Šta je novo?

valja li moj peca :)

activated1

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2004
Poena
709
OK. Imam jedno vrlo standardno pitanje ,a to je ocena konfiguracije.
Evo ovako do pre tri meseca koristio sam sledeci racunar:
MB:ASUS A7V266C
CPU:AMD AthlonXP 1600+
RAM:Kingstone 256Mb DDR 200Mhz
VGA:MSI GeForce2 MX400 64Mb >>> GeForce FX5200 128Mb 64-bit :wall:
TV:MSI TV @nywhare master
MODEM:Lucent 56k
FDD:Samsung :d
HDD:Maxtor 120GB (2MB)
CD:LG 52x :crash:
CD-RW:TEAC 40x (540W)
CASE:Kung FU(Mercury) 350W
Monitor:Samsung SyncMaster 755DFX

>>>-zamenio sam za :smoke:

ovu mashinu sam koristio protekle dve godine i bio sam vrlo zadovoljan(sem cd-roma i graficke :-devil-: )

uglavnom,uradio sam upgrade racunara i zamenio plocu,procesor i ram ,a jedno mesec dana kasnije i graficku,cd,fdd i moja konfiguracija izgleda ovako:

MB:MSI 865PE Neo2-V
CPU:Intel CeleronD 2.53Ghz (256Kb cache)
RAM: PQI 256Mb DDR 400Mhz (u skorije vreme treba da dodam josh 256Mb)
VGA:Sapphire ATI Radeon 9600pro (Advantage :wall: )
TV:MSI TV @nywhare master
MODEM:Lucent 56k
FDD:NEC Black :d
HDD:Maxtor 120GB (2MB)
DVD:MSI StarSpeed 16x
CD-RW:TEAC 40x (540W)
CASE:Kung FU(Mercury) 350W
Monitor:Samsung SyncMaster 755DFX

Ovaj upgrade me je izasao:
MB 67e
CPU 70e
RAM 37e
VGA 100e
DVD 25e
TOTAL:299e

interesuje me da li sam trabao da predjem na pci-e (ja mislim da jesam, ali je u SK 9/2004 u I/O portu bilo pitanje PCI-e ili ne i odgovoreno je da ne treba uzimati standard koji nije bar 6 meseci na trzistu,kako je pci-e bio oko 3 meseca na trzistu kada sam ja kupovao odlucio sam se za AGP ),odnda ocena moje bivshe i sadashe konfiguracije,koji bi ste vi upgrade napravili za iste pare?

HVALA UNAPRED.

ps:ala sam ga rastegao :p

Poslednja izmena:
Zasto celeron covjece trebao si uzeti amd bartona 2.5Ghz koji je jako overclocabilan i ima 512Kb cachea. Ako volis game treba ti jos 256Mb memorije,bolje 512.

Nisi trebao da prelazis na PCI Express , to bi imalo smisla
samo ako bi bio spreman da kupis neku mnogo dobru
PCI Express graficku karticu i da se otvoris za neku nForce4 plocu za A64 ...
U principu ja licno bi tvoju staru konfiguraciju nadogradio ovako :
Zamenio XP1600+ sa nekim polovnim AthlonXP 2400 procesorom ,
zamenio 256MB DDR-a sa 512MB (dodao jos 256) ili 1GB
i na kraju kupio npr. 9600pro , ali varijantu sa originalnim clockovima
Eto da kazemo da ti treba DVD , pa bi i njega stavili ....
Moj ćef je da ne drzim bas neka ekstra krsh napajanja u kompu ,
pa bi taj Mercury dobio noge i umesto njega isao bi npr DTK 400W.

Sve skupa :
Doplata za procesor da kazemo da bi bila nekih 30-ak eura
Dodavanje 256MB bi islo npr za nekih 35 eura
9600 pro bi kostao nekih 120 eura (odbi vrednost stare kartice ali dodaj PDV)
DVD - 25 eura
i na kraju DTK 400W - 30-ak eura

Sve ukupno otprilike 240-260 eura , ostane kusur , a konffiguracija
bolja po meni

Pozdrav

starac je napisao(la):
Zasto celeron covjece trebao si uzeti amd bartona 2.5Ghz koji je jako overclocabilan i ima 512Kb cachea. Ako volis game treba ti jos 256Mb memorije,bolje 512.
Obožavam ove pametnjakoviće što samo ponavljaju tuđe, ali nedaj bože svoje vijuge da uključe.

1. Ne postoji Barton 2.5GHz. Dakle ne znam, ali se ne sećam da sam do sada bilo gde pročitao da taj barton bilo ko zove 2,5GHz. Ti si mislio na Barton 2500+ koji radi na 1833 MHz, odnosno 1.83GHz.

2. Ako već pričamo srpski, onda se ne kaže game, nego igre, igrice, imamo svoje reč, fala bogu. 512MB je danas optimum, kao što je juče bilo 256, a prekjuče 128. Sve iznad ili ispod 512MB je sviranje k****, osim u konkretnim slučajevima. Dakle, sa 512MB će sve lepo da šljaka, pa i igre, volele bi neke malo više memorije, ali ne mari. Ni jedna garant ne traži preko 768MB.

3. Zaboravljaš činjenicu da je barton ipak malo teško naći, zar ne? Najlakše je reći, ali hajde mi ti bartona nađi negde, novog nikako. Celeron D ima 256 keša i konačno je to celeron od intela, posle dugo vremena, vredan spomena. Vredi pare, definitinvo, pa još ako se malo klokne, milina, pogotovo što moje iskustvo kaže da intel bazirane mašine ipak pružaju manje glavobolja, bez obzira što za isto para, verovatno manje 3d mark poena dobiješ od amda, ali ne mari.

Emineme, ne moj mnogo da se brineš oko upgrade, to je to, mogao si verovatno za pare i malo bolje da se snađeš, ali šta sad, to se brzo zaboravi, a bitno je da ti mašina služi i da radi pre svega. Da, i mogao si neki DVDRW da nabaviš, šta izigravaš sa ta 2 optička uređaja, mene bi nervirali da ih gledam :). I još nešto, nadam se da imaš dobru tastaturu i miša (i podlogu za miša), a ako nemaš, onda si vuna velika što si 300 evra dao samo na ono što ne vidiš i sa čim nemaš dodira, mislim, džaba sve ako u ruci držiš neki Genius i ako ti je tastatura neki A4 ili tako neka smejurija...

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Nisi trebao da prelazis na PCI Express , to bi imalo smisla
samo ako bi bio spreman da kupis neku mnogo dobru
PCI Express graficku karticu i da se otvoris za neku nForce4 plocu za A64 ...
U principu ja licno bi tvoju staru konfiguraciju nadogradio ovako :
Zamenio XP1600+ sa nekim polovnim AthlonXP 2400 procesorom ,
zamenio 256MB DDR-a sa 512MB (dodao jos 256) ili 1GB
i na kraju kupio npr. 9600pro , ali varijantu sa originalnim clockovima
Eto da kazemo da ti treba DVD , pa bi i njega stavili ....
Moj ćef je da ne drzim bas neka ekstra krsh napajanja u kompu ,
pa bi taj Mercury dobio noge i umesto njega isao bi npr DTK 400W.

Sve skupa :
Doplata za procesor da kazemo da bi bila nekih 30-ak eura
Dodavanje 256MB bi islo npr za nekih 35 eura
9600 pro bi kostao nekih 120 eura (odbi vrednost stare kartice ali dodaj PDV)
DVD - 25 eura
i na kraju DTK 400W - 30-ak eura

Sve ukupno otprilike 240-260 eura , ostane kusur , a konffiguracija
bolja po meni

Pozdrav
E tarmi, je**te, daj kad te molim nauči taj zarez da koristiš, bolje ni nemoj da ga kucaš, bolje to nego pokrešno. Zar se koristi ovako "jedan, dva" a ne ovako "jedan , dva" i takođe ne ovako "jedan ,dva", dakle ne može onako kako ti hoćeš, nego kako je propisano. Nauči to, nije teško.

Bane® je napisao(la):
1. Ne postoji Barton 2.5GHz. Dakle ne znam, ali se ne sećam da sam do sada bilo gde pročitao da taj barton bilo ko zove 2,5GHz. Ti si mislio na Barton 2500+ koji radi na 1833 MHz, odnosno 1.83GHz.

Ne pametnjakovicu, on je mislio na Athlon XP 2500+ ;)

slim_shady je napisao(la):
interesuje me da li sam trabao da predjem na pci-e (ja mislim da jesam, ali je u SK 9/2004 u I/O portu bilo pitanje PCI-e ili ne i odgovoreno je da ne treba uzimati standard koji nije bar 6 meseci na trzistu,kako je pci-e bio oko 3 meseca na trzistu kada sam ja kupovao odlucio sam se za AGP ),odnda ocena moje bivshe i sadashe konfiguracije,koji bi ste vi upgrade napravili za iste pare?

HVALA UNAPRED.

ps:ala sam ga rastegao :p

Nigde u SK nije napisano da nesto treba da bude staro 6 meseci da bi se kvalifikovalo za kupovinu.
Nisi ga rastegao nego izmisljas/lazes. Banetova prica, volje ljudi da ne razmisljaju nego da zakljuce najjednostavnije. Steta sto to previse cesto dovodi do pogresnih zakljucaka.

Neko je ustao danas na levu nogu ( mozda i nije spavao ) :)
Izvinjenje svim ljudima kojima moji zarezi idu na zivce :d :d

Isto važi i za razmake uz zagrade :)...

Sasa je napisao(la):
Nigde u SK nije napisano da nesto treba da bude staro 6 meseci da bi se kvalifikovalo za kupovinu.
Nisi ga rastegao nego izmisljas/lazes.

ma kuzma je spominjao da ne treba kupovati tehnologiju koja nije bar 6 meseci stara, jer sve to nije ocisceno od bagova itd..... verovatno je decko pogresno shvatio.....

Poslednja izmena:
BANE jesi li ti mozda profesor srpskog jezika, mislim stekao sam takav utisak. Ja sam mozda malcice pogresio u opisu jeli,ali covjece sta fali ako covjek zezne koji zarez ili napise game. Bio sam dovoljno jasan i covjek je shvatio o cemu pricam,a da nije shvatio sigurno bi nesto odgovorio. Bilo bi dobro da provjeris i svoj tekst kad si toliki perfekcionista. Komp. imam vec skoro 9 godina, puno toga sam procitao,promijenio sam dosta konfiguracija i znam o cemu pricam,mislim nemojte me pogresno shvatiti. Naceo sam trecu deceniju,znaci relativno mlad i iz svog nekog iskustva mogu reci da ljudi nevole sitnicare i perfek...

NEEE- Microstarov DVD. Joj i TV karta. Nista licno, ali sta ce ti ocena kompa ako si vec dao pare za njega? Ajd da hoces da kupis pa pitas za preporuku.. Ovako.. SK.. :S:

starac je napisao(la):
BANE jesi li ti mozda profesor srpskog jezika, mislim stekao sam takav utisak. Ja sam mozda malcice pogresio u opisu jeli,ali covjece sta fali ako covjek zezne koji zarez ili napise game. Bio sam dovoljno jasan i covjek je shvatio o cemu pricam,a da nije shvatio sigurno bi nesto odgovorio. Bilo bi dobro da provjeris i svoj tekst kad si toliki perfekcionista. Komp. imam vec skoro 9 godina, puno toga sam procitao,promijenio sam dosta konfiguracija i znam o cemu pricam,mislim nemojte me pogresno shvatiti. Naceo sam trecu deceniju,znaci relativno mlad i iz svog nekog iskustva mogu reci da ljudi nevole sitnicare i perfek...
Nema potrebe da se pravdaš. Ti si reko svoje, ja svoje. Nek "publika" oceni ko je bio korisniji u ovom threadu.

Što se zareza tiče i ti ih pogrešno pišeš, ali ti je to teže palo, za razliku od Tarmija, koji je to delimično shvatio i kao šalu.

Bane® je napisao(la):
Nema potrebe da se pravdaš. Ti si reko svoje, ja svoje. Nek "publika" oceni ko je bio korisniji u ovom threadu.

Što se zareza tiče i ti ih pogrešno pišeš, ali ti je to teže palo, za razliku od Tarmija, koji je to delimično shvatio i kao šalu.

Al da je bio u pravu - jeste! Stvarno si ustao na levu nogu. A verovatno nisi ni doruckovao: ;)
"E tarmi, je**te, daj kad te molim nauči taj zarez da koristiš, bolje ni nemoj da ga kucaš, bolje to nego pokrešno"
Toliko si se iznervirao za gluposti da si izgubio osecaj... "pokrešno" bato :d

Da se ja pitam tarmi bi trebao da dobije bananu za te zareze ...

Sasa je napisao(la):
Nisi ga rastegao nego izmisljas/lazes. Banetova prica, volje ljudi da ne razmisljaju nego da zakljuce najjednostavnije. Steta sto to previse cesto dovodi do pogresnih zakljucaka.
Ne laže čovek, Kuzma je to stvarno rekao. A ti malo obrni novine za koje pišeš pre nego što kreneš da napadaš... :)

Pa i ako je rekao, ne treba ga shvatati bukvalno! Hteo je covek da kaze da je potrebno malo sacekati pre kupovine najnovijeg hardvera. Po meni je to ok stav.
Eto na primer, ja sacekam i po par godina nakon izlaska neceg novog da bih ga kupio:D

kjgkreek je napisao(la):
Da se ja pitam tarmi bi trebao da dobije bananu za te zareze ...
Znaci drug KJGKREEK bi mene da malcice banuje ....
Pih svashta..... ajde razumem ja zbog zareza al zagrade i razmake mi
ne dirajte !!! :d :d :d

Tony je napisao(la):
Pa i ako je rekao, ne treba ga shvatati bukvalno! Hteo je covek da kaze da je potrebno malo sacekati pre kupovine najnovijeg hardvera. Po meni je to ok stav.
Eto na primer, ja sacekam i po par godina nakon izlaska neceg novog da bih ga kupio:D
Znam ja šta je on hteo da kaže, ali to nije razlog da Saša naziva nekog lažovom zato što je nadrndan došao na Bench.
PS. I ja :d

Dopada mi se rezon da se ne uzimaju komponente koji nisu na tržištu bar šest meseci, time se izbegavaju razni potencijalni problemi i dobija relativno zrela tehnologija. Jednom sam uzeo ultra new platformu i nikad više, svaka se škola plaća.

thanks na vrlo iscrpnim odgovorima. :) nego poslusho sam savet i dodo josh ram sad msahina mnogo bolje radi.shto se napajanja tice verovatno cu menjati celo kuciste ,) ,josh jednu stvar da napomenem SK mi je omiljeni kompjuterski casopis u SCG za 100 kinti dobijem 150+ strana testove programa,igra,hardvera,cene na trzistu...

nego malo sam se "igrao" u bios-u pa sam klokno procesor pa sad radi na 3.28 (19x173),a memorija radi na 433,moram priznati da nisam ocekivao da ce pqi da radi stabilno na 433.
josh jednom thanks!!!!!! :banana:

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ne laže čovek, Kuzma je to stvarno rekao. A ti malo obrni novine za koje pišeš pre nego što kreneš da napadaš... :)

Kad je to Kuzma pisao o PCI-E ? Ili je napisao sta u kom kontekstu ?

Sto se tice rezona, ne treba ga se drzati.
Ima stvari koje ne treba kupiti nikad, ili ni posle tri godine, dok bi neke kupio odmah cim izadju. PCI-E je svakako ona koju zelim sto pre, cim je pocela "da valja". A to je sigurno vec par meseci, od pojave grafickih koje su namenjene ovom standardu.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Kad je to Kuzma pisao o PCI-E ? Ili je napisao sta u kom kontekstu ?
U IO portu. Neki lik ga pitao da li da uzme plocu sa PCIe posto ima 1000 evra i hoce da kupi novi kompjuter, a on mu odgovara da ne uzima nove tehnologije dok se malo "ne razgaze"...

Bane® je napisao(la):
pogotovo što moje iskustvo kaže da intel bazirane mašine ipak pružaju manje glavobolja, bez obzira što za isto para, verovatno manje 3d mark poena dobiješ od amda, ali ne mari.
Moje iskustvo govori da to bas nije slucaj. Podjednako i jedna i druga platforma umeju da zadaju glavobolje. Jednostavno receno, losa maticna ploca je losa maticna ploca, losa memorija je losa memorija i tu je kraj price Bane.
Nekompatibilnost sa memorijama je posebna prica, ali tu se zna sta se radi, uzimaju se samo sertifikovani moduli i nikada nema problema, moze samo da se manje ili vise o.c.

Nazad
Vrh Dno