Šta je novo?

VCD secka na DVD-u

• Začetnik teme Začetnik teme FanTOM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

FanTOM

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2002
Poena
609
Vec sam jadnom postavio ovo pitanje, ali...Da pokusam ponovo! Dakle, Napravio sam nekoliko VCD-ova za ortaka da ih pusta na DVD-u. Fora je da NTSC Film format secka dok je PAL savim u redu (u prospektu pise da podrzava oba formata).
Da li neko zna zasto se to desava???

A da li mu TV podrzava NTSC?

Cini mi se da podrzava...provericu...ali zar moze da secka zbog TV-a?

FanTOM je napisao(la):
Vec sam jadnom postavio ovo pitanje, ali...Da pokusam ponovo! Dakle, Napravio sam nekoliko VCD-ova za ortaka da ih pusta na DVD-u. Fora je da NTSC Film format secka dok je PAL savim u redu (u prospektu pise da podrzava oba formata).
Da li neko zna zasto se to desava???
NTSC diskovi reprodukuju 30 frejmova u sekundi, rezolucije 720x480, a PAL 25 frejmova rezolucije 720x576. Postoji više metoda kojima se može izvršiti adaptacija, a najjednostavnija je i ona najgora... prostim izbacivanjem svakog šestog frejma. To nije toliko primetno u statičnim scenama, ali prilikom panovanja ( šetanja kamere ) jeste itekako i nekome može da bude veoma iritirajuće. DVD plejeri više klase implementiraju napredne pulldown metode, ali takvi uređaji su zaista retki.

Ako njegov TV podržava NTSC bilo bi najbolje da podesi DVD tako da šalje NTSC signal ( 30fps ). Ako njegov TV to ne podržava ili ako bude imao problema sa takvim rešenjem, onda mu reži samo PAL diskove. Ako već imaš materijal u NTSC formatu na računaru ga možeš lako i kvalitetno konverotvati u PAL.

Re: Re: VCD secka na DVD-u

magick je napisao(la):
Ako već imaš materijal u NTSC formatu na računaru ga možeš lako i kvalitetno konverotvati u PAL.
Probao sam da izvorni avi (od koga pravim VCD) u VirtDub-u konvertujem (da promenim fps) ali ,kao sto sam i cuo da ce biti, doslo je do desinhronizacije.
Da li mislis na to da vec gotov mpg konvertujem u PAL?
Koji program mi je potreban za to?

Evo jedan sistem koji daje odlican rezultat Interlaced NTSC DVD - PAL VCD

AviSynth skripta:

LoadPlugin("F:\AVISynth\MPEG2DEC.DLL")
mpeg2source("H:\Rep.d2v") #DVD2AVI project file
Bob()
ConvertFPS(50)
SelectOdd()
BilinearResize(352,224) # Vert. rez zavisi od izvora, ako je 4:3 onda #treba 352,288 i otpada sledeca linija
AddBorders(0,32,0,32) # za popunjavanje crnim kod widescreen (vert #mora biti 288)

Za ovo ti treba DVD2AVI, AviSynth i TMPGenc kome prosledjujesh AVS skriptu. A u TMPGenc treba uchitati (load) PAL VCD template.

Zvuk je najbolje sa DVD2AVI izdvojiti u stereo WAV file i to zadati kao poseban Audio u TMPGenc.

Ako je DVD sa filmske trake bolje je koristiti Force Film u DVD2AVI i promenu brzine audia.

Ako Force Film ne radi dobro treba AVISYNTH skript:

LoadPlugin("F:\WinUtils\AVISynth\MPEG2DEC.DLL")
LoadPlugin("F:\WinUtils\AVISynth\Decomb.dll")
mpeg2source("E:\Ins.d2v")
Crop(8,94,704,272)
Telecide(post=false)
Decimate(cycle=5)
BilinearResize(640,272)

Zvuk se moze srediti na primer sa Wavelab. Faktor za Time Stretch je 95.904 % .

Nemojte mi zameriti, ali sta bi sa onim:
...mozete ga lako konvertovati...
Ovaj postupak mi se cini mnogo komplikovanim.
Da li ima alatka koja sve to radi automatski?
I zapravo meni ne treba NTSC DVD-->PAL VCD nego, npr.
NTSC VCD-->PAL VCD.

Kvalitet i jednostavnost chesto ne idu zajedno, mada sve ovo i nije prevoshe komplikovano, za pochetnika ima dosta nepoznanica, to je problem. Ne verujem da postoji program koji to radi sam, bar ne dostupan nama.

NTSC VCD to PAL VCD se moze konvertovati, ali se ne moze primeniti trik sa DoubleRate od Bob, kao ni Inverse Telecine, prema tome ces dobiti dosta loshe kretanje zbog ispushtenih frejmova.
Najbolje sa ChangeFPS(), koji blenduje kod ispushtanja frejmova.

Nazad
Vrh Dno