Šta je novo?

Veće brzine ADSL-a?!

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da li neko ima informaciju da li se i kada u Srbiji planira uvođenje većih brzina ADSL-a od 768/192 Kbps?!

Ne kazem da ne bi trebalo ali cini mi se da je za kucnu varijantu i 768 jos uvek veliki izdatak pa kapiram da se nece zuriti

Okej za kućnu upotrebu, i 256Kbps je i više nego dovoljno, ali npr. za firme (npr. Professional paket) mislim da bi mogli da omoguće npr. 1Mb ili slično.

Sve to bi bilo lakše, s obzirom da je poprečnu vezu sada gotovo nemoguće dobiti...

Ja sam pre neki dan, tokom 3-4 minuta dok je trajalo podešavanje u centrali, imao brzinu 2048/512. Čisto da znate dokle može da ide, kad bi hteli da puste.

Ovaj ADSL moze da ide do 8192/1024, kad bi hteli da puste, naravno ;)

Cekaju ljudi da prodje neko vreme pa da onda malo pojacaju pakete i naravno cene.

Ovaj ADSL moze da ide do 8192/1024, kad bi hteli da puste, naravno ;)
Ah, ah... A baš sam se pitao gde je granica. No, download je išao brzinom od 180-190 kB/s, da li je to bilo zbog sporog servera sa koga sam skidao, ili ograničenje zbog udaljenosti od centrale/loše linije/lošeg modema - nemam pojma. Nažalost, nije bilo vremena da se ispita podrobnije.

Da li ima uopšte nekih najava iz Telekoma?!

Ima najava za njihov aDSL :d :D
Cini mi se da je GoJNiK iz Subotice (njegova poruka je ovde ) najavio da ce dobiti da testira neku dobru konekciju, a i cini mi se da je pre nekih godinu dana neko najavio i tvrdio da ima dobru konekciju ako me dobro slizi secanje ziveo je u nekom naselju izmedju BGa i PA, a mi (neki clanovi foruma medju kojima sam bio i ja) smo ga napadali.

Poslednja izmena:
Bila je neka priča da se ADSL2 testira valjda na centrali Mirijevo... Inače, bolji ADSL ruteri koji se sada prodaju podržavaju i do 24Mbps (ADSL2+)..

Bilo je prosle godine testiranje adsl 2+ na centrali krnjaca, davali su free 22mbps, voip besplatan za pozive u srbiji (mobilni i fixni), uz obavezu povremenog popunjavanja upitnika kako radi net. Naravno, davali su i rutere i voip telefone na koriscenje.

To je trajalo nekoliko meseci...

Poslednja izmena:
Ajd da vidimo i to cudo.... pa da ovako nesto (kao sto trenutno imam u hotelu) bude realnost...
P.S. Nije iz nekog "lokala", jer prakticno sve ide oko 600-700kb/s, pikovi su i preko 800kb/s... A ovo je kao besplatni, low-speed broadband. Ako doplatim 20e za 7 dana, dobije se high-speed, 100mbit/s. Ali koji ce mi, ne bi znao za sta da ga iskoristim. Nazalost file sharing ne radi, cim se otvori desetak simultanih konekcija, moj IP bude blokiran od strane provajdera na nekoliko minuta... svasta su bre smislili da gosti ne bi pravili belaja...

Prilozi

• dl-rate.JPG
    dl-rate.JPG
    169.9 KB · Pregleda: 118
Poslednja izmena:
ja mislim da neki provajderi nude 768/192 kod nas

To 768/192 je mega BIT u sekundi, dakle manje od 100 kilo BAJTA u sekundi. Ja ovde imam preko 600 kilo BAJTA u sekundi efektivno.

Inace kod 768/192 kbit/s je najvise sto trenutno nude kucnim korisnicima. A i to je reda velicine sporije od ovoga sporog i besplatnog interneta ovde u hotelu... Hocu samo da kazem da je u Evropi (da ne spominjem USA i Japan) najjeftinija kucna varijanta sada vec 1-2mbit/s (nema manje od toga, tj. to je "low speed".) Za samo koji evro vise mesecno dobije se 8-24mbit/s, kako gde.

Poslednja izmena:
Okej, mislim da svi vec napamet znamo sta se nudi u Evropi i nema vise potrebe da se podsecamo na apsolutno svakoj temi vezanoj za brzinu ili pristup netu uopste ;)

Posto neki ne znaju da svi provajderi kod nas nude brzine od 768k, nije zgoreg obavestiti ih i da to moze mnooooooooooooooooooooooooooooooooogo brze ;) ;)

da moze ici i dosta preko 1mbs samo sto bi kod nas to verovatno naplacivali 100eur/mesecno za taj 1mbs, a negde ljudi gde imaju slican standard kao mi placaju za to 15eur mesecno (neogranicen protok naravno)
koja je svrha pricati o vecim brzinama?
ko je spreman da baca pare?

da moze ici i dosta preko 1mbs samo sto bi kod nas to verovatno naplacivali 100eur/mesecno za taj 1mbs

EUnetov Professional 768/192 paket košta ~9000 din. tako da...

Platiće onaj kome 1mbs brzina i treba, zar ne?! Ko neće - tu je i dalje 256k, koji bi bio sigurno jeftiniji...

eunet= zlo za net
nikada vise nista od njih, svojevremeno su mi drali kozu sa ledja

trenutno imaju neke popuste ali je to zasigurno neka navlakusa !

Slicno sa sezamom cene nisu lose ali je oprema krs.

Vrh Dno