Šta je novo?

Vasa visegodisnja iskustva...

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Zanimaju me iskustva ljudi koji duze vreme koriste laptopove jer mozda cu u skorijoj buducnosti da zamenim desktop varijantu sa laptop. Dakle 10-ak 12 sati dnevno bez gasenja..
Da li su podlozniji kvarovima, koliko se cesto menjaju baterije? Takodje, zanima me da li su laptop varijante procesora i grafickih jednake desktop verzijama? Da li je 9650gt u rangu sa desktop varijantom 9600gt-a itd...

Zanimaju me iskustva ljudi koji duze vreme koriste laptopove jer mozda cu u skorijoj buducnosti da zamenim desktop varijantu sa laptop. Dakle 10-ak 12 sati dnevno bez gasenja..
Da li su podlozniji kvarovima, koliko se cesto menjaju baterije? Takodje, zanima me da li su laptop varijante procesora i grafickih jednake desktop verzijama? Da li je 9650gt u rangu sa desktop varijantom 9600gt-a itd...

ja svoju toshibu koristim svakodnevno po 8-10h i nemam nikakvih problema sa njom od kad sam je kupio pre 1,5god
sto se tice grafcke ja sam cuo a i licno se uverio da je naprimer gf7300go u rangu sa desktop gf5600....

Poslednja izmena:
Ovaj post pisem na vise od 8 godina starom laptop-u, Compaq Armadi, koja mi je "kucni racunar". Kucni desktop nemam od 2000-te, niti nameravam da ga imam.
Sa ovom Armadom sam, dok je bila malo mladja, proputovao pola sveta, do sada bez i jednog kvara.

Upuceni kazu da danasnji laptop-ovi nisu kvalitetni kao oni od pre, ali ja i sa ovim novijim imam dobra iskustva. U poslednjih 5 godina koristio sam, pored Armade, i 4 HP laptopa (2 moja i 2 od bolje polovine) - bez problema.

Pozdrav

Prvi laptop koji sam kupio pre jedno 6 godina i još uvek ga imam je Dell Inspiron 1100. Njega sam u proseku koristio 2h na dan (u proseku, pošto je bilo intarvala kada je radio 10h na dan, a i dana kad ga uopšte nisam palio). I on je svašta prošao, ali još uvek besprekorno radi.
Dell Inspiron 6400 sam kupio prošle godine i sa njime sam stvarno prezadovoljan. On se u proseku koristi 4h na dan i radi kao sat.

Poslednja izmena:
Laptop ipak nije za svaki dan full time, desktop je jednostavno mama, jedino ako te ne mrzi da prikljucis sve na externi monitor i tastaturu, i mozed da progutas slabije performanse ili pare uopste nisu problem...

Sto se tice odnosa brzina sve je ne Laptopu "navijeno" na manje. Pocev od cipsetova preko procesora do GPU. To je uradjeno sto zbog manje potrosnje struje tj. baterije sto zbog hladjenja. Za koliki je procenat smanjenje nema striktnih pravila, otprilike od 20% a nekad i vise. Postoje i modeli gde je to smanjenje manje ali oni pre spadaju u ekskluzivnu grupu.

Koristim HP laptop ca 15h dnevno, nikakvih problema nemam. Ako kupujes la za svaki dan i non stop rad, obrati paznju da bude bar srednje klase, jer ce ti tisina i nepregrevanje biti od primarnog znacaja, kao i kvalitet tatature ako je koristis malo vise.

I, ne zaboravi, GRANCIJA.... Znam da znas i sam, ali bolje odmah kupiti nesto kvalitetno s normalnom garancijom nego nekog Acera sa 12 meseci gar. period, jer je to NISTA (samo primer).

Hvala na korisnim odgovorima i savetima... Dakle performanse nisu skroz ekvivalentne desktop verzijama, mislio sam da ima neki rezim da kada je u struji da onda radi kao desktop a da se kad je na bateriji prebacuje u taj stedljiviji mod..
Od novijih modela, koje su sigurica kompanije, HP, Toshiba, Dell? ASUS mi malo sumnjiv kao i Apacer..

Laptop mi radi po 15h dnevno već skoro dve godine, i stvarno mi je neuporedivo praktičniji od desktopa koji više i ne koristim. Samo pazi na kvalitet izrade (da ne škripi, da se ne ugiba tastatura, jer bi te to jako nerviralo). Idi na nekog proverenog i pouzdanog proizvođača (hp npr.).

Ja koristim svoj Packard Bell 24h, skoro vec godinu dana, gasi se samo kad se istrosi baterija :D, jest da kvalitet izrade nije na velikom nivou (najvise tastatura), ali je dosta tih pri radu i ne greje se puno, i ja sam zadovoljan.

Ja koristim svoj Packard Bell 24h, skoro vec godinu dana, gasi se samo kad se istrosi baterija :D

Kako mislis :) Ako je nonstop prikachen u struju kakvu ulogu onda ima baterija? To me isto zanimalo, da li su uopste napravljeni da su stalno u struji i da li to utice na zivotni vek baterije?

ASUS mi malo sumnjiv kao i Apacer..

Predpostavljam da misliš na Acer :)

Od 2001. godine svekodnevno koristim notebook. U tom periodu najmanje 2-3 godine nisam ni imao desktop. Sada imam, ali bez monitora, miša i tastature. Koristim ga kao file/print server, da ne kačim sve to po notebook-u :)

Ako planiraš da se igraš u previše frejmova, onda će notebook da bude vrlo skupa varijanta. Drugi problem je mali monitor koji dobiješ za određeni novac (u poređenju sa desktop varijantom).
Baterije postepeno gube kapacitet, ali kada riknu, rečunar je već uveliko spreman za zamenu.

Čest problem ljudima koji su prešli sa desktopa je što nema "budženja"...možeš da dodaš ram, zameniš HDD, ali sve ostalo je veliko cimanje ili prosto nije moguće.

Opterećivanje režimom upotrebe baterije je manje-više besmisleno, jer ona stari, pa stari. Kako god da je koristiš, potrajaće nekoliko godina, a za to vreme, računar je već odslužio svoje. Taman i da sačuvaš bateriju, koja je korist od toga? :)
Bolje da si u startu kupio desktop :)

Predpostavljam da misliš na Acer :)

Da Acer, sorry :)

Ne planiram da se igram u mnogo frejmova jer sam skoro pa totalno batalio igranje na PC-u, treba mi samo zbog LFS simulacije voznje koja vise opterecuje procesor nego graficku, mada ne bi isao ispod neke 8600gs mobilne varijante..

U vezi baterije, dakle ona se koristi i "trosi" cak i ako bi 90, 95% vremena uvek bio povezan na struju?

LFS je mator endžin, a za nju je c2duo ionako nepotreban, a ima ga u svakom poštenom laptopu.
Za igre, više treba ekran da te brine.

Poslednja izmena:
Baterija će da se "troši" čak i ako ne uključuješ računar. Ako ti svakodnevni rad na baterije nije prioritet, a nisam stekao utisak da je tako, onda se nemoj previše opterećivati baterijom i njenim životnim vekom :)

Ja sam prosle godine kupio Toshibu 17 da bi je upravo koristio kao desktop riplejsment i pogresio sam :(. Kada idem na put vucem na ledjima 7 kila (ranac+laptop+adapter) a opet kod kuce racunar nije dovoljno mali da bi ga drzao u krevetu i gledao film, a bez spoljnog monitora (koji ce te mrzeti da kacis) rezolucija je premala (barem za mene).

Pozitivna stvar je sto sve fajlove, aplikacije.. imas na jednom mestu.

Da mi je ovo iskustvo sada ja bi uradio sledece:

za 400e nadogradio kucni komp a za drugih 400 kupio assusa ili acer 8,9incni laptop

Za baterije vazi sve slicno kao i za baterije za mobilne telefone. Kada si u kuci baterija uopste ne mora da bude u Laptopu i tada se naravno najmanje trosi. Ali zbog ocuvanja dugovecnosti baterije trebalo bi je povremeno prikopcati , isprazniti pa napuniti. Mada ima i suprotnih misljenja da treba stalno da bude prikopcana i kada je Lap na punjacu. Ja licno koristim ovu varijantu sa fiokom.

Savet:
kao sto je neko vec rekao - gledaj da uzmes laptop iz neke srednje klase ili vise klase, koja se poznaje po ceni, a ne po brendu!

Kad sam ja uzimao laptop pre skoro 2 god, srednja klasa je pocinjala negde od 1000 evra, sad je verovatno ta granica pala na dole (pretpostavljam), posto su dosta sisli u masu. No, o tome ce vec neko ko prati trziste reci nesto vise. :wave:

Ne radi to sebi, ja sam pokushao da predjem na lapatopa sa desktopa, izdrzao sam to mucenje nekih 9 meseci, i ne bih to sebi opet uradio nikad u zivotu...

:wave:

Ne radi to sebi, ja sam pokushao da predjem na lapatopa sa desktopa, izdrzao sam to mucenje nekih 9 meseci, i ne bih to sebi opet uradio nikad u zivotu...

Hahaha, zasto, nisi mogao da nabudzis novu graficku? ;) Prestao sam sa budzenjem pc-a jer se igram na PS3 tako da bi mi sluzio za sve ostale stvari sem igara..

@ qazqaz

Ne znam sta se sada smatra srednjom klasom, vidjam jako dobre konfiguracije za ~ 600 evra, od poznatih brendova.. sa specifikacijama koje bi me vise nego zadovoljile..

Hahaha, zasto, nisi mogao da nabudzis novu graficku? ;) Prestao sam sa budzenjem pc-a jer se igram na PS3 tako da bi mi sluzio za sve ostale stvari sem igara..

@ qazqaz

Ne znam sta se sada smatra srednjom klasom, vidjam jako dobre konfiguracije za ~ 600 evra, od poznatih brendova.. sa specifikacijama koje bi me vise nego zadovoljile..

Nisam mogao nishta, i zato shto su performanse nikakave (sad lupam okvirno, athlon 3000 star 3 godine na dl makini je bolje radio nego Turion X2 na 2GHz , imao sam 4GB rama, ni to nicemu nije sluzilo kad se vukao kao glista, karta je bila 2600 pro, mogao sam eventualno da opicim neshto u 800*600 shto sam mogao i sa 5200LE svojevremeno i tako dalje, za mene totalni uzas...

E sad to je sve naravno moje gledishte, ako imash PS3 i on ti sluzi za igranje, a lap samo za net i office ajd da kazesh da je to ok, mada na 15.4 a Bogami i na 17" cesh da ocoravish samo tako ;), pored mene je neka MSI 17ica shto je uzeo burazer, neki C2D, 3GB rama, 250GB hardic i nije to to, jednostavno se vuce (u poredjenju sa desktopom) i shto me je najvishe iznenadilo shtuca pri pushtanju HD-a ;)

Poslednja izmena:
Taj desktop shto imash sluzice te dosta duze nego jedan lap.

Za 600 jura dobijash sporiju memoriju i sporiji hard. O kvalitetu ekrana da ne prichamo za te pare.

Ja sam isto kontao da uzmem lap i maknem se sa deska, ali ta avantura bi me koshtala ko 3 dobra pc-a, barem za moje potrebe :)

Sve ti to pricham poshto mobilnost koliko vidim je ovde samo opcija, a ne prioritet.

Edit: Shiki nube jedan, ne korisi vlc za pushtanje hd-a :d

Poslednja izmena:
Pa pametno zborite oko nekih stvari, gledam da bi mi sad posle 22" 15.4 bilo verovatno dosta malo, morala bi minimum neka 17-ica, sto opet dize cenu.. mada sam bio 3 godine na 15" LCD LG-u, nije mi nista falilo... dok nisam stavio 22" pored njega ;)
Uglavnom ovo je samo visegodisnji fetish prema laptopovima, nije mi toliko potreban za njegovu glavnu namenu, mobilnost, tako da ono, verovatno ce na kraju ispasti solidan dekstop i neki 24, 26" monitor koji bi se koristio i za PC i PS3.. Videcu jos...

Postoji tema o problemu navikavanja kod notebook monitora. Za razliku od tih 15" koje si koristio, ovde će da ti nedostaje 224 pixela u visinu. I to baš da ti nedostaje. Ne smem da zamislim poređenje sa 22"....ovog puta zbog fizičke površine....

Rossi, HD video na toj mašini može da štuca zbog greške u komponentama ili pre zbog ljudskog faktora ;)
Instalriaš poslednji k-lite codec pack...on će ad pobriše sve što bi ti bilo višak od codeca (uz tvoje odobrenje). Sve će da radi kao satić ;)

Imam HP star skoro 2 godine i Acer Aspire 5920G star 9 meseci. Oba rade besprekorno, bez ikakvih peripetija. Na HPu je piratski XPSP3, dok je na Aceru OEM Vista HP. HP je koštao kad je kupljen oko €750 a Acer ~€900. Oba su 15,4", ali je Acer ipak malo kabastiji i teži (naravno i jači po specifikacijama), tako da je HP pogodan za krevet, krilo i razne nekonvencionalne položaje prilikom korišćenja, dok je Acer zbog malo većih gabarita i težine za nijansu nezgodniji, ali je zato lači računar. Gura i nove igre i sve to.
Ja nisam razmišljao dvaput da zamenim desktop sa laptopom - jednostavno je mnogo praktičnije, tiše i elegantnije rešenje. Garancija se može doplatiti, recimo ja sam za Acera mogao da doplatim još €100 za trogodišnju garanciju umesto 1godišnje, ali za te pare mogu i da ga servisiram ako baš rikne ne daj bože. Za sada radi savršeno, kao i prvog dana.

Najveći potencijani problem je u stvari servis, jer kad desktop računar zariba u principu možeš da ga sam osposobiš za dan-dva. Dok kod laptopa to ume i da se otegne, bez ikakve mogućnosti da ti utičeš na brzinu servisa. Dosada hvala bogu nisam imao nikakve kvarove, a nadam se da će tako i ostati :)

E da, oba laptopa su Intel Centrino (Duo) platforma, tako da nju preporučujem. Pod tom platformom se podrazumevaju Intel procesor (CoreDuo ili Core2Duo), Intel Chipset i Intel Wireless adapter. Hp ima integrisanu Intel GMA950 grafiku, dok Acer ima diskretni nVidia GF8600M-GT grafički adapter.

To je to, znači zamena dektopa za laptop je no-brainer za prosečnog korisnika u današnje vreme.

Vrh Dno