Šta je novo?

VdubMod i divx311 low motion EDITING?

CoR

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2003
Poena
620
Poceo sam da editujem neke serije koje bacam na dvd. Isecam spicu i slova glumaca na kraju. Serije su pravljene u divx low motion.
Obelezim, pocetak i kraj dela koji zelim da izecem, pritisnem DEL i to radi.
Ali kada uradim direct stream copy tog isecenog materijala pocetak selekcije je OK ali kraj selekcije je omasen za koju sekundu. Sa sada odokativno kompenzujem tih par sekundi, ali ali to je malo neprecizno.

Zna li neko zasto Vdub ne ume da pogodi precizno kraj selekcije?
Sta treba uraditi da postane precizniji?
Ili da predjem na neki drugi divx editor?

Odgovor je prost: keyframe interval

Obrati paznju na status liniju u Vdubu, tu imas informaciju o svakom frejmu u uglastoj zagradi [--] koji trenutno posmatras. Seckanje se po pravilu vrsi na "key" frejmovima (ili Intra za MPEG, SHIFT+strelice na tastaturi) koji nisu kompresovani, frejmovi izmedju (P,B) sadrze samo informaciju o promenama u makroblokovima u odnosu na prethodni ili sledeci frejm. Na preciznost "seckanja" ce ti, dakle, uticati parametar koji si podesavao prilikom kompresije istog. Uobicajena (default) vrednost je 250-300, sto ce reci da je max. interval za Pal/Ntsc source respektivno 10 sekundi izmedju 2 key-a, ako ti je potreban precizniji razmak - tipa garantovana 1 sekunda - tadaides na mali razmak od 25-30, medjutim tada je i kompresija generalno losija posto Intra frejmovi kao nekompresovani zahtevaju vecu kolicinu raspolozivog bitrejta, pa manje ostaje za frejmove izmedju, no usled manjeg rastojanja i P,B frejmova je proporcionalno manje.. nije to bas "prosta" matematika u svakom slucaju, ali cak ni tada ti niko ne garantuje da ces scenu iseci bas tamo gde bi ti zeleo, zbog toga se sve intervencije na fajlu i rade pre kompresije.

U izuzetnim situacijama mozes da iseces fajl na mestu gde nije keyfrejm (bez negativnih posledica kao sto je desinhronizacija zvuka) ali su to retki & empirijski slucajevi.

E jesam...

Jos sam te ja davio sa tim key frejmovima... i nije mi to palo na pamet.
Predpostavljam da je zato mnogo usporeno premotavanje u vdubu.
Hvala.

Nazad
Vrh Dno