MUSTANG je napisao(la):Ja mislim da najveci uticaj ima frekvencija monitora na zdravlje ociju, jer ja na primer ne mogu da izdrzim ni 10 min. gledajuci u 60Hz monitor...., dok na primer sa 100Hz mogu da sedim ceo dan a da me ne zaboli glava.
notax je napisao(la):Ni takve karakteristike kao sto je sto vece osvezavanje slike ne znaci da takav monitor ima odlicnu sliku. Na mnogim testovima, IBM sa 1280x1024 na 75 Hz je tukao druge monitore koji su imali na toj rezoluciji 100 ili 110 Hz. Pa sad ti vidi. Mnogo je tu faktora vazno, a ono sto je na papiru nije uvet tako i u praksi.
ja ne znam za vas, ali meni je slika mnogo ostrija u npr 60hz nego u recimo 120.notax je napisao(la):Ni takve karakteristike kao sto je sto vece osvezavanje slike ne znaci da takav monitor ima odlicnu sliku. Na mnogim testovima, IBM sa 1280x1024 na 75 Hz je tukao druge monitore koji su imali na toj rezoluciji 100 ili 110 Hz. Pa sad ti vidi. Mnogo je tu faktora vazno, a ono sto je na papiru nije uvet tako i u praksi.
Tacno, sasvim je normalno da ostrina pada sa povecanjem refresh-a. Treba naci za svaki monitor optimalnu sredinu - da ne smeta za gledanje a da zadrzi zadovoljavajucu ostrinu, pa to za svaku rezoluciju ponaosob. To je obicno uvek 85, kod vise klase 100, a 120 sa dobrom ostrinom to moze stvarno retko koji !Miroslav je napisao(la):ja ne znam za vas, ali meni je slika mnogo ostrija u npr 60hz nego u recimo 120.
Bax je napisao(la):A ima nesto i u grafickoj sto se ostrine i refresh-rate tice....
misko, nisi u pravu. vidjao sam shitove od grafickih koje jednostavno ne mogu da se snadju u visim osvezavanjima, tj. daju mutnu slikuMisko je napisao(la):Ma jok to zavisi samo od monitora, jer se elektronski snop vise zadrzava na jednom mestu pri manjem rr (refresh rate-u) ne pri vecem. Grafickoj je ista ostrina i na 60 i na 120.
Bax je napisao(la):Ne znam sta si hteo da kazes, ali mi se cini da si bas lupio, pa ja sam modifikacijama jedne graficke dobijao primetno bolju sliku na visim refresh ratama.
Bax je napisao(la):Daleko od toga da je sve isto, zasto onda uopste se testira 2d na grafickim koje su recimo sa istim cipm a razlicitih proizvodljaca, jesi li cuo za RF filtere i ono sto oni urade, los filter je u stanju da 300 mhz RAMDAC sroza na kvalitet od 75 Mhz.Ali za to treba imati oko i iskustvo da bi o tome pricali, a i monitor izvanrednih performansi koji danas kod nas tesko nalazis posto je ovde Samsung "broj jedan".
pa kako nema? jednostavno sam kvalitet onog dela sto obradjuje signla iz digitalnog u analogni (jel to ramdac?)... dakle, ako je 60hz, on obradi 60 slika, ako je 120, znaci duplo vise, ako ramdac nije kvalitetan, znaci losija slika, ali ipak podnosljivije za ociMisko je napisao(la):Ne razumete sta Vam ja ovde pricam/pisem, monitor je taj koji srozava kvalitet osetno znaci lepo se vidi da je slika ostrija npr. u 75hz nego u 100hz. To je zbog kraceg zadrzavanja snopa na jednom fosfornom elementu. Ajd nek mi neko objasni kakve graficka ima veze tu, po mom misljenju nema, ako neko ume da obrazlozi drugacije prihvaticu sa velikim zadovoljstvom jer sam naucio nesto novo.
MMilos je napisao(la):... a ako si se nameracio da kupis 17" bolji , mozda je pametnije da uzmes 19" malo losiji, ...
MMilos je napisao(la):... ali si fizicki udaljeniji od samog monitora. ...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari