Šta je novo?

Uzjogunio se e6420, nece vise na 3.2

KIBLA`s

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & NZXT kraken 360
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 32 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Astral 5080 OS Gaming
Storage
2x1TB Kingston SFYRS/1000 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster X3
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
Fractal Focus 2
Monitor
ROG SWIFT PG278QR 165Hz, G-SYNC
Miš & tastatura
DeathAdder v3 & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
procesor je, od kako sam ga nabavio, radio na 3.2 GHz @ 1.344v FSB 400,
u poslednje vreme sam primetio da komp malo malo izbaci plavi ekran,
pa sam resio da provrtim orthos koji ne prolazi ni 5 minuta, nekad pukne odmah nekad kasnije, prvo sam mislio da se Vista i orthos ne vole pa sam instalirao XP ali sve isto,
probao sam sa dizanjem voltaze i dosao do 1.4v vise nisam probao,
sada stabilno radi na 3.0 GHz @ 1.344v FSB 375.
u cemu je caka?
pre dok je radio na 3.2 u sistemu je bila 7900gs,
sad je 8800GT i jos 2 GB rama, (vadjenjem dodatnog rama situacija je ista, nece na 3.2),
kartica sigurno vise vuce nego stari 7900gs, pa pretpostavljam da je napajanje postalo slabasno, chif. 420w, onaj stari, plus sto sam primetio da je sada dosta toplije (temperatura u sobi je ista kao i pre).
da li mi predlazete jos nesto da probam, pre nego zamenim napajanje?
koje mi napajanje predlazete do nekih 80e, kakva su xilence napajanja,
jako je bitno da je tiho, ne da nije bucno nego da je tiho :d ?

svi saveti dobrodosli.

Poslednja izmena:
Mozda je procesor dobio digitalnu menopauzu pa nece da radi na naponu sa kojim je pre:D Nije sala desavalo se ljudima sa E8400. Mada mislim da je napajanje oslabilo menjaj ga.

Poslednja izmena:
99.99% je PSU ili je CPU krenuo na put bez povratka :d

Batali Xilence napajanja, to je pokusaj ;)
Do 80e mozes naci neki Antec, neki CM, CHIEF itd :)

Taj chieftec nije bas buranija, da se tako izrazim, gura on to, ali ti je sigruno limitirajuci faktor, prvenstveno mislim na slabiji overclock. A ako vec kazes da se vise grije, znaci da nesto nije ok. Koje su ti tem. u speed fanu?

A sto se tice novog, samo Corsair ili Thermaltake, od bar 700W da se obezbjedis?:D

Uzmi Chieftec-a CFT 650-700W.
Ne bi trebalo da bude skuplje od 80e.
Moje od 750W je izaslo manje od 90e.
Prema tome- to je odlicna kupovina za te pare.

***, pocupaj sve osim onoga sto treba da bi radio, znaci bez optike, dodatnih ventova, hdd-ova, ako imas jos neki, baci pogled na plocu, kondezatore.... Mada, mozda je i krenula degradacija procesora :S:

Nadji negde staru PCI graficku ako mozes.Probaj sa njom da podignes na 3.2Ghz,ako hoce onda pogledaj Corsair TX650W imas u Imtelu,jeste da je malo preko tvog budzeta (8e) ali verujem da ce ti se svideti tisina Corsair-a;)

bios? desavalo se da starije verzije biosa bolje rade (treba manja voltaza) kada je oc "matorih" c2d procesora u pitanju. meni sa 1504 sve radi kako treba

Uzmi LC Power 560w i da te bog vidi :D Gurao je Q2E na 5Ghz i 9800gx2 ;)

eeeeee bre, svi bi odma' da pazare nesto coveku :D
S obzirom da je odradjen Vdroop modd na ploci ne bi trebalo da bude problema na relaciji Vcore - Cpu, tako da ili je stvarno napajanje pocelo da posustaje ili jednostavno ploca ne hebe taj Vdroop modd vishe pa shebava naponsku vishe nego sto bi trebalo. Kao sto rekoh gore, cupaj sve, pa probaj, ako nece ni onda, napajanje, mada bi meni bilo zanimljivije odneti taj CPU kod ortaka pa videti sta se desava :D....

Nadji negde staru PCI graficku ako mozes.Probaj sa njom da podignes na 3.2Ghz,ako hoce onda pogledaj Corsair TX650W imas u Imtelu,jeste da je malo preko tvog budzeta (8e) ali verujem da ce ti se svideti tisina Corsair-a;)
imam bas jednog S3 trio, u slucaju da zakaze flesovanje kartice,
pa cu da probam,

bios? desavalo se da starije verzije biosa bolje rade (treba manja voltaza) kada je oc "matorih" c2d procesora u pitanju. meni sa 1504 sve radi kako treba
bios je 1504,
sa tim istim bios-em je CPU radio na 3.2,

eeeeee bre, svi bi odma' da pazare nesto coveku :D
S obzirom da je odradjen Vdroop modd na ploci ne bi trebalo da bude problema na relaciji Vcore - Cpu, tako da ili je stvarno napajanje pocelo da posustaje ili jednostavno ploca ne hebe taj Vdroop modd vishe pa shebava naponsku vishe nego sto bi trebalo. Kao sto rekoh gore, cupaj sve, pa probaj, ako nece ni onda, napajanje, mada bi meni bilo zanimljivije odneti taj CPU kod ortaka pa videti sta se desava :D....
ne verujem da je vdroop mod nesto zeznuo naponsku,
jer kada stavim napon u bios-u 1.365 dobijam realnih 1.344,
kada skinem vdroop komp nece ni u win. da udje na 3.2 @ 1.365 u biosu,
plus sto sam premerio napone sa vdroop-om i isti su kao pre.

sutra cu da se zezam, sa PCI karticom, cupanjem creva, optike, hdd-a ("sta ce coveku ovolika creva"?),
plus sto sam organizovao ortaka za jedno CorsAir napajanje od 650w ili od 700w,
pa cu da vidim sta se onda desava i postujem rezultate.

p.s.
zanimljivo je to da je komp samo zakucava u windows-u, plavi ekran, prilikom surfovanja ili nekog rada u win. exploreru,
i da orthos ne prolazi duze od tih 5 min.

ali sam vrteo 3d mark 06 30 puta, stavio sam luping i otisao do grada, i kada sam se vratio komp nije zakucao,
tj. prosli su svi testovi, takodje sve igre rade normalno.

Poslednja izmena:
p.s.
zanimljivo je to da je komp samo zakucava u windows-u, plavi ekran, prilikom surfovanja ili nekog rada u win. exploreru,
i da orthos ne prolazi duze od tih 5 min.

ali sam vrteo 3d mark 06 30 puta, stavio sam luping i otisao do grada, i kada sam se vratio komp nije zakucao,
tj. prosli su svi testovi, takodje sve igre rade normalno.

hmmm...a sta kaze plavi ekran kad'komp zakuca? po ovome sto si napisao nikako nije problem sa napajanjem jer ti komp ne puca prilikom 3d marka/igara a tada grafa (samim tim i napajanje) vuce najvise :trust:

Poslednja izmena:
hmmm...a sta kaze plavi ekran kad'komp zakuca? po ovome sto si napisao nikako nije problem sa napajanjem jer ti komp ne puca prilikom 3d marka/igara a tada grafa (samim tim i napajanje) vuce najvise :trust:

pa nisam zapisao,
kalasika, ono dumping memory, e sad koji je br. errora bio ne znam,
ali se to ne desava kada se proc. vrati na def.
evo ga sad na 3.0 radi vec tri dana i nista, plus sto sam vrteo orthos nekih 5 sati.
sad cu da probam sa starom PCI karticom pa da vidim sata se desava.

EDIT:
evo sad sam probao sa PCI karticom i ista stvar,
znaci nece da radi na 3.2.

Poslednja izmena:
memtest :D

Meni se isto desava sa 2140, isao je preko 3ghz stabilno, a sada nece ni da cuje.

Dodata su jos 2x1GB Geil na 1000 i 8800GT kartica.

Napajanje je Corsair 520W.

pa nisam zapisao,
kalasika, ono dumping memory, e sad koji je br. errora bio ne znam,
ali se to ne desava kada se proc. vrati na def.
evo ga sad na 3.0 radi vec tri dana i nista, plus sto sam vrteo orthos nekih 5 sati.
sad cu da probam sa starom PCI karticom pa da vidim sata se desava.

EDIT:
evo sad sam probao sa PCI karticom i ista stvar,
znaci nece da radi na 3.2.

Probaj da zamenis memoriju.. Ili kad vec OC-nes proc, ostavi memoriju na default i onda pocni da vrtis orthos. Ako prolazi na 3.2Ghz tako, onda je do memorije, ako ne,onda ti je proc krenuo nezgodnim putem ;)

Probaj da zamenis memoriju.. Ili kad vec OC-nes proc, ostavi memoriju na default i onda pocni da vrtis orthos. Ako prolazi na 3.2Ghz tako, onda je do memorije, ako ne,onda ti je proc krenuo nezgodnim putem ;)

memtest sam drzao 5 pass-ova
nije nadjen ni jedan jedini error na 1000,
ali orthos nece da prodje ni kada je memorija na 800,
ustvari isto se ponasa bilo da li je memara na 1000 ili na 800.
mozda je jednostavno napajanje oslabilo,
danas posle 5 treba da mi stigne CorsAir.

Poslednja izmena:
javi sta se desava sa novim napajanjem ;) Nadam se da je u njemu problem, jer bi stvarno trebao da promenis sadasnje ;)

mani se ti memtesta, nego uzmi GoldMemory za testiranje memorije ;)

cu probam i njega,
ali ni kada je vratim na def. orthos ne prolazi,

nego napajanje dobijam tek sutra :( , tako da cu vas izvestiti o daljem napretku.

Po meni je nemoguce da je proc rikno znaci nema sanse pre je ploca pogotovu ako si radio vmod a sto se tice napajanja ja koristim kinu pa eve sljaka i dalje.
Da prangija restart non stop na igrama i cvakaju hardovi rekao bih da je napajanje.
Ja da sam na tvom mestu prvo bih rasturio sve izduvao dobro prasinu resetovo bios pa sve ponovi skklopio i probao a da reinstalacija sistema obavezna pa tek onda ako neradi poceo bih sa eksperimentima sta nevalja.

evo ga jedan zanimljiv razvoj situacije,
cpu radi na 3.0 i to pri 1.320v, znaci na manjoj voltazi, pre je bilo 1.344v
mozda je se i ploca uzjogunula pa nece 400fsb vise,
probacu posle 400fsb sa manjim mnoziocem pa cu da vidim sta se desava.

prilazem slike sad i nekad.

Prilozi

• 3.0.JPG
    3.0.JPG
    216.6 KB · Pregleda: 72
  • 8_sati.JPG
    8_sati.JPG
    250.4 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo da probas kod nekog drugog procesor, ovako mozemo samo da nagadjamo sta je u pitanju. Da sam blizu rado bih ti izasao u susret da testiramo na mojoj ploci.

Najbolje bi bilo da probas kod nekog drugog procesor, ovako mozemo samo da nagadjamo sta je u pitanju. Da sam blizu rado bih ti izasao u susret da testiramo na mojoj ploci.

cinjenica,
ali mi je mrsko da skidam zalmana, iako je to mozda manje vremena nego da promenim napajanje, ali mi se ne mili :D ,
ovako cu prvo da uzmem drugo napajanje,
pa cu ako se ista stvar desava tek onda cu da skidam CPU.

Poslednja izmena:
Ploca nema sanse da nece 400fsb-a, jer max fsb na toj ploci prelazi 600 ;) Najverovatnije ti proc odumire ;) A mozda ti je i memorija prsla ;)

dobio sam napajanje,
corsair HX620w i ista je situacija,
menjana je i memorija, doduse isto geil ultra, napominjem za ovo vreme testiranja memorija je na def.,
istestirao sam i fsb 400*7 i radi najnormalnije,
ostalo je jos da ovih dana odnesem CPU kod ortaka i da vidim sta se desava kod njega,
nekako ne verujem da je CPU riknuo, cak sam i siguran,
jer CPU ili radi ili ne radi,
primetio sam da su temp. ne znatno skocile, 2-3c, pa mozda je zbog toga.

Nazad
Vrh Dno