Šta je novo?

Veš mašine

Mozda ste vec pricali o ovome ali na Elektrolux ves masini mi je otisao lezaj koji se nalazi unutar bubnja, i sad kad je majstor bio kaze ne moze da se zameni?
Ja sam cuo ranije jos da je slicna stvar kod jos nekih proizvodjaca, da u nekim servisima seku bubanj i vare ga nakon zamene lezaja pa je moje pitanje za vas da li je to stvarno tako?

Da li je realno da ne moze da se pridje lezaju da se zameni? ne mogu da shvatim da moram novu masinu da kupujem jer naravno bubanj ako bi hteo verovatno kosta kao pola masine..
Da mi je u garanciji sigurno ne bih razmisljao o rezervnim delovima, u osmoj je godini upotrebe masina.. novu masinu cu da gledam samo onu koja ima pristup lezaju ako takva postoji
Moze da se zameni samo sto to kosta 8-10 hiljada.Bubanj nose u servis i sece se pa se posle vari.Lg,Samsung i ove kineske masine imaju kazan gde se razdvaja kazan,Haier mislim da ima isto jednu seriju gde je kada iz jednog dela pravljena.

Silom prilika spojio sam običnu mašinu na toplovod ovde u NS jer su napredni smanjili pritisak u celom gradu i noću nema hladne uopšte dok vruća ide redovno.
Uzeo sam običan ugaoni ventil sa priključkom za veš mašinu, 3m creva običnog deklarisanog na max 25C. Mašina odradila dve ture veša sa pretpranjem, i skratila početno vreme za 45min odmah na početku.
Dosta kraće vreme pranja a peškiri ispadaju mekani kao da sam uključio onaj program sa parom.

Isprao bi ja baki ladnom al nema 😁
Za tuš sam stavio booster pumpu sa alia. Čekamo da napredni puste redovan pritisak za hladnu ali sve mi se čini da će to biti sve gore. Zgrade samo niču a vodozahvati su isti kao pre 20god

Off: koji booster?

Off: koji booster?
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
US $123.34 | AISITIN Booster Pump Brushless Water Pump 16m 24v IP56 Pome Automatic Pressure Controller Home Boost Water Heater

Ovakav, može i da se iskoristi i za veš mašinu da ne bude baš totalni offtopic :) udupla pritisak pod uslovom da ga ima uopšte.

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
US $123.34 | AISITIN Booster Pump Brushless Water Pump 16m 24v IP56 Pome Automatic Pressure Controller Home Boost Water Heater

Ovakav, može i da se iskoristi i za veš mašinu da ne bude baš totalni offtopic :) udupla pritisak pod uslovom da ga ima uopšte.
Zar ne moraš da imaš rezervoar vode ispred te pumpe.

Ne mora, ovo je princip rada mada ima više kombinacija. Ja sam nakacio na izlaz na tuš a tuš na pumpu.1000004920.jpg

Nije mi to jasno; ako ta pumpa dobija recimo 1lit vode u sekundi iz vodovoda, kako može da sa druge strane izbaci 2lit vode u sekundi?

Mogu ti napraviti snimak da vidiš da može. Al to da pređemo u dm da ne remetimo temu

Pa ne moze da izbaci vise litara vec povecava pritisak izlaza. Za tus je presudan pritisak kao i npr. za perac pod pritiskom, litar/h je smanjen, a uvecan je pritisak izlaza. Ali taj booster nema nikakve svrhe za ves masinu.

Moze da se zameni samo sto to kosta 8-10 hiljada.Bubanj nose u servis i sece se pa se posle vari.Lg,Samsung i ove kineske masine imaju kazan gde se razdvaja kazan,Haier mislim da ima isto jednu seriju gde je kada iz jednog dela pravljena.
Ovo nije baš najfinije formulisano ali svakako bih se osvrnuo na temu sa pouzdanom informacijom da nijedna Haierova mašina sa standardnim punjenjem nema mogućnost promene ležajeva bez prethodnog sečenja bubnja. Jedine koje imaju tu mogućnost su one punjene od gore.
A što se tiče LG-a voleo bih da neko ovde iznese podjednako pouzdanu informaciju koja bi se ticala njihovih mašina.

Ako ležaj ne znate sami da zamenite, sama mogućnost zamene vam ne igra nikakvu ulogu, s obzirom da će majstor to lepo da naplati.

Da li većina ovih novih mašina ima zadnju centrifugu visokofrekventnu kao da poleće avion? Imam novu Beko mašinu par dana, piše audio klasa 72 dB a ovaj fijuk kod zadnje centrifuge je baš iritantan.

Da li većina ovih novih mašina ima zadnju centrifugu visokofrekventnu kao da poleće avion? Imam novu Beko mašinu par dana, piše audio klasa 72 dB a ovaj fijuk kod zadnje centrifuge je baš iritantan.
Ako je motor sa cetkicama, onda tako zvuci. Inverter motor je tih bas. Ja sam jedva cekao da mi crkne stara koja je imala motor sa cetkicama, nikad se za 12+ godina nisam navikao na taj iritantan zvuk.

Nije inverter je, ona je tiha u radu ali u zadnja 2 minuta centrifuga počinje da pišti u krajnjem ubrzanju. Ima tu i neki poklopac za dno mašine koji navodno prigušuje zvuk nisam ga stavila odmah, ne znam da li bi on nešto pomogao za zvuk?

Ako ležaj ne znate sami da zamenite, sama mogućnost zamene vam ne igra nikakvu ulogu, s obzirom da će majstor to lepo da naplati.
Ne bih se mogao složiti s tim. Ako već dođe do pomenute situacije, pre i nakon popravke ću bar znati da mi niko nije rastavljao bubanj na pola pa ga posle lepio kao da je igračka. Mislim, ja u svakom slučaju i ne želim da dođe do bilo kakvog kvara koji bi iznudio vađenje bubnja al eto, uvek je bolje imati - bolje.

Pre godinu dana kupio sam gorenje mašinu
WNHVB6X2SDS GOR
Pre 2 meseca zamenjen motor a sad opet motor plus lageri.Serviser mi je rekao da će da pokuša da mi zameni mašinu ili da poruči rezervne delove i za 15 tak dana tek zamene.Znači ljudi zaobilazite ovaj model uširem krugu.On jeste najjeftiniji oko 27000 din.ali je kineski krs koji se svaka 2 meseca kvari a ona čekaš još 1 mesec da ti popraveProšli model je rađen u Sloveniji i za 6 godina se 3 pit pokvario a ovi kinezaći strašnoooo.Strašno....
I sta bi na kraju sa ovom masinom?Taj model Gorenja je Hisense proizvod.

Ne bih se mogao složiti s tim. Ako već dođe do pomenute situacije, pre i nakon popravke ću bar znati da mi niko nije rastavljao bubanj na pola pa ga posle lepio kao da je igračka. Mislim, ja u svakom slučaju i ne želim da dođe do bilo kakvog kvara koji bi iznudio vađenje bubnja al eto, uvek je bolje imati - bolje.
Ležaj bubnja će se neminovno potrošiti nakon 7-8 godina normalne upotrebe mašine.

90% bubnjeva na tržištu je plastično i nije predviđena zamena ležaja već zamena celog bubnja koji košta oko 200eur.

Majstori za zamenu uzimaju od 12-15000 tako da ako ne umes to sam neisplativo je

Trebalo bi EU da se pozabavi ovim problemom jer ves masine potpuno ispravne samo zbog lezaja zavrsavaju na otadu..

Sečenje i lepljenje bubnja radi zamene lagera je veliki rizik da procuri, ko to radi obavezno nakon lepljenja neka zaštiti namotaj pumpe jer ako tu dodje voda ode cela elektronika. Pumpa je napred a baš tu iznad se pravi rez.

Pozdrav svima, trazim neku ves masinu i naidjoh na ovu temu. Nisam bas vicna ves masinama ni specifikacijama i razmatrala sam neku Gorenje masinu ali nakon sto procitah komentare izgleda da treba bjezati od Gorenja. Ja sam godinama imala neku staru koja je ispustila dusu pre par dana, ali nemam pojma sta izabrati. Trebalo bi mi nesto da mogu sve da perem i deke i jorgane i jastuke. Bila bih zahvalna da mi nesto preporucite da pogledam ako neko ima dobra iskustva. Hvala unaprijed!

Ja imam neku Brandt veš mašinu, došla sa iznajmljenim stanom i to je čudo žilavo kao pas, služi me bez bunjenja preko decenije. Al polako i ona ide bogu na istinu, probušilo se bilo crevo od odvoda, tražio mi servis 130 evra za zamenu, rekoh piši propalo i zalepim žvakom. Sad samo čekam još neki problem, pa ga je menjam. Bio je stao odvod za omekšivač i pomislih to je to, ali sam uspeo da provalim gde je problem i otpušim ga. Kako nije bilo omekšivača da sakrije miris, ukapiram da mi se oprana odeća blago oseća na memlu, sad ću da otkuvam jednu praznu mašinu, da vidim mogu li i to da sredim.

Bilo kako bilo, menjanje mašine mi u neko skorije vreme ne gine, ali mi se ne daju neke velike pare, jer ovo je iznajmljeni stan i nikad ne znam kad mogu da odem iz njega (ne pitaj što ti gazda ne kupi mašinu, duga priča). Zato gledam nešto pristupačno, ali mi opet ništa ne znači ako će da mi pravi probleme i stalno moram da zivkam majstore, to mi je najgori smor. Pogled mi za sad pada na ovaj Candy: https://www.skroutz.gr/s/28965803/Candy-Plyntirio-Rouchon-7kg-1000-Strofon-31010451-31010451.html

Tako da ako može neki savet oko izbora ili iskustvo sa Candy mašinama. Brat mi kaže da nisu dobre i generalno savetuje inverter modele, ali to nabija cenu za nešto što ne znam koliko ću da koristim.

Screenshot_20240910_163051_Chrome.jpg

Imam ovaj model, vrti to svaki dan. Suši, prodje godina dana radi i dalje 🤣

Odlicna mahina...Tiha, pere kao zmaj...

Dokle ce da radi videcemo i ja sam se naslusao raznih prica, otisao po nesto drugo vratio se sa ovim.

Screenshot_20240910_163143_simply-Fi.jpg

Trebalo bi EU da se pozabavi ovim problemom jer ves masine potpuno ispravne samo zbog lezaja zavrsavaju na otadu..
Birokratija u EU radi u korist ovakvih rešenja. Mašine sa plastičnim kazanom su lakše u odnosu na inox, pa se onda plaća manja cena za razne eko takse.
To što se mašine menjaju na 5-6 godina i samim tim stvaraju više otpada, kao i to što se ti kazani ne recikliraju, nije bitno. Bitno je da mašine imaju ECO program u A klasi.
Vukovi siti i ovce na broju :)

Forma je odavno zamenila suštinu...

Pozdrav svima.
Mojom greskom sam stavio malo više praska nego što je trebalo za pranje u Beko veš mašini. Stvorila se velika količina pene koja je izasla kroz posudu za prasak (malo) a mali deo negde dole ispod masine.
Da li sam upropastio masinu ili je ta pena izasla dole kroz otvor za paru i ventilaciju?

Kako nije bilo omekšivača da sakrije miris, ukapiram da mi se oprana odeća blago oseća na memlu, sad ću da otkuvam jednu praznu mašinu, da vidim mogu li i to da sredim.
Stavi limuntus i sodu bikarbonu (u većim količinama od kesice), pa na 90 C.

Nazad
Vrh Dno