Šta je novo?

Veš mašine

A koji je to program koji puštaš? Šta kaže mašina, čemu je on namenjen? I kakav je program (koliko stepeni ima voda, za kakav veš je namenjen...)?
Jel si pregledala bubanj i gumu? Jel ima nešto da se zaglavilo ili da ima oštećenja na gumi?

Pogledaj u uputstvu (možeš da ga nađeš i na internetu) jel ima program za čišćenje.

Pitam ovo jer mislim da pogrešno koristiš taj program i da si tako napravila proglem. Mašina ne bi smela na prazno da radi, osim programa za čišćenje. Ako imaš ostatke dlačica u mašini posle pranja njih skineš vlažnom maramicom ili krpom/sunđerom.

Tokom pranja koristi kalgonit zbog kamenca.
A odakle ti to ???
 
Obe mašine ne zatvaram nakon završetka rada, uvek vrata ostaju otvorena.Vrata mašine za pranje često ćerkica zatvori pa ih ja opet otvorim.
Kod mene je nakon priključivnja mašine za pranje posle mesec dana se osećao smrad. Na kraju se ispostavilo da smrdi iz odvoda pa sam običan silikon stavio oko creva.
Sestri mašina isto smrdela ali iz bubnja, stavio sam pomesano sodu bikabonu i limontus, pustio da primi mešavinu pa dosipao sirće alkoholno.
Normalno mašinu pustio na 90.
Posle toga nije smrdela.
E sad neke mašine imaju plastične lopatice ispod kojih se skupi prljavstina, zatim očistiti pumpu za vodu
 
Odakle mi šta?
Pa ovo što si napisao,
"Pitam ovo jer mislim da pogrešno koristiš taj program i da si tako napravila proglem. Mašina ne bi smela na prazno da radi, osim programa za čišćenje. Ako imaš ostatke dlačica u mašini posle pranja njih skineš vlažnom maramicom ili krpom/sunđerom."
Posle sušenja ispere mašinu, mi već 10 godina imamo kombinovanu i uvek je isperemo jer se nakupi od sušenja a nema kao sušara sa toplotnom pumpom sita za prikupljanje prašine i dlačica nego ostaje u mašini. Za sve ove godine jedino su zamenjeni amortizeri.
 
Dakle pitaš zašto kažem da ne radi na prazno?

Kao prvo, da je namenjena da to radi postojao bi program i za to, a kao drugo sve se u mašini haba. Radni vek se ovim programima prilično smanjuje.
 
Dakle pitaš zašto kažem da ne radi na prazno?

Kao prvo, da je namenjena da to radi postojao bi program i za to, a kao drugo sve se u mašini haba. Radni vek se ovim programima prilično smanjuje.
Ajde, 15 minuta ispiranje, a zašto da ne ?, kod moje mašine postoji program za pranje i sušenje jednog predmeta u trajanju od 30 minuta, na primer košulje. Pa ako tako gledamo onda mašina i ne treba, da se ne bi "habala", praćemo ručno.
 
Bukvalno kod većina novih mašina ima program quick drum cleaner i poenta je da roka prazna kako bi se očistila.
 
Pa taj program radi na 20 stepenii pise da je za malo vesa koji nije zaprljan mnogo ali negde sam procitala da se on pusta da očisti bubanj. Ima i posebno program za čišćenje bubnja. Meni sve nekako liči da se nakon susenja oseća ra guma ili te dlačice kao da su negde zaglavljene. J asam i ručno čistila mašinu ali ne znam. A kako mislis sžda sam je zezunla tim puštanjem, šta sam mogla da zezneđ, misčim koji deo?
 
Zaboravila sam reci jos nekoliko stvari, taj program za čićšćenje bubnja sam puštala ali ne sa tabletama jer nemam dm u blizini, alimpokušaću usloro da ih nadjem. Ves smrdi nakon susenja ne nakon pranja i to kada ukljucim susenje na jacu temperaturu, kad je na slabijoj nije tako strasno. Imam osecaj kao da pregori taj ves. Kakav utisak imaju ostali sa lg masinu, vidim da je neki ovde vec imaju?
 
Pokusaj da stavis tabletu za pranje sudova u masinu za ves,videces kako ce je lepo oprati i nece smrdeti vise.mozda jednom mesecno odradi to na 90 ili 95°C o vise ti nece smrdeti masina o ves.provereno.....
 
Hemija mašina za sudove može biti suviše agresivna za delove mašine za veš. Ne za sve delove, i ne za sve mašine, ali nije baš da je pametno.

Italijnka, probaj još i "tube clean" (tako se zove na LG mašinama, jel) sa nekim sredstvom za čišćenje mašina za veš.
Ako ne pomogne, trebalo bi je otvoriti i ručno očistiti šta može. Vrlo često se ne grajču sakupi štroke koja sagoreva tokom zagrevanja.

Svakako pronađi i očisti i filter, ako ga mašina ima.
 
Moze podsetnik koja bese ono fora sa limuntusom ili sodom, ne secam se, za ciscenje masine?
 
Staviš nekih 200gr limunske kiseline i program na 90C. To je to :)
 
Ajde, 15 minuta ispiranje, a zašto da ne ?, kod moje mašine postoji program za pranje i sušenje jednog predmeta u trajanju od 30 minuta, na primer košulje. Pa ako tako gledamo onda mašina i ne treba, da se ne bi "habala", praćemo ručno.
Generalizuješ i banalizuješ.
Istom logikom mogu da kažem: ako može 15 minuta pod "što da ne" floskulom zašto ne 30. Ako može 30 zašto ne 60. Ma zašto da se uopošte gasi... To što postoje programi za jedan predmet ne znači da se to računa kao da nije ni radila.
Naravno da se haba, kao i kola od kilometraže. Nisu u istom stanju mašine 2 godine stare gde je jedna imala 1 ciklus dnevno, a druga 1 mesečno.
Bukvalno kod većina novih mašina ima program quick drum cleaner i poenta je da roka prazna kako bi se očistila.
Onda se koristi taj program, a ne program namenjen za jedan odevni predmet.
Pa taj program radi na 20 stepenii pise da je za malo vesa koji nije zaprljan mnogo ali negde sam procitala da se on pusta da očisti bubanj. Ima i posebno program za čišćenje bubnja. Meni sve nekako liči da se nakon susenja oseća ra guma ili te dlačice kao da su negde zaglavljene. J asam i ručno čistila mašinu ali ne znam. A kako mislis sžda sam je zezunla tim puštanjem, šta sam mogla da zezneđ, misčim koji deo?
Zašto puštaš program za jedan predmet kada imaš program specifično namenjen za čišćenje bubnja?

Ako ti miriše zagorela guma može biti kaiš koji prenosi obrtaje sa motora na bubanj ili neka zaptivna guma (kao što je ta na vratima). Ne znam kako izgleda ta mašina iznutra, ali možda postoji mogućnost i da je grejač suviše blizu neke gumene komponente (koja se možda pomerila u transportu mašine).
- Ako se taj miris oseća, ja tu mašinu ne bih palio dok ne rešim problem. Ako si pregledala detaljno iznutra i nisi našla problem, onda otvaranje mašine (od strane majstora ili tebe) ne gine.
 
Ja iskreno mislim da nije problem to sto sam pustala 15 minuta program jer sam ja to pustila par puta i ne posle svakog pranja, svakako vise necu pustati. Ipak mislim da je ovo sto je pomenuo @NShappy da se mozda na grejacu sakupilo moze biti razlog, jer tako se nekako oseca, kao da su delovi idece negde zaostali, ali mislim to je stvarno problem svaki put cistiti, ajde ovo ciscenje bubnja mi je ok ali ja da otvaram masinu i trazi grejace bas smor. Svakako sam poslušala vase savete i pustila dva puta taj program za čišćenje bubnja. Jednom bez iceka a drugi put sa tim sredstvom za ciscenje. Svakako se manje oseca dosta.
 
Rad mašine na prazno joj škodi koliko i bilo koje pranje, čak i manje jer na prazno ležaji ne trpe gotovo nikakvo opretećenje.
Rad na prazno možda jeste nepotreban, ali sigurno nije uzrok problema koji Italijanka ima.
LG mašine su direct-drive tako da nema kaiša.
Gumeni delovi ne menjaju svoje mesto tek tako po mašini.

Ako sam dobro razumeo, mašina je kupljena polovna?

Zovi majstora, nekog lokalnog koji popravlja belu tehniku i traži da očisti grejač. To je jedna od jeftinijih intervencija na mašinama.
Ja to radim sam pa možeš naći i tako nekog "majstora", ali ako nemaš takvog muža/kolegu/komšiju/prijatelja, zovi pravog majstora.
Prati šta radi i šta se nakupilo na grejaču kada bude izvučen.

Prouči manual i izgooglaj šta od filtera ima u toj mašini, i šta korisnik može sam da očisti. Piše negde sigurno.

Ako nisi do sada, počni da koristiš Calgonit (ili još bolje DM-ovu zamenu koja je isto to ali znatno je jeftinija). Nije obavezno na 40C, na manje ne mora uopšte ali na temp. >40C, obavezno.
Kamenac na grejaču pored toga što mu ne godi, čini ga i "grubim i šiljatim" te se froncle veša mnogo lekše kače za njega.
Takođe, biraj kvalitetnije deterdžente. Merix minimum. Ove neke jeftinije robnih marki zaobiđi. Časti ponekad mašinu sa nekoliko tura Ariel-a ili Persil-a.
Ne preteruje sa deterdžentima, slobodno stvaljaj manje nego što misliš da treba. Kvalitetnije deterdžente pogotovo.
Ne preteruj ni sa omekšivačima.

Ako i posle čišćenja grejača i dostupnih filtera postoji opisani miris, potrebna je ozbiljnija dijagnostika koja se ne može uraditi ovako na forumu.
 
Za ono DMovo sredstvo protiv kamenca, ne znam dal je do njega, prosle godine kad zena prala brus i otisla zica, masjtor izvukao grejac kao nov, masina stara 2 godine, malo dete peru se najmanje 2 do 3 masine nedeljno, Nis ima tvrdu vodu, ja ga stavim na svako pranje po jednu do dve supene kasike. Nema nikakvih trahova na odeci od njega
 
Da, i ja bih rekao da zaista pomaže. Za 5 godina rada, LG mašina, grejač izgleda k'o nov, bez ikakvih tragova bilo čega na grejaču.
Ranije se sećam dok nismo to korisitili, sve mašine, grejač izgledao ko pluća strastvenog pušača.
 
Kako se zove taj proizvod? Nece da skodi da se stara masina malo ocisti.
 
Imaš DM varijatnu onog što se popularno zove Calgon "Veš mašina živi duže uz Calgon... ... ... " :p :D
Kod DM-a to izgleda ovako: https://www.dm.rs/denkmit-sredstvo-za-odstranjivanje-kamenca-p4010355485595.html
Calgon i ovo su ista stvar ali je DM-ov jeftiniji. Pakovanje od 1.5kg traje dugo.
Postoji i varijanta u tabletama, ali ovako u prašku je lakše za doziranje.
To stavljaš zajedno sa deterdžentom i sa svakim pranjem koje zagreva vodu.
Ne mora baš svako, mi ne stavljamo na programe od 40C i manje.

A postoji i sredstvo za čišćenje mašine: https://www.dm.rs/k2r-washing-machine-cleaner-sredstvo-za-ciscenje-masine-p9000101016550.html
Njega pustiš povremeno, po uputstvu na kutiji.
Mi ga na LG-ju puštamo uz program za čišćenje bubnja.
 
Da li masine koje same doziraju deterdžent, kao sto je iDOS sistem, imaju to podrzano da moze da se u neku posudu sipa tecni Calgon i da tako sama ona dodaje to pri pranju?
 
Pa da , ja prvo njega stavim ap reko prasak, sada posto isprobavam tecne samo nalijem tecni preko
 
Koju veš mašinu uzeti do 50-60k?
Bitno da je inverter i da ima odloženi start…
 
Imam pitanje. Majstori za ves masine kazu da su bosch serije 6 i serije 8 odlicne masine.
E sad video sam da serija 6 ima za 60 do 70 hiljada a serija 8 za 120 do 140 hiljada. Da li treba dati duplo para za seriju 8.

I drugo ptanje ima li za 60 do 70 hiljada drugi proizvodjac koga bi preporucili da je za malo manje ili iste pare bolji od bosch serije 6.
 
Serija 6 je sasvim dobro rešenje.
Serija 8 je preskupa i neisplativa; za isti ili sličan novac koji si naveo može da se kupi Miele mašina.

Da li masine koje same doziraju deterdžent, kao sto je iDOS sistem, imaju to podrzano da moze da se u neku posudu sipa tecni Calgon i da tako sama ona dodaje to pri pranju?
Ukoliko je druga posuda namenjena samo za omekšivač (da dozira samo za poslednje ispiranje), onda ne može. Treba to proveriti.
 
Poslednja izmena:
Koliko se secam pre par meseci neko je ovde dao veliku zamerku servisu.
Aparati su sigurno vrhunski ali sam stekao utisak da je servis neadekvatan tom kvalitetu.
 
Ako se dobro sećam, zamerka je bila što nemaju servis van BG, pa u slučaju potrebe za istim treba duže čekati da dođu po uređaj ili pak organizovati transport sa svoje strane.
Ne verujem da je kod nas ijedan servis savršen; ja sam skoro imao problem sa Bosch servisom u BG za uređaj koji je bio van garantnog roka.
 
Nazad
Vrh Dno