Šta je novo?

Valve prešao u EA

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
815
Od sada na dalje, u narednih par godina, sve što izađe iz Valvea imat će i EA-ovu naljepnicu.

Možda ekipa iz Valvea nema para kao dečki iz id Softwarea, no sigurno nisu siromasi. Čak štoviše, sigurno imaju pristojan džeparac. Ali, kako love nikad nema dosta tako je Valve prešao u EA koji su im vjerojatno ponudili puno love.

1. Ovo je tema za sobu GAMES
2. "cak stovise" je najsuroviji oblik pleonazma
3. EA-u treba Kvalitetan sistem distribucije, a Steam je najbolji i definitivnobuducnost, kada je rec o distribuciji igara.

Steam je od jednog dosta problematicnog i bagovitog sistema distribucije prerasao u jedan prilicno stabilan i koristan sistem koji sa sada super funkcionise i rado bi ga koristio i za nabavku narednih igara jer je cena dosta povoljnija.

Nijedna ozbiljna firma koja ne zeli komercijalizaciju, ili mozda pravilnije receno da joj druge njuske pricaju sta treba da rade, nece se utopiti u drugu firmu. Ovako ID ostaje bastion malih grupa sposobnih i beskompromisnih :)

P.S. znaci li to da ne ide bas dobro prodaja Source endzina? Niko ga nece? Zaista cudno...:d

P.P.S. mogli su prodati samo Steam ili razviti slican distributivni sistem za EA a ne utopiti celu kompaniju. No, kao sto rekoh, kvalitetne i beskompromisne firme tako ne rade. Valve se mnogo uzneo na temeljima uspeha Hl1 (potpuno zasluzeno) i na temeljima uspeha CSa (potpuno nezasluzeno s'obzirom da CS i nije njihova tvorevina).

Nedjo je napisao(la):
2. "cak stovise" je najsuroviji oblik pleonazma

Pa,malo pleonazma nije na odmet. ;)
Ko stara baba si,sve ti smeta. :D

Poslednja izmena:
Inace Valve je odlicno finansijski prosao i pored neuspeha Source Enginea. Naime njima prodaja svih udarnih Steam igara (cs 1.6, hl2+css) odlicno ide. A posto najcesce u toj prodaji ima mnogo manje posrednika imaju odlicnu zaradu.

Ni izbliza to nije onome sto ID zaradi prodajom svojih igara + prodajom endzina + 3% od zarade svake igre koja bude izasla u njihovom endzinu, a takvih je stotine...

filipenko je napisao(la):
Ni izbliza to nije onome sto ID zaradi prodajom svojih igara + prodajom endzina + 3% od zarade svake igre koja bude izasla u njihovom endzinu, a takvih je stotine...

Ne znam koliko ID zaradjuje tako da ne mogu porediti ali znam da Valve-u ne ide nimalo lose sto se prihoda tice.

Nego koje su to stotine igara za Doom3 engineom? Ajd mi nabroj 15ak jer bi voleo da ih probam posto Doom3 engine veoma cenim i mislim da je sam Doom 3 njegova losija interpretacija.

ali kako to tangira nase trziste?
CLand nece moci da juri reket od 10e mesecno za svaki CS key posto je Valve izasao iz Vivendija... mada oni su prodavali zvaku iako su znali da nije vise pod Vivendijem ciji su distributeri. :trust:
Uopsteno nijedan softver distributer ne radi kako treba svoj posao. Igre su nam skuplje nego napolju uglavnom, a o nekim akcijama npr suzbijanja piraterije nikom ni ne pada na pamet.
Do sada sto sam primetio svi se ponasaju kao da prodaju krompir bez zastite poddistributera.
I dokle je god tako ovde ce sve da propada, svaki pokusaj bilo cega.

Nas konkretno tangira distribucija igara preko neta iz par razloga. Kao prvo takve igre odnosno kljucevi se mogu naci po dosta nizim cenama nego retail pakovanja, takodje za takve kljuceve postoji dosta distributera pa i konkurencija obara cenu.

E sad idemo ka manje lepim stvarima kao sto su spor i pretezno los i-net u zemlji, zatim i to sto se takve igre teze i losije pojavljuju u nama bliskim i ultra jeftinim izdanjima....

blah kao sto sam rekao izdavanje igara preko neta je buducnost... fora je u tome sto ce preko neta moci da izdaju igre i mali developeri bez da ih zezaju firme kao sto su EA ili Atari...

nadjes igru i odusevis se sta stane u 25 mb a kosta 20$... e pa za takvu bih i dao pare

omasovljenje prodaje igara ce svkako krenuti putem kojim su krenuli i filmovi samo sto je to vrlo zeznut posao jer gamera u nasoj zemlji ipak ima mnogo manje nego filmofila

inace razocarao sam se da je jos neko podlgao EA imperiji koja je unistila pc scenu :(

jorgovan je napisao(la):
Ne znam koliko ID zaradjuje tako da ne mogu porediti ali znam da Valve-u ne ide nimalo lose sto se prihoda tice.

Nego koje su to stotine igara za Doom3 engineom? Ajd mi nabroj 15ak jer bi voleo da ih probam posto Doom3 engine veoma cenim i mislim da je sam Doom 3 njegova losija interpretacija.

Nisam govorio samo o D3 endzinu vec o id endzinima. Dakle i o prethodnim. A uostalom vec sad postoji 15-ak igara na D3 endzinu koje se prave, doduse, i koje krecu sa izlascima od Bozica. Uostalom i sam ID pravi 2 igre, Quake 4 i Quake wars.

filipenko je napisao(la):
Nisam govorio samo o D3 endzinu vec o id endzinima. Dakle i o prethodnim. A uostalom vec sad postoji 15-ak igara na D3 endzinu koje se prave, doduse, i koje krecu sa izlascima od Bozica. Uostalom i sam ID pravi 2 igre, Quake 4 i Quake wars.
id ne pravi Q4 niti QW! Oni su samo koproducenti!
Kazes 15-ak igara?!? Ajde molim te daj nazive ili barem razvojne kuce!?
Kazes 100-ak igara na id-ovim endzinima! Malo (vise) si preterao ;)
Takodje, mesas babe i zabe! id takodje ima svog distributera, koji je podjednako mocan (sta vise :d) mislim da je Activision i mocniji od EA!

Eh, kad se setim jednog sjajnog potpisa sa bencha (nazalost zaboravio sam ko ga je imao) - kome ima smisla objasnjavati njemu nema potrebe, kome treba objasnjavati njemu nema smisla :)
Ajde da prebrojimo sve igre ikad koje su izasle na idevim endzinima i modifikacijama. Cak i da ih nema 100 ima ih barem 80. Naravno, nikome ne pada na pamet da sve te igre prebrojava tako da eto, budi ti u pravu, nema problema...
A dotle - cao Valve, unistitelju Counter Strike-a :D
P.S. ID ima svog distributera, a Valve ima EA, koji nije distributerska firma. To je groblje ideja i sticenik necastivog i nemoralnog u igrackoj industriji

shto se tiche objashnjavanja, ja zastupam to stanovishte, samo da se zna... :)
a u vashoj raspravi i nemam neki stav... nisam obaveshten...

Kao i obicno, Opti je sinonim za argumentovanu raspravu!
EA poseduje svoje razvoje nstudije i ujedno je i distributer. Activision je mnogo vise distributer, ali su i oni od skora krenuli da formiraju razvojen studije. ubisoft je takodje nalik EA-u distributer i "mecena" razvojim studijima.
Zaista m inije jeasno cemu tolika pljuvacina na EA. Cinjenica je da imaju hit igara, ali nist amanje od ostalih distributera. Ali isto tkaoimaju i sjajnih AAA naslova!

Ostaje pitanje (molba) da nabrojis 15 licenci za D3 mashinu!!!

Cemu pljuvacina po EA?!? ... nedjo mora da se salis...

oni su prvi primenili koncept izbacujemo milion nastavaka jedne te iste igre sa gotovo nikakvim unapredjenjima (pod ovim ne podrazumevam graficki aspekt) posle cega su svi krenuli ka istom pricipu... oni su prvi poceli 'kupovati' nezavisne razvojne studije i od njih prave 'muze' i sprecavaju bilo kakav trag individualnosti developera i pojavu originalne ideje koja bi donela nesto novo... igre su im smrt za industriju jer im je koncept igara repetitivan dosadan i krajnje prevazidjen... svaka 20a igra im je 'dobra' (i to kad se pojavi u prvom serijalu posle toga sledi xx expanzija pa onda nastavci koji su naravno sve losiji i losiji)

Naravno. Ja se ne secam da je Blizzard ikada napravio losu igru. Pocev od Black Thorna (DOS igra, nalik Prince Of Persia, Flashback), preko Warcraft-a i Diabla, pa sve do WOW.

Nedjo je napisao(la):
Zaista m inije jeasno cemu tolika pljuvacina na EA.

Jesi li primjetio da nek njihovi naslovi(BF1942,BFME,BF2)nemaju podršku za 1280x1024 rez.a veliki broj ljudi je prešao na LCD.

Vrh Dno