziv je SeaSonic SS-520GB Active PFC F3 S12II-520Bronze :))). Kako ubode covek.
Dakle, sto se tice AMD, sveo sam izbor na Ryzen 5 8600g, nije problem tih 5000rsd razlike u odnosu na 7600. A za intel, pa da li grunuti jos 100E za i7? Ili ipak ici na taj i5?
Poenta je da ja mogu da dodam jos para, ali sam sebe ogranicavam, jer se to sve lako otme kontroli, a i nema potrebe trenutno za necim jacim. Znaci sredina neka, ali ako treba da se doda koji dinar da se ubode kako kazu "sweet spot"( ili best buy, ili bang for buck, ponestaje mi slenga...) nije problem.
A dugovecnost? Pa ovu sam koristio nekih 14,15 godina, ali poslednjih 5 samo za net. Tako da neka ovo potraje 5-7 godina, ja sam ok.
Nema mnogo modela od baš 520W, a kad reče da je SeaSonic, pretpostavio sam da je 99% 520GB, sa GM oznakom je modularna verzija, a ti nisi pominjao da je modularno😉
Uglavnom miran si što se toga tiče.

+1 za predlog iznad, jedino možda SSD Kingston KC3000 ako ima za sličnu cenu ili do 10-ak e više

Pa nije za igre ni 8xxx APU ako ćemo pošteno... Bolji kombo je r5 7600 za 185e i neka karta u klasi gtx 1060 za 60ak evra nego taj 8600G... Inače sam na medium igrao (jeste stari ali ..) WoW WotLK bez problema .

Ali to toliko nije tačno....

Malo sam se utisao, plan je bio da sastavim nesto, pa da okacim ovde. A onda naletim na ovo na YT. Kaze da podrazava samo PCIe 4.0 x8, nema x16. Jel ovaj lik u pravu, posto ja nisam nasao taj podatak jos negde. Ali sam uspeo da procitam da razlika u realnim performansama i nije toliko velika. Ako jeste, vracam se na 7600.

Malo sam se utisao, plan je bio da sastavim nesto, pa da okacim ovde. A onda naletim na ovo na YT. Kaze da podrazava samo PCIe 4.0 x8, nema x16. Jel ovaj lik u pravu, posto ja nisam nasao taj podatak jos negde. Ali sam uspeo da procitam da razlika u realnim performansama i nije toliko velika. Ako jeste, vracam se na 7600.

Nema potrebe, ionako većina čipseta na pločama ne podržava više. A ti ćeš možda u budućnosti da ganjaš i jači CPU...
https://www.anandtech.com/show/21242/amd-ryzen-7-8700g-and-ryzen-5-8600g-review

Ta integruša u 7000 seriji je čisto za davanje slike, za igre je previše slaba. Za igre je 8000 serija.

Ryzen 8000 nije loša ideja ali je samo odlaganje neizbežnog po meni.
Samo za bacanje slike, ali bolja kupovina sve u svemu. 8000 APU ako mu obore cenu može da ima smisla, trenutno preskupo za to što nudi.

Pa 8600g i nije bas samo za bacanje slike. Na klipu koji sam okacio, lik igra CP2077. A ima i jos testova na netu. To je mnogo vise od pukog bacanja slike. Trenutno me samo zanima to sto 8600g nema dovoljno PCIE linija. Koliki je to hendikep? Jer ako za godinu dana ubacim grafiku, to ce vrv biti neka koja radi na PCIe 4.0 x16, a 8600g izgleda ima samo za PCIe 4.0 x8.

U svakom slucaju trenutna konfiguracija je:
Ploca: ASROCK B650M PRO RS. 17990rsd
SSD: WESTERN DIGITAL 1TB M.2 NVMe Gen4 WDS100T3X0E SN770 Black. 10501rsd
RAM: KINGSTON DIMM DDR5, 16GB, 6.000MHz, FURY Beast White EXPO (KF560C36BWE-16). 8264rsd X2
NAPAJANJE: SEASONIC G12 GM-Series 750W 80+Gold polu modularno napajanje. 12308rsd ( Ovo zato sto ce izgleda stara konfirguracija da nastavi da zivi, pa nece preteci napajanje)
KUCISTE: MS FIGHTER V320 GAMING. 3164rsd.

Samo jos procesor. Ryzen 5 7600 ili Ryzen 5 8600g...

Nazad
Vrh Dno