Mikky je napisao(la):
... samo zracenje da je sto manje tj da ne bole oci i glava..
Moram nesto da kazem, posto se je vec postalo uobicajeno da ljudi "zracenje" monitora vezuju sa bolom u glavi i/ili ocima.
Da je X zracenje monitora toliko veliko (kako neko ume da podrazumeva), onda bi citave populacije ljudi koji vec desetak godina rade na racunarima, bile upokojene. Onkoloske klinike su (na zalost) prepune i ljudi koji nikad nisu imali veze sa racunarima ili npr. mobilnim telefonima. Rasprava koju bih mogao da pokrenem (oko kvantifikovanja) uticaja ispoljenog (razlicitog) zracenja iz katodnih cevi, bi bila pre za neki medicinski casopis nego za ovakav topic na internetu.
Ovim ne zelim da kazem da monitori nemaju (statisticki znacajan - p<0.05) uticaj na fizioloske procese kod zivih organizama, nego da je moje duboko uverenje da su migrene i i "zamor" ociju kod ljudi, izazvani od strane drugih stvari, koje uticu na sliku monitora (i nasu reakciju na datu sliku), a ne od strane "zracenja"
1.Ostrina slike (monitora) - Ko dugo gleda u mutnjikav monitor sigurno ce se zaliti na zamor (ili bol) ociju. Ostrina slike, u principu nema neposredne veze sa zracenjem monitora.
2. Frekfvenca osvezavanja - Ko dugo bulji u sliku na monitoru cije je osvezavanje manje od npr 75Hz (takodje moze da ocekuje probleme sa zdravljem). Inace, neka istrazivanja pokazuju da nisu svi ljudi podjednako osetljivi na osvezavanje. Prema tim istrazivanjima, vise od 80% testirane populacije primecuje razliku izmedju slike na 60Hz i one na 75Hz, dok samo 10ak% te populacije razlikuje 75Hz i 85Hz. Oko 15ak% ljudi, uopste ne vidi nikakvu razliku izmedju 60Hz i 75Hz (sto ne znaci nuzno da ne bi osetili zdravstvene probleme ukoliko bi
svakodnevno morali da u Corel-u rade 8 sati, na 60Hz.)
3. Podesenost slike monitora - Ja licno sam se mnogo puta uverio da ljudi jednostavno uopste ne podesavaju monitor. Posledica toga je da vecina gleda u sliku koja je previse kontrastna. Bela boja im sljasti da covek moze da se sunca na njoj. Kada uz to, ocima ponudite da gledaju od vrlo svetlih povrsina do vrlo tamnih - onda nije ni cudo da se covek nakon nekoliko sati oseca k`o da ga je neko tuk`o
4. Polozaj monitora - Cesto vidim ljude koji rade celo radno vreme na 17ici, a u nju gledaju k`o u mikroskop (valjda sto su im sitna slovca). 17ice daju takvu sliku, da covek `ladno moze da bude udaljen metar, i da komotno radi. A komotno ce raditi i u visim rezolucijama ako selektivno poveca komande u Display Properties>Appearance.
Sustina onoga sto hocu da kazem je da bol u glavi ima najvise veze sa osobinama slike koju gledate, a ne toliko osobinama monitora (jer mislim da se osobine slike [osvezavanje, kontrast...] mnogo vise medjusobno razlikuju, nego sto se monitori razlikuju u odavanju "zracenja")
Sumnjam da bi slepi ljudi [pored kojih je neki "los" monitor] imali slicne zdravstvene probleme - kao oni koji gledaju sliku sa tog monitora.