Šta je novo?

Vase misljenje o Netscape-u (ZIP - za i protiv :) )

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
D

delimir

Guest
Interesuje me sta mislite o Netscape-u kao browseru. Znaci, oni koji se bave web dizajnom sta mu zameraju, oni koji surfuju po netu, a probali su Netscape, itd. Koje njegove prednosti ste identifikovali prilokom koriscenja i sl. Znam da je apsolutni vladar IE, ali ja volim Netscape sto zbog fino resenih tabova i slicnih opcija...

MyIE rules.

MS masina sa mnogo intuitivnijim pristupom

Vec sam pomenuo ovo nekoliko puta. Netscape je po mom misljenju najbolji browser ali ima jednu katastrofalnu manu - kesh. Kesh mu jednostavno ne radi kako treba i samo zbog toga sam vremenom prestao da ga koristim. Kad bi mu kesh radio precizno i brzo kao kod IE-a, Netscape bi (za mene) bio perfektan browser. Na zalost zbog tog problema u poslednje vreme intenzivno koristim IE6. Jedino sto koristim kod Netscape-a je Netscape mail koji u "kombinaciji" sa mailwasher-om fantasticno obavlja posao. Ali zato zivim za dan kad ce i Netscape konacno imati kesh kakav mu prilici :) . Pozdrav.

ne koristim Netscape, ali imam instaliranu Mozillu (to je to, manje vise)... mnogo je spora, nema bas sjajnu podrsku za CSS, jednostavno nista ne moze (u ovom trenutku!) da se poredi sa MyIE2(sa IE6)...

inace, koristio sam Netscape Navigator Gold 3 na Win95... dobra, stara vremena... onda se pojavio IE4... "stvari vise nikada nisu bile kao pre" ;)

Roy Jones Jr. je napisao(la):
Vec sam pomenuo ovo nekoliko puta. Netscape je po mom misljenju najbolji browser ali ima jednu katastrofalnu manu - kesh. Kesh mu jednostavno ne radi kako treba i samo zbog toga sam vremenom prestao da ga koristim. Kad bi mu kesh radio precizno i brzo kao kod IE-a, Netscape bi (za mene) bio perfektan browser. Na zalost zbog tog problema u poslednje vreme intenzivno koristim IE6. Jedino sto koristim kod Netscape-a je Netscape mail koji u "kombinaciji" sa mailwasher-om fantasticno obavlja posao. Ali zato zivim za dan kad ce i Netscape konacno imati kesh kakav mu prilici :) . Pozdrav.

Da kes lose radi! Medjutim ova opcija sa tabovima, otvaranje linkova srednjim tasterom u pozadini u novom tabu je nezamenljiva opcija za forum npr. - otvorim nove postove samo isklikcem po threadovima koji me interesuju i on pootvara sve to u pozadini za dva tri minuta, diskonektujem se i citam, citam, citam... :)

Ima i one sitnice (mada ih ne koristim) za blokiranje pop-upova itd...Sto se tice brzine, meni radi podjednako brzo kao i IE...

Mislim da je Netscape/Mozilla fenomenalan browser, ali ga ubija nesto sto mu je istovremeno i prednost na drugoj strani - cinjenica da je kompletno uradjen na svojim bibliotekama. Znaci, ne koristeci nikakve postojece stvari ili engine sa podloge/OS-a. To je uradjeno radi portabilnosti (Windows, MacOS, Linux, MacOS X, itd). Ali, zbog toga je najverovatnije koriscena Java i to je prouzrokovalo sporost u momentu kada je program narastao. Pogotovo kada su odlucili da koriste ukrasavanje/skinove u samom programu - to kao da ih je dotuklo. Kada bi bio samo malo brzi, bilo bi vrlo veselo.

Sto se engina tice, odlican - samo sto ga negde samara forsiranje MS IE specificnih stvari.

Jel ste vi ljudi culi za Operu :?: :p

Instalirate joj skinove koji od nje naprave ili Netscape/Mozillu ili IE6 (XP look) - i resili ste sve probleme u browsing zivotu... ;)

Mada moram da priznam da ova nova 7.10 kao da nesto sporije barata sa cache-om...

drapin je napisao(la):
Jel ste vi ljudi culi za Operu :?: :p

Instalirate joj skinove koji od nje naprave ili Netscape/Mozillu ili IE6 (XP look) - i resili ste sve probleme u browsing zivotu... ;)

Mada moram da priznam da ova nova 7.10 kao da nesto sporije barata sa cache-om...

Operu ne volim. Jednostavno mi se ne svidja pre bih koristio IE, nego Operu. Ne mogu da objasnim zasto mi se ona gomila razbacanih opcija u Operi ne dopada...

Znaci uglavnom "sporost" je nedostatak koji ste identifikovali kod Netscape-a...Mada sam i ja primetio da je striktna HTML podrska po W3C ponekad mac sa dve ostrice za Netscape (M$ monopol se svuda uvukao...)

delimir je napisao(la):
Medjutim ova opcija sa tabovima, otvaranje linkova srednjim tasterom
Ima i one sitnice (mada ih ne koristim) za blokiranje pop-upova itd..
to zaista nedostaje IE-u... ali, naravno, sve te probleme na najbolji nacin resava MyIE2 (i dodaje tonu novih opcija!)...

Prosto: Svi zivi i nezivi efekti pri izradi HTML/XHTML strana (DHTML, JavaScript..) rade najbolje u IE. Najobicniji mouseover promena boje linkova radjen u JS-u ne radi ni u Operi (koja je QL broweser) niti u Netscape-u. Mozzilu i ostale manje poznate da i ne pominjem.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Prosto: Svi zivi i nezivi efekti pri izradi HTML/XHTML strana (DHTML, JavaScript..) rade najbolje u IE. Najobicniji mouseover promena boje linkova radjen u JS-u ne radi ni u Operi (koja je QL broweser) niti u Netscape-u. Mozzilu i ostale manje poznate da i ne pominjem.

Da rade najbolje tacno, al' ne zato sto je IE bolji browser nego zato sto je vecina sajtova napravljena sa boljom optimizacijom za IE nego za Netscape. To znaci da ovo i nije kriterij koji se moze uzeti u obzir pri ocjeni kvaliteta browsera.

IE jeste odlican browser ali je pun sigurnosnih rupa i to mu je ogroman minus. Dobar broj stvari koje se mogu uraditi preko IE (ovde mislim na razne upade, kradju podataka, bisanje istih i sl.) je nemoguce uraditi preko drugih browsera. Pored toga siromasan je opcijama, pa se za iole ozbiljnijeg surfera (citaj: osobu koja provodi i slobodno i ne-slobodno vrijeme na internetu :) ) namece koristenje nekog MyIE, CrazyBrowser-a i sl. koji koriste IE "engine" a obogaceni su brojnim mogucnostima.

Netscape nisam odavno koritio ni ja (i pored svih negativnosti IE koristim isti) ali me u poslednje vrijeme sve vise privlaci. Opera je dobra ideja ali joj, po mojoj subjektivnoj, nesto fali. I uzasna je u prikazivanju imalo slozenijih sajtova.

Na www.mozdev.org ima gomila dodataka za Mozillu/Netscape. Prosto je neverovatno sta se sve moze dodati i koliko se oze povecati funkcionalnost surfovanja.

Ja sam imao do sada mnogo problema sa sajtovima na kojima je povecan security putem jave (internetbanking i slicno) i tu je IE mnooogo brljao, dok mi je netscape briljirao, recimo. I tu je, sto se mene tice, prica o 'svemogucem IE-u' zavrsena.

Plus, ne secam se da sam ikada pored netscapea video [Not responding] na svojim racunarima.

vizionar je napisao(la):
Da rade najbolje tacno, al' ne zato sto je IE bolji browser nego zato sto je vecina sajtova napravljena sa boljom optimizacijom za IE nego za Netscape. To znaci da ovo i nije kriterij koji se moze uzeti u obzir pri ocjeni kvaliteta browsera.
ne "moze" nego "mora"!!! To se mora uzeti u obzir, jer mene boli uvo za standarde, ako ne mogu da surfujem! A ciji su ti standardi (W3C-ovi ili M$-ovi) meni uopste nije vazno! Dodatno, M$ovi standardi su de facto standardi koji vaze na Netu, pa je svaka dalja prica po tom pitanju izlisna...

Naravno, moj predlog je: instalirati sve zanimljivije browsere - IE, MyIE2, Mozillu, Netscape, preskupu Operu, Phoenix (Mozilla Firebird?) - pa ih isprobati na onim sajtovima koje najcesce posecujete! Ja sam tako uradio, pa je redosled "svidjanja" browsera kod mene sledeci: MyIE2, Phoenix, Opera, Mozilla (i Netscape, ali bih pre izabrao open source Mozillu) pa tek onda cist IE6...

silverglider je napisao(la):
tu je IE mnooogo brljao, dok mi je netscape briljirao, recimo. I tu je, sto se mene tice, prica o 'svemogucem IE-u' zavrsena.
ja sa IEom nisam imao tih problema, ali bih samo naglasio da niko nije rekao da je IE svemoguc!!! Plus, IE6 je citavih godinu dana stariji od aktuelnih verzija Mozille, Netscapea i Opere... a to je u informatici citava vecnost! Ja samo jedva cekam da se pojavi IE7 :D

ZoNi je napisao(la):
...

ne "moze" nego "mora"!!! To se mora uzeti u obzir, jer mene boli uvo za standarde, ako ne mogu da surfujem! A ciji su ti standardi (W3C-ovi ili M$-ovi) meni uopste nije vazno! Dodatno, M$ovi standardi su de facto standardi koji vaze na Netu, pa je svaka dalja prica po tom pitanju izlisna...

Naravno, moj predlog je: instalirati sve zanimljivije browsere - IE, MyIE2, Mozillu, Netscape, preskupu Operu, Phoenix (Mozilla Firebird?) - pa ih isprobati na onim sajtovima koje najcesce posecujete! Ja sam tako uradio, pa je redosled "svidjanja" browsera kod mene sledeci: MyIE2, Phoenix, Opera, Mozilla (i Netscape, ali bih pre izabrao open source Mozillu) pa tek onda cist IE6...

MyIE2 nije browser, vec samo "interfejs za browser".

ZoNi je napisao(la):
...

ja sa IEom nisam imao tih problema, ali bih samo naglasio da niko nije rekao da je IE svemoguc!!! Plus, IE6 je citavih godinu dana stariji od aktuelnih verzija Mozille, Netscapea i Opere... a to je u informatici citava vecnost! Ja samo jedva cekam da se pojavi IE7 :D

Da, ali zato izlaze stalno apdejtovi i servis packovi, a onda ti dodje na isto.

A ovo za "svemoguc" ... pikirao sam na ono "najbolji, najpodrzavaniji, itd". Imam racune u nekoliko banaka i svuda mi IE pravi gluposti (probah sve od 5.5 do 6.01), po takvih stvari da ne prikaze po ceo meni, do toga da nece da se izloguje i prekine sesiju (klikci kao mutav na loguot, on ne zarezuje ni 0.5%). Kad ima vise prozora otvoreno, ona skoro sigurno nece da izloguje. Hoce kaki - nece kaki. Kad radis sa svojim parama u banci, nije ti bas svejedno kao da li ces skinuti skin za winamp ili ne.

delimir je napisao(la):
...

MyIE2 nije browser, vec samo "interfejs za browser".
u principu DA, ali ne bas 100%...

naime, mislim da je moguce pomocu onog Win98Lite (ili kako se vec zove ta glupost) ukloniti IE sa kompa, a ostaviti samo pojedine dll-ove, sto ce biti dovoljno za MyIE2, a ne i za IE! (nisam programer, pa ne znam te detalje!)

u svakom slucaju, kad naidjem na neke ozbiljnije probleme sa IE6/MyIE2, odmah cu preci na neki drugi browser (verovatno: Phoenix), isto onako lako kao kad sam sa Netscape3 presao na IE4... nisam sentimentalan prema software-u ;)

Koristim Mozilla 1.4a sto je Mozilla/5.0 a Netscape koristi Mozilla/5.2 jedini razlog zasto sam presao na Mozillu je sto mi brze radi brze na ISDN. Inace koristi sve Netscape plugin-ove. Dovoljan primer koliko je Netscape bolji je sto ga ima za skoro svaki operativni sistem. A IE za win i OS X.

Sto se tice bug sa CSS nisam imao, mozda je taj CSS tipa Micro$oft jave :rocket:

ZoNi je napisao(la):
...
u principu DA, ali ne bas 100%...

naime, mislim da je moguce pomocu onog Win98Lite (ili kako se vec zove ta glupost) ukloniti IE sa kompa, a ostaviti samo pojedine dll-ove, sto ce biti dovoljno za MyIE2, a ne i za IE! (nisam programer, pa ne znam te detalje!)

u svakom slucaju, kad naidjem na neke ozbiljnije probleme sa IE6/MyIE2, odmah cu preci na neki drugi browser (verovatno: Phoenix), isto onako lako kao kad sam sa Netscape3 presao na IE4... nisam sentimentalan prema software-u ;)
Pa nisi u pravu. Tacno je da sa 98Lite mozes da izbacis gomilu toga, ali na taj nacin ces samo izbaciti originalni IE interfejs umesto kojeg ces koristiti MyIE, ali da bi isti radio moras da ostavis IE engine, tj. sve bitne dll-ove sto znaci da MyIE jeste samo interfejs za IE...

Naravno da je MyIE2 samo GUI za IE, zato je i tako mali. Da je ceo browser, bio bi 50+ MB.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Naravno da je MyIE2 samo GUI za IE, zato je i tako mali. Da je ceo browser, bio bi 50+ MB.
A kako onda objasnjavas da je Opera ~3MB, a sa sve podrskom za javu nesto preko 10MB ?
Istina, da bi MyIE bio browser, a s obzirom da se oslanja na IE, puna instalacija bi bila +/- toliko koliko si rekao :)

Crni je napisao(la):
...

A kako onda objasnjavas da je Opera ~3MB, a sa sve podrskom za javu nesto preko 10MB ?
Istina, da bi MyIE bio browser, a s obzirom da se oslanja na IE, puna instalacija bi bila +/- toliko koliko si rekao :)

Ja sam cuo da i kada izbacis IE sa Lite-om Opera nece da radi lepo sto znaci da i ona slicna sa MyIE2 :mrgreen:

Netscape cheers

Svidelo mi se sto su ubacilu za popup slicno u Operi ali bolje.

Mnogo dobar dodatak za Mozillu/Netscape je Linky. Naime njegovim instaliranjem sa mozdeva u meniju koji dobijete desnim klikom na web stranu dobijete nekoliko novih opcija od kojih je najbolja "Open all pictures in new tab". Otvorite neku stranicu koja ima dosta thumbnailova, kliknete na tu opciju i u pozadini browser automastski kerira stranu na kojoj su sve te slike u punom formatu. Zatim jednostavno snimite su stranu na HDD i prebacite slike gde hocete...

Takodje sam nasao i Google Toolbar za Netscape, banner blocker (jednostavno definisete velicinu gifova koje nece da ucitava uopste, ili domen sa kojeg ce se blokirati banneri - korisno za doubleclick, gator i sl. koji svoje banere preko razmene imaju i na raznim sajtovima...) Takodje moguce je ukljuciti preko dodatka i smooth skrolovanje web strana ili upotrebu onog IE skrola preko klika na srednji taster itd...

Zbog flexibilnosti Mozille ovakvi dodaci se u potpunosti integrisu u browser i ne predstavljaju externe aplikacije koje se guraju u Programi Files folder ili sl...

ZoNi, kad ce MyIE2 final? I onaj download im ne radi nesto najbolje....... trazi mi user/pass ?

ZoNi je napisao(la):
delimire, zanimljivo... nisam znao za to...

ali, SVE to sto si rekao moze i MyIE2 (uh, sto sam dosadan!)

da,ali sve to shto ima MyIE2 ima i Mozilla :rolleyes: mislim...

Venom je napisao(la):
...

da,ali sve to shto ima MyIE2 ima i Mozilla :rolleyes: mislim...

Da, samo sto Mozilla ne prikazuje iole DHTML bombasticniji sajt kako valja. :evil:

Delimire za Netscape nije potreban Google Toolbar za Netscape stisnes F9 Sidebar ;)

Crni je napisao(la):
...

Pa 500+ KB i 3000 je ipak razlika zar ne..... :D

Nazad
Vrh Dno