Šta je novo?

valja li ovo ili ...

nema potrebe za tako brzom memorijom jer u realnom radu nema razlike izmedju 1333 i 2133,tako da uzmi neku sredinu 1600 bilo koju kingston,kod memorije je bitna kolicina a ne brzina,sto se tice procesora bolje uzmi 8350 i neku 990x plocu jer je brzi od intela + jeftiniji,a ako si vec fan intela uzmi 3570k jer moze da se klokuje i u rangu je sa 8350,licno bih pre bih uzeo 8350 + 990x plocu zbog cene a priblizne performanse...i ulozis novac u jacu grafiku...e sad ne znam koliko mu je bitno kuciste jer ako nema posebne zahteve moze dosta da se tu ustedi...za napajanje ako uzima jacu grafiku a da bude miran vise godina neka uzme bilo koje chieftec ili cm od 650w...e sad ako hoces kvalitet i pouzdanost uzmes seasonic 650w jeste da je cena malo visa ali vredi svaki dinar!chieftec i cm su igracka za seasonic jer razbijaju kvalitetom....to je moje misljenje nadam se da sam pomogao.

Ovako, imam dva racunara jedna je malo zastareo a drugi je dobar. Taj Stariji ima: Intel Celeron D 3.1GHz, 512 MB RAM-a, MSI RX9550SE-TD128 Radeon 128MB 64-bit DDR Graficka, GIGABYTE GA-8I865G775-G-RH Maticna, 128 GB na hadru i napajanje od max 255. Na ovom novijem: Intel i5-2300 2.8GHz 6MB 64bit, 4 GB RAM-a, PALIT GeForce GTS 450 1GB GDDR5 Graficka, MSI P67A-C45 B3 (prijavljena je greska na cipsetu ali ova srecom radi baz problema), 1TB hard, BLUEBERRY PSB560 560W napajanje. Konfiguracija je kupljena u Gigatronu pre malo vise od dve godine. Plan je da se vecina komponenata iz novijeg racunara stave u star kome ce najverovatnije trebati i napajanje mozda iz ovog, a da se kupe nove komponente za ovaj racunar. Racunar ce najvise da sluzi za gaming, rad u CAD-u, SolidWorks-u... budzet je oko 700 eura za oba bez monitora. Pa ako mozete dajte mi vase misljene i neke preporuke. Hvala u napred :D.

Pa ovako na tom starom moras sve da menjas,na novom je napajanje je preslabo msm ono je ok ali opet je slabo za danasnje standarde znam imam ga ja trenutno ono ima oko realnih 380w a ne 560w i nebi mogao da dodas neku jacu grafiku...Znaci prodas taj stari sacuvas novi, to je jedino resenje jer je sve ostalo bacanje novca...Znaci zadrzi taj noviji jos je ekstra.
A novi neka sadrzi:
Ploca:AM3+ 970 Gigabyte GA-970A-D3-8200
Procesor:AM3+ AMD FX-6300-12000
Memorija:2x4GB 1600MHz Kingston HyperX, KHX1600C9D3B1K2/8GX-6500
Graficka:GeForce GTX660 Asus 2GB/DDR5-24000
Hard Disk:HDD SATA3 7200 1TB Seagate SV35 ST1000VX000-7100
Kuciste:Cooler Master Elite 370-4200
Napajanje:650W Chieftec CTG-650C-8500
Eto to ti je 70500 din i sa ovim ces moci sve da radis bez ikakvih problema...E sad za taj sto sam ti rekao da zadrzis u buducnosti mozes da mu dodas neku jacu grafiku ali to vuce jace napajanje...inace ima jos da te sluzi nije to slab komp. zapravo daleko od toga...nadam se da sam pomogao ako ima nekih nejasnoca slobodno pitaj tu sam :D

Jedino sto bi promenio je kuciste, zadrzao bi ono koje je bilo u prvom planu. Procesor me pomalo zbunjuje. Zasto je intelov i5 kao na primer INTEL i5-3450 koji ima 4 jezgra toliko skuplji od ovog sto si mi preporicio koji ima 6 jezgara, nisam ljubitel AMD procesora pa i ne pratim njihovo trziste al ovo nema smisla :D.

AMD je uvek bio jeftiniji,a intel skuplji,amd ima bolji odnos cena-performanse dok intel trazi dosta novca...ali ne znaci da ako procesor ima manje jezgra da je gori zapravo taj i5 3450 je jaci od ovog amd ali nista drasticno..evo test:http://www.cpu-world.com/Compare/359/AMD_FX-Series_FX-6300_vs_Intel_Core_i5_i5-3450.html
AMD-ova politika je kada zagusti povecaj broj jezgra i takt(samim tim i veci tdp) :D...btw.korisnik sam amd-a ali to je istina,arhitektura im je sve gora i gora...znaci taj intelov je jaci i pored manjeg broja jezgra dok ako gledamo odnos cena-performanse amd ga unistava :D...+ jeftinije ploce za amd i mozes da ga klokus dosta ako ti zapadne lep primerak ali ti je potreban bolji kuler...znaci da ulazimo u ovo jer mozemo ovako ceo dan :D uzmi amd i vozi jer se vise isplati :D...

U principu mozes da zamenis slobodno bas sam razmisljao da ti stavim 8320 umesto 6300 ali onda si skracen za grafiku,bolje uzeti fx 6300 i jacu grafiku nego 8320 i slabiju...za maticnu paaaaa radice on ok ali nece bas na 100% nego na nekih 90% svojih mogucnosti zbog 970x cipseta kada bi stavio neku plocu sa 990x plocu ne bi bilo problema ali moze i ta bez problema...sad za hladjenje moras uzeti neki cm 412s ili hyper 212 evo mada mozes i xigmatek gaia sd1283...ali moras da znas da 8320 trosi kao ta-pec kad se klokuje a to trazi jace napajanje mada nema problema ovo ce izdrzati i sa klokom procesora i grafike...tako da namerno sam izabrao jace napajanje upravo zbog toga...ako imas para uzmi 8320 jer je bolji...

Nazad
Vrh Dno