Šta je novo?

Vakumiranje klima

ProdigyFreak

Slavan
Učlanjen(a)
16.02.2021
Poena
305
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700x3d / 140mm AIO
Matična ploča
ROG STRIX B550-I GAMING
RAM
Kingston HyperX 3466 @ 3600
GPU
Radeon 6800 XT
PSU
650W SFX-L 80Plus Gold Fully Modular
Kućište
NZXT H1 (v1)
Mobilni telefon
Xiaomi 15 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Danas sam imao jednu neprijatnost sa likovima koji su dosli kod drugara da ugrade klimu. Naime, ubedjivao sam se s njima da mora pravilno vakumiranje da se uradi sa vakum pumpom, dok je njihova metoda rada bila ispustanje azota iz unutrasnje i ispustanje vazduha negde kod holendera na spoljnoj na par sekundi. Ubedjivali su me da se tako bolje istera vlaga iz sistema nego vakum pumpom i da za male kucne sisteme to nije potrebno. Takodje su napomenuli da oni imaju oko 300 ugradnji mesecno i rade za neke velike firme po NS... U fazonu ja sam slepac nemam pojma. Drugar nema pojma o nicemu, njemu bitno da hladi.

Sta vi mislite o ovome? Da li je stvarno moguce i tom metodom pustiti klimu u pravilan rad? Potpisali su sve i overili pecatom sto je ok, ali meni je ova metoda jako sumnjiva. Kod mene je uvek islo vakumiranje sa vakum pumpom

Da li mora da se vakumira u manjim kucnim sistemima? Pa i ne bas.
Da li je pozeljno? Naravno da jeste.

Oni su ti kod drugara odzracili sistem ispustanjem malog dela freona iz spoljne jedinice.
99,9% da ce to da sljaka bez problema, i ne bi trebao sad previse da se nerviras oko toga.
Ako se vakumiranje ne uradi i proveri kako treba, donosi samo neki lazni osecaj sigurnosti.
Samo po sebi se vakumiranje radi vise iz nekih ekoloskih normi, jer pre pustanja freona u sistem si isti proverio i osigurao se da isti ne pusta.
Posle vakumiranja od nekih 10-15 min, sistem moras pratiti otprilike isto toliko da li taj vakum drzi ili ne. Ako drzi, pustas freon i gotov si.
Ako ne drzi, imas negde los spoj na holenderu ili si lose zavario cevi, i sve radis ponovo a da ne izgibis freon koji vec imas.
Naravno, u sezoni to oduzima monterima previse vremena, i pretpostavljam da ce na sve nacine pokusati da izbegnu, jer im se povecava kolicina raspolozivog vremena za ugradnju na drugom mestu.

Kao sto je zoxor rekao na jednom drugom mestu, bitnije je obratiti paznju na to kako monteri cuvaju i koriste cevi za ugradnju nego samo vakumiranje, jer ako cevi drze razbacane u vozilu bez zatvorenih krajeva, svakakva kontaminacija istih je moguca.

Hm hvala na opseznom odgovoru. Tri klime do sad su mi ugradjivali sa vakumiranjem, cetiri ako racunam i premestanje gde su opet radili vakumiranje. Tri razlicita servisa i svi su imali istu tehniku. Bio sam bas skeptik po pitanju ove metode ali izgleda da moze i tako...

Pa, može i tako, ali majstorima koji sada uzimaju >75€ za ugradnju ne bih dozvolio da se provuku bez vakumiranja. Treba ih odmah po dogovaranju posla pitati da li to rade, i bez dalje diskusije opomenuti da će ostati bez honorara ako ne žele time da gube vreme. Svako montažno uputstvo proizvođača klima bezpogovorno naglašava da se vakumiranje radi.

Ekološki razlozi i izbegavanje ponovnog dolaska majstora (ako pušta freon) su još jedan argument za vakumiranje.

Upravo tako...
Kada počnu da objasnjavaju kako su ugradili na stotine bez vakumiranja ja ih prekinem i kažem da ako hoće od mene da uzmu te pare
Moraće da vakumiraju

Potpuno se slažem sa tim da je neophodno, i da to treba spomenuti prilikom dogovaranja montaže i istrajati u insistiranju da se i obavi na kraju.
U situaciji kad je montaža obavljena bez vakumiranja, a sa odzracivanjem sistem će i dalje raditi u veeelikoj meri normalno, naravno ukoliko se i sa cevima za montažu rukuje normalno.

Naknadno vakumiranje posle puštanja sistema u rad nije moguće, već se freon izvlači i nosi na reciklažu, te se onda sistem vakumira i ponovo puni na propisanu težinu freona, naravno iz boce sa novim freonom a nikako da se onaj rekuperirani vrati jer u tom slučaju kao da ništa nije ni urađeno.

I kad se dogovorite pre montaže, skoro uvek se desi da "zaborave" vakum pumpu

Lepo ih treba vratiti pa nek se sledeci put prave blesavi.

Moze objasnjenje za laika oko vakumiranja?
Dolaze mi u subotu za montazu dve klime, pa da znam jel su me zahebali? Tj jel da ih cimam za to odmah i kako da znam da su ispostovali?

Namontiraju cevi sve kako treba, onda zakace vakum pumpu na klimu i vakumiraju, pa bi trebalo da sacekaju da vide drzi li vakum pa ako drzi da puste gas, a ako ne drzi vakum da vide sto ne drzi.
Gumice (amoritizeri) za spoljnju jedinicu i ma sta ti govorili minimum po 3m cevi a moze i jos vise (cak moze biti malo bolje da je 4-5m).
Racun za klime fiskalni i garantni list popunjen i overen pečatom.
Bilo je ljudi kojima nisu dali fiskalni ili popunjen i overen pecatom garantni list pa kad je trebalo u garantnom roku popravljati odbili majstori...

Nazovi ti majstore i naglasi im da hoces vakumiranje i da hoces gumene amortizere na spoljnju jedinicu, nista oni to ne nose sa sobom ako im se izricito ne zatrazi.

Namontiraju cevi sve kako treba, onda zakace vakum pumpu na klimu i vakumiraju, pa bi trebalo da sacekaju da vide drzi li vakum pa ako drzi da puste gas, a ako ne drzi vakum da vide sto ne drzi.
Gumice (amoritizeri) za spoljnju jedinicu i ma sta ti govorili minimum po 3m cevi a moze i jos vise (cak moze biti malo bolje da je 4-5m).
Racun za klime fiskalni i garantni list popunjen i overen pečatom.
Bilo je ljudi kojima nisu dali fiskalni ili popunjen i overen pecatom garantni list pa kad je trebalo u garantnom roku popravljati odbili majstori...

Nazovi ti majstore i naglasi im da hoces vakumiranje i da hoces gumene amortizere na spoljnju jedinicu, nista oni to ne nose sa sobom ako im se izricito ne zatrazi.
Hvala na info.
Za gumene amirtizere mi vise njih rece da nema potrebe, jer guma brzo strada od spoljnih uticaja?! Ovako napamet mi to ima smisla, a u realnosti?
Dobro si mi rekao za fiskalni to apsolutno nisam ocekivao da izdaju, posto su registrovani kao preduzetnici...
Sutra ih zovem da proverim, pa ako nije po ps, *** neka radi drugi...
Jednu od firmi sa spiska u prethodnim postovima sam izabrao, imaju dobre recenczije na netu, sad koliko je verovati...

Meni je uvoznik, prodavac i monter bila jedna firma (valjda je i uvoznik), spominjana ovde kao korektna za montazu, doneli klimu, doneli fiskalni, overen i popunjen garantni list u koji ce se upisivati godisnji servisi nerednih dal bi ono 5 godina radi garancije.
I ako cika Žika kupi u Metrou klimu (ili bilo kojoj drugoj prodaji) i donese ti je da je ugradi, izdace i njemu fiskalni za klimu i popuniti garantni list, pa ces imati papire...

Odakle monterima fiskalni, kada nisu u obavezi da imaju fiskalne kase...
Dovoljan je pecat registrovane firme.

Proverio sam sa servisom koja treba da mi ugradi klime.
Rece covek vakumiranje rade obavezno, a gume ako zelim, a po njemu nema potrebe za ovu klimu, ali ako zelim, nije problem, naravno.
Za fiskalni nisam ni pitao, zbog ovoga sto je i bakara napisao.
Servis je Polar MD.
Za sada krajnje korektna komunikacija sa njima, da tako prodje i ugradnja i super.
Po netu ih hvale ljudi, pa cu podeliti kada bude vreme i svoje iskustvo ako ikome znaci.

Odakle monterima fiskalni, kada nisu u obavezi da imaju fiskalne kase...
Dovoljan je pecat registrovane firme.
Servisi dobijaju oko 20% nize cene od maloprodajnih, a dobijas fiskalni od uvoznika/odakle je servis kupio. Dakle, ne dobijas fiskalni od servisera.

Ja kad kupim klimu, meni ta radnja pošalje i svoje servisere da je ugrade, tako da ako nešto ne urade kako treba o svom trošku u garanciji popravljaju stvari.

Zavisi ko kako kupuje, ja te krupnije stvari dobijem sa rabatom a nisam baš primetio da neki serviser montira klime sa 20% nižom cenom od maloprodajne.

Dobiju oni popust ali ga zadrže.

Naravno da ga zadrze. Popust se zaradjuje jer je najbolji promoter i prodavac nekog brenda - bas instalater. Većini ljudi je svejedno koji je brend ako imaju podrsku i preporuku onog ko ce to da instalira i odrzava.

Vakumiranje - obavezno bez ikakve diskusije.
"Ozracivanje" - izmisljen termin od strane muljatora. Jednim gasom (freonom) se ne moze potisnuti drugi gas. Prosto - izmesace se.
Unutar cevi ne sme da bude nista, NISTA osim freona da bi klima radila prema projektovanim parametrima.
Ulje od cijeg kvaliteta i cistoce zavisi kompresor je higroskopno - upija vlagu i sa njom pravi neka kisela jedinjenja.
Vazduh - stranci imaju termin "non condensable" tj. gas koji se ne moze kondenzovati, pretvoriti u tecno stanje. Upravo je promena agregatnog stanja osnovni princip na kom rade (skoro) svi komercijalni uredjaji za hladjenje. Dakle, vazduh=nema promene agr. stanja= nema hladjenja. Trosite struju i habate delove za dzabe.

Vakumiranje je obavezno ali nije uvek tako bilo.
Freoni su skoro tri puta tezi od vazduha i bez problema potiskuju vazduh ispred sebe.
Ja posedujem sertifikat za rukovanje freonima izdat od strane ministarstva za zaštitu životne sredine tako da striktno insistiram na vakumiranju i na rekuperaciji freona.
U prilogu je uputstvo za odzracivanje instalacije split sistema Carrier iz 90'

Prilozi

• air purge.png
    air purge.png
    63.8 KB · Pregleda: 215
Meni serviser rece da frizidere drze 24h na vakuum pumpi kako bi bili sigurni da ne propustaju negde, sto mu dodje da ako bas nije neka rupetina tih 5-10-15min ne znaci bas mnogo, sto se tice provere da li negde propusta, prevashodno je da se izvuce vazduh (sa sve vlagom).

Doduse ono sto sam naucio u ovoj temi, sto se tih tehnickih stvari tice, govori tiho i nosi @zoxor sa sobom :p

Vakumiranje je obavezno ali nije uvek tako bilo.
Freoni su skoro tri puta tezi od vazduha i bez problema potiskuju vazduh ispred sebe.
Ja posedujem sertifikat za rukovanje freonima izdat od strane ministarstva za zaštitu životne sredine tako da striktno insistiram na vakumiranju i na rekuperaciji freona.
U prilogu je uputstvo za odzracivanje instalacije split sistema Carrier iz 90'
Upravo tako.
Vakumiranje je postalo obavezno iz ekoloskih razloga, jer je freon jako stetan po atmosferu.

Piše na svakoj nalepnici na sj koji je ekvivalent sa CO2 u tonama.

Uz koriscenje odgovarajuceg instrumenta vakum moze da kaze mnogo toga za relativno kratko vreme narocito kod tako maleckih instalacija kao sto je split sistem.

Prilozi

• IMG-aa275faef3ecf2f92ab8bb51685ece09-V.jpg
    IMG-aa275faef3ecf2f92ab8bb51685ece09-V.jpg
    201 KB · Pregleda: 184
Kako mogu da saznam da li je uradjeno vakumiranje? Majstor ce verovatno reci da je uradjeno, tako da, na to ne mogu da racunam

Kako mogu da znam da li je uradjeno vakumiranje?
Ako nisi prisustvovao montazi onda nikako.
Ali ako se tek radi montaza onda majstori treba da prikljuce vakum pumpu izvakumiraju cevovod pa onda puste freon iz spoljne jedinice.

Onda će ti svakako reći da je vakumirano bez obzira da li su uradili😏

Vakumiranje:

Prilozi

• 20210721_162728.jpg
    20210721_162728.jpg
    144.6 KB · Pregleda: 156
  • 20210721_162722.jpg
    20210721_162722.jpg
    159.6 KB · Pregleda: 146
  • 20210721_162716.jpg
    20210721_162716.jpg
    221.6 KB · Pregleda: 160
Pozdrav svima, vidim kakve pribleme imate, imam.ih i ja :) kupio sam polovnu klimu LG multi F, imam problem, ona je dosla bez gasa, znaci odsecena creva i bez gasa. Majstora sam zvao, nije vakumirao, ubacio je gas, ukljucio i eto radi, ali nikako da greje,nesto specijalno, ne moze da zagreje mqle prostore kako bi trebalq jer je inverter, mnogo struje trosi, ispustio sqm malo gasa, klima sada mnogo bolje radi, ali temperqtura izduvnog vqzduha ne prelazi 45 50 stepeni. Da li imam nacin da promenim ulje u kompresoru i da iz pocetka vakumiram i naspem gas r410a iz pocetka? Hvala

A u cevi je posle sečenja moglo da uđe šta hoćeš, ako nije bilo zaštite. To bez stručnog servisera za LG klime nećeš vratiti u normalnu funkciju (ako je to uopšte moguće).

Vrh Dno